Διατροφή Ειδική δίαιτα για παχουλά καναρίνια

Μια δίαιτα - ειδική διατροφή για υπέρβαρα καναρίνια που εμφανίζουν υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και του στήθους.

Που οφείλεται η παχυσαρκία των καναρινιών;​

Είναι συχνό φαινόμενο και ειδικά σε περιόδους μετά από διαγωνισμούς, να εμφανίζεται λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και πιο σπάνια και στο στήθος των πουλιών. Αυτό οφείλεται σε:
  • Διατροφή πλούσια σε λιπαρά
  • Προδιάθεση του πουλιού
  • Χαμηλή κινητικότητα του πουλιού λόγω ακατάλληλου κλουβιού
  • Συνδυασμό των παραπάνω
Από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι απλοί χομπίστες στη διατροφή των πουλιών είναι η συχνή χρήση των "sticks" (παστέλι με σπόρους). Επίσης, η παροχή των λεγόμενων "βιταμινών" σε κίτρινο και κόκκινο χρώμα, οι οποίες στην ουσία είναι μία σκόνη από μπισκότα με μπόλικη ζάχαρη και άγνωστης προέλευσης χρωστικές ουσίες που επιβαρύνουν τη λειτουργία του συκωτιού των πουλιών.

Η εμφάνιση λίπους στα καναρίνια που προετοιμάζονται για συμμετοχή σε διαγωνισμούς οφείλεται στην παροχή ενισχυμένου με λιπαρούς σπόρους μείγματος. Ειδικά αν η ενίσχυση αυτή είναι υπερβολική. Μία αύξηση των λιπαρών του μείγματος από το 25% στο 40% το μέγιστο, είναι επαρκέστατη για την παροχή ωφέλιμων λιπαρών οξέων που είναι σημαντικότατα για το φτέρωμα και το κελάηδημα των πουλιού.

Επίσης, στην υπερβολική χορήγηση πολυβιτανούχων σκευασμάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προτείνει η εταιρία παραγωγής. Δυστυχώς συμβαίνει αρκετά συχνά λόγω ημιμάθειας με αποτέλεσμα να δημιουργείται συσσώρευση λιποδιαλυτών βιταμινών στο συκώτι των πουλιών που έχει ως συνέπεια την κακή λειτουργία του και τον μη σωστό μεταβολισμό του λίπους.

Προτεινόμενη δίαιτα για αδυνάτισμα​

Η δίαιτα που προτείνουμε είναι μία λύση για τα υπέρβαρα καναρίνια, όταν ακολουθηθείται πιστά έως ότου το βάρος τους επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Στη συνέχει τα πουλιά πρέπει να ακολουθούν ένα ισοροπημένο διαιτολόγιο χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Μόνο έτσι τα αποτελέσματα θα είναι μόνιμα.

Παράλληλα, η δίαιτα που ακολουθηθεί είναι τέτοια που δεν θα στερεί από τα καναρίνια τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία τους. Τέτοια είναι τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα και οι απαραίτητες πρωτεΐνες.

Μείγμα σπόρων​

Η πρώτη δραστική αλλαγή αφορά στο μείγμα σπόρων που του παρέχουμε, το οποίο θα περιέχει αμυλούχους σπόρους. Είτε σκέτο καναρινόσπορο - ασπούρι, είτε αναμεμειγμένο του με βρώμη ή Millet σε αναλογία 80% καναρινόσπορος / 20 % millet + βρωμη αντίστοιχα.

Δίνουμε από αυτό το μείγμα μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού (και μάλιστα ρηχό) ανά ημέρα. Αν το καναρίνι φάει περισσότερο και αν δεν ξοδευτεί η ενέργεια που δίνει η αμυλούχα τροφή καταλήγει να αποθηκεύεται ως λίπος στο σώμα του.

Στο μείγμα θα προσθέσουμε perilla (περίλλα) ή chia (κία) σε ποσοστό 5 % για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, εφόσον δεν αυτό δεν γίνεται με την παροχή τους μέσω των φύτρων - βλαστημένων σπόρων. Φύτρα από σιτάρι, κινόα ή αμάρανθο χορηγούμε μέσω της ειδικής αυγοτροφής που πρέπει να προσφέρεται καθημερινά ώστε να ενισχυθεί η πρωτείνη που μειώθηκε με την αφαίρεση των λιπαρών σπόρων από το μείγμα.

Αυγοτροφή​

Για την αυγοτροφή, βάζουμε στο multi 1 δάχτυλο (2 cm) έτοιμο τρίμμα φρυγανιάς και το ασπράδι ενός μόνο καλά βρασμένου αυγού για 12 λεπτά και τα αναμειγνίουμε.

Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας φύτρα από περίλλα ή chia που έχουμε ετοιμάσει από πριν (αν δεν τα χορηγούμε με το μείγμα σπόρων).

Δίνουμε από αυτή την αυγοτροφή καθημερινά 1 ρηχό κουταλάκι του γλυκού. Σε καμιά περίπτωση δε χορηγούμε έτοιμη αυγοτροφή ή φρέσκο αυγό που δεν έχει αφαιρεθεί ο κρόκος.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί η έτοιμη αυγοτροφή είναι πιο παχυντική από αυτήν που περιγράψαμε με σκέτο ασπράδι λόγω του κρόκου και της ζάχαρης που περιέχει. Το ασπράδι του αυγού είναι σκέτη πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και νερό.

Την αυγοτροφή τη διατηρούμε έως πέντε μέρες στο ψυγείο.

Συμπληρωματικά​

Παράλληλα, ειδικά αν το πουλί έχει φυσική προδιάθεση στην πάχυνση, του προσθέτουμε στη διατροφή του καθημερινά ραδίκι - ταραξάκο ή μπρόκολο. Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικότατα στα δυο αυτά λαχανικά, υπάρχουν ουσίες που αποτοξινώνουν τον οργανισμό και το συκώτι.

Ακόμη, αν είναι η εποχή που μπορούμε να βρούμε φρέσκες αγγινάρες στη λαϊκή, του παρέχουμε συχνά και φύλλα που συνήθως οι έμποροι πετάνε, όχι γιατί είναι δωρεάν φυσικά, αλλά γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία κυναρίνη που καθαρίζει το συκώτι.

Η παροχή του σπόρου "αγκάθι Μαρίας" σε ξέχωρη ταΐστρα, λειτουργεί αναγεννητικά στο συκώτι λόγω της ουσίας σιλυμαρίνη που περιέχει, Αν το πουλί δεν τον τρώει, τον θρυμματίζουμε και τον προσθέτουμε στην αυγοτροφή που φτιάξαμε.

Ένας τρόπος να αυξήσουμε την ταχύτητα καύσης των λιπών του πουλιού είναι μέσω αύξησης του μεταβολισμού του. Αυτό μπορεί να γίνει παρέχοντας του καθημερινά αντί νερού, ροφήμα από πράσινο τσάι που είναι γνωστό ότι έχει την ιδιότητα. Το προσφέρουμε κρύο και φρέσκο καθημερινά.

Αν παρατηρήσετε ότι το χρώμα της κουτσουλιάς έχει πιο πράσινο χρώμα, μην ανησυχήσετε διότι οφείλεται στο πράσινο τσάι και στα άλλα χορταρικά. Αυτό φυσικά εφόσον δεν συνοδεύεται από διάρροια η όποια είναι σύμπτωμα ασθενειών.

Εναλλακτικός τρόπος αυξησης των καύσεων μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη στην αυγοτροφή κατά την παρασκευή της 1 κουταλιάς του γλυκού λεκιθίνη που είναι γνωστός λιποδιαλύτης.

Όταν το λίπος του πουλιού φύγει, τότε δίνουμε για μισό μήνα 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα σπόρων που αποτελείται από 50% καναρινόσπορο και 50% κανονικό μείγμα σπόρων για καναρίνια. Μετά το πέρας του μισού μήνα, χορηγούμε το κανονικό μείγμα σπόρων.

Αυγοτροφή δίνουμε την κανονική πια, είτε σπιτική με πλήρες αυγό, είτε έτοιμη σε κανονική ποσότητα ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. Δηλαδή, δυο φορές την εβδομάδα που σταδιακά αυξάνεται σε κάθε μέρα τους 2 μήνες πριν την αναπαραγωγή, στο μεγάλωμα των νεοσσών και στην πτερόρροια.

Ελέγχουμε ανά βδομάδα την κοιλιά του πουλιού για να δούμε αν υπάρχει εναπόθεση λίπους. Αν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο, τότε εφαρμόζουμε ξανά τη δίαιτα με το μείγμα σπόρων 50%+50%, έως ότου φύγει.

Δεν σταματάμε ποτέ τη χορήγηση λαχανικών και φρούτων και διατηρούμε πάντα σε ευρύχωρα κλουβιά τα πουλιά μας!

Σχετικό περιεχόμενο​

Συνταγές αυγοτροφής
 
Back
Top