Αναπαραγωγή Ειναι αδερφια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης glafkos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

glafkos

PB Member
Εγγραφή
11 Ιουν 2006
Μηνύματα
347
Πόλη
Αθήνα
Καλησπερα σε ολους
απο την πρωτη γεννα του ζευγαριου μου εζησε ενα μικρο(ας το πουμε Α)
και απο την δευτερη γεννα αλλα 2 μικρα το(Β ,Γ)
ξερω οτι το Β και το Γ δεν τα βαζω μαζι του χρονου για ζευγαρωμα αν ειναι αντιθετα φυλλα το Α ομως μπορω να το ζευγαρωσω με καποιο απο το Β η Γ;

Ευχαριστω
 
Αν το ζευγάρι είναι το ίδιο και στις δύο γέννες, τότε Α, Β, Γ είναι αδέλφια. :)
 
αρα δεν μπαινουνε μαζι οκ; αλλα με τους γονεις τους μπορουνε;
 
καποιοι ζευγαρώνουν τα μικρα με τους γονεις τους για να μην χαθει το είδος. Εσύ για ποιο λόγο να το κανεις;
 
Εχω ακριβως την ιδια απορια με τον glafko. Δεν μπορουν να ζευγαρωσουν μεταξυ τους η οικογενεια σε καμμια περιπτωση;
 
εχω ολα και ολα 3 ζευγαρια και μονο απο το ενα ζευγαρι μου πηρα αυτα τα τρια μικρα λεω του χρονου να βαλω 5 ζευγαρια οποτε ισως μπουνε και αυτα τα μικρα με τους γονεις τους η καποια αλλη χρονια να χρειαστει απλα ρωταω για να εχω υποψιν μου
 
Αυτού του είδους οι διασταυρώσεις έχουν συγκεκριμένους λόγους και σκοπούς όταν γίνονται. Θα σου πρότεινα να πάρεις νέα πουλιά για να τα αναπαράγεις και να μην επιχειρήσεις ενδοοικογενειακές διασταυρώσεις χωρίς λόγο. :)

https://community.petbirds.gr/threa...υγάρωμα-πάτερα-με-κόρη-και-γιου-με-μάνα.1448/
 
Εγώ φέτος έβαλα πατέρα και κόρη για ζευγάρωμα γιατί.
Γιατί ο πατέρας είναι γιός ενός μαύρου κόκκινου έντονου αρσενικού με μία κοινή κανάρα, και φέρει το γονίδιο του μαύρου κόκκινου έντονου.
Αυτό το κατάλαβα γιατί ζευγαρώνοντας τον πατέρα με μία κοινή άλλη κανάρα πέρυσι μου έδωσε εκτός των άλλων πουλιών και το θηλυκό (μαύρο κόκκινο έντονο) που του έβαλα φέτος για να ζευγαρώσει.
Με δεδομένο λοιπόν ότι Φορέας μαύρου κόκκινου έντονου (Α) Χ Μαύρο κόκκινο έντονο (Θ), σαν ζευγάρι θα μου έδινε κατά ποσοστό 25% , Μαύρο κόκκινο έντονο (Α), το επεχείρησα.
Με σκοπό του χρόνου να ζευγαρώσω τον αποκτηθέντα νεαρό με την μάνα του, έτσι ώστε να βγάλω ένα Μαύρο κόκκινο έντονο πουλί, όσο το δυνατόν πιό κοντά στον προπάππου του.
Μέχρι στιγμής είμαι σε καλό δρόμο.
Χρησιμοποίησα δηλαδή τα πουλιά φορείς και μή, σαν εργαλεία μεταφοράς, των αρχικών γονιδίων του προπάππου, έτσι ώστε κάποια στιγμή να αποκτήσω ένα πανομοιότυπο πουλί με αυτόν.
Στην πρώτη φωτογραφία είναι ο πατέρας ασπρόμαυρος, και στη δεύτερη η κόρη που έχει κάποιες διαφορές, κληρονομημένες από τη μητέρα, (κιτρινωπά πούπουλα, στα φτερά πτήσης), σε σχέση με το σωστό πρότυπο του Μαύρου κόκκινου έντονου.
Ο νεοσσός που μου έδωσαν δεν έχει αυτές τις κιτρινωπές αποχρώσεις στα φτερά πτήσης και μετά το "βάψιμο", όπως όλα μέχρι στιγμής μου δείχνουν, θα είναι κοντά στο πρότυπο που ήταν και ο παππούς του. (Τρίτη φωτό).

Η θηλυκιά δεν είναι καλά βαμένη γιατί μου μπήκε η ιδέα, στη μέση της περυσινής της πτερόρροιας, καθώς από τύχη, ή λάθος αν θέλετε, κάποια στιγμή της έδωσα χρωστική που δείνω και στους αχάτες κόκκινους μωσαϊκού που έχω και είδα ότι περνάει το χρώμα στο πτέρωμά της.
Εννοείται ότι πειραματίζομαι βάσει των θεωριών περί γεννετικής που έχω διαβάσει, και βέβαια δεν θα ζευγαρώσω άλλα πουλιά, (αιμομικτικά εννοώ), πλήν της θηλυκιάς και του γιού της, που τυγχάνει και αδελφός της από την μεριά του πατέρα της και συζύγου της.
Φιλικά,
 

Συνημμένα

  • P2180714_edited.webp
    P2180714_edited.webp
    16 KB · Προβολές: 74
  • P2180702_edited.webp
    P2180702_edited.webp
    14,3 KB · Προβολές: 81
  • Μαύρο κόκκινο έντονο.webp
    Μαύρο κόκκινο έντονο.webp
    11,5 KB · Προβολές: 69
Γιώργο έχω την εντύπωση ότι το παρατραβάς λίγο μένοντας στην ίδια οικογένεια για δύο γενιές συνεχόμενα. Ό,τι γενετικό ελάττωμα υπάρχει θα βγει στην επιφάνεια με την καθαροαιμία που θα έχει το ζευγάρωμα που θα επιχειρήσεις. Καλό είναι σε τόσο κλειστές οικογένειες να ξέρουμε πολύ καλά τους προγόνους ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Επίσης το πουλί που θα βγει θα είναι 2 γενιές απόγονος έντονου φτερώματος. Το σωστό είναι να ζευγαρώνουμε έντονα με χιονέ για να κρατάμε μια ισορροπία στην ποιότητα του φτερώματος. Πιθανόν να βγάλεις το χρώμα που προσπαθείς αλλά να χάσεις σε ποιότητα φτερώματος στους απογόνους. Γνώμη μου είναι να εμπλουτίσεις λίγο την δεξαμενή γονιδίων που χρησιμοποιείς και με άλλα πουλιά. Με 1 ζευγάρι δεν δημιουργείται οικογένεια (Blood line). Γενικά τα συγγενικά ζευγαρώματα είναι κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο, κυρίως όσους ασχολούνται με ράτσες και διαγωνισμούς. Πολλές φορές είναι μονόδρομος για να κρατήσεις κάποια χαρακτηριστικά που θες στο κοπάδι σου. Δεν πρέπει όμως ποτέ να γίνονται αλόγιστα και χωρίς πρόγραμμα. Γιώργο στην περίπτωσή σου πιστεύω ότι καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιούσες ζευγάρια με 1 αρσενικό και 2 θηλυκές. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχεις επιλογές ζευγαρώματος ανάμεσα στα μισάδελφα και στα μικρά αρσενικά του ενός ζευγαριού με τη μάνα του άλλου με μικρότερο ρίσκο.
 
Βασίλη καλημέρα.
Έχεις δίκιο εδώ
Με 1 ζευγάρι δεν δημιουργείται οικογένεια (Blood line).
Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο γιατί δεν έχω πουλιά που να προέρχονται από τον παππού και να έχουν το γονίδιο. Ειδάλλως θα είχα ακολουθήσει ακριβώς αυτό που μου προτείνεις.
Δεν έχω καμμία πρόθεση για να το κατεβάσω σε διαγωνισμό ή άλλο τι. Το αποτέλεσμα με ενδιαφέρει αν και κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί - όσον αναφορά το φαινότυπο - η θεωρία της γεννετικής.
Ευχαριστώ πολύ για τις θέσεις και προτάσεις σου, ούτως ή άλλως είναι πάντα ευπρόσδεκτες,
Φιλικά,
 
Το αποτέλεσμα με ενδιαφέρει αν και κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί - όσον αναφορά το φαινότυπο - η θεωρία της γεννετικής.

-Γιώργο μου καλημέρα, αν ο λόγος είναι μόνον αυτός, να είσαι σίγουρος
οτι δεν χρειάζεται αναμονή,τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που περιγράφει
η ανάλογη επιστήμη.
-Βέβαια ο MENTEL εχει αποβιώση προ πολλού,
και ΕΓΩ σήμερα δεν αισθάνομαι πολύ καλά(όπως θα έλεγε και μια ψυχή):D
 
Back
Top