Φροντίδα Ειναι και αυτος ενας τροπος εκπαιδευσης lovebird;

blackholesun

PB Member
Εγγραφή
25 Αυγ 2009
Μηνύματα
312
Πόλη
Πειραιάς
Για να το εξημερώσουμε θα χρειαστεί να καταβάλουμε λίγο περισσότερο κόπο και να είμαστε πολύ υπομονετικοί.
Μια μέθοδος ξεκινάει με το να κρατάμε πάνω στο στήθος μας το παπαγαλάκι, να το χαϊδεύουμε και να του μιλάμε ήρεμα για πολλές ώρες. Ένα ενήλικο Lovebird μπορεί στην αρχή να μας δαγκώσει πολύ άσχημα, γι' αυτό καλό είναι να μη φωνάξουμε καθόλου ή να προφυλαχτούμε φορώντας λεπτά αλλά αδιαπέραστα γάντια, τα οποία θα πάψουμε να χρησιμοποιούμε μόλις αρχίσει να εξημερώνεται.
Μόλις το παπαγαλάκι αρχίσει να κάθεται μόνο του στο στήθος μας, προχωράμε στο δεύτερο στάδιο όπου το αφήνουμε να στέκεται πάνω μας και -όποτε θέλει- να φεύγει. Μόλις φύγει, το πιάνουμε και το κρατάμε ξανά πάνω μας κ. Ο. Κ... Σ' αυτό το στάδιο εξημέρωσης είναι πολύ χρήσιμο να έχουν κοπεί τα πτητικά φτερά του ώστε να μη χρειάζεται να το κυνηγάμε μέσα στο σπίτι.
Όταν μάθει πλέον να στέκεται πάνω μας, τότε μπορούμε να το τοποθετούμε στον ώμο μας και να το αφήσουμε να συνηθίσει πάνω μας, κάνοντας όσο μπορούμε πιο ομαλές κινήσεις με το σώμα μας. Αν κάποια φορά πέσει από τον ώμο μας, το ανατοποθετούμε ώσπου να μάθει πλέον να κρατιέται καλά και να κυκλοφορεί μαζί μας χωρίς να εγκαταλείπει τον ώμο. Σ' αυτό το σημείο η εξημέρωση έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ισχυει κατι τετοιο; το εχει δοκιμασει κανεις σας; 😕
 
Σωτήρη, εγώ δεν συμφωνώ μ' αυτό τον τρόπο εξημέρωσης. Αν ένα πουλάκι δεν έχει εξοικειωθεί μαζί μας και μας φοβάται θα στρεσαριστεί και θα φοβηθεί ακόμα περισσότερο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν εφαρμόσουμε αυτή τη "μέθοδο".

Ο καλύτερος τρόπος, κατ' εμέ, είναι να προχωράμε με τον ρυθμό του πουλιού, ώστε να έρθει ομαλά η εξημέρωση και να μην στρεσαριστεί και πιεστεί το πουλί. Κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να υπάρξει μια σειρά, να μας συνηθίσει πρώτα το πουλί όταν θα βρίσκεται εντός κλουβιού και μετά να το βγάλουμε εκτός κλουβιού, εφόσον δεν μας φοβάται πια κι έχει εξοικειωθεί με εμας.

Επίσης, δεν είμαι σύμφωνη με την χρησιμοποίηση γαντιών. Νομίζω ότι τα γάντια θα κάνουν κακό παρά καλό, θα το φοβίσουν περισσότερο.

Και δεν είναι κι ότι καλύτερο να πιάνουμε το πουλί όταν φεύγει και να το ξανατοποθετούμε πάνω μας. Το ζητούμενο είναι να κάθεται με τη θέληση του κι όχι να το πιέζουμε εμείς και να προσπαθούμε να το κάνουμε να κάτσει πάνω μας με το ζόρι.

Όταν μάθει πλέον να στέκεται πάνω μας, τότε μπορούμε να το τοποθετούμε στον ώμο μας και να το αφήσουμε να συνηθίσει πάνω μας, κάνοντας όσο μπορούμε πιο ομαλές κινήσεις με το σώμα μας.

Κι αυτό δεν είναι σωστό... είναι σαν να του επιτρέπεις και να επιδιώκεις να ανέβει στην ιεραρχία με το να το βάζεις στον ώμο σου, στο κεφάλι σου και σε άλλα τέτοια σημεία και θα υποστείς και τις συνέπειες των πράξεων σου στη συνέχεια (μπορεί να γίνει επιθετικός, ανυπάκουος κλπ).

Οι εκπαιδευτές πουλιών δεν επιτρέπουν στα πουλιά να κάθονται σ' αυτά τα σημεία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (αν έχουμε να κάνουμε με νεαρά πουλιά... Νομίζω πως το κάνουν αυτό μέχρι να ενηλικιωθούν), για να δώσουν στο πουλί να καταλάβει ποιος είναι στην κορυφή της ιεραρχίας.
 
σορυ αλλα δεν μου αρεσει καθολου αυτη η μεθοδος υπαρχει καποιος λογος για να ταλεποριθει τοσο πολυ ενα πουλακι το οποιο απλα μας φοβαται; το μονο που χριαζετε ειναι υπομονη, να του δωσουμε τον χρονο που θελει τα υπολοιπα για μενα ειναι βασανιστηρια
 
Αναστασια ουτε εγω θα το εκανα, δεν μου φαινετε ωραιο, απλα ο συγκεκριμενος ανθρωπος που το λεει, για πολλους ειναι γνωστος και θεωρειται πιστευω εμπειρος. Για αυτο ηθελα γνωμες.. :)



o συγκεκριμενος ειναι και εμπορος..
 
καλα εκανες... Παιδια πριν λιγο ειδα κατι απιστευτο... εγω το πρωι μεχρι τις 6 το απογευμα που σχολαω ειμαι στην δουλεια μου, ε αυτες τις μερες που τον εχω του δινει φρουτα και λαχανικα η μανα μου, οπως και του κανει παρεα μεχρι να γυρισω, εβαλε το δακτυλο τις πριν λιγο και του λεει ΕΛΑ, παιδια ο Τουιτι ηρθε μπροστα στα καγκελα να παει στο δακτυλο, και εγω οταν παω εστω να σηκωσω χερι φοβαται, η μανα μου ειχε και τα δυο χερια και δεν καταλαβαινε τιποτα... ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ;
 
Μάλλον περνάει πολύ καιρό με τη μητέρα σου, επίσης την έχει συνδιάσει με τις λιχουδιές και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να εξοικιωθεί μαζί της.

Για τον τρόπο που περιέγραψες πιο πάνω έχω πολλές αντιρρήσεις αλλά σε γενικές γραμμές με κάλυψαν οι προηγούμενοι. Η μητέρα σου βρήκε το μυστικό, το κουμπί όλων των πουλιών. Το "δωροδοκεί" :D
 
συμφωνω απολυτα οπως ειπα ουτε εγω θα το εκανα, εδω ανχωνομαι οταν μου φωναζει που εβαλα το χερι μου μεσα για να του αλλαξω νερακι ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΑΣΩ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ, δεν μπορω παντος να καταλαβω οτι αυτη η εκπαιδευση ειναι και απο... Επαγγελματια ανθρωπο.

Τωρα οσον αφορα το 2 , μια ερωτηση κρισεως... Οταν το πουλι εξημερωθη, τοτε θα ειναι εξημερωμενο με ολους η μονο μαζι μου η με την μητερα μου πχ;
 
Θα είναι εξοικειωμένο και δεμένο περισσότερο με το άτομο που το φροντίζει, περνάει πολλές ώρες μαζί του, παίζει μαζί του κλπ. Με τα άτομα του περιβάλλοντός του δε νομίζω ότι θα έχει κανένα πρόβλημα θα σας συνηθίσει με τον καιρό... εσένα, τη μαμά σου και όποιον άλλο. Με αυτούς που δεν γνωρίζει θα είναι επιφυλακτικός όμως. :)
 
Back
Top