Γενικά Ειναι οντως μεταλλαξη τα ασπρα ζεμπρακια;

Φαμπιο

PB Member
Εγγραφή
3 Φεβ 2009
Μηνύματα
1.898
Πόλη
Αθήνα
Εχουμε δει κατα καιρους ασπρα ζεβρακια σε πετ σοπ!
Διαβασα σε μια εγκυκλοπαιδεια οτι ειναι μεταλλαξη και δεν υπαρχει στη φυση αυτος ο χρωματισμος! Ξεχωριζεις το φυλο απο το εντονο κοκκινο στη μυτη(=αρσενικο)
Ποσο αξιοπιστη ειναι αυτη η μεθοδος αναγνωρισης;Ειναι οντως μεταλλαξη;
 
ΕΙναι μεταλλαξη καθε τι που δεν υπαρχει στη φυση προκειται για μεταλλαξη(αριθμητικη)η οποια ειναι και επιθυμητη και γι αυτο και αναπαραγεται. Οσο αναφορα το φυλοαυτη ειναι η μονη, αξιοπιστη, μεθοδος που εγω ξερω. ΔΕν νομιζω να υπαρχει κπ αλλη...
 
Και το κελάηδισμα των αρσενικών που είναι και πιο σίγουρο. Το χρώμα του ράμφους αν δεν έχουμε εμπειρία μπορεί να μπερδέψει μερικές φορές.
 
Μεταλλάξεις υπάρχουν και στη φύση, δεν είναι προυπόθεση ότι δεν υπάρχει στη φύση για να είναι μετάλλαξη. Όποια διαφορά από το αρχέγονο η οποία κληρονομείται στους απογόνους λέγεται μετάλλαξη. Το λευκό είναι μετάλλαξη, για την ακρίβεια υπάρχουν δύο μεταλλάξεις που μπορούν να μας δώσουν λευκό ζέμπρα. Η μία είναι το λευκό και η άλλη το παρδαλό (pied). Τα παρδαλά αν ζευγαρώνουν επί πολλές γεννιές μεταξύ τους μας δίνουν όλο και πιο ανοιχτόχρωμα πουλιά μέχρι να γίνουν τελείως άσπρα. Πάντως έχω πολύ καιρό να πετύχω στην αγορά λευκό ζεμπράκι.
 
Οποτε Βασιλη θα πρεπει να κατσω ωσπου να μου κελαηδισει καποιο η οχι για να σιγουρευτω:)
Ελπιζω να μην κλεισει το μαγαζι με μενα μεσα
Εγω τα βλεπω πολυ συχνα και τα παρδαλα στα πετ σοπ εδω!
Ρωτησα γιατι θα παρω ασπρουλι η παρδαλο... Οποιο με θελησει φυσικα😛
Σ'ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου...
 
Αν είναι σε κλούβα με άλλα (αρχέγονα) μέσα απλά σύγκρινε τη μύτη του με αυτές των κανονικών θηλυκών ή αρσενικών για να διευκολυνθείς στην αναγνώριση του φύλου. Μη σε κλείσουν και μέσα στο μαγαζί κρίμα :D.
 
Βασιλη ως προς αυτο που ειπες για τις μεταλλαξεις στη φυση πρεπει να σου πω πως εμφανιζονται πολη συχνα. Ομως η φυση εχει ενα λογο για καθε χαρακτηριστικο που δινει στους οργανισμους και συνηθως οι μεταλλαξεις δεν διαιωνιζονται καθως τα μελη τους υστερουν ενατι κινδυνου και αναπαραγωγης.
 
Χμμ η φύση δεν δίνει για κάποιο λόγο χαρακτηριστικά, απλά τα πιο βιώσιμα είναι αυτά που επιβιώνουν για να αναπαραχθούν οπότε επικρατούν και έναντι των υπολοίπων μεταλλάξεων. Για παράδειγμα στις καρδερίνες ξέρουμε ότι σχεδόν όλες οι μεταλλάξεις που γνωρίζουμε σήμερα προήλθαν από πουλιά στη φύση και όχι στην εκτροφή. Αυτές οι μεταλλάξεις όμως δεν έγιναν ποτέ ο κανόνας στη φύση γιατί δεν είναι τόσο βιώσιμες όσο η αρχέγονη. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε πουλιά που έρχονται από πιο βόρειες περιοχές να είναι πιο ανοιχτόχρωμα από αυτά που βρίσκονται πιο νότια. Αυτό συμβαίνει γιατί στο δικό τους περιβάλλον όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι τόσο πιο εύκολα καλύπτονται στο χιονισμένο τοπίο και άρα πιο βιώσιμα. Όλες οι μεταλλάξεις είναι τυχαίες αλλά το αν θα εξελιχτούν και θα δημιουργηθεί κάποιος πλυθησμός που να εμφανίζει κάποια μετάλλαξη εξαρτάται από το κατά πόσο διευκολύνει τα πουλιά να επιβιώσουν. Όλα αυτά βέβαια αλλάζουν στην εκτροφή όπου δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί οπότε σχεδόν όλες οι μεταλλάξεις έχουν πιθανότητες να σταθεροποιηθούν και να δημιουργήσουν νέα ποικιλία μόλις εμφανιστούν.
Μιλώντας για μεταλλάξεις να πούμε πως οι μεταλλάξεις που γνωρίζουμε εμείς είναι μόνο αυτές που έχουν κάποιο οπτικό αποτέλεσμα. Πολλά γονίδια είναι μεταλλαγμένα χωρίς να το γνωρίζουμε καν. Απλά εκτελούν λειτουργίες οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές από εμάς. Με αυτό το δεδομένο υπάρχουν εκατομύρια διαφορετικές μεταλλάξεις στα πουλιά που εμφανίζονται στη φύση και με την επικράτηση τους συντελούν στην εξέλιξη του κάθε είδους.
 
Back
Top