Εκπαίδευση Εκμάθηση και διαμόρφωση φωνών σε καναρίνια φωνής

Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα. Μια ερώτηση απορία. Γενικά για τα καναρίνια φωνής γνωρίζω ή γνώριζα ότι το 90%το διαμορφώνουν στο πρώτο έτος τους και μετά την πτερορια. Μπορούν να μάθουν άλλες φωνές και μετά την πτερορια; Δηλαδή κατά την όλη διάρκεια της συντήρησης;
Η όλη απορία μου είναι να πω την αλήθεια για τα καναρίνια Ορφεους. Ξαφνιάστηκα να πω την αλήθεια που μου είπαν ότι μπορούν να πάρουν (άρα να χαλάσουν) φωνές και μετά την πτερορια οπότε καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου συντήρησης πχ τώρα τον χειμώνα. Θα πρέπει να είναι μόνα τους, με κανένα άλλο πουλί ούτε καν με ίδιο Ορφεους αν το άλλο έχει κάποιο λάθος και λέει και καμιά φορά νότα από καναρίνι . Το ξέρω ότι είναι λίγο άγνωστο ή και τελείως άγνωστο για πολλούς όχι μόνο η εκπαίδευση τους, την οποία οι Βούλγαροι κρατούν σαν επτασφράγιστο μυστικό,αλλά και αυτά τα καναρίνια. Απλώς μου έκανε τρομερή εντύπωση αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ναι, ισχύει ότι τα καναρίνια φωνής, διαμορφώνουν το μεγαλύτερο μέρος του ρεπερτορίου τους στο πρώτο έτος της ζωής τους και ιδιαίτερα μετά την πτεροροία. Ωστόσο, η ικανότητα εκμάθησης και προσαρμογής των φωνών τους δεν σταματά πλήρως εκεί. Μπορούν να συνεχίσουν να επηρεάζονται από εξωτερικούς ήχους και φωνές κατά τη διάρκεια της συντήρησης, ακόμα και τον χειμώνα.

Κυκλοφορεί όντως η φήμη ότι τα καναρίνια Ορφέους θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητα σε εξωτερικές φωνές, γι' αυτό και πολλοί εκτροφείς τα διατηρούν σε απομόνωση ή τουλάχιστον ξεχωριστά από άλλα πουλιά που μπορεί να έχουν "λανθασμένες" νότες. Αν ένα άλλο καναρίνι ή ακόμα και ένα Ορφέους με διαφορετική ή λιγότερο καθαρή φωνή βρίσκεται κοντά τους, υπάρχει ο κίνδυνος να αντιγράψουν λανθασμένα στοιχεία στο τραγούδι τους, όπως σε όλα τα καναρίνια φωνής.

Πάντως, το γεγονός ότι η εκπαίδευση αυτών των καναρινιών κρατιέται ως μυστικό, κυρίως από Βούλγαρους εκτροφείς, δημιουργεί από μόνο του ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία αυτής της ιστορίας. Αν μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων ισχυρίζεται ότι γνωρίζει το "μυστικό", ίσως υπάρχει χώρος για σκεπτικισμό και περαιτέρω διερεύνηση.

Πραγματικά. Δεν το περίμενα. Μέχρι και ότι τα ταΐζουν οι ίδιοι οι εκτροφείς μου είπαν γιατί έτσι παρατήρησαν ότι μαθαίνουν καλύτερα. Το κλουβί μέχρι 40 πόντους μήκος το πολύ.Τι να πω. Αυτό με τα κουτιά δεν το κάνουμε και στα Κανάρια φωνής; Τιμπραντο ,μαλινουα;
Αυτοί το κάνουν μου είπαν για δύο λόγους . Πρώτον για να κρατάει πολύ πιο λίγο η πτερορια. Δηλαδή αντί για δύο ή και παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις μηνες, σε έναν μήνα ,λόγω του επειδή είναι σκοτάδι χάνει τα φτερά του πολύ πιο γρήγορα.
Δεύτερον γιατί στο σκοτάδι τα πουλιά συγκεντρώνονται καλύτερα και μαθαίνουν τους ήχους καλύτερα και πιο σωστά.
Με άλλα λόγια έχει τόσους περιορισμούς που δεν ξέρω αν μπορείς να χαρείς το πουλί . Όχι υπερβολικά φώς ημέρας. Έτσι λέει το παρασέρνει και κάνει λάθη. Οι πλευρές του καλό θα είναι να είναι κλειστές για να συγκεντρώνεται καλύτερα. Και άλλα που να πω την αλήθεια μόνο που τα σκέφτομαι με κούρασαν.
Αν φυσικά θέλεις να γίνεις ένας αποκλειστικός εκτροφέας τότε εντάξει θεωρώ ότι θα πρέπει να κάνεις όλα τα παραπάνω και άλλα τόσα για να βγάλεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Εγώ θα ήθελα πουλιά που το άκουσμα τους να με ταξιδεύει στην φύση. Τώρα αν πετάξει και κανένα καναρίνι σαν φωνή θα πρέπει να το σεβαστό. Να πω την αλήθεια δεν θα μου αρέσει μια ξαφνικά τιμπρα από Τιμπραντο αλλά το να κάνω. Απλώς δεν ξέρω αν αξίζει να πάρω κάτι πολύ καλό αν είναι να χαλάει τόσο εύκολα.

Πάντως, το γεγονός ότι η εκπαίδευση αυτών των καναρινιών κρατιέται ως μυστικό, κυρίως από Βούλγαρους εκτροφείς, δημιουργεί από μόνο του ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία αυτής της ιστορίας. Αν μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων ισχυρίζεται ότι γνωρίζει το "μυστικό", ίσως υπάρχει χώρος για σκεπτικισμό και περαιτέρω διερεύνηση.
☝️

@crisam για εμένα, δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα από @ianos στο άλλο σου thread. Πριν από την όποια χαρά μας, προέχει η ποιότητα ζωής του ζωντανού.

Back