Φροντίδα Εκπαίδευση και παρέα σε μπάτζι με κομμένα φτερά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Cichlid
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Cichlid

PB New Member
Εγγραφή
17 Σεπ 2021
Μηνύματα
21
Πόλη
Χίος
Καλημέρα σας! Έχω ένα αρσενικό μπατζι εδώ κι έναν μήνα περίπου. Δαχτυλίδια, εκτροφείς κτλ δεν παίζουν στη Χίο, οπότε το πήρα από pet shop. Υποτίθεται ήταν 6 μηνών έχει κομμένα φτερά. Το εκπαιδευσα έως ένα σημείο με κεχρί και σύντομα άρχισε να ανεβαίνει στο δάχτυλο μου εντός κλουβιου και δέχεται να βγει και εκτός αλλά διστακτικά. Αν και δείχνει να θέλει να βγει κάποιες φορές πχ χτυπάει το ράμφος στο πορτακι ή όταν το έχω ανοιχτό επειδή καθαρίζω έρχεται στο χείλος και είναι έτοιμο να πηδήξει. Μια φορά μάλιστα πήδηξε έξω μόνο του.
Το θέμα όμως ποιο είναι: αφού το καημένο δεν μπορεί να πετάξει, απλά περπατάει και χοροπηδάει όταν βγαίνει εκτός (3-4 φορές για λίγα λεπτά έχει βγει). Να το βγάζω έστω γι'αυτό; Αν του δώσω δάχτυλο ή πατηθρα ανεβαίνει για να το βάλω στο κλουβί.
Μήπως θα ήταν καλό να του πάρω και μια θηλυκή παρέα (χωρίς κομμένα αυτή τη φορά) ή θα είναι πρόβλημα γιατί θα μειονεκτεί;
Εννοείται με καραντίνα κτλ αν πάρω δεύτερο.
Να προσθέσω ότι το κλουβί του είναι 60Μ 35Π 70Υ.
Γράφοντας αυτά νομίζω ότι πρέπει να το βγάζω εκτός κλουβιου κι ας μην πετάει, βάζοντας εμπόδιο ώστε να περιοριστεί στο σαλόνι και να μην πάει σε πιο επικίνδυνους χώρους.
 
@Cichlid ακόμη και με κομμένα φτερά θα έπρεπε να πετάει,όταν κόβουν τα φτερά δεν μπορούν να πετάξουν ψηλα. Τώρα ή τα έκοψε χασάπης ή μπορεί να πετάξει απλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία. Όπως και να έχει αφού έρχεται να το βγάζεις έξω. Οσο για το θηλυκό αν θέλεις και μπορείς να του πάρεις παρέα να του πάρεις. Τέλος για τον χώρο θα πρέπει εσυ να διασφαλίσεις ότι ο χώρος είναι ακίνδυνος και να το αφήνεις ελεύθερο. Μπορείς να ξεκινήσεις από άλλο δωμάτιο.
 
Κι εγώ πήρα ένα παπαγαλάκι γύρω στους έξι μήνες με ένα φτερό κομμένο. Είχε μάθει βέβαια από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη να κάθεται και να παίζει στο πάρκο της εκτός κλουβιού, αλλά επειδή το ένστικτο πάντα υπάρχει, προσπαθούσε να πετάξει η καημενούλα αν ενθουσιαζόταν ή τρόμαζε. Εφόσον έχετε κάνει κάποια εκπαίδευση και θέλει και το ίδιο να βγει, τότε ναι, μπορείτε να πάρετε ένα πάρκο ή να παίζετε έστω πάνω στην οροφή του κλουβιού, απλώς πρώτα βεβαιωθείτε ότι το πάτωμα είναι ασφαλές, γιατί πχ την πρώτη φορά που η Αυγή βγείκε από το κλουβί (μόνη της ανοιξε το πορτάκι πέφτοντας πάνω του με δύναμη), στην καθοδική της πτήση κατέληξε μέσα στην όχι και τόσο καθαρή τσάντα με τα παπούτσια μπαλέτου μου και έπρεπε να την βγάλω κακήν κακώς για να μην μασήσει τπτ φρικτό. Κατά τα άλλα θα μάθει να πετά μόνο του όταν βγαλει φτερά μετά την πτερόρροια.

Σχετικά με παρέα, θα πρότεινα σε πρώτη φάση να περάσετε χρόνο με αυτό το παπαγαλάκι, να γνωριστείτε, να συνηθίσετε την φροντίδα του και στην συνέχεια (τουλ. έξι μήνες θα έλεγα) να του πάρετε παρέα, αλλά αρσενική, ώστε να μην έχετε θέμα με ορμόνες, αυγά και όλα τα σχετικά. Τα αρσενικά τα πηγαίνουν συνήθως άριστα μεταξύ τους, ενώ τα θηλυκά είναι κάπως στριφνά και ειδικά αν δουν κάποια αδυναμία στο αρσενικό μπορεί να του κάνουν bullying, μέχρι και να το σκοτώσουν μπορούν. Γενικά τα μπάτζι θέλουν παρέα, αλλά αν εργάζεστε από το σπίτι, μπορεί να αναπτύξετε τόσο στενό δεσμό που θα είστε εσείς οι δύο η "αγελη" του. Αλλά νομίζω προς το παρόν θα έπρεπε να επικεντρωθείτε στο παπαγαλάκι που έχετε και να δείτε πώς θα πάει. Να το χαίρεστε!
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Ήταν μια απορία και αυτό με το φύλο της μελλοντικής παρέας του και μάλλον θα είναι αρσενικό.
Όλη τη μέρα όλο και κάποιος είναι σπίτι αλλά ουσιαστικά μόνο εγώ ασχολούμαι. Τον πιάνει "πολυλογια" όταν κάποιοι συζητούν και ο αγαπημένος του ήχος είναι η ηλεκτρική σκούπα και ο απορροφητήρας! Του βάζουμε μουσική και του μιλάμε βέβαια.
Με τη διατροφή είναι προς το παρόν λίγο ζορικος καθώς δεν τρώει με τίποτα λαχανικά και φρούτα, δοκίμασε ελάχιστα το αυγό που του έδωσα εχθές και από τα σπόρια (deli nature) τρώει μόνο κάποια , κάνει επιλογή. Καλά το κεχρί βέβαια το τσακίζει αλλά του δίνω ελάχιστο μόνο σε ώρα ας πούμε εκπαίδευσης
 
Λοιπόν εχθές και σήμερα έβγαλα εκτός κλουβιου το παπαγαλάκι και το άφησα να εξερευνήσει μια μικρή περιοχή του καθιστικού. Τελικά πετάει ο μικρός αλλά πολύ χαμηλά, όπως μου έγραψαν σε σχόλιο από πάνω. Σήμερα ήταν πιο ξεψαρωμενος από εχθές, ανέβηκε σε όλο το χέρι μου και έφτασε μέχρι τον ώμο μου. Έπαιξε λίγο με τις Μπάρμπι της κόρης μου, κουτσουλησε ένα μαξιλαράκι, μια χαρά!
Κατευθείαν είδα και διαφορά στη συμπεριφορά του εντός κλουβιου. Κάνει περισσότερα κόλπα και είναι πολύ πιο κινητικός.
 
Καλησπέρα σας. Έχει περάσει καιρός από το τελευταίο ποστ. Το παπαγαλάκι πλέον έχει αναπτύξει τα φτερά του και πετάει κανονικά, κάνει ελιγμούς κτλ. Έχει αρχίσει να τρώει μαρούλι με μανία, αλλά κανένα άλλο λαχανικό ή φρούτο. Το πρόβλημα είναι τα νύχια του, τα οποία έχουν μακρύνει πολύ και πλέον μπλέκονται στην μπλούζα μου όταν ανεβαίνει στο χέρι μου. Αυτό τον έχει κάνει να φοβάται να βγει έξω καθώς νομίζει ότι προσπαθώ να τον τσακώσω... Τι κάνουμε με τα νύχια; Τα κόβουμε; Εμείς; Δεν τρελαίνομαι στην ιδέα να τον εγκλωβισω για να του τα κόψω γιατί μια φορά που τον έπιασα, χτυπιοταν τρέλα και τον λυπήθηκα (ήθελα να του βάλω λίγη βαζελίνη στα πέλματα)
 
χτυπιοταν τρέλα και τον λυπήθηκα
Αν χρειάζονται πραγματικά κόψιμο τα νύχια του, τότε δυστυχώς αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις. Αν νομίζεις ότι δεν θα τα καταφέρεις, ένα άτομο που έχει προηγούμενη εμπειρία πιστεύω ότι θα ταλαιπωρήσει λιγότερο το πουλάκι. Αν δεν υπάρχει ούτε αυτό, τότε αναπόφευκτα πηγαίνεις στον κτηνίατρο, αρκεί βέβαια να ξέρει κι αυτός.
 
Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες! Θα το επιχειρήσω μόνος μου και αν το λυπηθώ θα το πάω σε κάποιον άλλον. Η ακινητοποίηση είναι που με στεναχωρεί. Τα νύχια οκ, είδα πόσο θα τα κόψω, κόβω και στα παιδιά μου από όταν ήταν νεογέννητα χωρίς άγχος. Αλλά το καημένο το παπαγαλάκι θα αρχίσει να φωνάζει και να χτυπιέται. Με πετσέτα, που έχω διαβάσει ότι τα κρατάνε μερικοί, είναι λιγότερο αγχωτικό για τα πουλάκια;
 
Αυτό με το γατζωμα δυσκολα αποφευγεται σε μπατζι με φυσιολογικά νυχια, γιατι το νερό φτάνει μέχρι πολύ έξω, συχνά πέραν του σημείου που εμφανίζεται η καμπύλωση. Όπως είπαν και τα παιδια, μην περιμένετε θαυματα. Αν πάντως αποφασίσετε να το πιάσετε, κάντε το με ενα πετσετακι. Έχω ενα πολύ άρρωστο μπατζι που παίρνει φαρμακα δις ημερισιως, τον ηρεμεί πολύ η πετσετούλα και δεν συνδέει και τα χέρια μου με το κακό πανί που τον κάνει μπουρέκι συνεχώς. εγώ χρησιμοποιώ είτε παλιά υφάσματα, πχ κομματια μαξιλαροθηκης, ειτε πρτσετα με μικροινες, εχει το ιδανικό μέγεθος και πάχος.
 
Καλησπέρα σας! Επειδή είμαι λίγο άσχετος ακόμα, θα ήθελα να μου πείτε για 2 τροφές που έχω αν κάποια από αυτές είναι αυτό που λέμε "αυγοτροφη".
padovan melange vegetable
Croci gran posto fruttamix.
 
@Cichlid Όχι, γενικά αν η φερόμενη ως αυγοτροφή έχει φρούτα μέσα είναι της πλάκας. Δοκιμάστε Orlux patee (σκέτη, όχι αυτη με τα φρούτα) και την morbido της CeDe. Η τελευταία εχει ένα καναρίνι απέξω, αλλά είναι οκ και για παπαγαλάκια με πολύ καλή διατροφική ισορροπία.
 
Οκ! Τη μια τη ζήτησα μάλιστα για αυγοτροφη. Τέλος πάντων. Αυτές να τις δίνω πού και πού για βιταμίνες ή είναι για πέταμα;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@Cichlid Καλά τα πετσοπ δεν ξέρουν τι τους γίνεται, πάλι καλά που δίνουν παπαγάλο όταν τον ζητά κανείς, και όχι χάμστερ. Πέταμα. Εφόσον η διατροφή τους είναι πλήρης, δεν χρειάζονται συμπληρώματα, οι αυγοτροφές που προτάθηκαν έχουν ούτως ή άλλως, συν μέταλλα και ιχνοστοιχεια, εν είναι δλδ σκέτο αυγό, και τα λαχανικά είναι πολύ πιο υγιεινά και γεμάτα βιταμίνες επίσης, χωρίς όλο το λίπος και τους υδατανθρακες.
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
Back
Top