Φροντίδα Εκπαίδευση κοκατίλ, αρχικό στάδιο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης tereza
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

tereza

PB New Member
Εγγραφή
13 Μαϊ 2009
Μηνύματα
7
Πόλη
Αργυρούπολη
Καλησπέρα σε όλους!

Είναι η πρώτη φορά που στέλνω εδώ το μήνυμά μου καθώς προσφάτως απέκτησα ένα αρσενικό κοκατίλ. Δυστυχώς δεν γνωρίζω την ηλικία του καθώς το δέχτηκα ως δώρο κι επιπλέον δεν έχει λουράκι στο πόδι που να υποδεικνύει την ηλικία του. Παρ΄όλα αυτα, με βάση το μέγεθος των φτερών του και της ουράς του καθώς και του λοφίου του που σταδιακά μεγάλωσε και ομόρφυνε μέσα στο μήνα που το έχω, κρίνω οτι θα είναι καπου 1,5 έτους περίπου. Κρίνω απο παλιότερη εμπειρία με Budgies που είχα για αρκετά χρόνια.
Προς το παρόν τα πάμε πολύ καλά! Με πολλή υπομονή και οδηγίες γενικά απο το net και από παλιότερη εμπειρία μου όπως προανέφερα, μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε με επιτυχία στο να ανεβαίνει στο δάχτυλό μου. Δεν του ασκώ πίεση αλλα του προτείνω μια λιχουδιά και εκείνο οικειοθελώς πλέον ανεβαίνει και κάθεται για πολλή ώρα χωρίς καθόλου άγχος.
Τα φτερά του όμως δεν είναι κομμένα και έτσι έχω αποφύγει ακόμα να τον βγάλω από το κλουβί. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, πως θα μπορούσα να το πλησιάσω περαιτέρω όταν θα βγεί στο δωμάτιο ώστε να μην φοβηθεί στις πρώτες του εξόδους και φυσικά ωστε να μην πληγωθεί. Πώς θα μου προτείνατε να το χειριστώ;
Κι επιπλέον, τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάμε μαζί στο μπαλκόνι, σε προφυλαγμένο απο κινδύνους και ρεύματα αέρα σημέιο, όπου δείχνει πολύ ευχαριστημένος και όλο κέφι! Αραγε αυτο θα αλλάξει όταν θα μπεί στο δωμάτιο;
Εξάλλου αυτό θα είναι αναπόφευκτο όταν θα μπεί το φθινόπωρο..

Ελπίζω να μην έγινα κουραστική με τις ερωτήσεις μου!
Ανυπομονώ να διαβάσω τις απαντήσεις σας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια απάντηση δώσετε! 🙂
 
Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, πως θα μπορούσα να το πλησιάσω περαιτέρω όταν θα βγεί στο δωμάτιο ώστε να μην φοβηθεί στις πρώτες του εξόδους και φυσικά ωστε να μην πληγωθεί.

Πρώτα απ' όλα να σου πω ένα μεγάλο μπράβο γιατί έχεις κάνεις σημαντική πρόοδο. Μπράβο!

Κατά δεύτερον, αν το πουλάκι έχει εξοικειωθεί μαζί σου και δεν σε φοβάται, τότε μπορείς να το βγάλεις εκτός κλουβιού. Θα πρέπει όμως να κλείσεις τα παράθυρα, τις κουρτίνες, τις πόρτες και να απομακρύνεις ο,τιδήποτε, το οποίο μπορεί να φανεί επικίνδυνο και βλαβερό για την υγεία του πουλιού, όπως τροφές, ροφήματα, αντικείμενα κλπ.

Κατά την πρώτη του έξοδο πολύ πιθανόν να είναι λιγάκι φοβισμένο γι' αυτό άστο να εξερευνήσει τον χώρο και να σε πλησιάσει αυτό, μην το κυνηγάς από πίσω δηλαδή γιατί μπορεί να το φοβήσεις άθελά σου. Όταν πεινάσει ή αν ναρεθεί το πιθανότερο είναι να μπει από μόνο του στο κλουβί... Αν δεν μπαίνει με τίποτα και είναι έξω με τις ώρες, τότε μπορείς να κλείσεις τα φώτα και να το πιάσεις με γρήγορες και προσεκτικές κινήσεις και να το βάλεις στο κλουβί. Αν δεν υπάρχει λόγος μην το επιχειρήσεις, γιατί θα το στρεσάρεις άδικα.

Κι επιπλέον, τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάμε μαζί στο μπαλκόνι, σε προφυλαγμένο απο κινδύνους και ρεύματα αέρα σημέιο, όπου δείχνει πολύ ευχαριστημένος και όλο κέφι! Αραγε αυτο θα αλλάξει όταν θα μπεί στο δωμάτιο;

Εννοείς αν θα αλλάξει στάση απέναντί σου, αν μεταφερθεί σε εσωτερικό χώρο; Δεν το νομίζω. Ίσως στην αρχή, λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος, να είναι λίγο ανήσυχος, αλλά θα το ξεπεράσει σύντομα.
 
Και κατι αλλο να συμπληρωσω κι εγω...

Πριν το βγαλεις απο το κλουβι αστο μερικες μερες στον χωρο που θα βγαινει, για να εξοικιωθει και να μαθει το χωρο!
Αν το βαλεις μεσα και κατευθειαν το βγαλεις εξω, δεν θα ξερει που θα βρισκεται και αυξανεται ο κινδυνος να τραυματιστει απο το στρες που θα υποστει!
Ολα τα αλλα στα ειπε η Αναστασια. 🙂
 
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Όντως, έχει εξοικειωθεί με την παρουσία μου και ελπίζω να μην κάνω κάποιο λάθος που θα τον κάνει να χάσει την λίγη εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει αυτόν τον καιρό. Γι'αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω επιπλέον το εξής: Σκέφτομαι να τον πάω στον κτηνίατρο για το κόψιμο των φτερών που αν και δεν μ'αρέσει καθόλου σαν προοπτική, θεωρώ τουλάχιστον πως θα ελαχιστοποιήσει κατά πολύ τις πιθανότητες κινδύνων. Μετά απο αυτό, υπάρχει περίπτωση να χάσει την εμπιστοσύνη του σε μενα; Γιατί σίγουρα θα πεθάνει απ'το φόβο του εκείνη τη μέρα.. Μπορεί να ξεχωρίσει τον άνθρωπο που το φροντίζει απο έναν άλλο εύκολα ή θα θεωρήσει οτι ήμουν εγώ που τον άρπαξα και του έκοψα τα φτερά με αποτέλεσμα να γυρίσουμε πάλι στο μηδέν;
Έχετε κάποια παρόμοια εμπειρία;

Ευχαριστώ!
 
Να το χαιρεσαι το κοκατιλακι σου και ενα μεγαλο μπραβο που καταφερες σε τοσο συντομο χρονικο διαστημα να το πλησιασεις!
 
Ευχαριστώ! Είναι σπίτι μας κοντά 1,5 μήνα, κι αν κρίνω απο το γεγονός οτι είναι ενήλικο, πραγματικά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο!
 
Back
Top