Φροντίδα Εκπαίδευση παπαγάλων - εξημέρωση

Συμβουλές για την εξημέρωση και την εκπαίδευση παπαγάλου. Ένας οδηγός για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παπαγάλων τους.

Πως θα κερδίσω την εμπιστοσύνη του παπαγάλου μου;​

Όλοι μας επιδιώκουμε την απόκτηση ενός εξημερωμένου παπαγάλου. Αν όμως ο παπαγάλος μας είναι επιθετικός; Μπορούμε να τον εξημερώσουμε και να του κερδίσουμε την εμπιστοσύνη; Η απάντηση είναι ναι, μπορούμε! Μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε κάνοντας μερικά απλά πράγματα. Να είστε όμως οπλισμένοι με υπομονή κι επιμονή!

Για να τα καταφέρουμε στην εξημέρωση χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή από την πλευρά μας. Μην ξεχνάμε ότι οι παπαγάλοι είναι έξυπνα και κοινωνικά ζώα, προτερήματα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να επιτύχουμε την εξημέρωση. Φυσικά, όσο πιο μικρή ηλικία έχει ο παπαγάλος μας τόσο πιο εύκολα και πιο γρήγορα μπορεί να εκπαιδευτεί.

Πριν απ' όλα, πρέπει να ασχολούμαστε μαζί του αρκετές ώρες.

Δεν πρέπει όταν πλησιάζουμε το κλουβί να κάνουμε απότομες κινήσεις και να φωνάζουμε κτλ. Πρέπει να πλησιάζουμε το κλουβί σιγά-σιγά μιλώντας του γλυκά συγχρόνως.

Ένας καλός τρόπος για να προσεγγίσουμε το πτηνό μας είναι να του δίνουμε μία λιχουδιά, κάτι που του αρέσει πολύ.

Στην αρχή, καλό θα ήταν να του τη δίνουμε έχοντας το χέρι μας έξω απ' το κλουβί (μιας κι ο παπαγάλος μας δεν μας ξέρει ακόμα και θα τον στρεσάρουμε, αν βάλουμε το χέρι μας μέσα). Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορούμε κάλλιστα να βάζουμε το χέρι μας μέσα στο χώρο του (στο κλουβί του) και να του τη δώσουμε.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε μια ομαλή εκπαίδευση για να έχει κι ο παπαγάλος ένα χρονικό διάστημα να δει ότι δεν τον πειράζουμε και δεν του κάνουμε κακό.

Όταν καταφέρουμε να βάζουμε το χέρι μας μέσα στο κλουβί για να του δώσουμε τη λιχουδιά, καλό θα είναι κάθε φορά να βάζουμε το χέρι μας πιο μακριά από το πουλί, ώστε να του δώσουμε ένα έναυσμα για να έρθει αυτό σε εμάς κι όχι εμείς σ' αυτό.

Με αυτό τον τρόπο, μετά από λίγο καιρό ο παπαγάλος θα διαπιστώσει ότι δεν θέλουμε να του κάνουμε κακό κι έτσι θα μας συνδυάσει με κάτι που του αρέσει πολύ. Αυτό θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε την εξοικείωσή μας μαζί του.

Πότε είναι έτοιμος να βγει απ' το κλουβί;​

Ο παπαγάλος μας θα είναι έτοιμος για την πρώτη του έξοδο όταν δεν θα μας φοβάται όταν τον πλησιάζουμε και να κάθεται να τον χαϊδεύουμε. Πρέπει όμως να προσέξουμε κάποια πράγματα πριν τον αφήσουμε να βγει απ' το κλουβί του.
  • Πρέπει να κάνουμε το δωμάτιο ασφαλές για το πουλί.
  • Απομακρύνουμε όλα τα αιχμηρά και επικίνδυνα αντικείμενα.
  • Κλείνουμε τα παράθυρα και να τραβάμε τις κουρτίνες διότι το φως οδηγεί το πουλί προς το παράθυρο και άρα στην δραπέτευση ή τον τραυματισμό του, εάν είναι κλειστό.
  • Πρέπει να απομακρύνουμε φαγητά, ροφήματα και γλυκά τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία του πτηνού μας.

Τι κάνω σε περίπτωση που δαγκώνει;​

Σε περίπτωση που έχουμε εξημερώσει τον παπαγάλο μας αλλά αυτός εξακολουθεί να μας δαγκώνει, μπορούμε να κάνουμε το εξής:

Όταν τον έχουμε στα χέρια μας, μπορούμε να του δίνουμε παιχνίδια ή λιχουδιές για να του αποσπάμε την προσοχή, ώστε να ασχολείται με κάτι άλλο κι όχι δαγκώνοντας τα χέρια μας.

Σημείωση: Δεν πρέπει να φωνάζουμε και να μαλώνουμε τον παπαγάλο μας αν δεν θέλει να κάνει κάτι. Με αυτόν τον τρόπο η εκπαίδευση πάει ακόμα πιο πίσω και θα πρέπει να διαθέσουμε το διπλάσιο χρονικό διάστημα για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του πουλιού μας. Πρέπει να τον αφήσουμε να βάλει αυτός τα όρια και κάθε μέρα θα κάνει κι ένα προοδευτικό βήμα.

petbirds-article.webp

Σχετικό περιεχόμενο​

Συμπεριφορά και επικοινωνία των παπαγάλων
Αναγνωρίζοντας τη γλώσσα του σώματος των πουλιών
 
Άρθρο είπε:
Τι κάνω σε περίπτωση που δαγκώνει;
Να προσθέσω κι εγώ κάτι σε αυτό. Αν ο παπαγάλος μας δαγκώνει, υπάρχει ένα τρικ που κάνουν σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτές... Τον φυσάμε και σταματά αμέσως.
 
Θα πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα γιατί δαγκώνει ο παπαγάλος και μετά να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια. Ένας παπαγάλος δαγκώνει από χαρά (ελαφρύ δάγκωμα), από φόβο, από προστασία προς το ζεύγος τους, από παραμέληση. Όταν γίνει αυτό κατανοητό πιστεύω ότι το σταμάτημα του δαγκώματος είναι εύκολο.

Το φύσημα όπως αναφέρεται σε πολλά sites είναι μια λύση της στιγμής, και όχι κάτι μόνιμο. Θα πρέπει όταν γίνεται αυτή η ενέργεια να ακολουθεί και η λέξη "ΜΗ" ή "ΟΧΙ" κτλ για να γίνει κατανοητό στο πουλί τι είναι σωστό.

Το φύσημα μην ξεχνάμε ότι προκαλεί δυσφορία στο πουλί (εμένα δεν θα μου άρεσε να με φυσάει κάποιος στο πρόσωπο) και τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν αντίθετη τροπή από ότι περιμένουμε.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Pepi
Και από τσαντίλα δαγκώνει να προσθέσω εγώ. Νεύρα αν τον υποχρεώσεις να κάνει κάτι που δε θέλει.

Αυτό έπαθα χθες... Αγαπημένο μέρος του Πιπίκου, το δωμάτιο του μικρού πάνω στο κουρτινόξυλο. Έπρεπε να τον μαζέψω, αυτός δεν ήθελε, με τα πολλά ανέβηκε στον ώμο μου και πηγαίνοντας για το κλουβί του, μου χωσε μια δυνατή στο αυτί! Πρώτη φορά το έκανε αυτό και έχω προβληματιστεί πολύ.
 
Θόδωρε αυτό το κάνει ή μάλλον το έκανε και ο Ρόκο, όταν καταλάβαινε ότι τον πάω στο κλουβί στο οποίο δεν θέλει να μπει με τίποτα!

Μάλλον θα σου το ξανακάνει, οπότε προσπάθησε να μην του δείξεις ότι πόνεσες (για να καταλάβει ότι δεν βγάζει τίποτε μ' αυτό που κάνει) και με αυστηρό τόνο να του λες ΜΗ και να τον βάζεις μέσα. Λογικά κάποια στιγμή θα σταματήσει να το κάνει, εφόσον δει ότι ΕΣΥ είσαι αυτός που "κινεί τα νήματα".

Προσπάθησε να τον δελεάζεις να μπει στο κλουβί του, με κάτι που του αρέσει πολύ και όχι με το ζόρι, γιατί θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα.
 
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου δώσατε! Μου χρησίμευσαν πολύ στο να καταλάβω ακόμη περισσότερα για τον παπαγάλο μου και για το πως πρέπει να του συμπεριφέρομαι. :)
 
Πολύ χρήσιμο άρθρο αλλά έχω μία απορία. Αν ο παπαγάλος δεν έχει κάτι να του αρέσει όταν τον πάρουμε κι ο λόγος να είναι επειδή να μην του δίνανε κάτι ιδιαίτερο, τι να κάνουμε;
 
Του δίνεις συνεχώς καινούργια παιχνίδια μέχρι να καταλήξει σε κάποια που του αρέσουν. Είναι σχεδόν αδύνατον να βρεις παπαγάλο που δεν θέλει να ασχοληθεί με τίποτα. Συνήθως το πρόβλημα των περισσότερων ιδιοκτητών είναι ότι τα πουλιά τους ασχολούνται με τα πάντα.
 
Η εκπαίδευση σε έναν παπαγάλο που είναι 40 ημερών σε σχέση με έναν που είναι 3-4 μηνών είναι πιο εύκολη ή δεν έχει διαφορά;
 
Οι νεοσσοί ηλικίας 40 ημερών, πρέπει να βρίσκονται με τους γονείς τους. Υιοθετούμε την άποψη, να μην παίρνουμε πουλάκια κάτω των 3 μηνών στο σπίτι μας. Η ηλικία αυτή είναι κατάλληλη για ανάπτυξη στενής σχέσης με το φροντιστή τους.
 
Γιατί πρέπει να κόβουμε τα φτερά πτήσης; Στο άρθρο το λέει σαν απάντηση ότι πρέπει να το κάνουμε.
 
  • Like
Αντιδράσεις: myr
Άγγελε το άρθρο λέει ότι πρέπει να το κάνουμε για λόγους ασφαλείας, για να μη μπορεί να πετάξει και μας φύγει. Σου παραθέτω μια συζήτηση-ψηφοφορία με πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις μελών πάνω σε αυτό το θέμα εδώ Κόψιμο φτερών πτήσης παπαγάλων: Υπέρ ή Κατά;
 
Οπότε η σωστή απάντηση είναι ανάλογα την περίπτωση του πουλιού. Ίσως επειδή είμαι στην αρχή και μένω μόνος να μου φαίνεται πιο σωστό στο να μην κόβουμε τα φτερά. Γενικά όμως διάβασα μερικές απόψεις από άλλα μέλη και έτσι δεν μπορώ να κατασταλάξω στο τι πραγματικά πρέπει να γίνεται. Ελπίζω ότι και στο μέλλον δεν θα χρειαστεί στην Λινκ τουλάχιστον να κόψω τα φτερά αφού βγαίνει και δεν υπάρχει πρόβλημα.
 
Ακριβώς Άγγελε κάθε πουλί είναι διαφορετικό και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Θα είχε ενδιαφέρον να γράψεις την άποψή σου στο θέμα που σου παρέθεσα παραπάνω.
 
Από παραπομπή του @ΙΩΑΝΝΗΣ@ και διαβάζοντας αναλυτικά το άρθρο πραγματικά και εγώ διαφωνώ έντονα με την παράγραφο για το κόψιμο των φτερών. Ισως όταν γραφτηκε το άρθρο να ηταν η επικρατούσα άποψη για την ασφάλεια τους αλλά πλέον νομίζω εχει αλλάξει η προσέγγιση και της επιστημονικής κοινότητας και αρκετών ιδιοκτητών και αρκετοί λόγοι υποδεικνύουν ισχυρά να μην κόβονται τα φτερά εκτός εαν υπάρχει σοβαρή ιατρική ένδειξη καθώς επηρεάζει αρνητικά την υγεία, την ηθολογία, την ασφάλεια και την δυνατοτητα αυτοεξυπηρετησης του πτηνού. Επιπλέον συνήθως δυστυχώς τα φτερά κόβονται λάθος προκαλώντας κινδύνους τραυματισμού οπότε το να προωθείται ως απαραίτητο για την εκπαίδευση οδηγεί σε λαθος συμπερασματα και βιαστικές κινήσεις, δημιουργεί επίσης ψευδή αίσθηση ασφαλείας και ατυχήματα διαφυγής.
 
Ισως όταν γραφτηκε το άρθρο να ηταν η επικρατούσα άποψη για την ασφάλεια τους...
Έτσι είναι και κάνετε καλά που το επισημαίνετε.

Να υπενθυμίσουμε ότι το άρθρο γράφτηκε τον Ιούλιο του 2008.
 
@Stavros Ναι το ειδα και γι'αυτό το επισήμανα. Και γω πριν δω μια παραπομπή δεν το χα προσέξει καν. Αλλαζουν πολλά σε 13 χρόνια, ιδιαίτερα στους κλαδους της ευζωΐας και της ηθολογίας των ζώων ή στην κτηνιατρική εξωτικων ζωων.
[automerge]1611835551[/automerge]
Απλώς επειδή είναι σημαντικό άρθρο στο οποίο λογικά ανατρέχουν συχνά νεα μέλη και λιγότερο έμπειροι ιδιοκτήτες πτηνών, χρειάζεται ισως μια ενημέρωση ώστε να παρέχει σύγχρονες και αξιόπιστες πληροφορίες. Υπάρχει και έλλειψη ελληνικής βιβλιογραφίας στο ζήτημα, οπότε το petbirds έχει να παιξει σημαντικό ρόλο 🙂
 
Ακριβώς Άγγελε κάθε πουλί είναι διαφορετικό και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Θα είχε ενδιαφέρον να γράψεις την άποψή σου στο θέμα που σου παρέθεσα παραπάνω.

Αν και πολύ αργά γιατί τώρα το είδα θα σου πω την εξής ιστορία. Όταν έψαχνα για θηλυκό (πριν αγοράσω την Ίνα) πήγα σε μια κοπέλα να δω την δική της. Με το που μπήκα στο σπίτι, μόλις με είδε από το τραπέζι πέταξε (όπως οι κότες) στο πάτωμα Στην συνέχεια κρυβόταν πίσω από ένα βάζο, το πόδι από το έπιπλο του τραπεζιού και γενικά οτιδήποτε την έκρυβε από τα μάτια μου. Μέχρι να καταλάβω ότι είχε κομμένα τα φτερά μου φαινόταν σαν να ήταν άρρωστο το πουλάκι. Κι όσο μειώνεται ο κίνδυνος να φύγει από το παράθυρο τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να το πατήσεις. (Αυτή την εντύπωση μου έδωσε εμένα η 10 λεπτά συνάντηση με ένα παπαγαλάκι με κομμένα τα φτερά.) Το παρακάτω βίντεο δείχνει τι σημαίνει στο περίπου (κατά την δική μου άποψη) το ψαλίδισμα των φτερών.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Back
Top