Φροντίδα Εκπαίδευση Ringneck σε διαφορετικό δωμάτιο από αυτό που βρίσκεται το κλουβί του

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mania
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mania

PB New Member
Εγγραφή
13 Σεπ 2009
Μηνύματα
99
Πόλη
Κηφισιά
Γεια σας και πάλι,
Όπως έχω γράψει έχω τον Woody (ringneck).
Έχω την εξής απορία...
Το κλουβί του Woody είναι πάντα στο σαλόνι, όπου καθόμαστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Είχαμε αρχίσει να εκπαιδευόμαστε για βόλτες εκτός κλουβιού αλλά πρόσφατα μετακόμισα... Το καινούριο σπίτι είναι έτσι διαμορφωμένο που δεν μπορώ να τον βγάζω εκτός κλουβιού στο σαλόνι... είναι πολύ μεγάλος ο χώρος και ο Woody δεν είναι εκπαιδευμένος αρκετά ώστε να ανεβαίνει στο χέρι μου πάντα... Εκτός αυτού έχει σκάλες που οδηγούν στον πάνω όροφο και η κατάσταση θα είναι ένα χάος αν αποφασίσω να τον βγάλω.
Η μόνη λύση είναι ένα έξτρα δωμάτιο στον πάνω όροφο αλλά δεν ξέρω πως να τον πάω εκεί. Το κλουβί του είναι μεγάλο και δεν μεταφέρεται... Αυτό που σκέφτηκα είναι να πάρω το προηγούμενο κλουβί του που είναι πιο μικρό και να τον μεταφέρω με αυτό πάνω όπου θα τον αφήνω ελεύθερο...
Θα καταφέρω ποτέ να τον μάθω να μπαίνει σε αυτό το κλουβί;
Είναι καλή ιδέα; ή θα τον στρεσάρει;
Πως να το κάνω;
Έχετε καμία άλλη ιδέα;
 
Πιστεύω ότι τοσο μεγάλη..."ιστορία" για να βγει έξω θα δημιουργήσει πρόσθετο αχρείαστο άγχος.

Εφ' οσον το νέο σπίτι είναι πλεον "σταθερή κατοικία" καλό θα ήταν να ξεκινήσει η εκπαίδευση για να δεχτεί το χέρι σας στο σαλόνι (που φαντάζομαι παλι θα περνατε εκει τις μερες σας).Αφού μάθει το χέρι σας και το "μπες βγες" απο το κλουβι πιστεύω δε θα υπαρχει "θέμα" να πεταξει και στο επανω δωματιο αφου θα μπορειτε να τον φερνετε εύκολα. Αν και οταν εξοικειωθεί μαζί σας δύσκολα θα εγκαταλειπει το χώρο που θα βρισκεστε.

Ο μεγάλος χώρος έχει τα καλά και τα κακά του. Εάν ήταν στο χέρι μου θα προχωρούσα την εκπαίδευσή του στο μεγάλο σαλόνι με απώτερο στόχο να βγαίνει εκεί. Τελικά τα δύο δικά μου,έστω και μικρότερα παρ' ολο που μπορούν να κυκλοφορούν σε όλο το σπίτι, δεν αφήνουν το σαλόνι-κουζίνα έστω κι αν εμείς φύγουμε και παμε σε άλλο δωμάτιο, επειδή το θεωρούν "χώρο" τους. Ετσι πιστεύω θα γίνει και με τον Woody σου.
 
Επειδή είναι λίγο περίεργος ο χώρος φοβάμαι ότι αν φύγει από το σημείο που είναι το κλουβί του δεν θα μπορέσει να γυρίσει και εμένα δεν θα με αφήσει να τον πιάσω... Είμαστε στο σημείο που ανεβαίνει στο χέρι μου αλλά μόλις πάω να κουνηθώ πετάει... Μέχρι τώρα τον άφηνα να γυρίσει μόνος του στο κλουβί. Απλά τώρα το κλουβί του είναι σε ένα σημείο που είναι σαν ξεχωριστώ δωμάτιο αλλά χωρίς πόρτα, ώστε να μπορώ να την κλείσω και να μην υπάρχει πρόβλημα. Αν βγει από εκεί θα "χάσει" το κλουβί του γιατί δεν ξέρει και τον χώρο...
Από την άλλη σκέφτομαι ότι αυτό το "χάος" και η αγωνία θα κρατήσει για τις πρώτες φορές και μετά θα μάθει τον χώρο... Δεν θέλω να τον κρατάω και στο κλουβί...
 
H σκέψη σου οτι θα μαθει το χώρο είναι σωστή, και αυτό θα πρέπει να είναι και το πρώτο μας μελημα. Ναι θα έχεις "τρέξιμο" επιπέδου Ολυμπιακού δεκαθλητή στην αρχή, αλλά νομίζω οτι είναι το καλύτερο να γίνει. Γιατί αν τον εκπαιδεύσεις στο άλλο δωμάτιο, αντε μετα φτου κι απ' την αρχή να μάθει το μεγάλο.
Θέλει προσοχή, θέλει υπομονή αλλά για μένα είναι το καλύτερο.

Ας πούνε βέβαια και άλλα παιδιά τις απόψεις τους και μετά εσύ λάβε την καλύτερη κατα τη γνώμη σου απόφαση.
 
Σωστά! Κατ' ευθείαν στα βαθειά λοιπόν!
Να ρωτήσω και κάτι άλλο που ίσως να μην έχει άμεση σχέση;
Είναι περίοδος αναπαραγωγής ή πτερόρροιας; Γιατί έχει λίγα νευράκια παραπάνω και δεν συνεννοούμαστε 😤 😀...
Αν είναι κάποια τέτοια περίοδος, είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε αφού τελειώσει; ή δεν έχει σημασία;
 
Εγώ έχω πάροτλετ, και έχουν ελαφρά πτερρόροια (για αναπαραγωγική διάθεση δεν ξέρω καθώς η μικρούλα είναι... Μικρούλα)
Πάντως γενικότερα αυτή την εποχή ο μικρός μου είναι μέσα στα νεύρα σταθερά. 😛

Πιστεύω πως όσο έχει να κάνει με θέματα απόκτησης εμπιστοσύνης δεν έχει σχέση η εποχή που θα διαλέξεις. Το λέω αυτό σε "αντίθεση" με το φυσιολογικό, καθώς θεωρώ (με βάση τη δική μου εμπειρία) πως ανεξάρτητα απ' τα νεύρα του ή όχι, γίνεται σαφής διαχωρισμός του "θα εμπιστευτώ αυτον τον άνθρωπο ή δεν θα το κάνω" και έχει να κάνει καθαρά με τις δικές σου πράξεις. Επιπλέον δεν θα έχεις "εκπληξούλες" οταν αφού τον εξημερώσεις έρθει η ώρα για τα "ετήσια" νευράκια του.

Η απάντηση στο θέμα είναι φυσικά και παλι δική σου. Εγώ πιστεύω πως όποια "καθυστέρηση" στην εκπαίδευση (τη δική σου όχι του Γουντι για να εξηγούμαι, δε θεωρώ ότι "εκπαιδεύονται" τα πουλια, ουτε θεωρώ ότι πρέπει να εκπαιδεύονται) θα έχει και ανάλογες καθυστερήσεις στην διαδικασία απόκτησης εμπιστοσύνης μεταξύ σας. Με λίγα λόγια "μην τον αφήσεις να "βραζει" μέσα σε ενα κλουβί"
 
Εγω την παω υπογειο μικρο κλουβι κ ισόγειο μεγαλο, δεν την εμπιστευομαι για να κατσει στο χερι μου πλεον γιατι εχει μονη προτιμηση την συζυγο, ομως μπορεί κ ανεβαινει τον οροφο πετωντας η τον κατεβαινει, ολα ειναι θεμα συνηθειας
 
Απλά καλυψε καθρέφτες και παράθυρα κουρτίνες θα μάθει και να γυρίσει στο κλουβί του, εμένα ο δικός μου όταν είναι ώρα του ύπνου πάει κατευθείαν στο δωμάτιο που τον μεταφέρω με το κλουβί του χωρίς να τον έχω εκπαιδεύσει όλα είναι θέμα συνήθειας θα μάθει
 
Εκτός από τα όσα σου είπαν και τα παιδιά, πιστεύω ότι ο κάθε παπαγάλος πηγαίνει εκεί που υπάρχουν άνθρωποι. Ακόμη κι αν ανέβει στον επάνω όροφο, θα είναι θέμα χρόνου να έρθει πάλι στο δωμάτιο που θα είσαι εσύ.
 
Η αλήθεια είναι ότι αν και δεν έχει προλάβει να μάθει εκτός κλουβιού έχουμε ένα αρκετά ισχυρό δέσιμο. Όποτε έβγαινε εκτός κλουβιού ήθελε να είναι πάνω μου, οπότε αυτό κάπως με καθησυχάζει... Επίσης ξέρει το "έλα". Ξέρω ότι όταν θα βγει έξω θα ξεμυαλιστεί και τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, γι' αυτό περιμένω το ΣΚ να τον βγάλω από το πρωί και να έχουμε χρόνο μπροστά μας... Αλλιώς με βλέπω να κουτουλάω στην δουλειά γιατί ο Woody δεν ήθελε να μπει στο κλουβί (και άντε να σε πιστέψουν... 😀)
 
Η αλήθεια είναι ότι αν και δεν έχει προλάβει να μάθει εκτός κλουβιού έχουμε ένα αρκετά ισχυρό δέσιμο. Όποτε έβγαινε εκτός κλουβιού ήθελε να είναι πάνω μου, οπότε αυτό κάπως με καθησυχάζει... Επίσης ξέρει το "έλα". Ξέρω ότι όταν θα βγει έξω θα ξεμυαλιστεί και τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, γι' αυτό περιμένω το ΣΚ να τον βγάλω από το πρωί και να έχουμε χρόνο μπροστά μας... Αλλιώς με βλέπω να κουτουλάω στην δουλειά γιατί ο Woody δεν ήθελε να μπει στο κλουβί (και άντε να σε πιστέψουν... 😀)
Οπότε τον παιρνεις στη δουλειά να κρατάει και μακριά τους ενοχλητικούς οταν τον βλεπουν στον ώμο σου 😛 😂

Ολα καλά θα πανε και το "ξεμυαλισμα" που λες θα το απολαύσει.
 
Back
Top