Αναπαραγωγή Ελεγχος του τυπου πτερωματος

sophia pj.

PB Member
Εγγραφή
31 Ιαν 2007
Μηνύματα
968
Πόλη
Πειραιάς
Γεια σας!
Θα ηθελα να μαθω αν ο ελεγχος του τυπου πτερωματος πριν το ζευγαρωμα πρεπει να γινεται σε ολες τις ρατσες πουλιων η" μονο στα πουλια τυπου και παραστηματος. Δηλαδη μπορω να ζευγαρωσω ενα λευκο timbrado με ενα πρασινο; Ενα κοκκινο με ενα κιτρινο;Υπαρχει καποιος περιορισμος; Ολα αυτα που εχω διαβασει περι λιποχρωμικων και μελανομορφων αφορουν μονο τα καναρινια τυπου, χρωματος;Και αν αφορουν ολα τα ειδη καναρινιων τι κινδυνος υπαρχει;
 
Σοφία μπράβο!

άνοιξες ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που ακόμη και γνωστοί εκτροφείς του εξωτερικού ψάχνουν να βρούν λύσεις. Εμένα με απασχόλησε για πρώτη χρονιά φέτος και δεν μπορώ να πω ότι έχω ακόμη ολοκληρωμένη άποψη. Θα διατυπώσω κάποιες σκέψεις όμως στις οποίες έχω κατασταλλάξει.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σε διαγωνισμούς για τις κατηγορίες χρώματος και τύπου, υπάρχει και βαθμολόγιση για το πτέρωμα. Αυτό σημαίνει ότι τα πουλιά πρέπει να έχουν φτέρωμα τέτοιο που να "κολλάει σαν δέρμα πάνω στο σώμα τους". Αυτό βέβαια είναι το ιδανικό. Άρα οι περισσότεροι εκτροφείς (κυρίως καναρινιών τύπου) προσπαθούν όταν βάζουν ένα ζευγάρι μαζί, να ταιριάξουν τα πτερώματα των πουλιών. Πολλοί το κάνουν αυτό εμπειρικά και άλλοι βλέποντας ένα ένα τα πουλιά τι φτερώματα έχουν.
Τι φτερώματα υπάρχουν ως αντίθετα;. Υπάρχει το μακρύ και το κοντό φτερό (δεν χρειάζεται νομίζω επεξήγηση). Υπάρχει το σκληρό και το μαλακό φτερό. (μαλακό είναι αυτό που από τη βάση του φτερού ξεκινάν πουπουλάκια και φτάνουν συνήθως πάνω από τη μέση, ενώ αντίθετα σκληρό είναι εκείνο που έχει λίγα πουπουλάκια μόνο χαμηλά στη βάση). Υπάρχει το πλατύ και το στενό φτερό. Και τέλος υπάρχει το έντονο και το χιονέ.
Το έντονο έχει σχέση με το πως εναποτίθεται το χρώμα πάνω στο φτερό (φτάνει μέχρι την κορυφή του) ενώ στο χιονέ στην κορυφή του φτερού δεν εναποτίθεται χρώμα και παραμένει λευκό.
Συνήθως τα έντονα φτερώματα είναι μακριά, σκληρά και στενά. Ενώ τα χιονέ είναι κοντά, μαλακά και πλατιά. Γράφω συνήθως, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί συνδιασμοί και αυτό κάνει τα πράγματα στην εκτροφή ακόμη ποιό συναρπαστικά.
Για τα πτερώματα των καναρινιών τύπου (γκλόστερ, γιορκ κλπ) δεν μπορώ να γράψω πολλά πράγματα μιας και δεν είμαι γνώστης. Μπορώ να παραπέμψω στη σελίδα του glostercanary.gr όπου υπάρχουν ενδιαφέροντα άρθρα για τύπου φτερώματος. Για τα μωσαικού τύπου καναρίνια με τα οποία ασχολούμε, μπορώ να πω ότι γενικά είναι μαλακόφτερα πουλιά και όσο συνεχίζουμε να ζευγαρώνουμε μεταξύ τους μαλακόφτερα με μαλακόφτερα, υπάρχει ο κίνδυνος (να έχουμε πολλή μαλακά φτερά) κάποια φτερά κατα τη διάρκεια της πτερόροιας να μην μπορούν να "σκάσουν" από το δέρμα, με αποτέλεσμα να μολύνεται εκείνο το σημείο και να εμφανίζονται οι γνωστές σε όλους κύστεις. Για να αποφύγουμε το παραπάνω αντιαισθητικό γεγονός επιβάλλετε ο έλεγχος του φτερώματος στα ζευγάρια και προσπαθώ το φτέρωμα του ενός να είναι όσο γίνετε αντίθετο με το άλλο.
Σχετικά με τα υπόλοιπα ερωτήματα σου νομίζω ότι εγώ μπορώ να απαντήσω μόνο στα παρακάτω.
Δηλαδη μπορω να ζευγαρωσω ενα κοκκινο με ενα κιτρινο;
Φυσικά μπορείς χωρίς να διατρέχει κάτι σχετικά με την υγεία των πουλιών, ΟΜΩΣ να ξέρεις ότι το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα είναι συγκυρίαρχα. Δηλαδή υπάρχουν και εμφανίζονται ταυτόχρονα και τα δύο (οπτικά φαίνονται πορτοκαλί οι απόγονοι). Ετσι αν κάνεις τέτοιο ζευγάρωμα θα είναι δύσκολο από τις επόμενες γενιές να "εξαφανίσεις" το ένα από τα δυο γονίδια. Θα υπάρχουν πάντα και τα δυο.

Ολα αυτα που εχω διαβασει περι λιποχρωμικων και μελανομορφων αφορουν μονο τα καναρινια τυπου, χρωματος;

Γενικά αφορούν όλα τα καναρίνια απλά στα χρώματος και τύπου αποκτουν ιδιαίτερη αξία. Εκεί η γενετική έχει την τιμητική της. Γενικά προσπαθούμε να μην πολλη μπερδεύουμε τα πράγματα στα καναρίνια χρώματος και όταν το κάνουμε πρέπει να υπάρχει λόγος και συγκεκριμένος στόχος.

Ελπίζω να βοήθησα κάπως αν και είναι δύσκολο να μεταφέρεις εικόνες με λέξεις. 🙂

Αυτά! 🙂
 
Back
Top