Γενικά Ελληνική καρδερίνα εκτροφής

Εγγραφή
28 Νοε 2007
Μηνύματα
531
Πόλη
Ιωάννινα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ Καρδερίνα Εκτροφής

Καλημέρα, σε όλες & όλους.
Θέλω να θέσω προς συζήτηση ένα ζήτημα που με απασχολεί καιρό.
Είναι η προσπάθεια αναπαραγωγής-εκτροφής Ελληνικής Καρδερίνας.
Με πουλιά προφανώς από τους γηγενείς πληθυσμούς.
Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί διάφορες σκέψεις με γνώμονα όμως
1ον-το ηθικό θέμα για την κατοχή ή όχι αδαχτυλίδωτων πουλιών,
2ον-το οικονομικό σκέλος
& όχι την αναπαραγωγή αυτών με κάποια μακροχρόνια κοινή στόχευση.
Αν θα πρέπει να γίνει, με ποιους όρους & προϋποθέσεις στο νομικό κομμάτι.
Θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί, αν κάποιοι γνωρίζουν, τι επικρατεί σε άλλες χώρες όπου κάνουν εκτροφή των "ντόπιων" ειδών.
Ξέρω π.χ. ότι την "κοινή στόχευση" αφορά η προσπάθεια κάποιων φίλων -τα τελευταία χρόνια- για ελληνικές μεταλλάξεις.
 
ΧΑΡΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ είπε:
  1. Αν θα πρέπει να γίνει, με ποιους όρους & προϋποθέσεις στο νομικό κομμάτι.
  2. Θα ήταν χρήσιμο να αναφερθεί, αν κάποιοι γνωρίζουν, τι επικρατεί σε άλλες χώρες όπου κάνουν εκτροφή των "ντόπιων" ειδών.
Θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση πριν καν αρχίσει να εξελίσσεται το θέμα. Ο Χάρης έθεσε με πολύ σαφή τρόπο ζήτημα και θέτει σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να εξελιχθεί η συζήτηση (βλ. Παράθεση). Έχουμε υποχρέωση να φέρουμε αυτή τη συζήτηση εις πέρας λόγω του ενδιαφέροντος της και λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Προκειμένου λοιπόν να μην απαξιωθεί και αυτή η συζήτηση, οποιαδήποτε ποστ παρεκκλίνουν από το θέμα και επικεντρώνονται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις - προσωπικές επιθέσεις, ειρωνικά σχόλια, εμπαθή απωθημένα, αγοραίο λόγο, θα θεωρούνται Off topic και θα διαγράφονται.
 
Όποια προσπάθεια γίνεται μέχρι σήμερα δυστυχώς γίνεται ανεπίσημα και παράνομα. Πιστεύω ότι επιβάλλεται να αναπαράγουμε την ελληνική καρδερίνα και να σταθεροποιήσουμε μεταλλάξεις στο είδος. Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα και κοπιάζουν να βγάλουν κάποια πουλιά, αλλά η όλη προσπάθεια πρέπει να γίνει πιο οργανωμένα και μαζικά. Ο μόνος τρόπος που βλέπω εγώ είναι να πιέσουμε τους συλλόγους (όσοι ανήκουν σε κάποιον) και να αρχίσουν να κατεβαίνουν πουλιά σε διαγωνισμούς. Καλώς ή κακώς είναι διαφήμιση για τα πουλιά και ο μόνος τρόπος να γίνουν γνωστές οι όποιες προσπάθειες και να βρουν μιμητές. Η ελληνική καρδερίνα έχει κάτι μοναδικό στην Ευρώπη. Τη φωνή της από όπου τη λατρέψαμε. Τώρα όσο αφορά το νομικό πλαίσιο που πρέπει να ισχύσει εκεί είναι δύσκολα τα πράγματα γιατί είμαστε στην Ελλάδα. Όσοι νόμοι και να βγούν πάντα θα υπάρχουν επιτήδειοι που θα τους χρησιμοποιούν για να κάνουν απατεωνιές. Όποιος νόμος και να βγει δεν θα υποστηρίζεται από τα κατάλληλα ελεγκτικά όργανα για την εφαρμογή του. Χρειάζεται έλεγχος για να πετύχει κάτι τέτοιο και να μην γίνει νομιμοποίηση των ανθρώπων που πιάνουν πουλιά. Μέχρι σήμερα προσπαθούν να βγάλουν άδειες για κατοχή άγριων γενήτορων μόνο όποιοι εμπορεύονται τα άγρια πουλιά. Δεν έχω δει κάποιον σύλλογο με σοβαρές προθέσεις αναπαραγωγής να προσπαθεί για τέτοιες άδειες. Για αυτό πρέπει να πιέσουμε τους συλλόγους μας προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά και για την δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών μέσα από τους μηχανισμούς των συλλόγων. Δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε από κρατικούς μηχανισμούς και μάλιστα από το δασαρχείο να διαθέσουν υπαλλήλους για το χόμπι μας. Έχουν να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά θέματα και είναι ήδη δύσκολη η θέση τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Καλό θα ήταν αν υπάρχουν εδώ μέσα άνθρωποι που ανήκουν στο ΔΣ κάποιων συλλόγων να πάρουν θέση για να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους σχετικά με τη λειτουργία των συλλόγων. Για δύο πράγματα είμαι σίγουρος μόνο:
1ον Οι άνθρωποι που ασχολούνται αυτή τη στιγμή με την αναπαραγωγή της ελληνικής καρδερίνας πρέπει να καλυφθούν νομικά.
2ον Χρειάζεται προσοχή ώστε όποιο νομικό πλαίσιο καλύψει αυτούς τους ανθρώπους να μην δώσει στέγη σε πουλοπιάστες και εμπόρους.
 
Δεν ξέρω για νόμους παιδιά, αλλά ξέρω να πω ότι είναι πολύ δύσκολο το ζευγάρωμα της καρδερίνας. Κάθε φορά που φτιάχνουν φωλιά οι καρδερίνες μου(γηγενείς) μέχρι να πόσα δω αυγά είναι γόνιμα, πόσα μικρά θα βγουν, αν θα τα ταΐζει η μάνα, αν ο αρσενικός θα πειράξει τη φωλιά, τη μάνα ή και τα ίδια τα μικρά, η καρδιά μου πάει να σπάσει. Δεν συγκρίνεται το συναίσθημα της επιτυχίας με τίποτα άλλο(καμία σχέση με τα καναρίνια).
Όσοι προσπαθούν να είναι κοντά στα πουλιά τους όλο το χρόνο με πολυβιταμίνες, ζωικές πρωτεΐνες κλπ θέλω να πω ένα πραγματικά μεγάλο μπράβο. Είναι πραγματικά επώδυνο να είσαι όλο το χρόνο μαζί τους και να μην ζευγαρώσεις τίποτα!
Νίκος Νιανιόπουλος
ΑΛ 114
 
Φίλε Χάρη,
αν κατάλαβα καλά το ερώτημά σου έχει τρία σκέλη:

α) Αν θα πρέπει να εκτρέφονται Ελληνικές καρδερίνες,
β) Ποιοι θα είναι ο σκοποί που θα εξυπηρετούνται από αυτή τη διαδικασία της εκτροφής,
γ) Υπό ποιες προϋποθέσεις (νομικό πλαίσιο), θα γίνεται η εκτροφή τους.

Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση (πιστεύω από όλους) είναι οπωσδήποτε θετική,
αν μη τι άλλο, το οφείλουμε στο ωραιότερο ωδικό πτηνό της πατρίδας μας, για το οποίο είμαστε όλοι τόσο περήφανοι.

Στο δεύτερο ερώτημα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, αλλά νομίζω ότι είναι και η ερώτηση που πραγματικά μπαίνει στο βάθος του προβλήματος και δεν το ακουμπά απλά-επιδερμικά.
Η συστηματική εκτροφή μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στον εκτροφέα:
Ο εκτροφέας έχει την ηθική ικανοποίηση
ότι είναι πρωτοπόρος στον κλάδο του και κάθε τι καινούργιο είναι παγκοσμίως καινούριο,
ότι βοηθά στην διατήρηση της φύσης (αφού κάθε πουλάκι που θα πουλά θα σώζει άλλο ένα που διαφορετικά θα αφαιρούνταν από τη φύση),
και φυσικά θα υπάρξουν και οι κατάλληλες οικονομικές απολαβές (ειδικά αν μιλάμε για μεταλλάξεις).
Ωφελημένος θα βγει και ο καταναλωτής:
που θα μπορέσει επιτέλους να βρει αξιόλογα πουλιά της αρεσκείας του, υγιή, όμορφα, ήμερα, νόμιμα, με πλήρες γενεαλογικό δένδρο, επώνυμα και χωρίς να υπάρχουν οι ενοχές του καταστροφέα της φύσης.
Τέλος οι καρδερίνες:
θα ανακτήσουν και αυτές, μέρος του κύρους τους που έχασαν όταν ήρθαν τα καναρίνια στην Ελλάδα και θα αναγνωριστούν διεθνώς.
Έτσι εξαλείφουμε και το παράνομο πιάσιμο τους, αφού το ενδιαφέρον των πελατών θα μετατοπιστεί στα πουλιά εκτροφείου λόγο καλύτερης εμφάνισης και της παρουσίας μεταλλάξεων που είναι πολύ δύσκολο να βρούμε σε "άγρια" πουλάκια.

Το τρίτο ερώτημα έχει και αυτό τη δυσκολία του, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν (ηθελημένα) σκουριάσει και αδυνατούν να προβούν σε ελέγχους. Άρα όποιο και αν είναι το νομικό πλαίσιο, η εφαρμογή του θα είναι προβληματική.
Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν η εφαρμογή ενός νόμου "τύπου Ελβετίας"
( Απάντηση Νο12 https://community.petbirds.gr/threads/Από-που-τα-πήρατε-τα-ιθαγενή-πουλιά-σας.4005/)
 
στην ελβετια που βρικσεται ο ΠΑΠΠΟΥ ΚΩΣΤΑΣ εχει πει σε αλλο σαιτ οτι για να εχεις αγρια για εκτροφη πρεπει να ερθει το δασαρχειο της περιοχης στο κουμασι σου, να ελεγξει τα δαχτυλιδια αν ειναι τα προβλεπομενα, να ελεγξει αν ειναι υγιει τα πουλια και απο ποιον τα πηρες,θα παει μετα σε αυτον που τα πηρες να ελεγξει τα αρχεια τουκαι το πιο σημαντικο κομματι ειναι τωρα, οταν θα παρεις 2 πουλια π.χ. αγορασμενα με δαχτυλιδι καταγραφονται στο δασαρχειο τα στοιχεια του δαχτυλιδιου, οταν θα ζευγαρωσουν με το καλο τα πουλια αυτα και βγαλουν 4 απογονους,θα καλεσεις το δασαρχειο να ερθει να πιστοποιησει τα ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΠΟΥΛΙΟΥ, καταλαβαινετε τι σημαινει αυτο; Εβγαλα 4 πουλια και τα στοιχεια τους ειναι καταγεγραμμενα στο δασαρχειο, οταν παω να πουλησω και δεν υπαρχει το δαχτυλιδι του πουλιου που πουλαω στο δασαρχειο ειμαι παρανομο, μου κλεινουν το κουμασι με φουρνελο, σε περιπτωση θανατου νεοσσου απο οποιονδηποτε λογο προσκομιζουν στο δασαρχειο το νεκρο πουλι ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΟΥΛΙ ΣΑΝ ΝΑ ΖΟΥΣΕκαι τοπ διαγραφουν απο τα αρχεια σου
ενα μικρο δειγμα πως δουλευουν στην ελβετια παιδια να παιρνουμε μαθηματα νομικης εντελειας
 
Βέβαια το ελληνικό δασαρχείο απέχει πολύ από αυτό της Ελβετίας☹. Ίσως μια λύση θα ήταν να συνεργαστούν σύλλογοι με δασαρχείο έτσι ώστε οι έλεγχοι να γίνονται από άτομα των συλλόγων και τα στοιχεία να προσκομίζονται στο δασαρχείο γιατί αν περιμένουμε το δασαρχείο να διαθέση υπαλλήλους για να τρέχουν στις εκτροφές...
Αυτό θα έχει πρόβλημα από την πλευρά των συλλόγων, ρουσφετάκια και "εξυπηρετήσεις" από τον ένα εκτροφέα στον άλλο. Σίγουρα το όποιο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να προβλέψει και την ελληνική νοοτροπία πράγμα αρκετά δύσκολο αφού βρίσκουμε παραθυράκια σε όλους τους νόμους. Θα μπορούσε να ελέγχει ο ένας σύλλογος τους εκτροφείς του άλλου για να εξαλειφτεί κάπως το φαινόμενο του "κάνω πλάτες στον κολητό".
 
βασιλη, αυτη η συνεργασια εχει γινει μεταξυ συλλογων κα ιδασαρχειου αλλα οχι καναρινιων κα ιαγριων, εχει γινει μεταξυ δασαρχειου κα ικυνηγων, οι κυνηγετικοι συλλογοι της ελλαδας, εχουν παρει με συμβασεις τους θηροφυλακες και πληρωνονται απο τα λεφτα που δινουεμ εμεις οι κυνηγοι καθε χρονο για την ανανεωση της αδειας μας, γι αυτο ειναι ΚΑΙ αυτοι λιγοι, ενα απο τα καθηκοντα τους ειναι να συλλαμβανουν κα ιπουλοπιαστες αλαλ ειναι πολυ μα πολυ λιγοι στην ανατολικη αττικη ειναι 2 μονο κα ιενας δασοφυλακας, να επιοσημανω οτι ουτε ο κοσμος τους παιρνει στα σοβαρα και ας εχει την ιδια σχεδον ιδιοτητα με αστυφυλακα, ουτε οι κυνηγοι ουτε το κρατος, εχουμε βασεις για μια συνεργασια αλλα οχι γερες κα ισταθερες, γιατι παντα θα υπαρχει το ενα και μοναδικο πραγμα που κανει καλα ο ελληνας ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ
 
Με τα 4 πουλακια μου, δεν εχω αποτελεσμα μεχρι στιγμης αλλα δεν μπορει να μου πει κανεις να σταματησω την προσπαθεια. Μπορει να μην τα καταφερω εγω αλλα μπορει να τα καταφερει καποιος αλλος, ολα ειναι προσπαθεια αλλα και τυχη εξαλλου ειναι αρκετοι οι εμπειροι εκτροφεις καρδερινας που εχουν και την εμπειρια και την υποδομη για να τα καταφερουν.Φετος προσπαθησα αλλα πολλα πραγματα τα εκανα λαθος και το καταλαβα εκ των υστερων οποτε ολο το αγχος που με κυριευε και με κυριευει με εκανε πιο δυνατο σαν χαρακτηρα και εχω αγαπησει τα πουλακια μου ακομη περισσοτερο.Αν διδαχτηκα κατι απο αυτα ειναι πως αν θελω να καταφερω κατι εξεζητημενο πρεπει να συγκεντρωθω καλυτερα και να ειμαι πιο ψυχραιμος και αν το αξιζω πραγματικα θα υπαρξει αποτελεσμα. Το θεμα δεν ειναι τι κανει μονο το κρατος (εδω ειναι ανυπαρκτο για πιο σημαντικα ζητηματα)αλλα ολοι οσοι εχουν καρδερινες. Δεν ειναι κοπος νομιζω να ενημερωσουμε φιλους μας που εχουν καρδερινες στο σπιτι τους και να τους βαλουμε στο κλιμα και στο τρυπακι να ασχοληθουν. Στα 100 ζευγαρια σε ολη την Ελλαδα τα 5 κατι θα δωσουν και αυτη η αρρωστεια χρονο με τον χρονο θα μεταδωθει. Και τοτε δεν θα λεμε ακου τον καρδερινο μου που τον πιασανε στο ταδε βουνο αλλα ακου τον καρδερινο μου που ειναι γεννημα θρεμμα δικος μου. Η γνωση πρεπει να μεταδωθει και οχι να την κραταμε για τον εαυτο μας ετσι θα πετυχει η προσπαθεια αυτη. Το πουλι αυτο το αγαπουν πολλοι περισσοτεροι απο αυτους που νομιζουμε αλλα δεν ξερουν απο που να αρχισουν γιατι δεν ειναι ενημερωμενοι.
 
Back
Top