Διατροφή Εμπλουτισμος αυγοτροφης με ξηρους καρπους

Εγγραφή
18 Οκτ 2008
Μηνύματα
208
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Θα ηθελα να κανω ενα "γκαλοπ" αναμεσα στα μελη και μη, για τα ωφελη των ξηρων καρπων στον εμπλουτισμο της αυγοτροφης των καναρινιων. Επισης αν καποιοι τους χρησιμοποιουν ηδη - και ποια ειδη, γιατι πιστευω οτι τα ωφελη ειναι τεραστια εαν γνωριζουμε την περιεκτηκοτητα τους και το σκοπο της χρησης τους. 🙂
 
Εγω χρησιμοποιω στην αυγοτροφη καρυδια και αμυγδαλα.
Εχουν τεραστια ποσοστα ιχνοστοιχειων και ασβεστιου αλλα χρειαζεται μετρο καθως περιεχουν και αρκετο λιπος!
 
Εγω τους χορηγω μια κουταλια της σουπας καθημερινα στην αυγοτροφη τριμμενα, καρυδια, αμυγδαλα, κουκουναρι, σταφυδες και τωρα τελευταια αρχισα να δινω και αποξηραμενα φρουτα του δασους. Περα απο τα πολυακορεστα, τα ιχνοστοιχεια, το ασβεστιο εχουν το λιπος ωμεγα 3 που βοηθαει σε μεγαλο βαθμο στην αλλαγη πτερωματος και αποφευγονται τα "λαμπς"(οζοι)και φυσικα η ενεργεια που παιρνει το πουλακι απο τη χορηγηση τετοιων τροφων.
Μην ξεχναμε "παν μετρον αριστον"...
 
οι ξηροι καρποι ειναι τεραστια πηγη πρωτεινων αλλα και λιποδιαλυτων βιταμινων και ειδικα της βιταμινης Ε . Επισης οπως ανφερατε ιχνοστοιχειων αλλα λιπαρων οξεων. Το προβλημα ειναι οτι χρειαζεται μετρο λογω της μεγαλης περιεκτικοτητας σε λιπαρα. Εγω κανω χρηση στην περιοδο της προετοιμασιας της αναπαραγωγης του brazil nut https://community.petbirds.gr/threads/brazil-nuts-στα-πουλιά.11040/
λογω της τεραστιας περιεκτικοτητας σε σεληνιο που βοηθα στη γονομοτητα και συνεργαζεται με την βιτ Ε στην απορροφηση της.

θα χρησιμοποιουσα και αλλους (ειδικα το αμυγδαλο που ειναι ισως το καλυτερο http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=7849) αν δεν εβαζα επισης σιτελαιο(που ανεβαζει θερμιδικα το μιγμα) που ειναι η καλυτερη φυσικη πηγη της βιτ ε και πολυ καλη λιπαρων οξεων (ω3,ω6, ολεικου κλπ)
https://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_germ_oil


παντως αν εχουμε τα πουλια μας σε χωρους οπου κινουνται αρκετα η χρηση ξηρων καρπων μονο καλα μπορει να δωσει



* διατροφικη αναλυση του αμυγδαλου


Almond, nut, raw
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 580 kcal 2420 kJ Carbohydrates 20 g - Sugars 5 g - Dietary fibre 12 g Fat 51 g - saturated 4 g - monounsaturated 32 g - polyunsaturated 12 g Protein 22 g Thiamine (Vit. B1) 0.24 mg 18% Riboflavin (Vit. B2) 0.8 mg 53% Niacin (Vit. B3) 4 mg 27% Pantothenic acid (B5) 0.3 mg 6% Vitamin B6 0.13 mg 10% Folate (Vit. B9) 29 μg 7% Vitamin C 0.0 mg 0% Calcium 248 mg 25% Iron 4 mg 32% Magnesium 275 mg 74% Phosphorus 474 mg 68% Potassium 728 mg 15% Zinc 3 mg 30% Percentages are relative to US
recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient database*
 
Back
Top