Αναπαραγωγή Ενέργειες και διατροφή κατά την αναπαραγωγή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Tax
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Tax

PB New Member
Εγγραφή
20 Οκτ 2008
Μηνύματα
52
Πόλη
Σέρρες
Καλημέρα σε όλη την παρέα του ΡΒ. Επειδή πλησιάζει η αναπαραγωγική περίοδος σκέφτηκα να γράψω σχετικά με τις ενέργειες και την διατροφή κατά την διάρκεια της προετοιμασίας των ζευγαριών ως και τον απογαλακτισμό των νεοσσών. Τα παρακάτω δεν είναι δικές μου γνώσεις μιας και είμαι καινούργιος στη διαδικασία αναπαραγωγής. Είναι μια σύνοψη των όσων έχω διαβάσει στο forum και πιστεύω ότι θα βοηθηθούν πολλοί όπως βοηθήθηκα και εγώ. Παρακαλώ τους πιο έμπειρους αν σε κάτι έχω κάνει λάθος να με διορθώσουν.

Ενέργειες και διατροφή από την προετοιμασία ζευγαρώματος ως την εκκόλαψη και τον απογαλακτισμό


Η προετοιμασία του ζευγαρώματος πρέπει να έχει διάρκεια 4 εβδομάδων. Σε αυτό το χρονικό διάστημα με κατάλληλη διατροφή φέρνουμε το ζευγάρι στην καλύτερη κατάσταση για αναπαραγωγή. Μεγάλη σημασία έχει η διάρκεια φωτισμού (φυσικού η τεχνητού) και η θερμοκρασία που σταδιακά ως το τέλος της 4ης εβδομάδας της προετοιμασίας πρέπει να είναι 14 ώρες ημερησίως και 19 – 20 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Πρώτη εβδομάδα προετοιμασία

Βάζουμε το ζευγάρι στη ζευγαρώστρα με το χώρισμα.
Προσοχή Δεν βάζουμε σε διαδικασία ζευγαρώματος πουλιά που είναι άρρωστα η έχουν κάποιο πρόβλημα.
Διατροφή
Αρσενικό: Καθημερινά αυγό η αυγοτροφή. Κάθε 2η μέρα λαχανικό η φρούτο (σπανάκι,ραδίκι, μπρόκολο, καρότο μήλο). Τρεις φορές την εβδομάδα πολυβιταμίνη.

Θηλυκό :Διατροφή συντήρησης. Έχουμε στη διάθεση της σουπιοκόκαλο.

Δεύτερη εβδομάδα προετοιμασίας

Διατροφή
Αρσενικό: Αυγό η αυγοτροφή, λαχανικό η φρούτο, πολυβιταμίνη καθημερινά.

Θηλυκό: Όπως τον αρσενικό και κάθε 2η ημέρα συμπλήρωμα ασβεστίου.

Τρίτη εβδομάδα προετοιμασίας

Όπως δεύτερη εβδομάδα.

Τέταρτη εβδομάδα προετοιμασίας

Βάζουμε στην μεριά της θηλυκιάς την φωλιά και της δίνουμε υλικό για την φωλιά. Παρατηρούμε αν άρχισε την κατασκευή της φωλιάς γιατί υπάρχει περίπτωση να μην την ικανοποιεί το συγκεκριμένο υλικό όποτε πρέπει να της δώσουμε άλλο υλικό. Όταν η θηλυκιά αρχίσει να κάνει τη φωλιά βγάζουμε το χώρισμα.
Διατροφή
Όπως δεύτερη εβδομάδα.

Όταν η θηλυκιά αρχίσει να κάνει αυγά (ένα κάθε πρωί ) αντικακαταστούμε το κανονικό αυγό με πλαστικό. Αυτό γίνεται για να εκκολαφτούν όλα τα αυγά την ίδια μέρα.
Όταν κάνει η θηλυκιά και το 4ο αυγό βάζουμε στη φωλιά τα κανονικά αυγά και απομακρύνουμε τα πλαστικά.
Διατροφή
Σταματάμε τα συμπληρώματα τα φρούτα και τα λαχανικά για τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Την 14η μέρα (αρχίζουμε να μετράμε από την ημέρα που βάλαμε όλα τα κανονικά αυγά στη φωλιά) θα βγουν τα μικρά από τα αυγά.

Πρώτη εβδομάδα μετά την εκκόλαψη
Το ζευγάρι ασχολείται με το τάισμα των νεοσσών.
Διατροφή
Αρχίζουμε πάλι την χορήγηση αυγού η αυγοτροφής, φρούτο η λαχανικό και πολυβιταμίνη καθημερινά.

Το απόγευμα της 6ης ημέρας μετά την εκκόλαψη κάνουμε μια καλή καθαριότητα στο κλουβί και στη φωλιά και αφαιρούμε το υλικό από τη φωλιά (αφήνουμε μόνο την τσόχα) και περνάμε τα δαχτυλίδια στους νεοσσούς. Προσέχουμε την θηλυκιά μην προσπαθήσει να βγάλει τα δαχτυλίδια από τα μικρά και τα τραυματίσει.

Δεύτερη εβδομάδα μετά την εκκόλαψη
Τα μικρά αρχίζουν να βγαίνουν στα κλαδιά. Παρατηρούμε την θηλυκιά μήπως έχει επιθυμία να ξαναζευγαρώσει. Αν έχει τέτοια επιθυμία της δίνουμε υλικό για τη φωλιά γιατί μπορεί να αρχίσει να ξεπουπουλιάζει τα μικρά. Αν είναι απαραίτητο βάζουμε το χώρισμα και μεταφέρουμε τα μικρά από την πλευρά του αρσενικού.
Διατροφή
Όπως πρώτη εβδομάδα μετά την εκκόλαψη

Τρίτη εβδομάδα μετά την εκκόλαψη
Οι νεοσσοί κάνουν τις πρώτες προσπάθειες να τραφούν μόνοι τους. Αν έχουμε χωρίσει τον αρσενικό τον βάζουμε στην μεριά της θηλύκια.

Διατροφή
Όπως πρώτη εβδομάδα μετά την εκκόλαψη για τους γονείς. Τριμμένο μήλο και μαλακιά αυγοτροφή για τους νεοσσούς.

Τέταρτη εβδομάδα μετά την εκκόλαψη
Διατροφή
Όπως τρίτη εβδομάδα.
Με το τέλος της τέταρτης εβδομάδας μετακινούμε τα μικρά σε δικό τους κλουβί.
 
Πολυ επεξηγηματικο το post σου. Εχω μια ερωτηση.
Γιατι προτεινεις την εκτη μερα μετα την εκκολαψη να απομακρυνουμε τα νηματα απο την φωλια; Τι πειραζει να μεινουν; Εγω δεν το εχω κανει ποτε αυτο, για αυτο σε ρωταω.
 
Οκ φιλε Μακη. Διαβασα το αρθρο και καταλαβα. Ευχαριστω.
Αν και να σου πω την αληθεια, το να βγαλω τα αυγα απο την φωλια, αντικαθιστωντας τα με πλαστικα, ειναι ο μεγαλυτερος μου εφιαλτης. Εχω παντα τον φοβο οτι θα κανω ζημια...
 
Οκ φιλε Μακη. Διαβασα το αρθρο και καταλαβα. Ευχαριστω.
Αν και να σου πω την αληθεια, το να βγαλω τα αυγα απο την φωλια, αντικαθιστωντας τα με πλαστικα, ειναι ο μεγαλυτερος μου εφιαλτης. Εχω παντα τον φοβο οτι θα κανω ζημια...

Δεν είσαι ο μόνος! Αλλά σε διαβεβαιώ, οτι είναι μια πολύ σωστή ενέργεια
 
Καλησπέρα κ Μάκη. Το παραπάνω πόστ είναι ένα συνοπτικό βοήθημα που το είχα κάνει αρχικά για προσωπική μου χρήση βασισμένο σε άρθρα και γνώσεις που είχα βρει στο ΡΒ ( το έχω καρφιτσωμένο στο δωμάτιο που έχω το ζευγάρι μου ) ώστε να μη χρειάζεται να ανατρέχω συνέχεια στις σελίδες του ΡΒ . Επειδή εμένα με βοηθάει πολύ έκρινα ότι θα βοηθούσε και άλλους που δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τις γνώσεις που έχετε όσοι ασχολείσθε χρόνια με την εκτροφή και αναπαραγωγή πουλιών Δεν είχα την πρόθεση να προσβάλω κανέναν η να το παίξω έξυπνος. Παρακαλώ κάποιων από τους διαχειριστές του forum αν γίνεται να αποσύρει το συγκεκριμένο πόστ. Ευχαριστώ.
 
Ούτε με προσέβαλες, ούτε έχω την αίσθηση οτι το έπεξες "έξυπνος", μην ανησυχείς 🙂
Η γνώμη μου όμως εξακολουθεί να είναι αυτή...
Τα άρθρα έχουν αξία
όταν διαβάζονται ΟΛΟΚΛΗΡΑ και ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ.
Μόνο εκεί έχω την ένστασή μου.
Δεν ξέρω αν παρέβεις κάποιον κανόνα του P.B για να χρειάζεται να διαγραφεί το πόστ
Αυτό το γνωρίζει η ομάδα διαχείρησης. Για μένα προσωπικά δεν συντρέχει κάποιος λόγος.
 
Ας προσέχουμε λίγο τι γράφουμε γιατί με τόσες ανορθογραφίες θα ξεχάσουμε και τα λίγα ελληνικά που ξέρουμε
 
Καλησπέρα.
Θεωρώ κι εγώ ότι ο Ταξιάρχης προσπάθησε να συμπυκνώσει κάποια άρθρα.
Εκεί είναι το λάθος του, παρ' όλο που το έκανε όπως είπε για να βοηθηθεί πρώτα ο ίδιος, γιατί όπως λέει είναι άπειρος. Αυτό είναι το ουσιαστικά, σοβαρότερο λάθος.
Γιατί; Γιατί ένα ποτ πουρί από το τί κάνω εγώ και το τί κάνει ο Α ή ο Β μέχρι τον Γ δεν είναι σίγουρα σωστό. Εδώ το 1+1 μας κάνει 11 και όχι 2. Και το εξηγώ, γιατί τον πλήγωσα τον Ταξιάρχη, αν και δεν είναι η πρόθεσή μου.
Ο κάθε ένας έχει το δικό του πρώτα απ' όλο χώρο και τις δικές του τοπικές συνθήκες κα ιδιαιτερότητες.
Άλλος έχει εξωτερική εκτροφή, άλλος εσωτερική, άλλος έχει τεχνητό σύστημα Ανατολής Δύσης, άλλος με χρονοδιακόπτες κλπ.

Αυτό θα μπορούσε να το κάνει κάποιος έμπειρος, ίσως, αν και η άποψή μου είναι ότι τα άρθρα παραμένουν αυτούσια όπως έχουν καταχωρηθεί από τους συντάκτες τους, και η αυτούσια αποδοχή τους ή η τροποποίησή τους πρός τον τρόπο εκτροφής που μας ταιριάζει, ας πούμε, είναι μόνο για ιδία χρήση.
Εγώ ώς παντελλώς άπειρος ακολούθησα το πρόγραμμα του Χ την πρώτη χρονιά.
Διαβάζοντας και αποκτώντας γνώση, ακολούθησα την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα του Ψ. Μετά από 10 χρόνια ψαξίματος, τώρα, έχω και ακολουθώ το πρόγραμμα του Γιώργου. Το οποίο κατά καιρούς δέχεται ψιλοτροποποιήσεις.
Φιλικά,

Υ. Γ. : Επιμένω ότι σε σοβαρά θέματα όπως αυτό που άνοιξε ο φίλος Ταξιάρχης, καλό είναι να μην ανοίγονται παρά μόνο από εμπειρότερους φίλους.
Συγγνώμη για τη σκληρή γλώσσα, αλλά μέσα σε 4.000 και μέλη, πρέπει να αναρτώνται ποστ που δεν πατάνε απλά σε αλήθειες, αλλά να είναι αποκύημα γνώσης.
 
Back
Top