Ασθένειες Ενός χειμώνα σιωπή. Γιατί;

Καναρίνι4ever

PB Known Member
Εγγραφή
8 Δεκ 2013
Μηνύματα
2.500
Πόλη
Καισαριανή
Γεια σας παιδιά! Να 'μαι πάλι! Έχω μια απορία. Από τέλη Δεκεμβρίου, ενώ το ένα από τα αρσενικά μου καναρίνια είχε μια χαρά ανανεώσει το φτέρωμα του από τον Σεπτέμβρη, ξαφνικά άρχισε πτερόρροια!
Εγώ αμέσως του έδινα το Pterophene solution με καλά αποτελέσματα και τώρα αυτό το Σαββατοκύριακο τελειώνει η θεραπεία του και θα του αρχίσω το Aidonine solution. Και τώρα που σας γράφω ακόμα δεν κελαηδάει και με στεναχωρεί πολύ αυτό! Γιατί λέτε να έγινε αυτό;

Υ. Γ Συγνώμη για το μεγάλο thread! Να προσθέσω ότι κατά την γνώμη μου φταίει ο φετινός χειμώνας για την πτερόρροια. Βέβαια, περιμένω την γνώμη σας! Φιλικά!
 
Αυτά τα προϊόντα της tafarm ποιος σου είπε να τα δώσεις πόσο έδινες και για πόσο καιρό;άλλαξες κάτι στην διατροφή του;συνθήκες διαβίωσης;
 
Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ο χώρος και η διατροφή που παρέχουμε στα πουλιά. Τα πουλιά προσαρμόζονται άριστα στις φυσικές συνθήκες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς, είναι τις προσομοιωνουμε με όσον το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Εάν δεν υπάρχει κάποια ασθένεια που προκαλεί την κατάσταση που περιγράφεις, διάβασε με προσοχή τα παρακάτω θέματα και θα καταλάβεις που κανεις λάθος. Εάν χρειαστείς οποιαδήποτε άλλη βοήθεια, εδώ είμαστε.

Πως να φροντίζετε σωστά τα κατοικίδια πουλιά σας
Η Διατροφή των πουλιών και η συμβολή της στην καλή υγεία τους
Παθολογική Πτερόρροια των Πτηνών
 
Τα διάβασα τα άρθρα και είναι πολύ αξιόπιστα. Όσων αφορά στις συνθήκες διαβίωσης του.
Η διατροφή αποτελείται από δύο φορές την εβδομάδα λαχανικά, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα βραστό αυγό και το ανακατεύω στην ταΐστρα του την ανάμεικτη τροφή καναρινιών με νίζερ και κανναβούρι. Τις πατήθρες τις καθαρίζω τακτικά, ακόμα και αν δω την παραμικρή βρομιά και του καθαρίζω του κλουβί μια φορά την εβδομάδα, γιατί δεν έχω την πολυτέλεια χρόνου. Τώρα το πουλάκι είναι κινητικό, έχει καλή όρεξη, γενικά δεν δείχνει καθόλου να είναι άρρωστο. Ελπίζω να σας κάλυψα!
 
Πρώτα πρώτα το αυγό, να μην το βάζεις μαζί με άλλες τροφές στο ίδιο σκεύος. Το αυγό, με οποιαδήποτε μορφή, να το βάζεις σε ξεχωριστό δοχείο και να μην το αφήνεις για περισσότερες από δώδεκα ώρες το χειμώνα. Το καλοκαίρι πολύ λιγότερες.

Το νίζερ και το καναβούρι είναι από τους λιπαρούς σπόρους. Ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο πουλάκι δεν μπορεί να μπεί σε αναπαραγωγή. Θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα επώνυμο μείγμα σπόρων με όσο το δυνατόν πιο πρόσφατη ημερομηνία παραγωγής και να του δίνεις από αυτό σαν βασική τροφή.

Πάμε τώρα στο κυριότερο. Σε τι χώρο το έχεις; Υπάρχει θέρμανση; Ανάβουν φώτα ή υπάρχει μόνο το φως της ημέρας. Υπάρχει αρκετός φωτισμός; "Χτυπάει" καθόλου ο ήλιος απευθείας στο πουλί;
 
Όλα μου τα καναρίνια ζουν σε εξωτερικό χώρο, πάντα με το φως της ημέρας. Δεν επηρεάζονται ούτε στο ελάχιστο από τεχνητό φως! Ο ήλιος, όχι, δεν το χτυπάει.
 
Γειά σας και πάλι! Το καναρίνι ακόμα ούτε ''τσίου''! Δεν κελαηδάει ακόμα. Παρόλα αυτά είναι ζωηρό, έχει καλή όρεξη και γενικά είναι καθαρό και γερό, όπως συνήθως. Και η διατροφή είναι πλήρης(αυγό, ποικιλία σε σπόρους και από λαχανικά μαρούλι, σπανάκι και αντίδι) γιατί έχω διαβάσει ότι τα λαχανικά βοηθούν τα πουλιά να οικοδομούν την δύναμη τους. Τι να έχει τελικά; Και έχει υπέροχο κελάηδημα και μου έχει λείψει να το ακούω. Περιμένω...
 
Αν δεν είναι παθολογικό (πράγμα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε), είναι περιστασιακό και το πουλάκι θα επανέλθει. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να μιλήσουν και να εκφραστούν, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει. ίΊσως κάτι να το τρόμαξε (γάτα η αρπακτικό πουλί).. Μπορεί να έχει αλλάξει χώρο διαβίωσης (όχι το δικό σου, γενικά μιλάω), μπορεί η αυξομείωση της θερμοκρασίας (μέσα- έξω) να του δημιούργησε την όψιμη για την εποχή πτερόροια.
Μην ανησυχείς. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω, απ'αυτά που ήδη κάνεις. Υπομονή !
 
Σίγουρα δεν έχει κάτι παθολογικό, δηλαδή δόξα σοι ο θεός από αρπακτικά δεν έχουμε προβλήματα, ούτε τα δικά μου ούτε τα πουλάκια των γειτόνων. Υπάρχει περίπτωση να μην κελαηδήσει μέχρι το καλοκαίρι και να ξαναρχίσει να κελαηδάει μετά την πτερόρροια;
 
Πολύ δύσκολο. Τώρα τα πουλιά ''πυρώνουν'' η αλλιώς θέλουν να αναπαραχθούν. Το ερωτικό κάλεσμα (και η προσπάθεια να ελκύσουμε και να εντυπωσιάσουμε τη θηλυκιά... Τρομάρα μας 😛 ) εκδηλώνεται με το τραγούδι.
Εδώ και κανένα μήνα.. Και μέχρι το καλοκαίρι, θα τα ακούμε.. Οπότε λογικά και ο δικός σου, θα πρέπει να πάρει μπρος. Αλλά όλα όσα μας συμβαίνουν με τα φτερωτά φιλαράκια μας, δεν εξηγούνται πάντα με τη λογική...
 
Πάντως έχει ένα κίνητρο για να πάρει σιγά-σιγά μπρος. Καταρχάς υπάρχουν άλλα δύο αρσενικά, επομένως θα ανταγωνίζονται στο κελάηδημα. Αλλά και κάτι ακόμα: έχω και μια ομιλητικότατη θηλυκιά και συνεχώς καλεί όλα τα αρσενικά. Άρα δεν θα έπρπε να πάρει ήδη μπρος; Συγνώμη αν σας ζαλίζω! Φιλικά!
 
Να μην ανησυχείς.. Θα τραγουδήσει. Ο Τιτάρας μετά από 3 μήνες σιγής, άρχισε πριν 2 μέρες ξανά. Να του μιλάς, να του κάνεις παρέακαι να του προσφέρεις ότι χρειάζεσαι και εσύ.Απλά πράγματα χρειάζεται και λίγη παραπάνω στήριξη!
 
Αχ, πολυ ωραια! Αυτο ακριβως θα κανω! Για ποσην ωρα θα καθομαι να του μιλαω; Γιατι μου αρεσει παρα πολυ να μιλαω στα καναρινια μου!
 
δόξα σοι ο θεός από αρπακτικά δεν έχουμε προβλήματα, ούτε τα δικά μου ούτε τα πουλάκια των γειτόνων.
Μέτρα προστασίας από επιθέσεις αρπακτικών παίρνουμε είτε έτυχε κάποιο περιστατικό είτε όχι.
Σε οποιοδήποτε μπαλκόνι ακόμα και του κέντρου της Αθήνας μπορεί να συμβεί. (έχουμε ένα πρόσφατο συμβάν στον Κολωνό).
Άρα δεν περιμένουμε να συμβεί κάτι κακό, να χαθεί ένα πουλάκι για να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι πρέπει να προστατεύουμε τα κλουβιά μας από τα αρπακτικά.
 
Μέτρα προστασίας από επιθέσεις αρπακτικών παίρνουμε είτε έτυχε κάποιο περιστατικό είτε όχι.
Σε οποιοδήποτε μπαλκόνι ακόμα και του κέντρου της Αθήνας μπορεί να συμβεί. (έχουμε ένα πρόσφατο συμβάν στον Κολωνό).
Άρα δεν περιμένουμε να συμβεί κάτι κακό, να χαθεί ένα πουλάκι για να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι πρέπει να προστατεύουμε τα κλουβιά μας από τα αρπακτικά.
Δύο χρόνια δεν είχα πρόβλημα.. Μέχρι και ζευγαρώστρα είχα αφήσει στο μπαλκόνι και βγήκαν 2 γέννες κανονικά. Ώσπου έβγαλα 2 τιμπραντάκια αστέρια, τα κρέμασα και έφυγα για τη δουλειά.
Το απόγευμα γυρνώντας, τα κλουβιά φαίνονταν άδεια. Τα πουλάκια βρίσκονταν μέσα διαμελισμένα μάλλον από καρακάξα..
Πρόληψη λοιπόν πριν είναι αργά !
 
Καναρίνι4ever Να του μιλάς όποτε βρίσκεις ευκαιρία.. Του λέω πόσο όμορφος είναι, κάθε πρωί,του εξηγώ συχνά τι κάνω όταν δουλεύω τον πηλόκαι γενικότερα σε κάθε ευκαιρία, του μιλάω! Την περίοδο της σιγής, είχα μεγάλη στεναχώρια, αλλά του μιλούσα συνέχεια.. Του έβαζα κοριτσάκια στο youtube, ντοκιμαντέρ με ζούγκλες ατελείωτες ώρες μουσικής και τελικά,το μούτρο επανήλθεκαι μάλιστα με αλλαγμένη φωνή!

Είμαι σίγουρος,όπου νάναι θα τραγουδήσει ο φίλος σου. Δεν βοηθάει και ο καιρός ακόμα.
 
Back
Top