Αναπαραγωγή Εξαφανίστηκαν από τη φωλιά όλα τα μικρά περδικάκια

prinaris stelios

PB New Member
Εγγραφή
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
42
Πόλη
Ηράκλειο
Την Κυριακή εκκολάπτηκαν τα πρώτα 5 αυγά των περδίκων που είχα βάλει να κλωσσήσει το νανάκι(στο χωριό). Έτσι λοιπόν περίμενα και τα υπόλοιπα να εμφανιστούν. Την ίδια μέρα το μεσημέρι πήγα να ελέγξω για τα υπόλοιπα και ένα από τα 5 πρώτα ήταν ψώφιο και ποδοπατημένο από την κλώσσα. Το απόγευμα έφυγα και έτσι άφησα υπεύθυνη την γιαγιά για να με ενημερώσει για οτιδήπωτε καινούργιο. Την άλλη μέρα το πρωί τηλεφωνιέμαι με την γιαγιά και μου λέει ότι βγήκαν άλλα 2 αλλά αργότερα όταν ξαναπήγε δεν υπήρχε ούτε ένα! Πιο απόγευμα βγαίνει άλλο ένα και το είδε τελευταία φορά σήμερα το μεσημέρι και έτσι σήμερα το απόγευμα που πήγα στο χωριό δεν υπήρχε ούτε ένα. Ούτε ίχνος.
Τι συμβαίνει βρε παιδιά, αν είναι δυνατόν, στην αρχή σκέφτηκα ότι ίσως να βγήκαν από την φωλιά και να βρήκαν κάποια χαραμάδα και να βγήκαν από το κοτέτσι αλλά όλα μαζί; και ποιος ο λόγος;
Σκέφτηκα και το ενδεχόμενο να τα πήρε ποντικός αλλά 7 πουλιά και μάλιστα γεννημένα διαφορετικές μέρες;
Έτσι λοιπόν καταλήγω στο ότι τα πουλάκια φαγώθηκαν από την ίδια την κλώσσα.
Πάντως έφαγα τον κόσμο μέσα και έξω από το κοτέτσι και ούτε ίχνος...
Παρόλα αυτά όμως η κλώσσα σουλατσάρει κάνοντας τον χαρακτηριστικό ήχο ''κλω κλω'' και προσποιείτε σαν να έχει πουλάκια... Θα με τρελάνει αυτή η κότα!
Εσείς τι νομίζετε ότι συναίβει στα πουλάκια;
 
παντως εμενα μου φαινεται οτι τα πηρε καποιος ποντικος γιατι αν τα ετρωγε η κλωσσα καποιο ιχνος θα αφηνε.
 
To ενδεχομενο να τα εφαγε η κλωσσα το αποκλειω εντελως! Το πρωτο το βρηκες ποδοπατημενο. Δεν νομιζω οτι βγηκαν. Κατι αλλο μπηκε και τα πηρε. Δεν ξερω ποσες πιθανοτητες υπαρχουν ακομη και για φιδια στην περιοχη σου. Πιο πιθανοι κινδυνοι. Γατα, ποντικι, καρακαξα. Δεν εχεις παρα να περιμενεις την επομενη επισκεψη για να το διαπιστωσεις.
 
Η κλώσσα ήταν χώρια από τις άλλες κότες και μάλιστα σε χώρο που μόνο ποντικός ή φίδι θα μπορούσε να μπει, γάτα ή καρακάξα αποκλείεται. Μα και ποντικός να ήταν δεν μιλάμε για 1-2 πουλιά μιλάμε για 7 πουλιά και μάλιστα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Συμφωνώ ότι άν τα έτρωγε η κλώσσα θα έβρισκα υπολείματα.Αν τελικά ήταν ποντικός δεν θα έκανε κάτι η κλώσσα για να προστατέψει τα μικρά;Εδώ εγώ την πλησίαζα και γινόταν έξω φρενών...
Έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα από την επόμενη επίσκεψη αφού αυτά ήταν όλα κι όλα τα πουλάκια, δεν έμεινε ούτε 1!
Τι να πώ απογοητεύτηκα, αν το ήξερα θα τα έπαιρνα κατευθείαν όταν γεννήθηκαν... Κρίμας τη χαρά μου
 
η ποντικη ειναι πολυ πονηρη μπορει καν να μην τον πηρε πρεφα.
και εμενα περσι μου ειχε φαει ενας ποντικος 12 μικρα απο τα 14 κοτοπουλακια καθε βραδυ και απο ενα τελικα ομως του εριξα αεροβολια και τουλαχιστον εζησαν 2.
 
λυπαμαι φιλε μου για οτι συνεβει στα πουλακια σου, αφου απεκλεισες το ενδεχομενο να φυγανε τα πουλακια να το σκασανε, επειδη ο ιδιος ειμαι παθων πιστεψα οτι τα μικρα θα μενανε με την θετη τους μανα οπως και τα κοτοπουλακια κανουν, αλλα το αγριο ενστικτο τα οδηγησε να το σκασουνε και να χαθουνε στο περιβολι κοντα στο σπιτι μου, μενει αυτο της αρπαγης τους απο κατι, ποντικι η νυφιτσα εκανε την ζημια με περισσοτερες πιθανοτητες το πρωτο το ποντικι δηλαδη.υπομονη φιλε και μην πτοησε ολα ειναι στο παιχνιδι και ολα μπορουνε να συμβουνε, την επομενη φορα θα τα πας καλυτερα. ανασυνταξου και παμε για αλλα.
 
Η κλώσσα ήταν χώρια από τις άλλες κότες και μάλιστα σε χώρο που μόνο ποντικός ή φίδι θα μπορούσε να μπει, γάτα ή καρακάξα αποκλείεται. Μα και ποντικός να ήταν δεν μιλάμε για 1-2 πουλιά μιλάμε για 7 πουλιά και μάλιστα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Συμφωνώ ότι άν τα έτρωγε η κλώσσα θα έβρισκα υπολείματα.Αν τελικά ήταν ποντικός δεν θα έκανε κάτι η κλώσσα για να προστατέψει τα μικρά;Εδώ εγώ την πλησίαζα και γινόταν έξω φρενών...
Έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα από την επόμενη επίσκεψη αφού αυτά ήταν όλα κι όλα τα πουλάκια, δεν έμεινε ούτε 1!
Τι να πώ απογοητεύτηκα, αν το ήξερα θα τα έπαιρνα κατευθείαν όταν γεννήθηκαν... Κρίμας τη χαρά μου
Δεν μπορει να κανει κατι η κλωσσα... Ειδικα αν το μεγεθος του ειναι μεγαλο, επιπλεον το βραδυ δεν βλεπει καλα. Οτι δεν εχει μεινει κανενα δεν σημαινει οτι δεν θα ξαναδοκιμασει να ερθει.Λυπαμαι πολυ για τα μικρα που χαθηκαν. Μην αφησεις τιποτα στην τυχη και ξαναπροσπαθησε.
 
Θα ξαναπροσπαθήσω αν τα καταφέρω και μάλιστα μπορεί να καταφέρω να τα κλωσσήσει η ίδια η πέρδικα γιατί τώρα τελευταία κάνει πιο συχνά αυγά έχει μαζέψει η ίδια κλαδάκια και τα έχει βάλει μέσα στην φωλιά και όποτε πάω να ελέγξω την φωλιά κάνει σαν τρελή και προσπαθει να μου τραβήξει την προσοχή μακρυα από την φωλιά... Θα δείξει
Πάντως αν ξανακλωσσήσει κανένα από τα νανάκια μου θα κάτσω σκοπός
Σας ευχαριστώ όλους...
 
εαν ειναι ανοιχτα απο πανω θα σου ελεγα οτι ειναι καρακαξα ή κορακας. Τα νανακια δεν εχουν τασεις κανιβαλισμου οποτε αποκλειω να τα σκωτωσε η νανισα. Τα περδικακια οπως κ τα φασιανακια εχουν την ταση να απομακρινονται πολυ απο την κλωσσα, μπορει να βγηκαν εκτως περιφραξης κ να τα επιτεθηκε καποια γατα. Ο ποντικος δεν επιτηθετε την μερα κ το βραδυ αν εχουν κουρνιασει κατω απο την κλωσσα ο ποντικος δεν πλησιαζει. Αν ηταν φιδι θα ειχες απωλειες κ στα αυγα σου απο πιο πρην οποτε παλι το αποκλειω.
 
Φιλε μου το πιθανοτερο ειναι το τα περδικακια "σου" το εσκασαν, μην τα ψαχνεις. Εισαι βεβαιος οτι δεν υπαρχει καμμια χαραμαδα στο κοτετσι; Κατω απο την πορτα; Ανοιγμα στο συρμα σε καμμια γωνια; Το συρμα μηπως εχει μεγαλες τρυπες; Τα περδικακια σχεδον μολις εκκολαπτονται τρεχουν και φευγουν στην γυρω περιοχη, η περδικα μονο μπορει να τα μαζεψει φωναζοντας τα. Φανατζομαι μιλαμε για ορεινη περδικα αν ειναι πεδινη δεν μπορεις να τα κρατησεις ουτε μια στο εκκατομυριο, η θα ψοφησουν η θα φυγουν.
 
Α) για να φύγουν έπρεπε πρώτα να εκολαφτούν όλα τα περδικάκια;
Β) η κότα λογικά δεν καταβροχθίζει τα κοτοπουλάκια, μπορεί τσιμπώντας κάποιο από τα μικρά να το σκοτώσει.
Ετσι πολύ πιθανό είναι να γίνανε λεία κάποιου φιδιού, ποντικιού...ή άλλου αρπακτικού.
 
Οχι δεν χρειαζεται να εκκολαφθουν ολα μαζι για να φυγουν, φευγουν ενα-ενα η δυο-δυο αν δεν τα μαζευει η περδικα. Η κοτα δεν τα μαζευει.
Να τα σκοτωσε η κοτα δεν υπαρχει περιπτωση γιατι θα ηταν εκει σκοτωμενα.
Το φιδι δεν θα πηγαινοερχοταν για να τα παιρνει εφοσον δεν εκκολαφθηκαν ολα, αλλα και αν τα εβρισκε ολα μαζι θα επαιρνε μονο ενα.
Η μονη περιπτωση να τα μαζευε ενα-ενα ειναι ο ποντικος ο οποιος κανει αυτην την δουλεια δηλαδη πηγαινοερχεται.
Συνηθως αυτο γινετε την νυχτα γιατι την ημερα η κοτα του επιτιθεται.
Οπως ειπα πιο πανω πιστευω οτι εφυγαν.
 
Τα περδικάκια δεν ήταν ούτε ορεινά ούτε πεδινά, από Κρήτη είμαι και ήταν ντόπιες Κρητικές νησοπέρδικες... Αν λέει κάτι αυτό
 
Φιλε μου θα σου πω την εμπειρια μου απο 2 κλωσσες νανακι που εβαλα φετος, την μια με περδικακια και την αλλη με οτυκια. Η πρωτη μου εβγαλε 14 περδικακια και ηταν αψογη μανα, ομως εγω την ειχα μεσα σε ενα ξυλινο σπιτακι που του εχα κλειση στην αρχη την πορτα να μην μπορει να τα βγαλει εξω καθολου. Το κακο ειναι οτι οταν ηταν 15 ημερω εβρεχε για 2 μερες και την ειχα αφησει να βγει εξω και μαλλον ψοφησαν απο το κρυο ολα. Οσο για την δευτερη της εβαλα ορτυκαυγουλα εβγαλε 7 αλλα δεν τους εδωσε πολυ σημασια και τα ποδοπατησε και τα σκοτωσε. Η γνωμη μου ειναι οτι τα σκοτωσε η ιδια και μετα τα εφαγαν τα ποντικια, γιατι η κλωσσα το πολυ να το σκωτοσει με την μυτη της και να του βγαλει τα ματια δεν νομιζω να το φαει. Ευχομαι την αλλη φορα να εισαι πιο τυχερος.Φιλικα Αντωνης
 
Ακούστε κουφό... Τις πέρδικες και τις κότες τις έχω στο χωριό όπως σας είπα.
Προχθές λοιπόν μου είπε ένας θείος μου που το σπίτι του είναι κάπου 300 μέτρα από το δικό μας ότι στην πίσω μεριά του σπίτιού του, που είναι δάσος, είδε 6-7 περδικοπούλες να τριγυρίζουνε χωρίς μάνα μόνες τους.
Λέτε;
 
τα περδικακια ακομα και η περδικα να τα κλωσσησει οταν εκκολαφθουν σηκωνονται και φευγουν ακομα και απο το παραμικρο ανοιγμα που θα βρουν. Οποτε μαλλον καπως ετσι τα χασες. Τι πλεγμα ειχε η κλουβα;
 
Δεν ήταν σε κλούβα,ήταν σε ένα από τα ''δωμάτια'' του στάβλου και υπήρχαν αρκετά ανοίγματα γύρω γύρω, αν το ήξερα ότι θα είχα αυτό το πρόβλημα θα είχα κάνει αλλιώς το κουμάντο μου
 
Back
Top