Γενικά Εξημερωση ιθαγενων... σωστη ή λαθος

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης FINCHiii
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

FINCHiii

PB Member
Εγγραφή
19 Δεκ 2008
Μηνύματα
589
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Ενα αλλο θεμα που θα ηθελα να αναλυσουμε αφορα την εξημερωση των κατοικοιδιων πτηνων (ιθαγενων)και κατα ποσο αυτη πρεπει να υφισταται...

Παραθετω και φωτο απο τα 3 εξημερωμενα μου σκαθια >

Το καρδερινοκαναρο ειναι ''οχι'' και τοσο εξημερωμενο. Στην πραγματικοτητα ηθελε εκεινη την περιοδο να ζευγαρωσει και οποτε το πλησιαζα αντιδρουσε οπως φαινεται και εβγασε υψιλοτονους ηχους...
 

Συνημμένα

  • user3638_1.webp
    user3638_1.webp
    27,8 KB · Προβολές: 462
  • user3638_2.webp
    user3638_2.webp
    11,9 KB · Προβολές: 485
  • user3638_3.webp
    user3638_3.webp
    11,7 KB · Προβολές: 681
  • user3638_4.webp
    user3638_4.webp
    16,8 KB · Προβολές: 930
Πω πω γλυκουλια που ειναι!
Εγω πιστευω στην μερικη κριση των ζωων! Αν δεν σε εμπιστευοντουσαν δεν θα σε αφηναν να τα αγγιξεις 😉
Δεν εξημερωνονται ολα τα πουλια πληρως, μερικα δεν το δεχονται με τιποτα...
 
Και να σκεφτειται πως το ιδιο προσπαθησα και με zebrakia και δεν τα καταφερα. Τα σκαθακια οχι μονο ειναι ηρεμα αλλ δεχονται και οποιονδηποτε ξενο!
 
πολυ καλες οι φωτο κ μπραβο για την αγαπη σου,αλλα η ερωτηση δεν ειναι αυτη, δηλαδη αν μας αρεσουν οι φωτο. (πριν αρχισουν μονο τα ''μπραβο ωραια η φωτο'' κτλ)

η απαντηση μου ειναι, πως ναι! Για μενα ειναι σωστη η εξημερωση εφοσον ζουμε μαζι με τα πτηνα αυτα κ δεν προκειται να τα δωσουμε η να τα αφησουμε για καποιον λογο.

για μενα αυτη ειναι κ η ''μαγεια'' το να εχει καποιος πτηνα συντροφιας κ ποσο μαλλον ιθαγενη.η μαγεια το να μην σε φοβουνται κ να ερχονται πανω σου ειναι το κατι αλλο.
αυτο το εχω καταφερει μονο με καναρινι κ με μια καρδερινα που μου ειχαν δωσει, ειχε φτασει σε σημειο να ερχεται διπλα μου κ να τρωει, να κελαιδει μεσα στο σπιτι με εμενα κοντα κτλ

ομως τελικα την αφησα να φυγει, γιατι δεν επαυε να ηταν αγρια
το πουλι πετουσε ελευθερο καθε μερα. Μολις το αφησαμε εγινε λουις που λενε:D

τα ειχες απο μικρα φανταζομαι η απλα ασχολεισαι συνεχεια μαζι τους;

περιμενω κ γω σε λιγο καιρο να βαλω για ζευγαρωμα μια καναρα με το φανετοκαναρο μου δοκιμαστικα κ αν βγουν πουλια, σιγουρα θα τα μεγαλωσω ταιζοντας στο χερι για να γινουν αρνακια :)
 
"ομως τελικα την αφησα να φυγει, γιατι δεν επαυε να ηταν αγρια
το πουλι πετουσε ελευθερο καθε μερα. Μολις το αφησαμε εγινε λουις που λενε"




Η ηθικη σου σε εκανε να πραξεις το σωστο, αλλα αφου την ειχες εξημερωσει τοσο πολυ,το πιο πιθανο ειναι να την επιασε καποιος αλλος και δεν ξερεις αν θα την περιποιηται οπως εσυ...
Αλλα καλο ειναι να σκεφτομαστε θετικα 😉
 
τα ειχα απο μικρα (χρονιαρικα)και ασχολιομουν με αυτα. Εδω θελω να συμφωνισω πως ειναι εν μερι σωστη και ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ η εξυμερωση τους αλλα για τα ιθαγενη θα πρεπει να σκεφτομαστε αλλιως οπως ο καλος μου φιλος Οδυσσεας με εκανε να σκεφτομαι. Πρεπει να ειναι ελευθερα και νε μην επιδιωκουμε την πληρη εξημερωση αυριο θα αφησω τα φανετα μου... Κατι που προσπαθησα και με τα σκαθια αλλα την ιδια μερα τα βρηκα στα κλουβια μου α΄' εξω να προσπαθουν να φαν...
 
"ομως τελικα την αφησα να φυγει, γιατι δεν επαυε να ηταν αγρια
το πουλι πετουσε ελευθερο καθε μερα. Μολις το αφησαμε εγινε λουις που λενε"

Η ηθικη σου σε εκανε να πραξεις το σωστο, αλλα αφου την ειχες εξημερωσει τοσο πολυ,το πιο πιθανο ειναι να την επιασε καποιος αλλος και δεν ξερεις αν θα την περιποιηται οπως εσυ...
Αλλα καλο ειναι να σκεφτομαστε θετικα 😉
το πουλι αφεθηκε, στον τοπο που ειχε πιαστει το καλοκαιρι απο τον θειο μου. Του ειπα πως μου εφυγε κατα λαθος για να μην παρεξηγηθει. Το πουλι ηταν χρονιαρικο(λογικα) οταν το ειχε πιασει(βαμμενο με τελειο φτερωμα, που το διατηρησε ''ατσαλακωτο'' πετοντας στο δωματιο μου μαζι με τα αλλα πουλια.)ηταν σε καλη φορμα με καλη διατροφη κ πολυβιταμινες. Οταν βγηκε, πεταξε στην κορυφη μιας λευκας,ραμφισε για λιγο το φτερωμα του κ στην συνεχεια εγινε καπνος τραγουδωντας στον αερα...

μακαρι να ειναι καλα εκει που ειναι
 

Συνημμένα

  • picture_002752.webp
    picture_002752.webp
    32 KB · Προβολές: 337
Από τη στιγμή που δεν δεχόμαστε σαν σωστό τον εγκλωβισμό των ιθαγενών δεν μπορεί να δεχόμαστε την εξημέρωσή τους. Η αλήθεια είναι ότι τα λούγαρα εξοικειώνονται πολύ εύκολα με τον άνθρωπο όπως και οι φανέτες (και πολλές φορές επιστρέφουν στα κλουβιά τους αφού τα αφήσουμε ή μας φύγουν). Αν τα έχει κάποιος (κάτι στο οποίο είμαι αντίθετος) τότε η εξημέρωση είναι κάτι θετικό, όταν μάλιστα επιτρέπει στα πουλιά να πετάνε ελεύθερα στο σπίτι και να ξεμουδιάζουν.
Πάνω σε αυτό που ανέφερε ο Γιάννης πιστεύω ότι έκανε πολύ καλά που απελευθέρωσε την καρδερίνα και δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να πήγε μετά σε κλουβί. Η καρδερίνα είναι από τα πιο έξυπνα πουλιά και μετρ στις αποδράσεις, δύσκολα πέφτει δεύτερη φορά κορόιδο να πιαστεί. Τα λούγαρα και οι φανέτες μετά από κάποιο διάστημα συνηθίζουν στο κλουβί και ίσως αρέσκονται στην ασφάλειά του αλλά η καρδερίνα αγαπάει πιο πολύ την ελευθερία της (με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται).
FINCHiii επειδή αν τα έχεις καιρό τα φανέτα πολύ πιθανό και αυτά να επιστρέψουν στα κλουβιά άφησε φαγητό έξω από τα κλουβιά για να βρίσκουν μέχρι να εγκλιματιστούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ααα και από παρατήρηση επειδή στο παρελθόν ασχολήθηκα αρκετά με την εκπαίδευση μικρών πουλιών (καναρίνια και ζέμπρα κυρίως) σε 1-2 εβδομάδες ξεχνάνε την όποια εξημέρωση όταν επιστρέψουν σε χώρο με όμοια πουλιά. Από τη στιγμή που ένα πουλί θα βρει το είδος του στη φύση ακολουθάει τις συνήθειες των ομοίων του και μαθαίνει από αυτούς τον τρόπο επικοινωνίας, επιβίωσης αλλά και προστασίας από τους εχθρούς.
 
Βασιλη γιανα απαντησω 1ο ειναι σκαθακια και δεν ειναι απλαεξημερωμενα αλλα με το θηλυκο μπορω και βγαινω εξω(ειμ πολυ κοντα στη φυση και αυτο συνεχιζει ν καθεται σο δαχτυλο μου...
 
Και 2ο τα φανετα τα αφησα και οπως λες και εσυ το ενααπο τα δυο γυρισε και καθοταν στο κλουβι της καρδερινας... Το μαζεψα και το ελευθερωσα μζι με αλλα αγρια σε μακρινη τοποθεσια να και μια φωτο απο το περιστατικο..
 

Συνημμένα

  • φανετο.webp
    φανετο.webp
    39,8 KB · Προβολές: 366
Αυτο αγαπητοι Χρηστο και Βασιλη δεν συμβαινει μονο με τα σκαθια(λουγαρα) κ φανετα αλλα και με τις καρδερινες τις οποιες θεωρω ισως το εξυπνοτερο απο τα ιθαγενη ωδικα πτηνα. Προσωπικα ετυχε ν'απελευθερωσω χρονιαρες θυληκες καρδερινες οι οποιες ερχονταν και σιτιζονταν στα κλουβια για μεγαλυτερο διαστημα των 2 μηνων(εξωτερικες ταιστρες) και δεν εφευγαν παρα μονο οταν πηγαινα πολυ κοντα. Ειχαν εξοικειωθει. Οι επισκεψεις τους αραιωναν μερα με την μερα ωσπου δεν ξαναρθαν γιατι προσαρμοστηκαν εντελως στο φυσικο τους περιβαλλον. Θα σου προτεινα Χρηστο να τ'απελευθερωσεις μετα απο κανενα μηνα τα πουλια γιατι μια αποτομη αλλαγη του καιρου σε εμας στην Β. Ελλαδα ισως να μην τα επιτρεψει να επιβιωσουν.
 
Χρήστο μπράβο για την ευγενική σου πράξη!
Αν θες να βοηθησεις περισσότερο τα αγρια πουλάκια διαβασε μερικά ενδιαφεροντα θέματα για ταίστρες κήπου, δημιουργησε μερικές και θα έχεις πάντα το κήπο σου γεμάτη πανέμορφα πουλιά.
https://community.petbirds.gr/threads/Ταϊστρες-κήπου.300/
https://community.petbirds.gr/threa...α-έχουμε-κοντά-μας-ότι-αγαπάμε-ελεύθερο.5261/
 
Kokkinos συμφωνούμε στο ότι είναι το εξυπνότερο από όλες τις σπίζες. Για να γυρίζει στο κλουβί από σένα το ακούω πρώτη φορά, δεν μου έχει τύχει. Πολύ σωστή η κίνηση να τους βάλεις εξωτερικές ταΐστρες πάντως, έτσι επέστρεψαν σταδιακά στο φυσικό τους περιβάλλον και είχαν όσο χρόνο ήθελαν να εγκλιματιστούν.
Χρήστο τα σκαθάκια που λέμε εμείς οι υπόλοιποι τα ξέρουν σαν λούγαρα γιαυτό και τα αναφέρω έτσι, είναι το είδος carduelis spinus έτσι; Γιαυτό μιλάω εγώ. Από τη στιγμή που είναι σε τέτοιο βαθμό εξημερωμενά ώστε ακόμη και στο ύπαιθρο να μην φεύγουν από πάνω σου δεν μπορείς να τα αφήσεις έτσι. Θα χρειαζότανε κάποια προετοιμασία πρώτα για να ξεσυνηθίσουν τον άνθρωπο και να αγριέψουν πριν γυρίσουν στη φύση. Για την ακριβή διαδικασία δεν μπορώ να πω καθώς δεν το έχω δοκιμάσει. Σε άλλα είδη όταν έμπεναν σε κλούβες πτήσης με όμοιά τους αλλά πιο άγρια πουλιά τότε ξεχνούσαν το ανθρώπινο χέρι. Το μέρος που υπάρχει τροφή δεν το ξεχνάνε τόσο εύκολα γιααυτό και η καρδερίνα γυρνούσε για να φάει στην περίπτωση του kokkinos. Εκεί δεν έχει να κάνει με εξημέρωση της αλλά με εύκολη εύρεση τροφής. Είπαμε είναι το πιο έξυπνο αγριοπούλι.
 
Back
Top