Αναπαραγωγή Επίθεση κανάρας σε νεοσσό

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης TheBigL
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

TheBigL

PB Member
Εγγραφή
10 Μαρ 2014
Μηνύματα
1.911
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα παιδιά. Όπως σας είχα πει η κανάρα πάει για 2η γέννα.Χθες βράδυ είχε κοιμηθεί εκτός φωλιάς και από το πρωί μπήκε και την είδα προσπαθούσε να κάνει αυγό. Πήρα το καλαθάκι με το νήμα και ετοίμαζα τα αυγά σπόρια και τα υπόλοιπα. Ξαφνικά ακούω κραξίματα και τρέχω και βλέπω η μάνα είχε βάλει κάτω το μικρότερο πουλάκι το οποίο τυγχάνει να είναι κίτρινο. Τα άλλα είναι πράσινα και ένα παρδαλό. Το μικρό μάλλον δεν πήγε στη φωλιά απλά πιστεύω η μάνα λόγω χρώματος του την έπεσε. Να πάρει πούπουλα ίσως τί να πω;Ξαναπάω κουζίνα πάλι το ίδιο. Ο στραβομύτης πάει και αυτός στη φωλιά και τον έδιωξα μην του κάνει και αυτουνού καμιά ζημιά. Ε μετά έβαλα το χώρισμα με τη μάνα από τη μια και τον πατέρα από την άλλη με τα μικρά. Εντωμεταξύ είχε κάνει το αυγό.2 λαβίδες είχα και δεν έβρισκα καμία τώρα. Το πήρα το αυγό τελικά με το χέρι και το πέταξα, αν και πριν το πετάξω το σκεφτόμουνα με πίκρα τί κάνω αλλά δεν γίνεται να συνεχίσω σε άλλη γέννα. Ελπίζω να με καταλαβαίνετε. Έκανα καλά και τα χώρισα;
 
Δεν μας είπες το βασικότερο που είναι η ηλικία των νεοσσών...
Υποθέτω όμως πως για να τα χωρίσεις θα είναι μεγαλύτερα από 16-18 ημερών.
Αν ναι, τότε πολύ καλά έκανες.
Ακόμη και στα "αφοσιωμένα" ζευγάρια, όταν έρχεται η ώρα να φτιάξουν φωλιές ξεχνούν τη μητρότητα και ακολουθούν το ένστικτο. Κι αυτό τα οδηγεί στην απομάκρυνση των νεοσσών της προηγούμενης γέννας, το ξεπουπούλιασμα μέχρι θανάτου των μικρών, τις επιθέσεις όταν αυτά παρακαλούν για φαγητό και ένα σωρό άλλα "παράξενα".
Καλά έκανες λοιπόν και χώρισες μικρά από μητέρα...
Ας μείνουν με τον πατέρα κι αυτή όποτε θέλει θα τα ταΐζει από το χώρισμα.
Προσοχή μόνο και στην συμπεριφορά του.
2 λαβίδες είχα και δεν έβρισκα καμία τώρα. Το πήρα το αυγό τελικά με το χέρι και το πέταξα, αν και πριν το πετάξω το σκεφτόμουνα με πίκρα τί κάνω αλλά δεν γίνεται να συνεχίσω σε άλλη γέννα.
Από την ώρα που θέλεις να πετάξεις το αυγό με ότι και να το πιάσεις... Δεν έχει σημασία.
Απλά φρόντισε για τις ώρες ανάγκης να βρίσκεις τις λαβίδες... είναι απαραίτητες όταν πρέπει να πιάσουμε τα αυγά των πουλιών μας.
Επιπρόσθετα να μην αισθάνεσαι πίκρα που πετάς τα αυγά της τρίτης γέννας..
Πίκρα και στεναχώρια να είχες αν τα κρατούσες... και πήγαινες σε τρίτη γέννα.
 
2η γέννα είναι Γιάννη όχι 3η. Οι νεοσσοί είναι οι 2 21 ημερών 1 20 1 19.
 
2η γέννα είναι Γιάννη όχι 3η. Οι νεοσσοί είναι οι 2 21 ημερών 1 20 1 19.
Εκτροφικές λεπτομέρειες που δείχνουν ευαισθησίες..
Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σου.
 
Δες εδώ Στέφανε.
https://community.petbirds.gr/threads/Νεοσσός-έχει-πληγή-πάνω-στο-ράμφος.26760/
Οι φωτογραφίες είναι παλιές βέβαια. Το ράμφος έχει μικρύνει λίγο ακόμα καθώς μάλλον αποξηραμένο τραύμα έφυγε. Σήμερα τον είδα έτρωγε αυγό και αυγοτροφή. Τώρα αν μπόρεσε να τσιμπήσει δεν ξέρω πάντως προσπάθειες έκανε.Βέβαια δεν είναι στραβομύτης ακριβώς απλά το πάνω ράμφος τραυματίστηκε όταν ήτανε μιας ή δυο ημερών και μετά σταμάτησε η σωστή ανάπτυξη και υπήρξε δισπλασία. Μάλλον θα έχει και κάποιο θέμα με το αναπνευστικό γιατί το ένα ρουθούνι φαίνεται μεγαλύτερο από το σπάσιμο ενώ το άλλο δεν μπορώ να το διακρίνω φαίνεται σαν να έχει είναι βουλομένο με ράμφος ☹
 
Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Μερικά από τα νέα πουλάκια ανεβαίνουνε το ένα πάνω στο άλλο όπως θα βάτευε ένα αρσενικό ένα θηλυκό απλά το καβαλάνε και προσγειώνοντε στην πλάτη του άλλου με αποτέλεσμα το κάτω να πέφτει στη σχάρα. Μερικά το κάνουνε και στον αρσενικό ακόμα. Είναι φυσιολογικό?Βέβαια για να πω και του στραβού το δίκιο αυτές οι 60άρες ζευγαρώστρες οι κινέζικες καλές χρυσές αλλά είναι μικρές για 6 πουλιά. Ειδικά τώρα που έμεινε ο πατέρας με τα μικρά στη μια πλευρά ο χώρος έχει μικρύνει πολύ και οι κινήσεις είναι περιορισμένες.
 
Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Μερικά από τα νέα πουλάκια ανεβαίνουνε το ένα πάνω στο άλλο όπως θα βάτευε ένα αρσενικό ένα θηλυκό απλά το καβαλάνε και προσγειώνοντε στην πλάτη του άλλου με αποτέλεσμα το κάτω να πέφτει στη σχάρα. Μερικά το κάνουνε και στον αρσενικό ακόμα. Είναι φυσιολογικό?
Λάμπρο αυτό μη σε ανησυχεί καθόλου. Ειδικά όταν ο μπαμπάς ταΐζει κάποιο από τα μικρά τα υπόλοιπα περνουν φορα και προσγειωνονται πάνω στο μπαμπά για να φάνε και αυτά. Έχει πολύ γέλιο. Χθες τα πέτυχα τρικαβαλο και έπεσαν όλα κάτω.
 
Λοιπόν σήμερα περίεργη η συμπεριφορά του αρσενικού από όταν ξυπνήσανε. Κάνει επιθέσεις και αυτός σε δυο πουλάκια. Το ένα που του την έπεφτε η μάνα του και σε άλλο ένα. Τί να κάνω;
 
Λοιπόν σήμερα περίεργη η συμπεριφορά του αρσενικού από όταν ξυπνήσανε. Κάνει επιθέσεις και αυτός σε δυο πουλάκια. Το ένα που του την έπεφτε η μάνα του και σε άλλο ένα. Τί να κάνω;
Αυτή τη στιγμή από ότι έχω καταλάβει έχεις το μπαμπά με τα μικρά στη μισή ζευγαρώστρα και τη μαμά στην άλλη μισή. Εφόσον παρατήρησες ο αρσενικός να επιτίθεται και αυτός στα μικρά θα σου πρότεινα να βάλεις το ζευγάρι μαζί από τη μία πλευρά και τους νεοσσους μόνους τους στο άλλο μισό. Οι γονεις θα ταΐζουν από το χώρισμα.
 
Μόλις γύρισα από super market. Ο μικρός είχε τσαντιστεί με τον πατέρα του και έδειχναν να τσακώνοντε σαν κανονικά ενήλικα. Πριν κανά 2ωρο ο αρσενικός τον τάιζε κανονικά. Παρατηρώ τώρα καλύτερα τον μικρό και βλέπω έχει αίμα δίπλα από το ράμφος του. Πιθανών από τσημπιά από τον πατέρα του είναι αν και είναι σε σημείο που θα μπορούσε να ήτανε και ευλογιά.Αλλά δείχνει ξεκάθαρα κόκκινο το αίμα πάνω στο κίτρινο τρίχωμα. Τί να κάνω να τα χωρίσω από την μια μάνα πατέρα και από την άλλη τα μικρά; Δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσει να τα ταίζει όμως μέσα από τα κάγκελα.
Περιμένω να έρθει ο αδερφός μου να του βάλω του μικρού λίγο betadine.Ή να βάλω κάτι άλλο στην πληγή;
 
Βρε Λάμπρο τι επιθετικοί γονείς είναι αυτοί; Και οι 2; Τι να πω..

Κάνε ό,τι σου είπαν τα παιδιά παραπάνω... Τα μικρά είναι σχετικά μεγάλα και αφού τσιμπανε αυγό και αυγοτροφή θα τα καταφέρουν! Μην αγχώνεσαι! Αρκεί να υπάρχει το χώρισμα γιατί οι γονείς βγηκαν πολύ "αυστηροι"!
 
Τα χώρισα για λίγο αλλά ο αρσενικός δεν έδειχνε να ταίζει και τα ξαναένωσα. Μέχρι τώρα δεν είδα άλλη επίθεση. Θα παρακολουθώ και αύριο.20 ημερών πιστεύω είναι πολύ νωρίς να τα χωρίσω ☹
 
Back
Top