Ασθένειες Επείγον! Έχει αβγά, δεν μπορεί να γεννήσει

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης chris21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

chris21

PB New Member
Εγγραφή
28 Φεβ 2007
Μηνύματα
4
Πόλη
Ιωάννινα
Παιδια εχω ενα θηλυκο γεννησε ενα αυγο εδο και 4 μερες και δεν εκανε αλλο. Καθεται στην φωλια δεν μπορει ουτε να κουνηθει. Το στομαχι της ειναι πρησμενο οσο δεν παει αλλο. Τωρα εχει το κεφαλι στα φτερα και νομιζω οτι εχει αγα και δεν μπορει να τα γεννησει. Τι να κάνω;
 
Ξεκίνησε από αυτό. Είναι ένα άρθρο δημοσιευμένο από τον Δημήτρη Ανδρέου σχετικά με την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.
 
Σταυρο μια ακομα φορα ευχαριστω. Πηγα σε εφημερευων φαρμακειο και πηρα σκευασμα ασβεστιου. Ετριψα στις ταιστρες και στις ποτιστρες και λες και το μηρισε και ορμησε να φαει. Σε λιγα λεπτα ξαναζωηρεψε για λιγο αλλα τωρα εκατσε παλι στο κατω μερος του κλουβιου. Την φωλια να την βγαλω και να βαλω πετσετα στο κατω μερος;
 
Χρήστο φτιάξε ένα ισχυρό διάλυμα ασβεστίου με νερό, τουλάχιστον στη διπλασία συνιστώμενη δόση (αφού δεν έχεις στη διάθεση σου ασβέστιο σε υγρή μορφή) και δώσε της μερικές σταγόνες.

Τοποθέτησε τη μια πλευρά του κλουβιού κοντά σε μια εστία θερμότητος (καλοριφέρ, λαμπτήρα πυρακτώσεως) και την άλλη πλευρά στην αντίθετη κατεύθυνση, για να βρει μόνη της το σημείο που την ευχαριστεί και άφησέ την να ησυχάσει. Εάν δεν αλλάξει κάτι μετά από διάστημα μεγαλύτερο της μιας ώρας, χορήγησέ της μερικές ακόμη σταγόνες από το δυάλυμα.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά.
 
Φίλοι καλημέρα.
Εγώ αντιμετώπισα παρόμοιο πρόβλημα.
Μία κανάρα είχε την σωστή προετοιμασία και κατά την διάρκεια την ωοτοκίας της έβαζα στο νερό ασβέστιο. (Επίσης έχει πάντα και ιχνοστοιχεία σε τροφοθήκη). Παρουσίασε λοιπόν το εξής.
Έκανε το 1ο αυγό και την επόμενη το 2ο κανονικά. Μετά από 2 ημέρες, χθές το πρωί, την έβλεπα στο κλαράκι να κάθεται ζωηρή μεν, αλλά το πίσω μέρος της να ανεβοκατεβαίνει, σαν να θέλει να κάνει κουτσουλιά και να μην μπορεί. Την παρατήρησα για ένα 15λεπτο και αφού δεν έκανε τίποτα, την πήρα στο χέρι μου, την ψηλάφισα και δεν είδα να έχει αυγό μέσα της.
Κοιτώντας προσεκτικά τον πάτο της ζευγαρώστρας, έκπλεικτος είδα ότι είχε κάνει 2 αυγά με διάφανη μεμβράνη αντί για τσόφλι! Αμέσως της έδωσα υγρό ασβέστιο στο στόμα, και το απόγεμα που την ξανάδα, είχε κάνει ένα ακόμα αυγό ίδιο με τα προηγούμενα στο πάτωμα!
Της έβαλα τα δύο γερά στη φωλιά, υπολογίζοντας ότι έχει κάνει τον κύκλο της γέννησης των 5 αυγών, και σήμερα το πρωί κλωσσάει κανονικά.
Μάλλον γνώριζε ότι τα αυγά που "πέταξε",... στην ουσία δεν ήταν σωστά!
Όπως λέει και ένας φίλος γυναικολόγος, η Φύση είναι: "ή του μηδενός, ή του όλου".
Λάθος μου που ενώ το πάτωμα είναι καθαρό, δεν παρατήρησα μεταξύ της ελαφρόπετρας και μερικών νημάτων, το αποβληθέν πρώτο αυγό. Ισως είχα σώσει τα 2 από τα 3!
 
καλημερα φιλοι


μεγαλη προσοχη στην χρηση του ασβεστιου.
η υπερβολη μονο κακο κανει.
σε πολλεσ συσκευασιεσ που κυκλοφορουν στο εμποριο δεν αναγραφεται καθολου η δοσολογια, η αναγραφεται ποσοστο τησ %.
μιλωντασ με ανθρωπο στη γερμανια, μου ειπε οτι η υπερβολικη δοση, κανει κακο στα καναρινια, γιατι αλλαζει τον μεταβολισμο και την σωστη λειτουργια των εντερων.
θα πω μια σκεψη και μια πιθανοτητα στο φιλο που ειχε το προβλημα με τα αυγα.
απο οτι ξερω, το αυγο σκληραινει οταν ειναι ετοιμο να βγει.
μηπωσ λοιπον κατι τρομαξε την καναρα πριν αποθεσει σωστα το αυγο στη φωλια;
το εχω παθει και εγω.
η πλειοψηφια των θηλυκων, καθεται στη φωλια κατα τη διαρκεια τησ νυχτασ και γενναει τισ πρωτεσ πρωινεσ ωρεσ.
αν την τρομαξει ομωσ κατι, τοτε λογικο ειναι να μην προλαβει να το αποθεσει στη φωλια.
 
παιδια


θελω να συμπληρωσω σε αυτο επανω οτι το αυγο οταν βγενη
απο ολα τα ζωα ειναι τελειοσ μαλακο σαν ζυμαρι
κ δεν κανη μεγαλη διαστολη [ σκεφτητε ποσο ειναι το μεγεθοσ ] κ ποσο ειναι απο το μεροσ που βγενη;
, με αποτελεσμα μολισ βγη και ερθη σε επαφη με ατμοσφαιρικο αερα σε δεκατα δευτερολεπτου σφικει
ετσι δεν σπαει κ την ωρα που το γεννα.
 
Μπραβο, αυτο ηθελα να πω, μου το ειπε ο μπαμπας μου για τις κοτες οτι το αυγο βγαινει πολυ μαλακο και σφιγγει με το που ερχεται σε επαφη με τον ατμοσφαιρικο αερα. Το ιδιο φανταζομαι ισχυει για ολα τ απτηνα!
 
Καλησπέρα σας φίλοι και φίλες.

Αν είναι σωστά τα γραφόμενα της Κατερίνας και του Νάκη, τότε στην περίπτωσή μου, μάλλον δεν έγινε αυτή η 'αυτοματοποιημένη " χημική αντίδραση από την μητέρα Φύση!

Πώς εξηγείται όμως το γεγονός ότι καί τα 3 αυγά τα 'λάθος", τα έκανε στην ακριβώς αντίθετη μεριά, την πιό μακρυνή, από την φωλιά της, ενώ τα 2 σωστά τα έκανε μέσα στη φωλιά;
Αναμμένω τις θέσεις σας στον πιό πάνω προβληματισμό μου και όσο το δυνατόν πιό τεκμηριωμένες, έτσι ώστε να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα χρήσιμο για όλους μας, για το μέλλον.
Ευχαριστώ.
 
μηπωσ λοιπον κατι τρομαξε την καναρα πριν αποθεσει σωστα το αυγο στη φωλια;
το εχω παθει και εγω.
η πλειοψηφια των θηλυκων, καθεται στη φωλια κατα τη διαρκεια τησ νυχτασ και γενναει τισ πρωτεσ πρωινεσ ωρεσ.
αν την τρομαξει ομωσ κατι, τοτε λογικο ειναι να μην προλαβει να το αποθεσει στη φωλια.
 
Γιώργο δυστυχώς οι απόψεις μας δεν μπορούν να είναι απόλυτα τεκμηριωμένες βάσει της ιδιότητάς μας. Εγώ προσωπικά μόνο εικασίες μπορώ να κάνω και αυτές σύμφωνα με τον τρόπο που μπορώ να αντιληφθώ το περιστατικό που σου συνέβη.

Καταρχάς δεν ξέρω εάν τα δύο «καλά» αβγά, γεννήθηκαν το ένα μετά από το άλλο και το βασικότερο εάν είναι τα πρώτα από τα 5 που γεννήθηκαν. Εάν συμβαίνει αυτό, το μόνο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από έλλειψη ασβεστίου. Το γεγονός ότι έγινε σωστή προετοιμασία και ότι υπήρχε πάντα μέσα στο κλουβί διατροφικό συμπλήρωμα ασβεστίου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο οργανισμός του πουλιού αξιοποιούσε το ασβέστιο που ελάμβανε. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο οι οποίοι μπορεί να οφείλονται είτε σε μη σωστό συνδυασμό συνοδών διατροφικών στοιχείων, είτε σε παθολογικά ή ακόμη και περιβαλλοντικά αίτια.

Διαβάζοντας λοιπόν το περιστατικό που αναφέρεις στο πρώτο σου μήνυμα, υπέθεσα ότι εάν τα δύο φυσιολογικά αβγά ήταν τα πρώτα, τότε μάλλον η κανάρα αξιοποίησε όλο το διαθέσιμο ασβέστιο από τους μύες και τα κόκαλα της για τη δημιουργία των αβγών και στη συνέχεια απλά «ξέμεινε».

Πιθανόν η σκέψη μου να είναι αρκετά απλοϊκή δεδομένου ότι μια κανάρα διαθέτει αποθέματα ασβεστίου που είναι αρκετά για τη δημιουργία των αβγών που πρόκειται να παράγει, αλλά εάν υποτεθεί η ύπαρξη κάποιων παραγόντων που συντελούν στην μη φυσιολογική αξιοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, τότε ίσως υπάρχει κάποια βάση.
Πώς εξηγείται όμως το γεγονός ότι καί τα 3 αυγά τα 'λάθος", τα έκανε στην ακριβώς αντίθετη μεριά, την πιό μακρυνή, από την φωλιά της, ενώ τα 2 σωστά τα έκανε μέσα στη φωλιά;
Εδώ νομίζω ότι η φύση δίνει πιο ακριβείς κατευθύνσεις στα ζώα από ότι δίνει η λογική των ανθρώπων.
 
Σταύρο καλημέρα.
Η αλλληλουχία της γέννησης των αυγών είναι :
1η ημέρα, "σκάρτο",
2η ημέρα "σκάρτο",
3η και 4η ημέρα σωστό, στη φωλιά,
5η ημέρα "σκάρτο", (τότε πονηρεύτηκα βλέποντας την προσπάθειά της να βγάλει κάτι και κοίταξα τον πάτο του κλουβιού και της έδωσα υγρό ασβέστιο στο στόμα - κατόπιν και τηλεφωνικής μου επικοινωνίας με τον Δημήτρη τον Ανδρέου - ).

Υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα να την στρέσαρα, γιατί της έβγαζα τον αρσενικό εκείνες τις ημέρες, βάζοντάς τον σε άλλη κανάρα και επιστρέφοντάς τον μετά.
Υποθέτω πώς είναι συγκερασμός όλων αυτών. Τώρα κλωσσάει μόνη της στη ζευγαρώστρα κανονικά τα 2 αυγά, σύν ένα ψεύτικο που έβαλα, για λιγότερη πίεση και καλύτερη εππώασή τους.
(Θα κάνω δημοσίευση και μερικά ακόμα posts έτσι ώστε να μπορώ να ανεβάσω και φωτογραφίες.)
 
Πιστεύω τώρα να μπορώ να καταχωρήσω τις φωτογραφίες.
Ευχαριστώ Σταύρο για την αμεσότητα στο τηλέφωνο.
 

Συνημμένα

  • P4030811_edited.webp
    P4030811_edited.webp
    11,9 KB · Προβολές: 229
  • P4030809.webp
    P4030809.webp
    13,8 KB · Προβολές: 230

Σχετικά θέματα

Back
Top