Γενικά Επηρεάζουν τα πτηνά - καναρίνια οι συσκευές υπερήχων;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ellf
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ellf

PB New Member
Εγγραφή
15 Νοε 2021
Μηνύματα
13
Πόλη
Αττική
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει επιβλαβή επιρροή στα πτηνά και δε στα καναρίνια από συσκευές υπερήχων. Πιο συγκεκριμένα μένω σε περιοχή με μονοκατοικίες, δίπλα μας (μεσοτοιχία) έχτισε πρόσφατα ένας νέος γείτονας. Το Σάββατο μας επισκέφτηκε και μας έλεγε ότι θα τοποθετήσει στο χώρο του συσκευές υπερήχων (για, κατσαρίδες, τρωκτικά, σκυλιά και γάτες) γιατί τον ενοχλούν όλα! Μπορεί να υπάρξει περίπτωση να διαταραχθούν τα τύμπανά τους ή γενικότερα να πάθουν κάτι, είτε τα καναρίνια μας είτε τα πτηνά της φύσης, από τις συχνότητες που θα εκπέμπουν; που όπως εικάζω θα είναι και διαφορετικές ανά το είδος που θέλει να απομακρύνει.

Σας ευχαριστώ πολύ!
 
Ο γείτονας σου πρέπει να είναι η χαρά της ζωής υποθέτω... Αλλά οι υπέροχοι είναι υποσυχνοτητες-υποηχοι κάτω των 20 hertz από τους οποίους το κάθε ζώο αντιλαμβάνεται διαφορετικά, οπότε με κάποιο τρόπο (δεν ξέρω πως) πρέπει να μάθεις τις συχνότητες και το τι είδους συσκευές θα χρισημοποιησει
 
Για κατσαρίδες και τρωκτικά άντε να το καταλάβω. Για σκύλους και για γάτες όμως, δεν μπορώ. Προφανώς όμως θα επηρεάζει και κάθε είδος πτηνών. Είναι νόμιμες αυτές οι συσκευές άραγε;
 
Με ένα πρόχειρο ψάξιμο στο ίντερνετ βγαίνει το παρακάτω:
Do Canaries have good hearing?


The Canary, for example, can listen to between 1100 and 10,000. This proves that while the parrot's capabilities may be impressive compared to the broader bird breed, they still aren't quite the most capable of the bunch.
Υποθέτω ότι τα νούμερα αναφέρονται σε Hz. Φυσικά δεν λέει πόσο επηρεάζονται, αν ενοχλούνται και αν παθαίνουν βλάβη.
 
Αγαπητοί όλοι, η αλήθεια είναι ότι με έχει προβληματίσει – στενοχωρήσει πολύ αυτό το ερώτημα και το ψάχνω πολύ. Σε επικοινωνία μου, με τον Κτηνιατρικό Κύκλο που εμπορεύεται τέτοιες συσκευές μου απάντησαν ότι μόνο η ίδια κατηγορία – οικογένεια μπορεί να επηρεαστεί, να ακούσει δηλαδή αυτούς τους ήχους, π.χ. η συσκευή για απομάκρυνση τρωκτικών μπορεί να επηρεάσει, χάμστερ, κουνέλια, σκίουρους, κάστορες κλπ.

Θεωρώ όμως, πως και πάλι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πως δεν επηρεάζονται και οι υπόλοιπες κατηγορίες ζώων από αυτές τις συσκευές που εκπέμπουν ήχους και πόσο μάλλον στα κατοικίδια που δεν έχουν τρόπο διαφυγής λόγω του περιορισμένου χώρου που ζουν. Ίσως, αν μπορούσαμε να γνωρίζουμε κάποιες βασικές παραμέτρους: το μέγιστο όριο της εμβέλειας τους, το αν μειώνετε η αποτελεσματικότητά τους όταν υπάρχουν εμπόδια μπροστά τους (αντικείμενα, πόρτες, τοίχος, κτλ), αλλά και πάλι…

Εκτιμώ και ευχαριστώ όλους σας για το χρόνο που αφιερώνετε, ελπίζω ψάχνοντας να βρούμε κάτι πιο συγκεκριμένο.
 
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Nebraska - Lincoln (9/2004), τα καναρίνια έχουν ως κατώτατο όριο ακοής τα 250 Hz, είναι περισσότερο ευαίσθητα στα 2.8kHz, ενώ το ανώτατο όριο ορίζεται στα 10kHz. Κανένα είδος πτηνού δεν έχει δείξει ευαισθησία σε υπερήχους (>20kHz).

Ένα κοινό πρόβλημα που μοιράζονται τόσο τα καναρίνια, όσο και οι ανθρώποι, είναι η ζημιά στους ακουστικούς υποδοχείς (hair cells) από δυνατούς θορύβους. Πτηνά που κατοικούν σε ενεργές περιοχές αεροδρομίων, μπορεί να υπόκεινται συνεχώς σε επίπεδα ηχητικής πίεσης που βλάπτουν την ακοή τους. Αν και κάποια αν όχι όλα τα ήδη πτηνών έχουν την ικανότητα να επιδιορθώνουν τα κατεστραμμένα τριχωτά κύτταρα, η συνεχής έκθεση σε δυνατούς θορύβους, θα εμπόδιζε την ανάκτηση της ακοή τους.

Δεδομένου ότι τα πουλιά έχουν παρόμοιες ικανότητες ακοής με τους ανθρώπους, τα υπερηχητικά απωθητικά παρασίτων (ultrasonic pest repellers) δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα πουλιά σας. Ωστόσο, ανάλογα με το είδος των πουλιών σας, οι υψηλές εντάσεις ήχου και οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να βλάψουν τους ακουστικούς υποδοχείς τους. Η συνεχής έκθεση σε αυτούς τους θορύβους μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή τους.

Ως αποτέλεσμα, εάν χρησιμοποιείτε υπερηχητικά απωθητικά παρασίτων στο σπίτι σας, παρατηρήστε τα πουλιά σας και ελέγξτε για τυχόν σημάδια άγχους ή ασυνήθιστες συμπεριφορές. Εάν τα πουλιά σας φαίνονται ευαίσθητα σε αυτές τις συσκευές, ίσως χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσετε σε χαμηλότερες εντάσεις ή να εξετάσετε άλλες επιλογές ελέγχου παρασίτων.
 
Αγαπητοί όλοι, η αλήθεια είναι ότι με έχει προβληματίσει – στενοχωρήσει πολύ αυτό το ερώτημα και το ψάχνω πολύ.
Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Μήπως να ρωτούσες τους γείτονες πώς ονομάζονται οι συσκευές που πρόκειται να βάλουν, ώστε να γκουγκλάρουμε στη συνέχεια τη συχνότητα των ήχων που εκπέμπουν;
 
Back
Top