Γενικά Επιθετικη συμπεριφορα και προβλημα συγκατοικησης των budgie μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης tsala
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

tsala

PB New Member
Εγγραφή
14 Ιουν 2009
Μηνύματα
23
Πόλη
Λάρισα
καλησπερα σε ολους!
Πηρα προσφατα 1-1,5 μηνα ενα αρσενικο μπατζυ(7-8 μηνων) για το θυληκο μου(9-10 μηνων)..
Το παπαγαλακι μου (θυληκο) τους 2-3 τελευταιους μηνες ειναι αρκετα επιθετικο και με δαγκωνει συχνα και με μισος (ετσι φαινεται απο τον χαρακτηριστικο ηχο που κανει)..
που μπορει να οφειλετε αυτο;
Απ'οτι εψαξα ειδα και αλλα παιδια να εχουν ιδιο θεμα με θυληκα μπατζυ.. και δεν μπορω να καταλαβω γιατι συμβαινει αυτο... Το πουλι το εχω απο 2 μηνων και ηταν πολυ ηρεμο αυτουςς τους μηνες..
Στο θεμα μας...
Ειχα σε αλλο κλουβι τον αρσενικο για 20 μερες περιπου, διπλα διπλα με το θυληκο ωστε να γνωριζονται...
τα γνωρισα και σε πτησεις στο δωματιο ανα διαστηματα..
Πριν μερικες μερες τα εβαλα μαζι και επειτα απο 2 μερες τα ξανα χωρισα..
Τον κυνηγαει πολυ η θυληκια και μεσα στο κλουβι και οταν τα βγαζω εξω..
Τι μπορω να κανω για να τα βρουν τα πουλακια;

Ευχαριστω!
 
Καλησπέρα! Κι εμένα κάποια στιγμη έτσι έκαναν και τα δικά μου μπατζι όταν έβαλα τον καινούργιο τον αρσενικο στην θηλυκή. Μετα απο κάνα δυο μηνες όμως τα βρήκανε κι εκτός αυτου είναι πολύ δεμένα. Έφερα τα δικά μου ως παράδειγμα γιατί έτσι πιστεύω είναι και τα δικά σου. Το θηλυκό μπατζι σου αντιμετωπίζει τον αρσενικό ως κάτι καινούργιο (που είναι δηλαδή). Δώσε τους λίγο περισσότερο χρονο, ακόμη κι αν δεν δεις κάποια αλλαγή (που δεν νομιζω) το ξανά συζητάμε. Τα θηλυκά έτσι δαγκώνουν απο τη φύση τους περισσότερο απο τα αρσενικα γι'αυτο μην ανυσηχεις εκτός κι αν το είχες εκπαιδευμενο. 🙂
 
Η σεξουαλική ωρίμανση δημιουργεί κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά των πουλιών.
Το σωστότερο θα ήταν να υπάρξει πιο μακροχρόνια γνωριμία των δύο πουλιών σε ξεχωριστά κλουβιά αλλά στον ίδιο χώρο και η ένωσή τους, όταν θα γινόταν, να είναι σε τρίτο κλουβί ουδέτερο και όχι σ' αυτό του θηλυκού μάλιστα που νοιώθει κυρίαρχο στον χώρο του.
Ίσως μια που τα χώρισες, πρέπει να ακολουθήσεις τα βήματα από την αρχή δίνοντας χρόνο στα πουλάκια.
Να τα χαίρεσαι.
 
Σας ευχαριστω και τις δυο!
Μαρινα ποσο καιρο τα ειχες χωρια; Μαλωναν 2 μηνες δηλαδη στο ιδιο κλουβι;
το θυληκο μου ειναι (ηταν μαλλον) εκπεδευμενο.. Το χαιδευα, ηταν ολη την ωρα πανω μου.. Δεν ξεκολουσε..
αλλα ολα αρχισαν απο την πρωτη της πτεροροια.. ειπα θα περασει, αλλα δεν.
τσιμπαει ακομα, δεν με αφηνει να την χαιδευω πλεον...
φυσικα, ανεβαινει στο δαχτυλο-κεφαλι-ωμους κλπ.. αλλα δαγκωνει κιολας αρκετα..
Μαρια, τα εχω χωριστα σε 2 κλουβια διπλα διπλα.. Την γνωριμια "απο κοντα" την εκανα για μερες εξω απο τα κλουβια στο δωματιο..
ειπα μηπως αλλαζε κατι στο κλουβι αλλα, δεν.. και τα ξαναχωρισα.
θα μου πεις, ισως και το δωματιο θεωρει δικο της χωρα, μιας και ειναι πιο "παλια" και την ειχα και 3-4 ωρες την ημερα εξω..
ποσο προτεινεις να τα αφησω ακομα;
ειναι καλο να δοκιμαζω τακτικα κοινες πτησεις. Αν και την τελευταια φορα, παλι τον κυνηγουσε κι αυτος πετουσε..
τωρα τα βγαζω χωριστα..

Σας ευχαριστω και παλι για τον χρονο σας.
 
Εφόσον έχουν γνωριστεί πλέον, βάλε κοντά κοντά τα κλουβιά τους. Όταν μονιάσουν θ' αρχίσουν τα χαδάκια μέσα από τα κάγκελα. Θα το καταλάβεις παρατηρώντας τα. Είναι σίγουρα διαφορετικού φύλου έτσι;
 
Χωρια τα είχα ενα μήνα για την υποχρεωτική καραντινα και για να γνωριστουνε κι επειτα τα έβαλα μαζί στο ίδιο κλουβί. Ναι μάλωναν δυο μηνες και κάποια στιγμη πίστεψα οτι δεν ταίριαζαν αλλά τελικά αποδείχθηκε το αντίθετο και με το παραπανω! Αυτό που ειπές οτι σε τσιμπάει κλπ πιστεύω έχει να κανει σχέση με τις ορμόνες του πτηνού και πως αντιλαμβάνεται το περιβαλλον γύρω του... Ελπίζω να σε βοηθησαν αυτά που είπα. Εσύ απλα αυτό που πρεπει να κανεις κατα την άποψη μου είναι να δώσεις λίγο ακόμη χρονο στα πουλάκια και θα δεις που στο τέλος θα γίνουν ενα πολύ ωραίο ζευγαρακι!
 
Σας ξαναευχαριστω και τις 2!
θα ακολουθησω τις συμβουλες σας!
μαρια ναι αρσενικο - θυληκο ειναι σιγουρα.. Νομιζω φαινεται και στην φωτο.
αυτα ειναι τα κουκλια μου!
DSC_0049.webp
 
Φτου φτου φτου όντως κουκλάκια και όντως αρσενικό - θηλυκό!
Εμ είναι καλλονή η κυρία γι' αυτό έχει τουπέ χα χα.
Να σου ζήσουν, πιστεύω σε μικρό διάστημα θα τα βρουν. Υπάρχουν και τα καλέσματα της φύσης. Κάνε καλή διατροφή με μπόλικες πρασινάδες, φύλλα μπρόκολου, σπανάκι, ό,τι χόρτα εποχής βρίσκεις, φρέσκα αρωματικά βότανα και ξερά και σύντομα θα δεις αλλαγή στάσης.
Υ. Γ. και λέω που το ξέρω αυτό το νικ, από το ψαροφόρουμ 😀 ωραίο το ενυδρείο όσο φαίνεται :)
 
εσυ εισαι ρε Μαρια απ το GAB? τωρα πηγε το μυαλο μου!
Εμ οπου και να τα εβγαζα φωτο, καποιο ψαρακι θα φαινοταν.. εχει γινει fish room το δωματιο :D
ναι ειναι κουκλα τρομαρα της!
Δινω οσο μπορω λαχανικα.. Πιο πολυ τρωνε καροτο και μαρουλι..
Ηθελα να ρωτησω, εκτος απο φρεσκα λαχανικα ή φρουτα, υπαρχει καποια ετοιμη τροφη με λαχανικα-φρουτα κλπ, ωστε να μπορω να τους δινω καθημερινα λαχανικα (εστω και αποξηραμενα) μαζι με την τροφη τους;
επισης, προτεινε μου αν μπορεις καποια βασικη καθημερινη τροφη (κανενα λινκ , εαν επιτρεπει το φορουμ ή με πμ), γιατι μεχρι τωρα δυστυχως μονο χυμα εβρισκα 😡
Ευχαριστω και παλι! 👍
 
Εγώ είμαι ναι! Κάπου σε πήρε το μάτι μου ότι έκανες κι άλλα ενυδρεία να τα χαίρεσαι. Ροδόστομοι αγαπημένοι και ανθεκτικοί φαίνονται εδώ.
Λοιπόν καλή συσκευασμένη τροφή είναι της Versele laga αλλά και Deli Nature. Υπάρχουν κάποια πέλετς αλλά δεν τα τρώνε τα περισσότερα και βέβαια τίποτα δεν αντικαθιστά το φρέσκο εποχής.
Πιο εύκολα να το έχεις στο μυαλό σου όταν περνάς από μανάβη να τσιμπάς δυο κλώνους χόρτα παρά να ψάξεις αφυδατωμένες τροφές.
Ξηρά μυρωδικά άνετα μπορείς να δίνεις, όπως ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο, δενδρολίβανο αλλά και μπαχαρικά, κανέλλα σε ξύλο (το βάζουμε και για παιχνίδι κρεμασμένο από σπάγγο) και σε σκόνη, πιπέρι καγιέν, ξηρά φύλλα ευκαλύπτου, τσουκνίδα κτ. Αυτά μπορείς να τα βάζεις σε ένα ξεχωριστό μπωλάκι στα κλουβιά και να τα διατηρείς για μία εβδομάδα τουλάχιστον αφού δεν αλλοιώνονται.
Επίσης δώσε αυγό (σκέτο δεν το πολυτρώνε) προτίμησε μία απλή αυγοτροφή Αυγοτροφές για πουλιά - αυγοτροφές ή πάρε μία έτοιμη αγοραστή αλλά πρόσεχε όχι αυτά τα κίτρινα σκευάσματα, να γράφει eggfood στο κουτί.
Επιμένω για πρασινάδα είναι πολύ βασικό για την υγεία, οργανική και ψυχική των πουλιών μας.
Φύλλα και ανθός μπρόκολου, κουνουπίδι, αντράκλα, βλίτα, σπανάκι, μαρούλι καλύτερα όχι, λαχανικά καρότο, αγγούρι, κολοκυθάκι, φρούτα μήλα και ξυνόμηλα, αχλάδι, ελάχιστο πορτοκάλι, ό,τι έχει κάθε εποχή. Τουλάχιστον μέρα παρά μέρα στο κλουβί. Πέρα από την υγεία, δίνει και ένα ενδιαφέρον, μια ασχολία στο πρωινό τους και με τον καιρό γίνεται η πιο χαρούμενη στιγμή της ημέρας τους. Πέρα από το ότι είναι μέσα στα πλαίσια της φυσικής διατροφής τους.
 
καλοι ειναι οι ροδοστομοι.. Δεν ειναι δυσκολα ψαρια.. αρκει να τους εχεις μαλακο νερακι..
Ωραια κι εγω για versele laga κοιτουσα.. Δεν εχει εδω πουθενα.. Θα παραγγειλω αναγκαστικα..
οντως το αυγο δεν το πολυ τρωνε.. Θα κοιταξω να βρω ετοιμη, αλλιως θα φτιαξω κατι..
τα μυρωδικα που λες, μπορω να τα δινω καθημερινα;
θα προσπαθησω να δινω και πρασιναδα.. Το ξερω πως ειναι πολυ σημαντικο..
Ευχαριστω για τις συμβουλες και τις προτασεις..

επισης για την τροφη versele laga να παρω αυτην που εχει εξω ενα κοκατιλ και love bird;
κανει; γιατι δεν βρηκα καποια με φωτο απο μπατζυ ☹

ακυρο βρηκα 😛
 
ωραια! Ευχαριστω Μαρια, θα την ψαξω και αυτη.
καθε ποτε να την δινω;
να την εχω σε αλλη ταιστρα;
 
Την δίνουμε δυο τρεις φορές την εβδομάδα γενικά, κατά την προετοιμασία για αναπαραγωγή καθημερινά και σταματάμε μόνο τις μέρες που το θηλυκό κλωσσά για να μην παχύνει. Μόλις σκάσει ο πρώτος νεοσσός πάλι καθημερινά γιατί ταίζουν με αυτήν τα μωρά τις πρώτες μέρες οι γονείς.
Κανονικά πρέπει να είναι σε ξεχωριστή αυγοθήκη. Πολλά παπαγαλάκια όμως δεν την τρώνε οπότε την πασπαλίζουμε (μικρή ποσότητα, μισό κουταλάκι του γλυκού σε κάθε ταίστρα) πάνω στα σποράκια και όσο να ναι μια μικρή ποσότητα τρώνε, γιατί ειδικά τα budgies έχουν την συνήθεια να τρώνε από πάνω και δεν σκάβουν την τροφή. Αυτός είναι και ένας λόγος να βάζουμε μικρή ποσότητα τροφής καθημερινά ή το πολύ για δύο μέρες και να μην αφήνουμε τα τσόφλια από πάνω να παραμένουν μέρες.
 
Ναι μια χαρά, αυγοτροφή είναι. Ως patee έχει περισσότερη υγρασία, φρόντισε καλά την διατήρησή της γιατί κρατάει καιρό η αυγοτροφή. Στεγνό και ξηρό μέρος καλά αεριζόμενο.
 
παρηγγειλα τροφη, εφτιαξα και αυγοτροφη (μου βγηκε πολυ ωραια, χωρις πολυ υγρασια) και βαζω σχεδον καθημερινα φρουτο ή λαχανικο.
Τα πουλακια τα εβαλα μαζι, ειδα πως δεν ειχαν τοσο "εχθρα" και αποφασισα να ξαναδοκιμασω.
Ειναι 3 μερες τωρα μαζι, δεν μπορω να πω πως ειναι και τρελα αγαπημενα 😛, αλλα τα πανε σχετικα καλα.
Λιγο ενοχλει ο ενας τον αλλον, σε γενικες γραμμες ομως ειναι ησυχα. :)
 
Ωραίες εξελίξεις, όλα θέλουν τον χρόνο τους τελικά :)
 
Back
Top