Φροντίδα Επικείμενη απόκτηση budgies και λίγες απορίες

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης charpan
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

charpan

PB New Member
Εγγραφή
13 Δεκ 2023
Μηνύματα
9
Καλησπέρα στο forum,

Πλησιάζει λοιπόν και για εμένα η στιγμή που πρόκειται να αποκτήσω ένα ζευγάρι budgies και έχω ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες να ενημερώνομαι σχετικά ώστε να διαθέτω κάποιες βασικές γνώσεις που να αφορούν την ευζωία τους και τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα χρειαστώ. Έχω αγοράσει ήδη ένα κλουβί διαστάσεων 60 ΜΗΚ. Χ 41 ΠΛΑΤ. Χ 41 ΥΨ. καθώς έχει γίνει και μία παραγγελία για κάποια παιχνίδια, κούνια και ξύλινες πατήθρες. Φυσικά προσπάθησα να διαλέξω τα πιο κατάλληλα για το μέγεθος αυτής της φυλής και βρήκα πολύτιμες πληροφορίες μέσα στο forum. Αυτό που με έχει μπερδέψει λίγο είναι η τροφή τους και θα ήθελα την βοήθεια σας. Βλέπω διάφορες μίξεις και μάρκες συσκευασμένων τροφών και δεν ξέρω πραγματικά ποιες θεωρούνται καλές/πλήρεις. Διάβασα επίσης πως πρέπει να τους δίνονται συμπληρωματικά κάποια λαχανικά και φρούτα και φυσικά έχω την πρόθεση να τους τα παρέχω. Όσο αφορά όμως την βασική τους τροφή έχω λίγο πελαγώσει. Έχετε κάποια να προτείνετε (μάρκα / τύπος) που γνωρίζετε από την εμπειρία σας ότι είναι καλή; θα με βοηθούσε πολύ η γνώμη σας. Να επισημάνω πως θα προτιμούσα να αποκτήσω μικρά σε ηλικία παπαγαλάκια που να είναι ήμερα ώστε να γίνει και πιο έυκολο το δέσιμο μεταξύ μας και να χαίρομαι την αλληλεπίδραση με αυτά. Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή φυσικά ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Καλησπέρα! Το κλουβί έχει καλές διαστάσεις. Μπράβο που πήρες παιχνίδια και φυσικές πατήθρες. Οι μίξεις και οι μάρκες είναι πολλές. Ας πούμε 2 τύποι (cocorite,premium ) Manitoba Budgies είναι κατάλληλες πλήρης τροφές. Μόνο με την Vitacraft υπάρχει ένα μπέρδεμα... Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι η πιο top επιλογή είναι η versele laga. Αν θέλεις πιο οικονομική παίρνεις αυτό εδώ. Αν δεν σε πειράζει η τιμή παίρνεις ετούτο (το καλύτερο μείγμα σπόρων της αγοράς). Εναλλακτικά είναι κατάλληλοι αυτοί οι σπόροι για budgie. Ένας άλλος τύπος τροφής είναι τα pellets. Τα pellets (καμία σχέση με αυτά που καίμε 😂 ) είναι πλήρης τροφές σε μορφή κροκέτας, πολύ ανώτερες από τους σπόρους σε άποψη θρεπτικότητας. Εγώ δοκίμασα αυτά , όμως τα πιο κορυφαία είναι τα Harrison's. Αλλά τα pellets είναι μια τροφή που τα πουλιά δεν γνωρίζουν και τα δικά μου, παρά τις επανηλημένες προσπάθειες, δεν έφαγαν ποτέ. Προτείνω αυτήν που χαρακτήρισα "κορυφαία της αγοράς" παραπάνω γιατί έχει μέσα pellets. Όσο για την απόκτηση των πουλιών: Πρώτα πρέπει να αποφασίσεις αν θα τα πάρεις από pet shop ή εκτροφέα. Στα pet shop έχει μόνο άγρια παπαγαλάκια και είναι εξωφρενικά δύσκολο να εκπαιδεύσεις 2 ταυτόχρονα. Οι εκτροφείς έχουν και άγρια και ήμερα. Αν επιλέξεις ήμερα από τον εκτροφέα να ξέρεις ότι υπάρχει η πιθανότητα να αγριέψουν στην πορεία, αφού θα είναι μαζί. Εάν σκέφτεσαι να τα βάλεις να ζευγαρώσουν στην πορεία πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν είναι αδέρφια ρωτώντας τον εκτροφέα. Η ηλικία δεν παίζει και τόση σημασία όταν είναι ήμερα, την κοιτάμε συνήθως όταν τα πουλιά τα παίρνουμε από pet shop για να τα εκπαιδεύσουμε νωρίς, οπότε θα πρότεινα να πάρεις γύρω 4-5 μηνών για να φαίνεται ξεκάθαρα το φύλο τους (αν επιθυμείς ετερόφυλα). Να ξεκαθαρίσω επίσης ότι τα πουλιά δεν θα αποκτήσουν ποτέ μεγάλο δέσιμο μαζί σου, θα είναι δεμένα μεταξύ τους. Θα βγαίνουν από το κλουβί, θα παίζουν στο πάρκο τους (πρέπει να πάρεις ένα σαν αυτό) αλλά δεν θα σε αφήνουν να τα χαϊδεύεις και μπορεί να μην ανέβουν ποτέ στο χέρι σου. Επίσης κατά 99% δεν θα μιλήσουν ποτέ (το λέω γιατί κάποιοι νομίζουν ;oti τα budgie τους θα κάνουν ότι κάνουν αυτά στο youtube), αλλά θα σε αγαπάνε με τον τρόπο τους. Το παπαγαλάκι βλέπει τον άνθρωπο σαν γονιό, ταίρι και ισόβιο φίλο, τον αντιγράφει στις κινήσεις και στην ομιλία μόνο όταν είναι ένα. Αλλά το ζευγάρι έχει τις δικές του χάρες: Δεν σε αγαπάει απόλυτα και παντοτινά, αλλά σε εκτιμάει και σε συμπαθεί. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα όταν απουσιάζεις (δεν νιώθουν μοναξιά κι εσύ τύψεις) και έχουν και πολλή πλάκα. Αυτά τα ολίγα προς το παρών.
[automerge]1702740087[/automerge]
Επίσης θα χρειαστείς σουπιοκόκκαλο και κατάλληλο υπόστρωμα. Για τα λαχανικά και για την φροντίδα:

Είναι σε όλα σωστός, εκτός από το σημείο που λέει να βάζουμε χαρτί και όχι κατάλληλο υπόστρωμα στον πάτο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αυτό που με έχει μπερδέψει λίγο είναι η τροφή τους και θα ήθελα την βοήθεια σας. Βλέπω διάφορες μίξεις και μάρκες συσκευασμένων τροφών και δεν ξέρω πραγματικά ποιες θεωρούνται καλές/πλήρεις.
Καλησπερα.Ως προς αυτο που ρωτας απο οτι καταλαβαινω εχεις κανει την ερευνα σου και δεν χρειαζεσαι προτασεις μιγματων .Σωστα?
Απο οτι καταλαβαινω θες βοηθεια στο τι κανει μια τροφη καλη η πληρης.
θα προτεινα να μας πεις εσυ δυο τρια απο τα μιγματα που ειδες και να δουμε παρεα την βαση συγκρισης.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση,

Κατατοπιστικότατος!! Θα ακολουθήσω την top επιλογή σου στην μίξη σπόρων. Θεωρώ πως αξίζει να δίνουμε κάποια ποιοτική τροφή ιδιαίτερα όταν και η διαφορά στις τιμές είναι τόσο μικρές. Θα δοκιμάσω βέβαια και τα pellets που από ότι διαβάζω είναι μία πλήρης τροφή που καλύπτει πολύ καλά τις διατροφικές τους ανάγκες. Αναρωτιέμαι, αν αναμειγνύεις τις δύο αυτές τροφές δεν τα ξεγελάς ώστε να τρώνε και από τα δύο;

Τώρα όσο αφορά την απόκτηση τους θα προτιμούσα ήμερα από εκτροφέα κυρίως για τις περισσότερες πιθανότητες να μπορέσω να τα εκπαιδεύσω. Το ζευγάρι το θεωρώ απαραίτητη συνθήκη γιατί μου αρέσει να έχουν την συντροφιά του είδους τους και ας με σνομπάρουν περισσότερο. Όσο αφορά το ζευγάρωμα δεν νομίζω πως θα ήθελα να ασχοληθώ αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Πάντως θέλω να είναι διαφορετικού φύλου ώστε να υπάρχει αυτή η επιλογή. Αν γνωρίζεις κάποιον εκτροφέα στην Αθήνα παρακαλώ ενημέρωσε με για να ρωτήσω.

Για το πάρκο σκέφτομαι να φτιάξω κάτι μόνος μου. Μου αρέσουν οι ξύλινες κατασκευές και πιστεύω πως δεν θα είναι κάτι δύσκολο.

Ωραία και τα βιντεάκια. Θα βοηθήσουν..

Ευχαριστώ και πάλι
[automerge]1702744588[/automerge]
Καλησπερα.Ως προς αυτο που ρωτας απο οτι καταλαβαινω εχεις κανει την ερευνα σου και δεν χρειαζεσαι προτασεις μιγματων .Σωστα?
Απο οτι καταλαβαινω θες βοηθεια στο τι κανει μια τροφη καλη η πληρης.
θα προτεινα να μας πεις εσυ δυο τρια απο τα μιγματα που ειδες και να δουμε παρεα την βαση συγκρισης.
Καλησπέρα,

Σε συσκευασμένες τροφές αναφέρομαι που έχουν διάφορες μίξεις σπόρων και άλλων συστατικών. Έβλεπα διάφορες μάρκες από σχετικά sites και δεν μπορούσα να ξέρω ποιες είναι οι καλές. Βέβαια υπάρχει και ο κανόνας ότι το ακριβότερο συνήθως είναι και το ποιοτικότερο αλλά ήθελα και την άποψη κάποιων που μπορεί να το έχουν ψάξει περισσότερο ή έχουν εμπειρία από τα δικά τους παπαγαλάκια.

Ευχαριστώ
 
Τελευταία επεξεργασία:
@charpan Για Αθήνα δεν ξέρω, αλλά εάν υπάρχει τρόπος να λυθεί το θέμα μεταφοράς, ρώτησε τον @μιχαλης91 .
 
  • Συμφωνώ
Αντιδράσεις: ianos
Βέβαια υπάρχει και ο κανόνας ότι το ακριβότερο συνήθως είναι και το ποιοτικότερο
Σαφως και τις περισσοτερες φορες ισχυει αλλα θα προσεξες την διαφοροποιηση στην συσταση. Εχουν καποια κοινα αλλα μελετωντας την συσταση θα δεις τι εχουν συνηθως τα φθηνα και τι παραπανω τα ακριβα. καλο θα ειναι να συμβουλευθεις τον οποιο πωλητη ως προς το πιο μιγμα τους δινει ,ωστε να ξεκινησεις απο αυτο και σταδιακα να περασεις σε οποιο καταληξεις εσυ. Δεν φημιζονται για την ευκολια που δοκιμαζουν νεες τροφες αλλα ολα εξαρτωνται απο τον φροντιστη τους. με συνεση και υπομονη ολα γινονται.
Τα pellets πχ δεν ειναι μια τροφη που λες οκ απο αυριο θα του δινω ξαφνικα pellet και οχι το μιγμα που ξερει και θα παει ομαλα..αλλα πιθανοτατα θα το εχεις διαβασει ηδη
υπομονη παρατηρητικότητα και ευρηματικοτητα θα ελεγα οτι χρειαζεται για τους φροντιστες budgies εν γενει
Αναρωτιέμαι, αν αναμειγνύεις τις δύο αυτές τροφές δεν τα ξεγελάς ώστε να τρώνε και από τα δύο;
θα προτιμησει αυτο που ξερει οτι ειναι τροφη.
[automerge]1702745323[/automerge]
@μιχαλης91 Καλησπερα. εχεις διαθεσιμα budgies ?
 
@φιλομαθης Κατάλαβα τι λές. Θα ακολουθήσω αυτή την γραμμή που αναφέρεις και θα φανεί στην πορεία τι προτιμούν.

Thanks
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@charpan
για να μην δημιουργουνται συγχυσεις.
Διαφορετικη ειναι η τροφη που ειναι pellets οπως η B14 και αλλο ειναι το μιγμα που περιεχει VAM ή manitoba nectar
Στα μιγματα σπορων τα πουλια βλεπουν τους σπορους που αναγνωριζουν σν τροφη και ενα αλλο προσθετο στην μορφη ας πουμε χονδρικα μπισκοτου που περιεχει vam η manitoba nectar. Αν ειναι πολυ δεκτικο ή περιεργο μπορει να πιασει καποιο και αν δεν το πεταξει κατω γιατι προτοβαθμια προσπαθει να ξεφλουδισει τον σπορο ισως και να το φαει.
η B14 ή η harissons ειναι οι σποροι με τα προσθετα και τα συστατικα που επιλεγουν οι εταιρειες αλεθονται μια εννιαια μαζα που με μια διαδικασια που εφαρμοζει η καθε εταιρεια παιρνουν την μορφη που αγοραζουμε.
οποτε θα πρεπει το καθε pet bird να εξοικοιωθει με τροπο που γνωστοποιουν οι εταιρειες να μαθει οτι ειναι τροφη να βεβαιωθεις εσυ οτι την καταναλωνει και μετα να πεις οτι τρεφεται με pellets και οχι σπορους.

@KONSTANTINOS MICHAIL Ολα τα μιγματα/τροφες που ανεφερες τις εχεις δοκιμασει στους 4 μηνες που εχεις το πρωτο σου budgie? Ανηκεις και εσυ οπως και εγω και πολλοι απο εμας στο club αυτων που εν τελει θα θελουν δανειο για να καλυπτουν τα εξοδα των pet birds τους? που μας ξερουν τα pet shops online και μη με το μικρο μας ονομα? 🤣
 
@φιλομαθης άρα λοιπόν από ότι καταλαβαίνω οι τροφές που αποτελούνται από μίγματα σπόρων, όσο πλούσιες σε συστατικά και αν είναι, σε καμία περίπτωση δεν κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με τα pellets. Και το αν θα μάθει να τρώει pellet δεν είναι δεδομένο γιατί δεν είναι στην φύση τους να τρώνε αυτής της μορφής την τροφή. Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα είναι αν με μία ποιοτική τροφή μίγματος σπόρων σαν την Versele Laga Prestige Premium για παράδειγμα και δίνοντας επιπλέον φρέσκα λαχανικά και φρούτα θα μπορώ να καλύπτω τις διατροφικές ανάγκες των πτηνών. Θα πρότεινες κάτι διαφορετικό;

 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
και βεβαια θα καλυφθουν οι αναγκες του και καλο θα τους κανει και αν ειναι δεκτικα και στα λαχανικα και φρουτα μεσα απο την ποικιλια των φυσικων τροφων θα ειναι οκ. Σημαντικο ρολο παιζει και η φυσικη κατασταση και το ευρυχωρο κλουβι ωστε να χρησιμοποιει τα φτερα του και οχι να πηδαει απλα απο κλαδακι σε κλαδακι.
τα enrichments ειναι πολυ σημαντικα και η ενασχοληση σου μαζι τους.
Τωρα επειδη προσανατολιζεσαι για να παρεις ζευγαρι και μαλιστα νεαρα. υπαρχει περιπτωση να μην ειναι σιγουρος η να μην ξερει καν ο πωλητης το φυλο τους(λογω νεαρου της ηλικιας λογω μεταλλαξης λογω λογω λογω.
Αν υποθεσουμε οτι εχεις πραγματικο ζευγαρι τα ζωντανα δεν θα ζητησουν την γνωμη του φροντιστη "αν" θελει να ασχοληθει με την αναπαραγωγη τους. θα ασχοληθουν αυτα? εισαι ετοιμος για τετοιο ενδεχομενο? θα μπορεσεις να το διαχειριστεις? ειναι ενα αλλο επιπεδο γνωσεων και ερευνας.
ανεφερες playground για να παιζουν οταν ειναι εξω. Αυτο προυποθετει οτι εχεις φτασει σε επιπεδο να βγαινουν εκτος κλουβιου και να επιστρεφουν με η χωρις την βοηθεια σου και θα ειναι 100% ασφαλης ο χωρος για την δικη τους σωματικη ακεραιοτητα και να μην υπαρχει η περιπτωση κατα λαθος διαφυγης.
ειμαι γενικα της σταδιακης προσεγγισης . δεν υπαρχει λογος να παρω ολα τα παιχνιδια της αγορας και play stand και ακομα να μην ξερω τις αντιδρασεις τους σε νεα αντικειμενα και αλλαγες συνθηκων. δεν χανεται ο κοσμος να περιμενω λιγο.Καταλαβαινεις πως το εννοω.
Σωστο κλουβι, καθαριοτητα καθαρο νερο ποιοτικη τροφη ενασχοληση και ολα θα γινουν. Παρατηρητικότητα καταγραφες αν σε βοηθανε και προσοχη στα βιντεακια youtube και reels..Κριτικη σκεψη και διασταυρωση με πολλες πηγες για τις πληροφοριες
 
@KONSTANTINOS MICHAIL Ολα τα μιγματα/τροφες που ανεφερες τις εχεις δοκιμασει στους 4 μηνες που εχεις το πρωτο σου budgie? Ανηκεις και εσυ οπως και εγω και πολλοι απο εμας στο club αυτων που εν τελει θα θελουν δανειο για να καλυπτουν τα εξοδα των pet birds τους? που μας ξερουν τα pet shops online και μη με το μικρο μας ονομα? 🤣
Ναι! Ακριβώς! Στεγαστικό πουλιών υπάρχει;
 
  • Ha ha
Αντιδράσεις: kika
@φιλομαθης Ευχαριστώ, νομίζω πήρα μία καλή δόση πληροφόρησης. Σχετικά με το μέγεθος κλουβιού νομίζω έχω πάρει ένα αρκετά άνετο για δύο budgies. Έχω σκοπό να ασχολούμαι μαζί τους και σταδιακά αν καταφέρω να μπορούν να βγαίνουν και εκτός κλουβιού παρέχοντας ένα αφαλές περιβάλλον στο σπίτι. Έχω διαβάσει κάποια πράγματα γι' αυτό. Παιχνίδια έχω πάρει κάποια λίγα και βλέπουμε στην πορεία αν κάτι άλλο προστεθεί. Για το play stand θα το φτιάξω μόνος μου σιγά σιγά και ελπίζω να χρησιμοποιηθεί εφόσον φτάσουμε στο σημείο να περνάνε κάποιον χρόνο έξω. Όσο αφορά την αναπαραγωγή τους από ότι έχω καταλάβει αν δεν βάλεις φωλιά δεν μπορεί να γίνει κάτι. Σωστό είναι αυτό;
 
@KONSTANTINOS MICHAIL μηπως βιαζεσαι λιγο με την εναλλαγη των τροφων ?ποσα κιλα εχεις αγορασει σε 4 μηνες και τι ποσοτητα εχει καταναλωθει?
5 μιγματα (που ανεφερες) απο 800 gr 4 KG Τροφης και 800gr B14? Γυπα εχεις ? 🤣
 
@φιλομαθης Όχι ακριβώς... Τελείωσα τα 3/4 της απλής versele, αλλά μετά πήρα το καινούργιο και ανέμειξα την υπόλοιπη με την Manitoba που έτρωγε εκείνο. Τα nutribird δεν τα ακούμπησε και σκέφτομαι να τα χαρίσω... Πριν μια εβδομάδα μου ήρθε η versele premium και ευτυχώς έχει καλή αποδοχή. Η premium είναι και αυτή 800gr άρα μέχρι τώρα έχουν καταναλώσει σχεδόν 2 κιλά (έγινε ένα ατύχημα στην ανάμειξη) και κάτι ψιλά... Πραγματικά όμως ο μικρός βγήκε καλοφαγάς!
Όσο αφορά την αναπαραγωγή τους από ότι έχω καταλάβει αν δεν βάλεις φωλιά δεν μπορεί να γίνει κάτι. Σωστό είναι αυτό;
Αν θες ετερόφυλα να μην πάρεις με τίποτα αδέρφια. Αν δεν υπάρχει φωλιά απλά δεν θα βγάλεις μωρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ζευγαρώσουν. Δεν τα σταματάει τίποτα απ' το να ζευγαρώσουν χωρίς φωλιά και να φύγουν τα αυγά στο πάτωμα του κλουβιού. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγεις είναι να τα κοιμίζεις απ' τις έξι το απόγευμα. Πάλι μπορεί να μην ζευγαρώσουν ποτέ, αλλά για παρενδεχόμενο πρόσεχε πολύ να μην είναι τα πουλάκια συγγενείς.
 
Όσο αφορά την αναπαραγωγή τους από ότι έχω καταλάβει αν δεν βάλεις φωλιά δεν μπορεί να γίνει κάτι. Σωστό είναι αυτό;





 
Back
Top