Αναπαραγωγή Επιλογή εσωτερικής ή εξωτερικής φωλιάς για καναρίνια;

giannis30

PB New Member
Εγγραφή
19 Νοε 2008
Μηνύματα
67
Πόλη
Πετρούπολη
Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας όσο αφορά την επιλογή φωλιάς εσωτερικής-εξωτερικής σε ένα ζευγάρι καναρίνια και με τι κριτήρια;

Ο λόγος του θέματος αυτού είναι ότι σε ένα ζευγάρι που είχα βάλει πέρσι, πρωτάρα κανάρα, είχα βάλει εξωτερική φωλιά και ενώ μάζευε συνέχεια νήμα, το κουβαλούσε από δω εκεί, δεν το έβαζε στην φωλιά με τίποτα.

Στην αρχή νόμιζα ότι το πουλί δεν ήταν έτοιμο και τα έβγαζα όλα έξω. Μετά από 3-4 μέρες τα έβαζα ξανά αλλά το ίδιο σκηνικό. Αυτό έγινε 2 φορές. Στην 3 φορά έβαλα εσωτερική και μέσα σε 4 ώρες η φωλιά ήταν έτοιμη!

Φέτος έβαλα το ίδιο ζευγάρι και έβαλα και τις 2 φωλιές με διαφορά 3 ημερών και με πρώτη την εξωτερική που την απαξίωσε κανονικά! Μόλις έβαλα την εσωτερική έπιασε κατευθείαν δουλειά!

Θα ήθελα λοιπόν τη γνώμη σας σε τέτοιου είδους καταστάσεις και πως θα αντιδρούσατε σε ανάλογη κατάσταση.

Συγγνώμη αν σας κούρασα.
 
Εγώ νομίζω ότι ο τύπος της φωλιάς που θα βάλουμε εξαρτάται από τα πουλιά. Τι θα τα βολέψει καλύτερα και ποια θα προτιμήσουν. Μπορούμε να βάζουμε μια εσωτερική και μια εξωτερική, ώστε να δούμε ποια θα προτιμήσουν!

Ρίξε μια ματιά κι εδώ: Φωλιές και υλικά φωλιάς για την αναπαραγωγή των πουλιών
 
Ρωτάω γιατί κάπου διάβασα ότι αν η κανάρα είναι πρωτάρα είναι πιο εύκολα να προσαρμοστεί σε μια εσωτερική φωλιά. Την επόμενη χρόνια που σαφώς έχει αποκτήσει κάποια εμπειρία της βάζουμε εξωτερική. Και να πω την αλήθεια και εγώ αυτό πίστευα μέχρι που ήρθε η στιγμή να ζήσω την αντίθετη πλευρά.
 
Τα καναρίνια έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στην εσωτερική φωλιά γιατί νιώθουν περισσότερη ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε θα κάνουν φωλιά σε εξωτερική. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε πουλιού.

Θεωρητικά κάνουν πιο εύκολα φωλιά σε εσωτερική όμως η εξωτερική έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς μπορείς εύκολα να παίρνεις αβγά ακόμα και να ταΐζεις νεοσσούς αν πάει κάτι στραβά. Όλα αυτά δεν τα κάνεις εύκολα στην εσωτερική, γι' αυτό προτίμησε εξωτερικές και πίεσε λίγο την κατάσταση ώστε και τα πουλιά να τις δεχτούν.

Βέβαια η επιλογή έχει να κάνει και με τη ζευγαρώστρα που έχεις. Δεν έχουν όλες την δυνατότητα να προσαρμόσεις εξωτερική φωλιά, γι' αυτό όταν χρειαστεί να αγοράσεις καινούριο εξοπλισμό διάλεξε τη ζευγαρώστρα που μπορείς να προσαρμόσεις εξωτερική φωλιά.

Εγώ χρησιμοποιώ εσωτερική φωλιά λόγω του ότι ζευγαρώνω σε εξωτερικό χώρο και για να μη πάει κάτι στραβά, όπως η διαφυγή πουλιού, δεν χρησιμοποιώ εξωτερικές. Έχω φροντίσει όμως όλες οι ζευγαρώστρες μου να παίρνουν εξωτερική φωλιά ώστε όταν αποκτήσω κάποια στιγμή ένα χώρο για να στεγάσω τα πουλιά, να μπορώ να χρησιμοποιήσω τις εξωτερικές.
 
Ειναι γνωστο το οτι οι εξωτερικες φωλιες εχουν πολλα πλεονεκτηματα και σαφως τις προτιμω αλλα στην πιο πανω περιπτωση νομιζω οτι δεν εχω και πολλα περιθωρια πιεσης οπως μου γραφεις φιλε θοδωρη. Το καλο της υποθεσης ειναι οτι ευτυχως τα κλουβια μου παιρνουν εξωτερικη φωλια, αλλα το θεμα ειναι τι θελουν και τα πουλια.
Οταν λες να "πιεσω λιγο" τι εννοεις;

Υ. Γ. Γρηγορη σε ευχαριστω για το ποστ. Ειναι διαφωτιστικο.

Σε καποιο ποστ διαβασα οτι οι κλειστου τυπου εξωτερικες φωλιες ειναι πιο θελητες απο τα πουλια μιας και εκει νιωθουν περισσοτερη σιγουρια σε σχεση με τις εσωτερικες που ειναι εκτεθημενες απο παντου. Τελικα το θεμα ειναι που θελει η καναρα να κανει φωλια. Νομιζω οτι με το αλλαζει σκηνικα η καναρα καθε χρονο(δηλ. Φετος εσωτερικη του χρουνου εξωτερικη)μονο καλο δεν μπορει να κανει. Ειμαι της αποψης οτι εαν δινουμε αυτο που το ιδιο πουλι εχει επιλεξει, τοτε καθε φορα θα γινεται ολο και καλυτερη.
 
εγω βαζω παντα εξωτερικες και δεν ειχα ποτε προβλημα.
 
Η σωστή προετοιμασία είναι εκείνη
που θα βαρύνει, στην επιτυχία μιας εκτροφικής περιόδου.
Σπάνια, θάλεγα μάλιστα, πάρα πολύ σπάνια μια σωστά
προετοιμασμένη κανάρα, που έχει δίπλα της ένα αρσενικό
το ίδιο καλά προετοιμασμένο,θα έχει αντιρήσεις να φτιάξει
την φωλιά της σε εξωτερική θήκη.
 
δοκιμασε να φτιαξεις και να βαλεις χαρτονενιο "καλυμα" εξωτερικα της εξωτερικης φωλιας.σκεψου ενα κουτι στο μεγεθος του πανω περιβληματος της φωλιας το οποιο δεν θα εχει πατο και μια πλαινη πλευρα ωστε να "ντυνει" κατα καποιο τροπο τη φωλια. Αυτο θα την κανει να νοιωσει ασφαλεστερα. Το εχω δοκιμασει.
η εξωτερικη φωλια κατα τη γνωμη μου και απο προσωπικη εμπειρια ειναι οτι καλυτερο αν θελουμε να αλλαζουμε με πλαστικα τα αυγα ή να επεμβαινουμε αν κατι συμβει στα πουλακια 😉
 
δοκιμασε να φτιαξεις και να βαλεις χαρτονενιο "καλυμα" εξωτερικα της εξωτερικης φωλιας.σκεψου ενα κουτι στο μεγεθος του πανω περιβληματος της φωλιας το οποιο δεν θα εχει πατο και μια πλαινη πλευρα ωστε να "ντυνει" κατα καποιο τροπο τη φωλια. Αυτο θα την κανει να νοιωσει ασφαλεστερα. Το εχω δοκιμασει.
η εξωτερικη φωλια κατα τη γνωμη μου και απο προσωπικη εμπειρια ειναι οτι καλυτερο αν θελουμε να αλλαζουμε με πλαστικα τα αυγα ή να επεμβαινουμε αν κατι συμβει στα πουλακια 😉


Συμφωνω απολυτα μαζι σου φιλε jk21. Η αφορμη του θεματος ειναι η αρνηση μιας καναρας μου να κατσει σε εξωτερικη φωλια. Ειχα δοκιμασει διαφορες ΄παραλαγες' στην εξωτερικη φωλια αλλα δεν την επειθα με τιποτα! Τι χαρτονια (οπως λες) εβαλα, τι ψευτικα κλαδακια, τι θεση στο κλουβι αλλαξα, τι τσοχα, τι καλαθακι εκεινη τιποτα! Μολις εβαλα εσωτερικη, μεσα σε λιγες ωρες εστρωνε φωλια.
Οσο αφορα την προετοιμασια που γραφει ο Μακης, συμφωνω μαζι του αλλα αν δεν ηταν καλα προετοιμασμενη δεν θα εφτιαχνε ουτε στην εσωτερικη, σωστα;
Τελικα νομιζω οτι το συγκεκριμενο ζευγαρι δεν θα αλλαξει τις συνηθειες του. Δεν με πειραζει μιας και μου χαριζει ομορφα και υγιεις πουλακια! Νομιζω οτι αυτο μετραει πιο πολυ...
 
παλιοτερα χρησιμοποιουσα κ εγω εξωτερικες φωλιες. σπανια ειχα προβληματα. εδω και καποια χρονια ομως βαζω εσωτερικες. Νομιζω ειναι καλητερα. Νοιοθουν πιο ανετα τα πουλια. ειναι μεσα στο χωρο τους. Οι γονεις μπορουν να ταισουν ευκολα και τα πιο αδυναμα πουλια απ ολες τις πλευρες τις φωλιας.
επισεις το ζευγαρωμα γινετε πολλες φορες πανω στη φωλια κ με την εσωτερικη εχουμε μεγαλυτερη επιτυχια.
το μονο μειονεκτημα σε αυτες τις φωλιες ειναι οτι αν δεν ειναι η καναρα καθησμενη στη φωλια κ εχει αυγα, και υπαρχουν ακομα οι νεοσοι απ την προηγουμενη γεννα υπαρχει μεγαλος κινδηνος να σπασουν τα αυγα.
 
Σας διαβεβαιώ ότι δεν προσπάθησα καθόλου για να τις πείσω. Είναι όλες κανάρες του 2008.

PICT1002 copy.webp PICT1000 copy.webp PICT0999 copy.webp PICT0998 copy.webp PICT0997 copy.webp
 
Υπάρχουν πάντως και μερικές ιδιότροπες κανάρες. Μου έχει τύχει περίπτωση μιας, η οποία ξεκινούσε το χτίσιμο και χαλούσε τη φωλιά ίσως και δέκα φορές τη μέρα. Αυτό γινόταν για μερικές μέρες μέχρι που της έβαλα εσωτερική φωλιά την οποία τελείωσε σε μισή ώρα.
 
Σας διαβεβαιώ οτι δεν προσπάθησα καθόλου για
να τις πείσω. Είναι όλες κανάρες του 2008.
-Οι καναρες ειναι δικης σου εκτροφης που γεννηθηκαν εξισου σε τετοιες φωλιες ή καινουριες;
-Βλεπω φετος και μωζαικ καλη επιτυχια
-Απο το ζευγαρι κιτρινο λιποχρωμικο με αχατινα τι περιμενεις να πετυχεις;Να δημιουργησεις φορεις αχατη;
 
-Οι καναρες ειναι δικης σου εκτροφης που γεννηθηκαν εξισου σε τετοιες φωλιες ή καινουριες;
-Βλεπω φετος και μωζαικ καλη επιτυχια
-Απο το ζευγαρι κιτρινο λιποχρωμικο με αχατινα τι περιμενεις να πετυχεις;Να δημιουργησεις φορεις αχατη;

Μόνο τα κόκκινα και τα λευκά είναι δικής μου παραγωγής.
Τα μωσαικά και τα οπάλ είναι φετινή αγορά.
Δεν υπάρχει θέμα με τις εξωτερικές φωλιές,ιδιαίτερα αν υπάρχει τσόχα.
Νομίζω οτι κάποιες δύσκολες κανάρες πάντα θα υπάρχουν σαν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.:)
Το κίτρινο με την αχατίνα τα έβαλα μαζί μόνον απο την επιμονή τους.
Είχαν τρελλό και απο απόσταση έρωτα.😛
Βέβαια δεν θα ήταν αυτό αρκετό τελικά, αν δεν ήθελα
να πάρω θηλυκά απο αυτό το πουλάκι που η μητέρα της ήταν
εκπληκτική παραμάννα για 6 χρόνια.
 
εγώ χρησιμοποιώ εσωτερικές και εξωτερικές φωλιές. Βασικό κρητίριο που τις επιλέγω είναι να μπορώ να τις βγάζω εύκολα, να μην είναι σταθερές (κουμποτές δηλαδή). Από την ώρα που θα αρχίσει η κανάρα να κάνει το πρώτο αυγό, η φωλιά θα βγεί τουλάχιστον 6 φορές. Οπότε θέλω να μπορώ να τη βγάζω και να την τοποθετώ εύκολα. Ανάλογα με το μέγεθος του κλουβιού βάζω εσωτερικές ή εξωτερικές. Αν το κλουβί είναι μικρό (όπως μονή ζευγαρώστρα) βάζω εξωτερικές. Οταν επιλέξω ποιά φωλιά θα βάλω σε κάθε ένα θηλυκό μετά δεν αλλάζω τον τύπο της φωλιάς. Αν αρχίσω με εσωτερική τελειώνω την αναπαραγωγή με εσωτερική. Το μοναδικό πρόβλημα που ίσως προκύψει από τις εξωτερικές φωλιές είναι όταν ο αρσενικός θέλει να βατέψει μέσα στη φωλιά, ιδιαίτερα μετά τη γέννηση του δεύτερου αυγού, όταν η θηλυκιά αρχίζει να κλωσσάει. Για φέτος αυτό το πρόβλημα πιστεύω να μην το έχω, γιατί δεν αφήνω τους αρσενικούς μαζί με τις θηλυκές παρά μόνο για να βατέψουν. Ετσι όταν βάζω μέσα τον αρσενικό συνήθως η θηλυκιά σηκώνετε από τη φωλιά.
 
Back
Top