Φροντίδα Επιλογή καρδερίνας, βασικά χαραχτηριστικά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Isidoros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Isidoros

PB Member
Εγγραφή
1 Απρ 2007
Μηνύματα
512
Πόλη
Αθήνα
Ο μήνας που διανύουμε σίγουρα είναι ο μήνας των διακοπών για τους περισσότερους από τους Έλληνες. Κάνουν τα μπανάκια τους, απολαμβάνουν τον ήλιο, ταβλάκι κάτω από τα αλμυρίκια. Ωραία ζωή! Αυτός ο μήνας όμως είναι και ο μήνας επιλογής και προετοιμασίας. Όχι φίλοι μου δεν μιλάω για διακοπές αλλά για τα μικρά καρδερινάκια. Παρατηρώντας τα θα πάρουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες οδηγούς θα έλεγα, για την μετέπειτα πορεία τους.

Καταρχήν έχουμε απομονώσει όλα τα άρρωστα και φιλάσθενα. Τα δυνατά πουλιά έχουν επιβιώσει με το σπαθί τους θα έλεγα από την ζέστη, τον κάυσωνα και αρχίζουν σιγά σιγά να ντύνονται. Το πρώτο πράγμα που αρχίζει να εμφανίζεται δειλά είναι το μουστάκι. Από εκεί έχουμε μία άποψη για το φύλο του κάθε πουλιού.

Μαζί με το μουστάκι βέβαια κάνουν την εμφάνιση τους και μικρές κηλίδες της μάσκας. Αυτήν την περίοδο αρχίζουν να έχουν ένα πιο ολοκληρωμένο τραγούδι. Παρατηρώντας τα θα δούμε ότι κάθονται στα κλαδάκια τους και σιγοτραγουδούν ένα τραγούδι που τις περισσότερες φορές είναι μπερδεμένο. Πάνω σε αυτό το πεντάγραμμο όμως θα βάλουν τις κατάλληλες νότες αργότερα και θα μας δώσουν ένα τέλειο ακουστικό τραγούδι. Σε αυτήν την φάση λοιπόν, είναι χρήσιμο να γίνεται η επιλογή. Πάντα βέβαια κατά προσέγγιση.

Έχοντας αποκλείσει τα ευαίσθητα πουλιά η επιλογή γίνεται με βάση την φωνή το μέγεθος και την συμπεριφορά.
  1. Με βάση την φωνή θα επιλέξουμε εκείνα τα πουλιά που αρχίζουν να "πλέκουν" πιο γρήγορα από τα άλλα. Αυτά ίσως να είναι και οι καλύτεροι μαθητές. Ακούγοντας τις μεγάλες να φωνάζουν προσπαθούν και αυτά κάτι να πουν.
  2. Με βάση το μέγεθος. Τα πουλιά αυτά δείχνουν να έχουν σχηματιστεί καλύτερα επειδή ίσως να έχουν πιο ηγετικό ρόλο στο χώρο τους. Τρέφονται καλύτερα και δείχνουν υγιή.
  3. Με βάση την συμπεριφορά. Τα πουλιά αυτά τα βλέπουμε να είναι ήσυχα στο κλουβάκι τους και δεν κινούνται άσκοπα. Να είστε σίγουροι ότι και κανονικά τρώνε αλλά και μαθαίνουν πιο γρήγορα να τραγουδούν. Είναι τα πουλιά που έχουν εξοικειωθεί πλήρως στο χώρο.
Με βάση αυτά τα προσόντα επιλέγουμε τα πουλιά. Μεγαλώνοντας, κάποια από αυτά καλλιεργούν κάποια από αυτά άλλα μένουν στάσιμα και άλλα αποκτούν αυτά σε τέτοιο βαθμό ώστε να αγγίζουν το τέλειο. Με βάση αυτά γίνεται λίγο αργότερα και η επιλογή των ζευγαριών.
 
Back
Top