Διατροφή Επιτρέπονται στα πτηνά το σέλινο, ο μαϊντανός και ο δυόσμος;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης natasha
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

natasha

Banned
Εγγραφή
19 Φεβ 2008
Μηνύματα
187
Γενικά μου αρέσει να πειραματίζομαι. Στα καναρινάκια μου δίνω πολλά διαφορετικά φρούτα, λαχανικά και χόρτα, όμως ποτέ ως τώρα δεν έχω δοκιμάσει μα'ι'ντανό, σέληνο ή δυόσμο... Ξέρετε αν είναι βλαβερά για τα πουλάκια;
 
σεληνω και μαιντανο μπορουμε να δινουμε αφοβα στα πουλακια μας τα χρησιμοποιω κατα διαστημα χωρις κανενα απολυτος προβλημα στην υγεια τους
 
Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την εγκυρότητα των γραφόμενων σχετικά με τον μαιντανο, θα συμφωνησω με τον φίλο lee. Eδινα και δίνω ακόμα στον παπαγάλο μου μικρή ποσότητα μαιντανού σε τακτή βάση και ουδέποτε έπαθε το παραμικρό. Βεβαια ειναι μονο η καταθεση της προσωπικής μου εμπειρίας :)
 
Εδώ kanarini.net λεεί:

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ

Ο μαϊντανός είναι ένα κοινό στην καθημερινή μαγειρική μας βότανο, περιέχει βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο σε μεγάλο ποσοστό, μαγγάνιο και φώσφορο. Είναι πολύ καλό για την προστασία του ουροποιητικού συστήματος, έχει αντισηπτικές, τονωτικές ιδιότητες και δυναμώνει τον οργανισμό των πτηνών. Ακομα καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα των πτηνών.
 
Καλημέρα σε όλους και σε όλες! Μόλις πριν λίγη ώρα έγινα μέλος και αποφάσισα να λάβω μέρος στο φόρουμ, για να ανταλλάξουμε απόψεις.
Διάβασα πριν λίγες μέρες, ότι ο μαϊντανός είναι θανατηφόρος γιατί είναι σαν "αντιπυκτικό", ωφέλιμο μεν για τον άνθρωπο, επικίνδυνο δε για τα παπαγαλάκια και καναρίνια, δεδομένων των αναλογιών τους. μήπως κάνω λάθος; οι πληροφορίες πάντως, διϋστανται...
 
Καλημέρα σας! Δεν φοβάστε όταν πρόκειται να εισάγεται κάποια καινούρια, ιδίως νωπή τροφή σε μορφή λαχανικού ή φρούτου ή βοτάνου, μην αρρωστήσει το παπαγαλάκι; Το καλοκαίρι ένα παπαγαλάκι πέθανε από οξεία δίάρροια αφού το τάισαν μαρούλι ή πιπεριά εν αγνοία μου... λυπηθήκαμε κι οι δύο, η φίλη μου που το ανέλαβε για το σκ που έλειψα αλλά κι εγώ που χρειάστηκε να λείψω. Τώρα είμαι πολύ μπερδεμένη και δίνω αποκλειστικά και μόνον τροφές σε μορφή σπόρων από το pet shop. Εσείς τι θα κάνατε; Με τι κριτήρια και πώς ξεκινάτε κάποια καινούρια τροφή;
Ευχαριστώ πολύ!
Είμαι καινούρια, βλέπετε...
 
Dinita, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι δεν ισχύουν & τα υπόλοιπα που αναφέρεις, το πρόβλημα με το παπαγαλάκι σου μπορεί να ωφείλεται στην παρουσία εντομοκτόνου στο μαρούλι ή την πιπεριά.
Το πλύσιμο στα λαχανικά δεν μας διασφαλίζει από την παρουσία εντομοκτόνων, σχετικά με τα πουλιά.
Είναι ευαίσθητα σε πολύ πιο μικρές εναπομείναντες βλαπτικές ουσίες, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που λειτουργούν μεν σωρευτικά αλλά δεν έχουν άμεσο βλαπτικό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά τα λαχανικά εγώ δίνω πάρα πολλά, σε όλα μου τα πουλιά.
(Δεν το συστήνω, το αναφέρω).
Χορταρικά μόνο κομμένα από μένα, φρούτα του εμπορίου.
Υπάρχουν βέβαια & αρκετοί που στην παροχή λαχανικών-πρασινάδων είναι εντελώς αντίθετοι.
Το σίγουρο είναι ότι αποφασίσεις να χορηγήσεις, θα πρέπει να είναι καλά πλυμμένο & εάν μιλάμε για χορταρικά θα πρέπει να είναι & στεγνά.
Επίσης υπάρχουν & επικίνδυνα φρούτα.
Νομίζω π.χ. Το αβοκάντο στους παπαγάλους (δεν θυμάμαι για τα καναρίνια)
λειτουργεί ως δηλητήριο.
Αν ψάξεις στη σχετική ενότητα θα βρεις σίγουρα συγκεκριμένες πληροφορίες.
 
Καλημέρα Χάρη!
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση και σαφέστατη απάντηση. Πράγματι, ίχνη φυτοφαρμκάκου ίσως να ευθύνεται για το χαμό του πτηνού.
Οσο για την εισαγωγή άλλων τροφών, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, με πολύ σχολαστικό πλύσιμο, δεν είναι απαραίτητο να αποκλείονται. Αλλωστε, τα σπόρια που τους δίνουμε, δεν είναι μεταλλαγμένα; Αναμφίβολα! Οι βρεφικές κρέμες είναι, δεν θα είναι οι τροφές για παπαγάλους;
Θα επιχειρήσω να ξεκινήσω λαχανικά σιγά σιγά. Θα διαβάσω ό,τι υπάρχει εδώ κατεβασμένο για να πάρω ιδέες, που είναι πάρα πολλές!
Ευχαριστώ και πάλι!
Ντίνα :)
 
Καλωσόρισες Ντίνα :)

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το Χάρη. Δίνω επίσης πολλά λαχανικά στα πουλιά τα οποία προέρχονται τις περισσότερες φορές από δική μου καλλιέργεια. Δεν έχω δώσει ποτέ μαϊντανό λόγω του μύθου περί βλαπτικότητας ( ; ) που επικρατεί, αλλά τους δίνω αρκετά συχνά σέλινο.
ΧΑΡΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ είπε:
Νομίζω π.χ. Το αβοκάντο στους παπαγάλους (δεν θυμάμαι για τα καναρίνια)
Απαγορεύεται η χορήγηση του και στα καναρίνια
Dinita είπε:
Αλλωστε, τα σπόρια που τους δίνουμε, δεν είναι μεταλλαγμένα;
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι όταν μιλάμε για μεταλλαγμένους σπόρους ή προϊόντα που παρασκευάζονται από φυτά που προήλθαν από αυτούς και για φυτοφάρμακα μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος ή θάνατος (άμεσος τουλάχιστον) από την κατανάλωσή τους, ενώ στη δεύτερη υπάρχει και μεγάλος μάλιστα.

Να σου προτείνω και κάτι για αρχή :)

Διάρροια στα Πτηνά

https://community.petbirds.gr/threads/Προκαλούν-διάρροια-στα-πουλιά-τα-βρεγμένα-χορταρικά.684/
 
Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας για τις χρήσιμες συμβουλές σας! Δεν θα επιχειρήσω να δώσω στα καναρίνια μου μα'ι'ντανό! Δεν θα το διακινδυνεύσω! Και πάλι ευχαριστώ!
 
Εγω εχω παραδεισια -οχι καναρινακια- αλλα επειδη ανοιχτηκε το θεμα εδω ηθελα να προσθεσω οτι εχω δωσει στα μικρά μου σελινο κ το εφαγαν με μεγαλη ορεξη. Κ δεν παρουσιασαν καποιο συμπτωμα αργοτερα, ηταν μια χαρα. Οποτε κ σε μικρότερα είδη φαντάζομαι πως δε προκαλει κατι κακο το σελινο. Για παπαγαλακια εχω ακουσει πως δεν κανει καλό.
 
Τέλος στο μυστήριο του μαϊντανού.
Στο (ίσως το κορυφαίο στο είδος του) βιβλίο:"200 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες" της βιολόγου Ρούλας Γκόλιου (εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία) γράφει:
Προκειμένου να αποφευχθούν οι παρενέργειες που προκαλεί ο μαϊντανός (εντερορραγίες, ίλιγγος, ελάττωση των καρδιακών παλμών), καλό είναι να μην χορηγείται πάνω από 3 ημέρες συνεχόμενες...
Ο μαϊντανός προστατεύει τα πρόβατα από την παρωνυχία, αλλά δεν ενδείκνυται για μικρά πουλιά, παπαγάλους, πάπιες, φασιανούς, κότες κλπ.
 
Back
Top