Αναπαραγωγή Επιτυχής γέννα καναρινιών

Εγγραφή
5 Μαρ 2015
Μηνύματα
182
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα σε όλους! Τα πουλάκια (καναρίνια) μου γεννήθηκαν 25 Μαρτίου. Κάθε μέρα τα βάζω αυγό και ταιζονται και απ τους 2 γονείς ευτυχώς. Δεν θέλω άλλη αναπαραγωγή για να μην κουράσω και την μάνα. Ερώτηση πρώτη. Πότε πρέπει να βάλω τον αρσενικό; Ερώτηση δεύτερη. Πότε μπορώ να καθαρίσω το κλουβί και την φωλιά από τις κουτσουλιές; Ερώτηση Τρίτη. Από πότε μπορώ να δίνω φρούτα και άλλα εναλλακτικά στα μικρά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 

Συνημμένα

  • IMG_20200403_101505.webp
    IMG_20200403_101505.webp
    104,7 KB · Προβολές: 17
Με το καλό στο κλαρί!
Ο αρσενικός δεν βγαίνει. Η μάνα απομονώνεται μαζί με την δεύτερη φωλιά που θα φτιάξει περίπου από την 14 μέρα ζωής των νεοσσών και μετά. Δηλαδη βάζεις χώρισμα. Επειτα ή πετάς τα αβγά, που μπορεί να είναι ενσπορα ή την αφήνεις να τα μεγαλώσει μόνη.

Καθαριότητα μια φορά την 10-11 ημέρα των νεοσσών ή αναλόγως καταστάσεως. Επειτα αφού καλοκλαρώσουν.Αν έχεις εξωτερική κλειστή φωλιά,τα συλλυπητήρια μου. Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη.

Λαχανικά, αν νομίζεις ότι έχουν κάποιο νόημα αυτήν την περίοδο, μετά την 10-15 μέρα των νεοσσών. Μικρες ποσότητες για να ελέγχεις την λαιμαργία των γεννητόρων και την ενδεχόμενη διάρροια των νεοσσών.Λαχανικα/βότανα όπως στελλάρια, γλυστριδα, λαχανακια Βρυξελλών, kale, ρόκα, φύλλα μπροκόλου μπορείς να δίνεις... Αν και όλα αυτά θα ήταν Β κατηγορίας αν έφτιαχνες φυτρα.
Μήλο μετά τις 15 ημέρες.
 
Διάβασε τα άρθρα διαχείρισης αναπαραγωγής γενικά και αρσενικού.
Όπως και να έχει, κάπου στις 14 μέρες βάλε 2η φωλιά και νήμα.
Κάπου εκεί προσέχεις μην ξεπουπουλιάσουν τα μικρά.

Καλή επιτυχία!
 
Άρα αφήνω μόνο τον αρσενικό. Την μάνα μόνη της με φωλιά στην 14 μέρα. Εάν αλλάξω φωλιά και θέση τα μικρά στην 12 μετά περίπου για ποιο καθαρή η φωλιά παίζει;
 
Τους διαχωρισμούς τους κάνεις αφού η κανάρα πάει και φτιάξει δεύτερη φωλιά. Μην βάλεις κανένα διαχωριστικό αν δεν έχει αλλάξει κάτι. Δινεις νήμα τότε, για να μην ξεπουπουλιασει τα μικρά ΑΝ οι ορμόνες της την κατευθύνουν στο να πάει σε δεύτερη γέννα.

Στο άλλο που με ρωτάς όλα γίνονται. Ειναι θέμα αντίληψης, από εμένα άκουσες τους γενικούς κανόνες.Αυτο που προσέχουμε εκείνες τις μέρες είναι να μην βγουν οι νεοσσοί από την φωλιά πριν την ώρα τους.Αν πλησιάζοντας δώσεις ένα χρονικό περιθώριο να κουρνιασουν μέσα στην φωλιά οι νεοσσοί,τότε μπορείς να την μεταφέρεις.Αν θες να τους αλλάξεις φωλιά, χρησιμοποιείς μια μικρή πετσέτα με την οποία τους σκεπάζεις στην δεύτερη για να μην βγουν... Και με αργές/ηρεμες κινήσεις την τραβάς.

ΥΓ:Στην διατροφή μπορείς τώρα λόγω νηστείας να ξεπαγωνεις αρακά η καλαμπόκι και να δίνεις.
 
Άκουσα με προσοχή όλα όσα είπατε! Κάθε μέρα κοιτούσα να δω εάν συναντήσω και από τα παραπάνω που μπορούσαν να συμβούν. Καλώς ή κακώς δεν μου έτυχε κάτι. Ούτε τα μικρά ξεπουπουλιασε η μάνα, ούτε μάλωναν ολα καλά. Από προχθές ο αρσενικός βατευει συνέχεια (με την συγκατάθεση της θηλυκιας). Από σήμερα παρατηρησα ότι η μάνα συνεχίζει να ταΐζει κανονικά τα μικρά (τα οποία ξεκίνησαν και βγαίνουν έξω) μαζί με τον μπαμπά, όμως άρχιζε να καθετε λίγο λίγο στην υπάρχουσα φωλιά μαζί με τα μικρά (λογικά για νέο αυγό, εγώ λέω). Ο έρμος ο πατέρας ταΐζει και τα μικρά αλλά και την μάνα. Τι να κάνω σε αυτή την περίπτωση;
 
Αυτό ακριβώς δε θα ήθελα αλλη γέννα απο αυτο το ζευγάρι. Τι να κάνω; Τώρα είδα ότι έκανε ήδη ένα αυγό. Έχω βάλει ακόμα ένα ζευγάρι μου να ζευγαρωσει και σήμερα έκανε το πρώτο αυγό. Να το βάλω στο άλλο ζευγαρι η θα το καταλάβει η άλλη θηληκια;
[automerge]1586796625[/automerge]
Και αυτά τα 4 που έβγαλε είναι κουκλάκια. Το ένα άσπρο ίδιο η μαμά του τα άλλα σκουφατα όπως ο μπαμπάς (κίτρινο με καφέ και ασπρα φτερά απο την μαμά)
 

Συνημμένα

  • IMG_20200413_194714.webp
    IMG_20200413_194714.webp
    98,8 KB · Προβολές: 21
  • IMG_20200413_194306.webp
    IMG_20200413_194306.webp
    49,3 KB · Προβολές: 22
  • IMG_20200413_194802.webp
    IMG_20200413_194802.webp
    68,7 KB · Προβολές: 20
Τελευταία επεξεργασία:
Τώρα είδα ότι έκανε ήδη ένα αυγό. Έχω βάλει ακόμα ένα ζευγάρι μου να ζευγαρωσει και σήμερα έκανε το πρώτο αυγό. Να το βάλω στο άλλο ζευγαρι η θα το καταλάβει η άλλη θηληκια;
Για να μην πανε χαμενα εγω λεω να τα βαλλεις, δεν νομιζω να καταλαβει κατι η αλλη καναρα. Αλλα αν η αλλη κανει πολλα αυγα θα της ειναι δυσκολο να φροντισει και τα ξενα. Οποτε τελιωνουν και οι δυο με τα αυγα και τοτε αμα δεις οτι η μια εχει περιθωριο για κανα αυγο ακομα το βαζεις. Αλλα σε καμια περιπτωση μην ξεπερασεις τα 6 αυγα σε μια φωλια.
Περιμενε ομως να ακουσεις και αλλες γνωμες πρωτα...
 
Προσωπικά θα έλεγα ότι εφόσον ζευγάρωσαν, να την αφήσεις να κάνει και την επόμενη γέννα και να εκκολάψει τα μικρά. Είναι κρίμα να πεταχτούν τα αυγά διότι πρόκειται για εν δυνάμει ζωούλες.
Επίσης εφόσον και το άλλο ζευγάρι κάνει γέννα, νομίζω ότι δεν πρέπει να φορτώσεις το θηλυκό με έξτρα αυγά.
 
Προτείνω να βάλεις χώρισμα έτσι ώστε να μείνει το θηλυκό μόνο του με την νέα φωλιά. Το αρσενικό με τα μικρά και παρατηρείς αν συνεχίζει να τα ταιζει.

Κάθε αυγό το αντικαθιστάς με ομοίωμα και αφήνεις αυτά τα ψεύτικα αβγά κάτω από την κανάρα μέχρι να αποφασίσει αυτή μόνη της να σηκωθεί. Στο μεταξύ, κάποια στιγμή σε πχ 10 μέρες,έχεις βάλει τυφλό χώρισμα να μην βλέπονται ή έχεις βγάλει τα μικρά και τον αρσενικό τελείως από το κλουβί. Τα αβγά που μάζεψες τα πετάς.

Αφού δεν θέλεις άλλη γέννα και αν δεν θέλεις να πετάξεις τα αβγά, προσπάθησε μήπως τα δώσεις σε κάποιο γείτονα.

Σαν τελευταίο σενάριο:Της αφήνεις τα αβγά της κανονικά και την 6η-7η μέρα επώασης κάνεις ωοσκόπηση και στις δύο φωλιές.Αν συνολικά τα ένσπορα αβγά είναι 6 και κάτω,τα βάζεις στην άλλη σου κανάρα.Αν είναι πάνω από 6 το δέχεσαι σαν σημάδι της μοίρας και ή αφήνεις στην κάθε μια τα δικά της ή τα μοιράζεις όπως νομίζεις. Πρόσεξε γιατί αν μεταφέρεις αβγά, μετά δεν θα ξέρεις ποιος νεοσσός είναι ποιων γεννητόρων.

Να χαρείς να μικρά σου.
Καλή επιτυχία.
 
Back
Top