Γενικά Ερωτήσεις για τα πτηνά μου

Εγγραφή
5 Μαρ 2015
Μηνύματα
182
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Πρώτη ερώτηση: Τα φρούτα αφού τα πλύνω καλά και τα στεγνώσω τα βάζω σε κομματάκια ή σε μεγάλα κομμάτια με τη φλούδα τους; Τα χορταρικά ομοίως; Τέλος τα αφήνω μία μέρα και τα βγάζω ή κάποιες ώρες;

Δεύτερη ερώτηση: Το χειμώνα τα καναρίνια μου τα έχω στο μπαλκόνι σε κλούβα τυλιγμένα με νάυλον θερμοκηπίου για αποφυγή κρύου και ρευμάτων. Μπορώ να αφήνω και τα παπαγαλάκια στο ίδιο στυλ?
 
Πρώτη ερώτηση:
Καλό πλύσιμο και σε ειδικά στηρίγματα τα φρούτα... Δε χρειάζεται να γίνουν κομματάκια.
Το ίδιο και τα χορταρικά.
Καλό είναι να είναι μικρές οι ποσότητες και άμεσα καταναλώσιμες... σε λίγες ώρες.
Δεύτερη ερώτηση:
Αν δεν υπάρχει άλλη λύση... κάνε το ίδιο.
Το νάιλον όπως γράφεις κι εσύ κόβει τα ρεύματα αέρα... αλλά δεν σταματά το κρύο
 
Εγώ τα πλένω πολύ καλά και τα στραγγίζω στο διπλανό νεροχύτη μέχρι να τα κόψω όλα ένα ένα σε κομματάκια. Ποτέ δεν κάθισα να σκουπίσω τα λαχανικά με χαρτιά και πετσέτες και δεν βρίσκω και ιδιαίτερο λόγο να πω την αλήθεια παρότι το γράφουν σε διάφορα sites. Κάποιοι λένε για να μην κολλήσουν τα βρεγμένα φυλλώδη λαχανικά στο λαιμό των πουλιών πράγμα που θεωρώ τελείως απίθανο. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με αυτό. Να προσφέρεις περισσότερα λαχανικά και πολύ λίγα φρούτα κι αν γίνεται όχι τα πιο ώριμα τα οποία είναι γεμάτα σάκχαρα.

Τα παπαγαλάκια (budgies) δυσκολεύονται αρκετά με το χειμώνα έξω και μικραίνει το προσδόκιμο ζωής τους. Αυτά τουλάχιστον θα ήταν καλό να μπουν σε εσωτερικό σταθερό σημείο απο τον άλλο μήνα μέχρι την άνοιξη.
 
Ίδια γνώμη κι εγώ με τα παιδιά έχω, δεν αφήνω τα νερά να στάζουν βέβαια αλλά και δεν στεγνώνω σχολαστικά.
Τώρα ο χρόνος παραμονής τους στο κλουβί, εξαρτάται από την θερμοκρασία περιβάλλοντος, τους θερμούς μήνες, λαχανικά και φρούτα δεν τα αφήνουμε πάνω από 2-3 ώρες και κάποια φρούτα ούτε 1 (όπως καρπούζι και άλλα μαλακά ζαχαρώδη). Τους χειμερινούς μήνες μπορείς να τα αφήνεις καμιά ώρα παραπάνω.
Τα χόρτα που είναι και πιο σημαντικά και ωφέλιμα για την υγεία τους, μια και δεν σαπίζουν όπως τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά μαραίνονται, μπορείς να τα αφήνεις και μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Γενικά να προτιμάς τα χόρτα και λιγότερο λαχανικά και φρούτα. Τις λίστες με τα ασφαλή και τα ωφέλιμα στοιχεία τους, μπορείς να βρεις στις παραπομπές αυτού του θέματος https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/.

Για το έξω ή μέσα, προσωπικά δεν θα άφηνα με τίποτα τα budgies ούτε κάποιον άλλον παπαγάλο έξω και για τον σοβαρό λόγο που αναφέρει ο Ανέστης αλλά και γιατί είναι αντίθετο προς το ψυχολογικό προφίλ των παπαγάλων ως pets, στην αλληλεπίδραση που έχουν ανάγκη με τους φροντιστές τους.
Χάνεται η χαρά της σχέσης μαζί τους και μετατρέπονται σε πουλιά που τα ακούς από μακριά να τσουρτσουρίζουν εκνευριστικά "κσκσκσκσ" όλη μέρα.
Είναι διαφορετικό με τα καναρίνια που αντλείς ικανοποίηση από το τραγούδι έστω και από μακριά.
 
Τα είπαν όλα τα παιδιά.
Απλά να πω ότι το πόσο μεγάλα ή μικρά θα είναι τα κομματάκια θα το δεις ανάλογα με το τι τους αρέσει.
Πχ εμένα θέλουν μικρά μικρά κομματάκια.
Αν κόψω μια φέτα μήλο και τη βάλω στα κάγκελα δεν την πλησιάζουν καν, ενώ τα μικρά κομματάκια τα τρώνε.
Μπορείς να τα κόβεις μικρά μικρά και να βάζεις διάφορα σε ένα μπολ :)
 
Τα δικά μου δεν τρώνε φρούτα, μόνο λαχανικά, χόρτα και αρωματικά. Καλό πλύσιμο με νερό και λίγο ξύδι για τον φόβο φυτοφαρμάκων και ένα απλό ταμπονάρισμα σε μια πετσέτα ή ποτηρόπανο! Ότι κι αν τους βάλω πάντως το θέλουν κρεμασμένο και όχι κομματάκια! Οπότε διαβάζοντας και το σχόλιο της Ηλέκτρας και του Φοίβου συμπεραίνω ότι είναι ανάλογα στο πουλί! Άρα δοκιμάζεις και έτσι και αλλιώς και αυτά θα αποφασίσουν και θα σε δείξουν πως το θέλουν! Όσο αναφορά το μέσα ή έξω, όπως καλά ξέρεις εδώ πάνω εκτός από κρύο, έχουμε και πολύ υγρασία που "τρυπάει"! Θεωρώ καλύτερο να είναι μέσα, και απο θέμα θερμοκρασίας, και από θέμα σχέσης που αναφέρει η Μαρία!
 
Τα δικά μου δεν τρώνε φρούτα, μόνο λαχανικά, χόρτα και αρωματικά. Καλό πλύσιμο με νερό και λίγο ξύδι για τον φόβο φυτοφαρμάκων

To ξίδι δεν απομακρύνει τα φυτοφάρμακα. Το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε αν φοβόμαστε γι'αυτά είναι να τα εμβαπτίσουμε σε νερό για μισή-μια ώρα (ώστε να ανοίξουν οι "πόροι" και να αποβάλλουν ότι έχει επικαθίσει στη φλούδα) και μετά να τα ξεπλύνουμε καλά με τρεχούμενο νερό.
 
invitromagazine.gr/2015/01/27/pos-na-aferesete-efkola-ta-fitofarmaka-apo-ta-frouta-ke-ta-lachanika-sas/

Δεν ξέρω αν ισχύει ή αν είναι μούφα,👎 πάντως λίγο ξύδι στο πλύσιμο δεν θα κάνει σίγουρα κακό!
 
invitromagazine.gr/2015/01/27/pos-na-aferesete-efkola-ta-fitofarmaka-apo-ta-frouta-ke-ta-lachanika-sas/

Δεν ξέρω αν ισχύει ή αν είναι μούφα,👎 πάντως λίγο ξύδι στο πλύσιμο δεν θα κάνει σίγουρα κακό!

Ενα ανώνυμο άρθρο στο ίντερνετ είναι απλά ένα τέτοιο. Δουλεύω με φυτά και φυτοφάρμακα και ποτέ δεν είχα τέτοια ενημέρωση απο κάποιον φορέα. Λέει και κάτι άλλο επίσης το παραπάνω άρθρο ότι μπορεί το ξίδι να αλλοιώσει τη γεύση απο τους πορώδεις καρπούς (ας μας πει και ποιοι δεν έχουν πορώδη επιφάνεια).

Σίγουρα κακό δεν κάνει το ξίδι κι ειδικά στα φυλλώδη που κουβαλούν πολλές φορές χώμα κολλημένο πάνω τους το οποίο ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης τοξοπλάσματος. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι προσφέρει κάτι άλλο.
 
Ενα ανώνυμο άρθρο στο ίντερνετ είναι απλά ένα τέτοιο. Δουλεύω με φυτά και φυτοφάρμακα και ποτέ δεν είχα τέτοια ενημέρωση απο κάποιον φορέα. Λέει και κάτι άλλο επίσης το παραπάνω άρθρο ότι μπορεί το ξίδι να αλλοιώσει τη γεύση απο τους πορώδεις καρπούς (ας μας πει και ποιοι δεν έχουν πορώδη επιφάνεια).

Σίγουρα κακό δεν κάνει το ξίδι κι ειδικά στα φυλλώδη που κουβαλούν πολλές φορές χώμα κολλημένο πάνω τους το οποίο ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης τοξοπλάσματος. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι προσφέρει κάτι άλλο.

Ούτωσ ή άλλως μόνο στο μαρούλι και στα χορταρικά το χρησιμοποιώ Φοίβο! Όχι στα φρούτα! Από την άλλη βέβαια αν σκεφτεί κανείς ότι σε ένα ψεκασμένο φυτό, το "φαρμάκι" δεν μένει μόνο πανω στα φύλλα και στον καρπό, αλλά πάει και στο χώμα, άρα και στη ρίζα, άρα και μέσα στο φυτό! Οπότε δώρο άδωρο είναι! 🙄 Μάλλον έτσι για το γαμώτο το χρησιμοποιώ με φαίνεται! 👎😎👎😎! Πάντως και στο χωριό όταν πήγαινα, αν θυμάμαι καλά, οι παππούδες έπλεναν τα χέρια τους και με ξύδι όταν γύριζαν από τα ψεκάσματα! Δεν ρώτησα βέβαια γιατί απλά εγώ το συνδύασα!👎 Κωλομαντεψιά που λένε 😛!
 
Το ξύδι αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί περιβάλλον χαμηλού ΡΗ, στο οποίο δεν επιβιώνουν μικρόβια και μύκητες. Τώρα πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μ' αυτούς τους τρόπους, δεν το νομίζω αν κι εγώ τα ίδια κάνω και επίσης ρίχνω και στα χέρια μου κατά την περιποίηση από πουλί σε πουλί και από ζώο σε ζώο, επίσης το ρίχνω και στον νεροχύτη και το σιφώνι του μετά το πέρας των εργασιών.
Ναι, ίσως να ωφελεί μόνο την ιδέα μου περί καθαριότητας :) αλλά δεν συμπαθώ τα χημικά απολυμαντικά και δεν τα χρησιμοποιώ ποτέ.
 
Back
Top