Αναπαραγωγή Ερωτήσεις για την αναπαραγωγή των μπάτζι μου

Birdlover

PB New Member
Εγγραφή
21 Απρ 2015
Μηνύματα
9
Πόλη
Αθήνα
Γεια σας, ονομάζομαι Νάσια και είμαι καινούργια εδώ και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ιδέα, αν εδώ είναι καν το κατάλληλο μέρος για να εκφράσω τις απορίες μου, εγώ θα τα πω εδώ και ο Θεός βοηθός 😛. Διάβασα και τα υπόλοιπα θέματα αναπαραγωγής, αλλά έχω μερικές ερωτήσεις μιας και η περίπτωση μου είναι λίγο "περίεργη".Λοιπόν έχω ένα κλουβί ένός μέτρου ύψος και ενός μέτρου πλάτος, το οποίο βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο (στο σπίτι μου), είναι μπροστά ακριβώς απ'τη μπαλκονόπορτα και τα βλέπει πολύ καλά ο ήλιος. Όταν έχει ζέστη τα μεσημέρια και τα πρωινά (καμιά φορά) τα βγάζω στο μπαλκόνι με το κλουβί να είναι το μισό στη σκιά και το υπόλοιπο στην ηλιοφάνεια. Τώρα τα βασικά: Έχω ένα θηλυκό ηληκίας δύο χρονών, το οποίο είχα βρει σε ηληκία δύο μηνών στο δρόμο από όπου και το μάζεψα μιας και ήταν σε γειτονιά με πολλές γάτες (τις οποίες και ταϊζω για να πω την αλήθεια) και δε θα επιβίωνε, ύστερα το λυπόμουν μόνο του στο κλουβί και αποφάσισα να του πάρω λίγη παρέα, μιας και διάβαζα παντού πως είναι κοινωνικά πουλιά, ζουν σε σμήνη κλπ... και έτσι και έγινε ψάχνοντας για αρκετές εβδομάδες βρήκα ένα έμπιστο αρκετά εκτροφείο από όπου και αγόρασα δύο αδερφάκια σε ηληκία 4,5 μηνών, πλέον είναι 1 χρόνου και αποδείχθηκαν ένα αρσενικό και ένα θηλυκό.Άρα για ανακεφαλαίωση γιατί κούρασα έχω δύο θηλυκά και ένα αρσενικό.Λοιπόν το θηλυκό που βρήκα στον δρόμο ταίριαξε απίστευτα με το αρσενικό ενός χρόνου μικρότερο του και έχει μείνει το κακόμοιρο το αδερφάκι (το θηλυκό) μόνο του να παίζει με τα παιχνίδια και τα καθρευτάκια που τους έχω βάλει να παίζουν αλλά "κάνει μπαμ" πως θέλει και αυτό ταίρι γιατί τα κοιτάζει "με ένα βλέμμα ζήλιας" τα άλλα δύο και καμιά φορά τσακώνεται κιόλας αλλά όχι άσχημα... Τους έχω βάλει (τη κλασσική ξύλινη) φωλιά από τότε που πήρα τα δύο αδερφάκια (δηλαδή η φωλιά πρέπει να είναι κάπου ένα χρόνο στο κλουβί), το θηλυκό μπαίνει συχνά σχετικά και όταν καθαρίζω το κλουβί (αλλάζω άμμο, τροφή, κλπ..) σαν ανησυχεί για τα μωρά που δεν έχει (δυσυχώς) ακόμα κατεβαίνει μόλις βγάζω τα χέρια μου να ελέγξει τη φωλιά. Σαφώς δεν είναι ήμερα αλλά ούτε και άγρια απλώς με ψιλοφοβούνται αλλά δεν τρέμουν κιόλας, με πλησιάζουν αλλά όχι και για να κάτσουν στα χέρια μου να παίξουμε κλπ. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:
Έχοντας τρία πουλιά, μέσα στο κλουβί ενός μέτρου, 2 θηλυκά και 1 αρσενικό και με το ένα να νιώθει μόνο του, γίνεται να πάρω άλλο ένα αρσενικό για να έχω δύο ζευγάρια στο ίδιο κλουβί;
Αν ναι θα χρειαστεί να βάλω δεύτερη φωλιά και να τα μετακινήσω και σε μεγαλύτερο κλουβί;
Είναι υποχρεωτικό να τα χωρίσω όπως μου είπαν, αν θέλω "απογόνους"; (γιατί τα λυπάμαι, μπορεί να είναι ζευγαράκι και ο ψωριάρης χώρια, αλλά "μιλάνε")
Αυτά τα ερωτήματα μου σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και χίλια συγνώμη που σας κούρασα.. 😳
 
Αρχικά Νάσια μου καλώς ήρθες στην παρέα μας! Και να χαίρεσαι τα 3 παπαγαλάκια σου!

Όταν έχει ζέστη τα μεσημέρια και τα πρωινά (καμιά φορά) τα βγάζω στο μπαλκόνι με το κλουβί να είναι το μισό στη σκιά και το υπόλοιπο στην ηλιοφάνεια.
Αυτό καλύτερα να μην το κάνεις γιατί έστω και 2 βαθμοί προς τα κάτω τα μικρά και ευαίσθητα παπαγαλάκια συ μπορεί να κρυώσουν.. Μην το ρισκάρεις.. Μόνιμα μέσα και θα ήταν καλό να κοιμούνται με την δύση του ηλίου και να ξυπνούν με την ανατολή!

Έχοντας τρία πουλιά, μέσα στο κλουβί ενός μέτρου, 2 θηλυκά και 1 αρσενικό και με το ένα να νιώθει μόνο του, γίνεται να πάρω άλλο ένα αρσενικό για να έχω δύο ζευγάρια στο ίδιο κλουβί;
Πολύ μεγάλο λάθος αν το κάνεις αυτό! Η περίοδος της αναπαραγωγής είναι μια πολύ ευαίσθητη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική περίοδος! Το κάθε ζευγαράκι πρέπει να είναι σε δικό του κλουβί και με ηρεμία να περάσει αυτή την επίπονη και γεμάτη στρες διαδικασία. Για φαντάσου να έχεις τα αυγουλάκια σου και να πρέπει να μαλώσεις και να τσακωθείς για τον χώρο και την προστασία της φωλιάς σου!? Άσε που μπορεί να γίνουν πολλά... Τσακωμοί, σπασμένα αυγά, ανταγωνισμός μεταξύ των θηλυκών και των αρσενικών κτλ. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι μαζί με τον νέο αρσενικό να πάρεις και ένα κλουβάκι ακόμα.. Προσοχή όμως όταν θα πάρεις το νέο πουλάκι. Θα πρέπει να κρατήσεις καραντίνα ( Καραντίνα στα πουλιά, μία αναγκαία ενέργεια πρόληψης ) για 40 μέρες και μετά μπορείς να τα βάλεις με χώρισμα ώστε να γνωριστούν με τη θηλυκιά. Επίσης πριν τα ζευγαρώσεις πρέπει να κάνεις και μια κάποια διατροφική προετοιμασία ώστε να είναι έτοιμα για να ζευγαρώσουν. Αυγουλάκι, πρασινάδες, φρουτάκια και βότανα (χλωρά ή αποξηραμένα) είναι μια πολύ καλή αρχή!
 
Καλώς ήρθες Νάσια και να χαίρεσαι τα παπαγαλάκια σου!
Το κλουβί που έχεις είναι αρκετά ευρύχωρο και πιο σίγουρα θα σου έλεγα για το πόσο, αν μας έδινες και την τρίτη διάσταση.
Παρ' όλο που τα budgies είναι κοινωνικά πουλιά και ζουν σε μεγάλα σμήνη, όταν είναι περιορισμένα, μπορεί και οι καλύτερες σχέσεις να διαταραχθούν την περίοδο της αναπαραγωγής όπως πολύ σωστά σου είπε η Αλίκη. Αυτό ισχύει και για το τρίτο υπάρχον πουλάκι, το θηλυκό, που έχεις.
Επίσης την φωλιά δεν την κρατάμε όλο τον χρόνο στο κλουβί. Την τοποθετούμε στο τέλος του φθινοπώρου που αρχίζει η αναπαραγωγική περίοδος και αναλόγως της εξέλιξης, αν δηλαδή έχουμε γέννες κτλ την αφαιρούμε πάντως τέλος της άνοιξης.
Διαφορετικά ως λειτουργεί ως συνεχές "καμπανάκι" αναπαραγωγής αλλά και κάποια την χρησιμοποιούν ως καταφύγιο και γίνονται μονόχνωτα και αγριεύουν.
Αν θέλεις να πάρεις ένα ακόμα αρσενικό, θα κρατήσεις φυσικά την καραντίνα όπως σου έγραψε η Αλίκη, για 40 μέρες σε διαφορετικά δωμάτια, θα κάνεις στην συνέχεια την γνωριμία στο ίδιο δωμάτιο και μετά θα το βάλεις στην κλούβα, με δεύτερη φωλιά, μακριά και σε αντίθετο σημείο από την άλλη.
Και πάλι πρέπει να είσαι τις πρώτες μέρες προσεκτική και να παρακολουθείς αντιδράσεις αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις όλα πάνε καλά.
Ό,τι άλλο χρειαστείς μην διστάσεις να ρωτήσεις.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Γεια σας! Καταρχάς ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση σας :) Βασικά τα λυπάμαι να τα χωρίσω αυτό είναι το κύριο πρόβλημα μου, αν πάρω μεγαλύτερο κλουβί και βάλω δύο φωλιές (με αρκετή απόσταση πάντα) δεν γίνεται να συμβιώσουν δύο ζευγάρια; ☹
 
Πόσο μεγαλύτερο; Αν μπορείς πάρε φυσικά. Γίνεται, πάντα όμως έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
 
Σκέφτομαινα φτιάξω χειροποίητο το οποίο θα έχει ύψος περίπου 2 μέτρα και πλάτος 1 μέτρο.
 
Επίσης, έχω παρατηρήσει πως το θηλυκό (το προς το παρόν αταίριαστο) "περιεργάζεται" την τρύπα/είσοδο της φωλιάς, όπως εκανε και το άλλο θηλυκό πριν αρχίσει να μπαινοβγαίνει στη φωλιά σαν να έχει ήδη μωρά και μάλλον πρέπει να είναι σε "διάθεση αναπαραγωγής" γιατί ο χάλινος του έχει σκουρίνει πολύ από μπεζ έχει γίνει καφέ και είναι και λίγο "βαμμένη" καφέ και η γύρω περιοχή του χάλινου. Και κάτι άλλο άσχετο, μου είπαν πως γίνεται να ζευγαρώσουν και τα αδερφάκια μεταξύ τους αλλά μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με αιμομιξίες και τέτοια.
 
Ναι, τα αδέλφια ζευγαρώνουν αλλά αν θα έχεις νεοσσούς μπορεί (το πιθανότερο), να έχουν δυσπλασίες ή να είναι ανοσοποιητικά ευάλωτα. Γι αυτό το αποφεύγουμε και φυσικά δεν το προτείνουμε σε κανέναν γιατί θα μπεις σε περιπέτειες κι εσύ και οι άτυχοι απόγονοί τους.
Φυσικά είναι σε φάση αναπαραγωγής καθώς τα περιγράφεις και πρόσεχε γιατί μπορεί να αναπτυχθεί αιματηρός ανταγωνισμός για την φωλιά.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Καλα σου ειπαν δεν πρεπει να ζευγαρωνουμε αδερφια... Απο την περιγραφη παντως φαινεται οτι αρχιζει να πυρωνει... Εγω θα ελεγα να το χωρισεις απο το ζευγαρι σε διαφορετικο κλουβι και να το βαλεις διπλα τους...
 
Αναπαραγωγή 2 ζευγαριών μαζί σε κοινό κλουβί γενικά δεν προτείνεται, ανεξάρτητα από το μέγεθος του κλουβιού και το είδος του πτηνού. Το ασθενέστερο ζευγάρι θα έχει σοβαρό πρόβλημα και ίσως να μην αναπαραχθεί. Θα έχει να αντιμετωπίσει όλη την πιθανή βία από το κυρίαρχο ζευγάρι.

Για κοινόβια αναπαραγωγή θα ήταν ασφαλές να υπήρχαν από 4-5 ζευγάρια και πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Όταν υπάρχουν πολλά ζευγάρια η βία κατανέμεται μεταξύ πολλών και τελικά ισορροπεί και εξασθενεί το φαινόμενο.

Αδέρφια δεν ζευγαρώνουμε ποτέ!
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Μόνο με τέτοια ηλιοφάνεια ταβγάζω έξω, αλλά και μέσα που τα έχω βρίσκονται σεφωτεινό σημείο (σα να είναι έξω χωρίς να νιώθουν κρύο, μόνο φωτεινότητα, η οποία τους έχει κάνεικαι πολύ όμορφα με έντονα χρώματα φτερά) :
220920_168501_l.jpg


Ούτως ή άλλως τα αδέρφια δε ταιριάζουν ιδιαίτερα μιλάνε αλλά δε συγκρίνεται η σχέση τους με το άλλο θηλυκό
 
Στη θεση σου θα εβγαζα το καθρευτακι, δεν κανει καλο... μπορει να ερωτευτουν τον εαυτο τους και να μην θελουν αληθινο ταιρι... (πολυ ομορφα πουλια, ποιο ειναι το ζευγαρι; )
 
Ευχαριστώ, η αλήθεια είναι πως είναι λίγο ψωνάρικα χεχε... Το ζευγάρι είναι το πράσινο με το μπλε που στέκονται απέναντι το ένα με τοάλλο και η μοναχούλα είναι εκείνη στο καθρεύτη πάνω που έχει βολευτεί
 
Όμορφα είναι να σου ζήσουν!
Είσαι σίγουρη ότι αυτό το κλουβί έχει 1μ. μήκος;
 
97εκατοστά για την ακρίβια δεν έχει βγει καλά η φώτο

Μη κοιτάτε τη ζελατίνα που είναι για τις ακαθαρισίες την έχω βάλει ψηλά για να φτάνει τις ταϊστρες γιατί τα έχω μες το δωμάτιο μου και δεν είναι και ό,τι καλύτερο τα σποράκια γύρω γύρω...
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Μη κοιτάτε τη ζελατίνα που είναι για τις ακαθαρισίες την έχω βάλει ψηλά για να φτάνει τις ταϊστρες γιατί τα έχω μες το δωμάτιο μου και δεν είναι και ό,τι καλύτερο τα σποράκια γύρω γύρω...
Μια χαρα κουκλια ειναι, και μενα με κοροιδευουνε που εχω τα "βρακια" στα κλουβια αλλα μεσα στο σπιτι δεν γινεται αλλιως!
 
Ούτε εμένα μ'αρέσουν από άποψη εμφάνισης αλλά είναι πολύ πρακτικά
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Προσοχη μονο, γιατι τα πουλια εχουν την ταση να τα τραβολογανε και να τα ξηλωνουν με αποτελεσμα να θετουν σε κινδυνο την σωματικη τυς ακεραιοτητα ακομα και τη ζωη τους.
 
Ευτυχώς τα δικά μου είναι απασχόλημένα με κάτι καινούργια χειροποίητα παχνίδια που τους έφτιαξα με κουδουνάκια, χάντρες, σκοινάκια και δεν ασχολούνται πια με το "βρακάκι" γιατί η αλήθεια είναι πως το είχα και αυτό το πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές σας και νομίζω ή μάλλον είμαι σίγουρη πως βρίσκομαι στο σωστό σάιτ για να παίρνω συμβουλές για τα αγαπημένα μου κατοικίδια!
 
Back
Top