Φροντίδα Εσείς με τι καθαρίζετε τα κλουβιά;

Theodorap

PB New Member
Εγγραφή
13 Μαϊ 2016
Μηνύματα
185
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα, για αρκετό καιρό καθάριζα το κλουβί και τις πατηθρες των καναρινιων μου με απλο νεράκι, αλλά μέσα από το petbirds έμαθα ότι πρέπει να καθαρίζουμε με ξίδι και νερό. Καθάρισα πριν λίγο τις πατήθρες αλλά δεν τόλμησα να κάνω το ίδιο και με το κλουβί γιατί φοβάμαι ότι θα μυρίζει και θα ενοχλεί τον πίκο.

Εσείς με τι καθαρίζετε τα κλουβιά;
 
αλλά μέσα από το petbirds έμαθα ότι πρέπει να καθαρίζουμε με ξίδι και νερό
Όχι "απαραίτητα". Για έναν σωστό καθαρισμό χρειάζεται καλό πλύσιμο με ζεστό νεράκι και απορρυπαντικό. Το ξίδι ή και άλλα φυσικά ή χημικά απολυμαντικά είναι απαραίτητα μόνο όταν υπάρχει λόγος να γίνει απολύμανση.
 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας αλλά είναι λίγο δύσκολο να βγάλω τον πίκο από το κλουβί για να το καθαρίσω και πρέπει να καθαριστεί σύντομα γιατί λόγο φορτωμενου προγράμματος καθάριζα περισσότερο όπως σας είπα να καθαρίζω τις πατηθρες και την βάση. Να το καθαρίσω με νερό?
 
καλα εκανες να το καθαρησεις ετσι δεν υπαρχει προβλημα μονο να το ξαναπερασεις με στεγνο πανι ωστε να μην εχει υγρασια. τωρα το σωστοτερο ειναι να υπαρχει (αν ειναι δυνατον) δευτερος εξωπλησμος ωστε να γινεται και απολυμανση μια στο τοσο με σαπουνι, χλωρινη ή detol . Πατηστρες, αυγοθηκες ειναι ευκολο να εχουμε ενα δευτερο set ωστε να γινεται και η απολυμανση ποιο συχνα.
 
τωρα το σωστοτερο ειναι να υπαρχει (αν ειναι δυνατον) δευτερος εξωπλησμος ωστε να γινεται και απολυμανση μια στο τοσο με σαπουνι, χλωρινη ή detol . Πατηστρες, αυγοθηκες ειναι ευκολο να εχουμε ενα δευτερο set ωστε να γινεται και η απολυμανση ποιο συχνα.
Αυτά στα λόγια είναι τέλεια.. Στις μεγάλες εκτροφές που έχουν 50-60 κλουβιά, τι κάνουν; 😛
 
Οπότε τώρα το κλουβί να το περάσω με ένα πανί και νεράκι; Δεβ θα καταφέρω και πολλα, αλλά οσο νάνε θα φύγουν οι βρομιτσες και οι κουτσουλιές😛
 
διαλαγεις κλουβια ή κουβες με αποσπομενες σκαρες και εχεις καποιες ανταλακτηκες ωστε το σημειο που λερωνει ποιο πολυ ο πατος γινετε πολυ ευκολο ο καθαρισμος χωρις να ενοχλουνται τα πουλια, οπως επισης γενικη απολημανση κανεις και οταν εχεις τοποθετηση τα ζευγαρια σου στις ζευγαροστρες και εχεις κλουβες αδειες, ποτηστρες, πατηστρες, κτλ πληντηριο πιατων η παραδοσιακα λεκανη με σαπουνι και μουλιασμα. αν εχεις πολα πουλια αναγκαστηκα εχεις και δυπλους εξοπλισμους εγω εχω γινει petshop.
 
Εγώ συνήθως με νερό και υγρό πιάτων της proderm που είναι από πράσινο σαπούνι και είναι για σκεύη μωρού ώστε να μην κάνει και πολύ σαπουνάδα. Τις πατήθρες το ίδιο απλά μετά τις πετάω σε έναν κουβά με νερό και χλωρίνη για κανένα 2ωρο και μετά ψέκασμα με chevitren.
Για τις ποτίστρες μόνο με νερό και σπάνια με σαπούνι αλλά συνήθως στο μήνα τις αλλάζω με καινούργιες :)
 
Τις πατήθρες το ίδιο απλά μετά τις πετάω σε έναν κουβά με νερό και χλωρίνη για κανένα 2ωρο και μετά ψέκασμα με chevitren.
Ελπίζω να μην βγαίνω off ρωτώντας αν το chevitren κρατάει στο ψεκαστήρι μια εβδομάδα, χρόνος στον οποίο κάνω ψιλογενικό καθαρισμό. Μέχρι πρότινος ή αδειάζω με μένος το μείγμα στα σκεύη ή (δική μου πατέντα) ψεκάζω τα πιατάκια των γλαστρών.
 
Εγώ θα το ξαναπώ, μην μας πιάνει υστερία!
Απλή καθαριότητα και πρόληψη για τις ψείρες. Με σχολαστική αντισηψία, εξολοθρεύουμε και ωφέλιμα βακτήρια. Στην φύση λειτουργεί η δράση-αντίδραση. Μην τα καταργούμε όλα. Διαβάζω detol και βγάζω σπιθουράκια. Σαπούνι για τα πιάτα, αραιά και που καθαρή χλωρίνη και ξύδι. Φτάνει.
 
Στις μεγάλες εκτροφές που έχουν 50-60 κλουβιά, τι κάνουν;
.. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τι ισχύει και πρακτικά γίνεται σε τόσο μεγάλες εκτροφές, αλλά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν θα απαντήσει κάποιος από τους μεγάλους(πληθυσμιακά) εκτροφείς..
 
Εγώ χρησιμοποιώ διπλό και σε πολλές περιπτώσεις τριπλό εξοπλισμό... ώστε να αποφεύγω τη μικροβιακή φόρτιση και να έχω το χρόνο που χρειάζεται για να περιποιούμαι όσο πρέπει τον "βρόμικο".
Φυσικά δεν θεωρώ "μεγάλη" την εκτροφή μου, ούτε τη χαρακτηρίζω ως "παράδειγμα"... αλλά εγώ τουλάχιστο είμαι πρόθυμος να πάρω θέση και να καλύψω τις απορίες.

Να προσθέσω επίσης πως η απολύμανση κατά τη διάρκεια του πλυσίματος με χλώριο και απορρυπαντικά τύπου dettol, αλλά και η φυσική "απολύμανση" με πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι ενέργειες που δεν πρέπει να παραμελούμε. https://community.petbirds.gr/threads/Ποιος-είναι-ο-σωστός-τρόπος-καθαρισμού-του-εξοπλισμού-πτηνών.22304/#post-239324
Φυσικά ούτε το απλό σαπούνισμα μας καλύπτει ούτε το απλό βρέξιμο...
 
Back
Top