Αγαπητοί φίλοι, τον περασμένο Ιούνιο, ένα Σάββατο που είχε τρελή ζέστη, είδα ένα καναρινάκι να πετάει γύρω από την τέντα στο μπαλκόνι. Με τα πολλά, για να μην μακρυγορήσω, το έπιασα μετά από μία ώρα. Το πουλάκι ήταν πολύ λαχανιασμένο, διψασμένο και πεινασμένο. Δεν φαινόταν άρρωστο. Με το πέρασμα των ημερών διαπίστωσα ότι το καναρινάκι έκανε μόνο κάτι ήχους σαν "πιπ" και καθόλου κελάηδημα. Πόυ και πού τα φτεράκια του έδειχναν σα να είναι κάπως ανακατεμένα, αλλά δε μου φάνηκε ύποπτο. Πριν από 3 μήνες, διαπίστωσα ότι αναπνέει πολύ γρήγορα, χωρίς ήχο ή κάτι τέτοιο. Του έδωσα aviomycin αλλά αφότου πέρασε ο χρόνος εφαρμογής και δεν είδα βελτίωση, του έδωσα vybramycin (το χρησιμοποιούσα στο Budgie μου, το οποίο δυστυχώς δεν κατάφερα να σώσω). Τίποτα το πουλάκι. Συνέχισε το λαχάνιασμα, έκανε και κάνα πιπ πού και πού. Στο δίμηνο, έχασε τελείως την φωνή του και έδειχνε πολύ αναμαλλιασμένο, με τα φτερά ριγμένα στο πλάι του κορμιού του και την ουρά του ανασηκωμένη. Κοίταξα μήπως υπάρχει πρόβλημα με αυγό ("εγκυμοσύνη") αλλά τίποτα. Με τη συπλήρωση του 2ου μήνα (δλδ πριν από ένα μήνα) το πουλάκι ξεκίνησε να ανοίγει και το στόμα και να δείχνει πολύ άρρωστο. Πριν από 20 ημέρες ξεκίνησε να πέφτει από τα κλαδάκια του και να μη μπορεί να ανέβει. Τελικά έχασε τελείως τη δύναμή του και παραμένει στον πάτο του κλουβιού εδώ και 15 ημέρες. Είναι χάλια, τρώει ελάχιστα, δείχνει ότι υποφέρει πολύ και κάνει έναν ήχο σαν βαρύ άσθμα. Το πήγα στον γιατρό και μου είπε ότι αυτό το πουλάκι δεν θα γίνει καλά ποτέ. Το αναπνευστικό δε ξέρει από τι προήλθε και το χειρότερο: εσωτερικά αλλά κα εξωτερικά στα φτερά του, έχει κάτι μεγάλα πράγματα σαν όγκους. Ο γιατρός είπε ότι μάλλον όγκοι είναι, ίσως και αποστήματα. Το περίεργο είναι ότι ειναί συμμετρικοί (ένας σε κάθε μεριά, στο ίδιο σημείο). Το πουλάκι έχει μείνει μόνο με τα κοκκαλάκια, είνα εξαιρετικά αδύναμο και κάποιες φορές πέφτει ανάποδα με την πλάτη και δε μπορεί να γυρίσει μόνο του. Έχω απελπιστεί, τουλάχιστον να μπορούσα να το ανακουφίσω λίγο.. ☹