Γενικά Ευεργετικές επιδράσεις των κατοικιδίων στην φυσική και ψυχικη υγεία

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Georgina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Georgina

PB Supporter
Εγγραφή
11 Σεπ 2006
Μηνύματα
6.134
Πόλη
Αθήνα
Σε ιατρικη ιστοσελιδα που διαβασα προσφατα, αναφερονται οι ευεργετικες επιδρασεις των κατοικιδιων στην φυσικη και ψυχικη υγεια των ανθρωπων. Σας παραθετω μερικα απο τα πιο αξιοπρόσεχτα σημεια:

Διάφορες κλινικές έρευνες έδειξαν επιπρόσθετα ότι τα κατοικίδια ζώα έχουν τις ακόλουθες ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία:
  • Μείωση της πίεσης
  • Μείωση της χοληστερόλης
  • Μείωση των τριγλυκεριδίων
  • Οι ηλικιωμένοι που έχουν κατοικίδια ζώα, έχουν λιγότερο στρες, επισκέπτονται λιγότερο το γιατρό τους και γενικά έχουν περισσότερες δραστηριότητες με λιγότερο εκφυλισμό των δεξιοτήτων τους σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν αγαπημένο κατοικίδιο ζώο
  • Παιδιά που έχασαν ένα από τους γονείς τους, αντεπεξέρχονται καλύτερα στον πόνο της απώλειας όταν έχουν ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο
  • Αυτοί που έχουν ζώα, υποφέρουν λιγότερο από ήπια προβλήματα υγείας
  • Άτομα που έχουν κατοικίδια ζώα έχουν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση και παρουσιάζουν λιγότερο στρες σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν ζώα. Το χαΐδεμα ενός σκύλου για παράδειγμα μειώνει το στρες και χαμηλώνει την πίεση
  • Παιδιά που εκτίθενται σε ζώα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους έχουν λιγότερα προβλήματα αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος
  • Παιδιά που έχουν αγαπημένα κατοικίδια ζώα, έχουν περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες και άλλα χόμπι, με περισσότερη κοινωνικοποίηση και αυτοπεποίθηση. Παράλληλα οι γνωστικές τους ικανότητες αυξάνονται
  • Σε ασθενείς με AIDS, τα κατοικίδια ζώα μειώνουν το στρες και την κατάθλιψη. Είναι για αυτούς πηγή υποστήριξης και άντλησης δύναμης για να αντέξουν στην ασθένεια τους
  • Περίπου 70% των οικογενειών δηλώνουν πιο ευτυχισμένες μετά την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου
Βλέπουμε λοιπόν ότι η παρουσία των ζώων ωφελεί και μικρούς και μεγάλους. Βοηθά τόσο το σώμα όσο και τον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων οποιασδήποτε ηλικίας.

Πηγή: https://www.medlook.net/Κατοικίδια-ζώα-και-υγεία/2014-08-30-14-54-39-1393.html

Εχουν γινει αρκετες ερευνες και επιστημονικες μελετες επι του θεματος η οποιες αναφερονται αναλυτικα στην εν λόγο ιστοσελίδα. Δεν ξερω κατα ποσο επιτρεπεται να γραψω τα στοιχεια της ιστοσελίδας, πάντων ειναι αδιαμφισβητητα, απο οσο γνωριζω απο την προσωπικη μου εμπειρια, τα παραπανω στοιχεια.

Ας σκεφτει ο καθενας απο μας πως και γιατι ξεκινησε η σχεση του με τα κατοικιδια του ( καναρινια) και ας γινει αφορμη για μια ωραια συζητηση.
 
:)Τζωρτζίνα, καλημέρα!
Λέγομαι Ντίνα και είμαι καινούριο μέλος, από την προηγούμενη εβδομάδα και αρχίζω να σας μαθαίνω όλους αλλά και να μαθαίνω πολλά.
Η σχέση μου με τα παπαγαλάκια συγκεκριμμένα, ξεκίνησε για λόγους υγείας, αποθεραπείας, θα μπορούσα να πω. Εχω διάφορα προβλήματα υγείας και με ταλαιπωρεί περισσότερο από όλα ο χρόνιος πόνος. Αυτό με καταθλίβει πολλές φορές και είναι δύσκολο να ανταπεξέλθω και να βρω κουράγιο, ακόμα και να σηκωθώ από το κρεββάτι. Εχω σύζυγο και δύο παιδιά, που λατρεύω! Εχω και τα 4 παπαγαλάκια μου, επίσης! Οι άνθρωποι είναι πολύτιμοι αλλά ανεξάρτητοι, ενώ τα πουλάκια όχι. Περιμένουν από μένα φροντίδα, ομιλία, τροφή. Ηταν το μόνο είδος κατοικιδίου που μπορούσα να φροντίσω, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται φροντίδες και προσοχή. Για αυτό και διάλεξα πτηνά κι όχι σκύλο ή γάτα, γιατί μου ήταν αδύνατο να τρέχω πίσω από ζωντανά τέτοια και να μαζεύω τρίχες ή να τα πηγαίνω βόλτα, πχ, για να το πω εντελώς απλοϊκά. Είχα κι ένα καναρίνι, τον Τρύφωνα, ο οποίος χάθηκε, δυστυχώς.
Θέλω να πω ότι τα πουλάκια με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να ξεπεράσω κάποια μελαγχολία, με τα τσιρίγματά τους, με το κελάιδισμά τους, με την φροντίδα που τους δίνω, με την συντροφιά τους ενώ εργάζομαι και ενώ κάνω τις δουλειές του σπιτιού. Τους αρέσει η μουσική, η φασαρία των κατσαρολικών και του μουλινέτ, τους αρέσει όταν τραγουδάω, τους αρέσουν οι φωνούλες των παιδιών μου, είναι πολύ κοινωνικά πουλάκια! Με έχουν βοηθήσει τόσο πολύ! Γι αυτό θέλω να είναι καλά και να τους προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ, γιατί :) η προσφορά τους σε μένα είναι πολύτιμη:), εγώ δεν έχω κάνει τίποτα για αυτά σε σχέση με το πόσο έχω ευεργετηθεί απο την παρουσία τους στο σπίτι μου και στη ζωή μου γενικότερα.
Τα παιδιά μου επίσης, έχουν μάθει να αγαπούν τα πουλιά, να εξοικειώνονται με αυτά και να τα σέβονται. Κι αυτό πού το αφήνουμε; Είναι πολλά τα οφέλη, σε πολλά επίπεδα, κι αυτό αποτελεί ένα άλλο, πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης.
Ευχαριστώ Τζωρτζίνα :)για το ενδιαφέρον άρθρο και την πρωτοβουλία να θίξεις ένα τέτοιο θέμα.
Ντίνα
 
:)Κατερίνα Κατερινάκι, σε ευχαριστώ πολύ! Αυτό είναι και το ζητούμενο...
:)Υγεία για όλους μας! Για μικρούς και μεγάλους, είτε έχουμε φτερά είτε όχι. 🙂
 
Ντινα πραγματικά πολυ ενδιαφερον οτι εγραψες. Πανω απολα υγεια να εχεις κ να εχουμε κ ναμαστε καλα. Μπραβο για το κουραγιο σου που κ εισαι εργαζομενη κ μανουλα κ φροντιζεις κ ολα τα υπολοιπα! Παντως πραγματικα πιστευω οτι για τα μικροτερα παιδακια το να εχουν ενα κατοικιδιο στο σπιτι-οτι ειδος κ να ειναι αυτο- σιγουρα πιστευω οτι τα ωφελει, τα βοηθαει στονα μπορεσουν να αγαπησουν τα ζωα γενικοτερα δηλαδη κ να τους συμπεριφερονται με σεβασμο κ φροντιδα. Ποσο μαλλον και τα πουλακια που απο αποψη κατοικιδιων, ειναι κ τα πιο "βολικα" νομιζω(αν κ τα πουλακια θελουν πολυ αγαπη κ φροντιδα αλλα σε σχεση με αλλα ζωακια πχ σκυλο δεν ειναι τοσο απαιτητικα πιστευω.)
 
:) Αννα Αννούλα, πράγματι, τα πουλάκια θέλουν πολλή αγάπη και δεν είναι τόσο απαιτητικά σε φροντίδα όπως άλλα κατοικίδια.
Χαίρομαι που τα λέμε μέσω αυτών των σελίδων και που υπάρχει τόση ευαισθησία μέσα σου και που με τη σειρά σου, την χαρίζεις τόσο απλόχερα σε αυτά τα φτερωτά πλάσματα. :)
Καλή σου μέρα!
 
Ντινα σου ευχομαι περαστικα, να χαιρεσαι την οικογενεια σου και τα πουλακια σου!
 
:) Σίσσυ, είσαι σκέτη γλύκα! Τι ωραίο τριαντάφυλλο ήταν αυτό!
Να'μαστε όλοι καλά!
 
Εμένα η πεθερά μου είχε όγκο στο στήθος και της αφαίρεσαν στήθος και αδένες (από μασχάλη και κάτω), στο δεξί χέρι.
Ο γιατρός της είπε να διώξει το καναρίνι που είχε σπίτι, γιατί ο οργανισμός της μπορεί να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση.
 
Χρήστο, εύχομαι να είναι περαστικά τα προβλήματα της πεθεράς σου.
Δεν είμαι γιατρός και ασφαλώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Γνωρίζω πως αν κάποιος ασθενής που έχει υποβληθεί σε αφαίρεση οργάνων και στη συνέχεια κάνει χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες, θα πέσει η άμυνα του οργανισμού του. Γι' αυτό είναι πιο ευάλωτος σε ασθένειες και μικρόβια. Επίσης είναι πιο επιρρεπής σε αλλεργίες. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποδιοργανώνεται και αντιδρά περίεργα.
Οπωσδήποτε προέχει η υγεία του ασθενή πάνω από όλα. Ασφαλώς θα ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.
Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να φυλάγεται περισσότερο από άτομα που είναι ήδη κρυωμένα, από τους κλειστούς χώρους και από τις κακοπροαίρετες επισκέψεις ή κουβέντες (ναι, υπάρχουν και τέτοια...). Επίσης, να μην έρχεται σε επαφή με μικρά παιδάκια που έχουν κάνει πρόσφατα εμβόλια. Να μην τρώει ωμά θαλασσινά και ωμές σαλάτες ή κρέατα που δεν έχουν ψηθεί καλά. Να μην τρώει σάλτσες αυγολέμονο, γενικά ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα φαγητά, ιδίως αν είναι ύποπτης προέλευσης.
Εγώ ακολουθώ μία αρκετά δυνατή αγωγή, παρ΄όλα αυτά κρατάω παπαγαλάκια σπίτι. Μου κάνουν καλό!
Φυσικά, δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς κι ο καθένας αντιδράει διαφορετικά.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά! 🙂 Το εύχομαι από καρδιάς.
 
Xρηστο μου, συγνωμη για το θαρρος, ουτε γιατρος ειμαι, αλλα ειναι η πιο ευκολη λυση στους γιατρους προς τους ασθενεις τους ειναι να διωξουν τα κατοικιδια τους, το εχω ακουσει παρα πολλες φορες ειτε σε μετεγχειρητικες περιοδους, ειτε σε εγκυμοσυνες, ειτε σε κρισεις ασθματος, ειτε σε αλλεργιες... Νομιζω οτι ο γιατρος εσφαλε σε αυτη την περιπτωση...🙄και δεν μπορω να καταλαβω τι σχεση εχει η αφαιρεση ογκου με το καναρινακι...
Ευχομαι τ ακαλυτερα για την πεθερα σουκαι γρηγορα να της χαρισεις ενα!
 
Ντίνα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι απέραντα που ένα πόστ που γράφτηκε πριν 14 μήνες βρήκε μέσα από εσένα την απήχηση που του αξίζει!

Εύχομαι να βρεις την δύναμη να ξεπεράσεις τα προσωπικά σου θέματα υγείας αντλώντας δύναμη απο τον εαυτό σου, και τους αγαπημένους σου -οικογένεια και πουλιά! Σιγουρα η γνωμη των γιατρών είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά το σώμα μας είναι ο καλύτερος γιατρός και ξέρει τις ανάγκες μας και τις ιδιαιτερότητες μας! Να χαίρεσαι την οικογένεια σου και τα πουλάκια σου!love
 
ολων των ειδων τα κατοικιδια ηταν, ειναι και θα ειναι η καλυτερη συντροφια στον ανθρωπο, ητε περπατανε, ητε πατανε. Τα πουλια οπως, οι σκυλοι και οι γατες καταλαβενουν το αφεντικο τους αν εχει κατι η οχι. Οταν τους μιλας σου μιλουν και αυτα. Πολλες φορες εχω πιασει κουβεντα με τα καναρινια μου.
 
:) Καλημέρα! Έχεις δίκιο, τα κατοικίδια είναι συντροφιά, δεν έχει σημασία αν είναι γάτα ή σκύλος ή πτηνό. Εγώ νόμιζα ότι τα παπαγαλάκια δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνα και ότι απλά τσίριζαν, αλλά τώρα που τα ζω καθημερινά, τους μιλάω και πιστεύω ότι ανταποκρίνονται με τον τρόπο τους. Τους τραγουδάω και αυτά χαίρονται, εκτός αν με θεωρούν παράφωνη! Βάζω μουσική κι αρχίζουν κι αυτά να τσιρίζουν, επίσης όταν μαγειρεύω, με τον θόρυβο των κατσαρολικών. Τους στέλνω φιλάκια, κι αυτά επίσης! Είμαι πεπεισμένη για αυτό! Αλήθεια! Κι όταν με παίρνει ο ύπνος κι έχει περάσει η ώρα και θέλουν να βγουν στο μπαλκόνι, αρχίζουν και κάνουν απίστευτη φασαρία, σαν να με φωνάζουν και να μου λένε "ει, υπναρού, σήκω..." :D
Αναπτύσσεται ένας τρόπος επικοινωνίας με τα κατοικίδιά μας, είναι βέβαιο. Χαίρομαι που κι εσύ ανήκεις σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που το πιστεύει. :)
 
Ετσι ειναι απο τοτε που εχω σκυλια, γατες και πουλια ξεχναω τα προβληματα μου
 
Σε ιατρικη ιστοσελιδα που διαβασα προσφατα, αναφερονται οι ευεργετικες επιδρασεις των κατοικιδιων στην φυσικη και ψυχικη υγεια των ανθρωπων. Σας παραθετω μερικα απο τα πιο αξιοπρόσεχτα σημεια:


  • Μείωση της πίεσης
Georgina, δεν μπορώ να προσυπογράψω τα παραπάνω!
Όταν ειδικά "διαμαρτύρεται"... Εντόνως η μία παπαγαλίνα μου, η Κλαίρη, η πίεσή μου σίγουρα δε... Μειώνεται!
 
Γιατί προφανώς θέλει να τραβήξει την προσοχή σου :) εκείνη την ώρα που είσαι απασχολημένος με κάτι άλλο! Είναι και θηλυκιά, ε!
 
Back
Top