Φροντίδα Εχουν ιδρωτοποιους αδενες τα πουλια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Pigaki
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Pigaki

PB Member
Εγγραφή
14 Οκτ 2007
Μηνύματα
945
Πόλη
Μυτιλήνη
Καλοι μου φιλοι,
ξερετε αν τα πουλια... Ιδρωνουν; Ξερετε αν εχουν ιδρωτοποιους αδενες ή κατι τετοιο;
Επειδη ο καινουριος μου πιγκουινος ο Λουκλουκος παρατηρησα οτι ειναι συνεχεια σαν ιδρωμενος! Τον χαιδευω κ ειναι σαν... Βρεγμενος να το πω; Δεν ξερω πως να το πω, πρωτη φορα παρατηρω κατι τετοιο σε πουλι. Κανενα αλλο πιγκουινι μου δεν το εχει.
Τον παρατηρω μηπως βρεχεται στο νερο του, αλλα δεν το κανει. Ακομη κ να βρεχοταν ομως θα στεγνωνε σε καποια φαση!
 
Εχω την εντύπωση πως τα πουλιά δεν εχουν ιδρωτοποιούς αδένες και άρα δεν ιδρώνουν...Αυτός είναι και ένας λόγος που το καλοκαίρι υποφέρουν περισσότερο απο θερμοπληξία μιας και δεν μπορούν να αποβάλλουν μέρος της θερμότητας απο το σώμα τους.

Μήπως έχεις παρατηρήσει αν το πιγκουινάκι σου περιποιείται συχνά το φτέρωμά του αλείφοντάς το με λίπος απο το ουροπύγιό του και σου δίνει την εντύπωση της υγρασίας-λιπαρότητας;
 
Ta poulia den exoune idrotopoious adenes, den boroune na idronoune. Ala regularoune tin thermokratia tou somatou tous gia na anoigoune to ramfos kai anapnepsoune grigora me anoikto ramfos.


Diabasa se ena biblio, Asthenies tou pouliou apo Ptiniatro Dr. Ute Hahn ( 1982 ), pou egrapse merika poulia pou exoune problima me to metabolismo, fenounde san idromeno. Egrapse tote, "afto to phenomeno boris na bris poles fores se thiliki poulia pou glossane". Ala den brike kanenas mexri simera ti einai afto, enoo pos ginete afto. Ala den diabasa POTE pali kati gia afto to phenomeno, gia afto den ksero afto einai sosta i oxi.


Alexandros
 
Μήπως έχεις παρατηρήσει αν το πιγκουινάκι σου περιποιείται συχνά το φτέρωμά του αλείφοντάς το με λίπος απο το ουροπύγιό του και σου δίνει την εντύπωση της υγρασίας-λιπαρότητας;
Πως γινεται αυτο Τζωρτζ? Για να εχω το νου μου μηπως και το παρατηρησω.
 
παιρνει λιπος απο τον... Ποπο του να το πω;και το αλειφει στα γτερα αν το δεις αυτο, αυτο κανει λιπαρωνετε
 
Georgia, na exeis to nou sou, ekei einai to puropoigio. Kai apo ekei pernei me to ramfos to "lipos".

Alexandros
 

Συνημμένα

  • Buerzeldruese.webp
    Buerzeldruese.webp
    7,1 KB · Προβολές: 103
  • Like
Αντιδράσεις: Pigaki
Φανταζομαι οτι αυτο ειναι μια φυσιολογικη διαδικασια και δεν πρεπει να ανησυχω ε;
Εχω δει να "ξυνονται" εκει (και αυτα και αλλα πουλια), αλλα δεν ειχα καταλαβει οτι κανουν αυτο το συγκεκριμενο πραγμα.
 
Είναι απολύτως φυσιολογική διαδικασία (μιλώ γενικότερα για το ρόλο του ουροπύγιου αδένα). Όταν τα πουλιά φτιάχνουν τα φτερά τους με το ράμφος τους, διεγείρουν ταυτόχρονα και τον αδένα αυτόν ο οποίος παράγει ουσίες που απλώνονται στη συνέχεια σε ολόκληρο το πτέρωμα μέσω της περιποίησης που συνεχίζει το πουλί με το ράμφος του. Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του πτερώματος και της χρησιμότητας του στα πουλιά, μια από τις οποίες είναι η δυνατότητα θερμορύθμισης του σώματος.

Είναι σημαντικό να διατηρούμε τα πουλιά μας καθαρά προσφέροντάς τους συχνά μπάνια. Μέσω του μπάνιου ενισχύεται η τάση για περιποίηση του πτερώματος όπως και η απομάκρυνση της βρωμιάς που είναι πιθανό να δημιουργήσει μόλυνση στον ουροπύγιο με αποτέλεσμα φλεγμονές και πρήξιμο.

Παλιότερα (και όχι μόνο παλιότερα) υπήρχαν πολλοί που νόμιζαν ότι ο πρησμένος αδένας ήταν κάποιο σπυρί που έπρεπε να φύγει και έβαζαν μπρος τα χειρουργικά μέσα τρυπώντας τον με καρφίτσες, ψαλίδια και άλλα τέτοια. Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση. Η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων γίνεται φαρμακευτικά και μόνο εφόσον χρειαστεί κάποια επέμβαση, γίνεται με τα κατάλληλα εργαλεία από κάποιον που γνωρίζει.

Πάνω απ' όλα όμως προέχει η πρόληψη. Καθαριότητα, συχνά μπάνια για να δίνουμε στο πουλί το ερέθισμα να περιποιείται το σώμα του όσο πιο συχνά γίνεται.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Pigaki
Φανταζομαι οτι αυτο ειναι μια φυσιολογικη διαδικασια και δεν πρεπει να ανησυχω ε;

Telos fysiologiki, kai DEN einai to ...pos na po ...blepe astrapogiannos. Den exei kamia skesi me "βρωμιλο".

XAXAXAXAXAXAXAXAXA

Alexandros
 
με αφορμη τα ποστ σ αυτη τη σελιδα
κ τις γενικοτερες αναφορες περι βρωμιας, σε διαφορα ποστ (αλλα κ την δικη μου απορια, διαβαζοντας κατα καιρους διαφορα αρθρα)θα ηθελα να συζητησουμε αυτο το θεμα καταθετοντας ο καθενας τις αποψεις του για το "τι ειναι βρωμια" τελικα...

ανοιξα θεμα :D
https://community.petbirds.gr/threads/Η-βρομιά-κάνει-καλό.2381/

... Περαστε...😛 !
 
Back
Top