Ασθένειες Εχουν τα αλμπίνο budgie πιθανά συγγενή προβλήματα υγειας;

Nicoletta

PB New Member
Εγγραφή
2 Ιουλ 2018
Μηνύματα
119
Πόλη
Πύργος
Καλησπέρα σε ολους.Πήγα να πάρω χτες σπόρους που μου τελείωσαν απο το pet shop.Αφού με ρώτησε ο ιδιοκτήτης πως πάνε τα μωρά μπατζακια μου,του ειπα μεσα στα αλλα με χαρα,οτι το ενα είναι αλμπίνο. Μου ειπε οτι τα αλμπινο συνήθως βγάζουν προβλήματα με σύνηθες το να γεννιούνται ή να καταλήγουν σύντομα με απώλεια ακοης! Και μάλιστα εχω αρχισει και το φοβαμαι πραγματικα γιατί το αλμπινακι φωνάζει παρά παρα πολυ πιο δυνατά απο τα υπολοιπα την ωρα που τα ταιζουν.Ειναι στο μπαλκόνι και το ακούς σε όλο το σπιτι!
Εχει κανεις ιδέα αν ισχυει ή αν εχει ακούσει κάποιος κατι σχετικα με την υγεια των αλμπίνο?
 
Δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο Νικολέτα ούτε το έχω ξαναδιαβάσει στο ίντερνετ. Μην δίνεις καμία απολύτως σημασία στο τι λένε οι πετ-σοπάδες. Οι περισσότεροι είναι πανάσχετοι με το χόμπι.
 
@Φοίβος Σε ευχαριστω πολυ,με καθησυχασες!Φαινόταν πολυ σίγουρος πάντως! Χαχα!
Νικολέττα, ίσως το γεγονός ότι υπάρχει γονίδιο σχετιζόμενο με προβλήματα ακοής σε λευκές γάτες με γαλάζια μάτια (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι λευκές γάτες με γαλάζια μάτια είναι κουφές), να μπέρδεψε τον πωλητή στο πετσοπ. [Επίσης οι ολόλευκες γάτες με παράταιρα μάτια εκ' των οποίων το ένα είναι γαλάζιο, ενδέχεται - αλλά δεν είναι απαραίτητο - να είναι κουφές από το αφτί που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το γαλάζιο μάτι]
Κοίταξα κι εγώ και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα αλμπίνο μπάτζι στο θέμα ακοής ή ο,τιδήποτε άλλο, πέραν του ότι μερικές φορές είναι πιο μικρόσωμα ή έχουν κενά στο φτέρωμά τους, αλλά αυτά κατά κύριο λόγο οφείλονται στο γεγονός της ενδογαμίας, μια και αν ζευγαρώσει κανείς 2 τέτοια πουλιά, το σύνολο των απογόνων θα είναι αλμπίνο.
Αυτό επίσης που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι λόγω του λευκού χρώματος (απουσία μελανίνης) δεν φαίνεται να έχουν, όπως οι άνθρωποι με αλφισμό, προβλήματα ευαλωτότητας στην ηλιακή ακτινοβολία.
Και τέλος, χωρίς να είμαι βέβαιος, φαίνεται ότι ο αλφισμός στα μπάτζι ακολουθεί ένα μοτίβο φυλοσύνδετης υπολειπόμενης κληρονομικότητας, το οποίο σημαίνει ότι το γονίδιο "απενεργοποίησης " της μελανίνης εδράζεται σε φυλετικό χρωμόσωμα με αποτέλεσμα τα θηλυκά πουλιά που το φέρουν να είναι πάντα αλμπίνο, ενώ κάποια αρσενικά μπορεί και να είναι φορείς. (οι γονότυποί των περισσότερων πτηνών ως προς τον συνδυασμό των φυλετικών χρωμοσωμάτων είναι αντίθετοι με των θηλαστικών, π.χ. ο γονότυπος ΧΥ στα θηλαστικά δίνει αρσενικό άτομο, ενώ στα πτηνά θηλυκό - αν και συχνά συμβολίζεται στα πτηνά - ερπετά με άλλα γράμματα και όχι με Χ Υ - ). Επομένως το αρσενικό σου (και όχι το θηλυκό) είναι φορέας του γονιδίου, και μια και το θηλυκό σου δεν είναι (γιατί τότε θα ήταν κι αυτό λευκό), σημαίνει ότι έχεις ένα ολόλευκο κοριτσάκι, που είναι και φωνακλού! (και ότι σε επόμενες γέννες αυτού του αρσενικού, οι μισές του κόρες στατιστικά θα είναι επίσης αλμπίνο). Τέλος, όλοι οι αρσενικοί απόγονοι της μικρής θα είναι φορείς του γονιδίου ΙΝΟ, σαν τον παππού τους.
Πιο κάτω είναι το χρώμα του χαλινού σε αρσενικά και θηλυκά αλμπίνο budgies
Mature Adult Cere Color: Pink to purple in males. Light blue/white to tan in females depending on if they are in breeding condition.
 
Back
Top