Αναπαραγωγή Ζεμπράκια σκεπάζουν τα αυγά με νήμα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης crisstos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

crisstos

PB New Member
Εγγραφή
1 Μαρ 2009
Μηνύματα
161
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Είναι η δεύτερη φορά που γενάνε, έχουν 5 αυγά. Κάποιες στιγμές κάθονται τα αυγά κανονικά και κάποιες άλλες παρατηρώ ότι σκεπάζουνε τα αυγά με νήμα. Αυτό συμβαίνει εδώ και τρεις μέρες. Τι λέτε; Θα έχω γέννα ή θα τα παρατήσουν; Είναι φυσιολογικό αυτό?
 
κοιτα αυτο το κανανε και σε εμενα σκεπαζαν τα αυγα με νημα και μετα οταν βγηκε το πρωτο μωρο το παρατησαν και μου το πεταξαν κατω... Τωρα τα ξανα εβαλα.. Και μου εκαναν 4 αυγα και φοβαμαι μην ξανα κανουν το ιδιο. Τωρα αν ειναι φυσιολογικο δεν ξερω...
 
Αν τους έχεις νήμα και συμπληρώνουν στη φωλιά τους το αφαιρείς. Αν απλά ανακατεύουν τη φωλιά τότε το πιο πιθανό αίτιο είναι η ανασφάλεια. Τα ενοχλείς όσο το δυνατό λιγότερο και ελπίζεις να μην τα καταστρέψουν όλα αφού στη φάση που βρίσκονται δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Μία λύση είναι η τοποθέτηση τσόχας (ραμμένη στη φωλιά για να μην μπορούν να την αναποδογυρίσουν) αλλά δεν το έχω δοκιμάσει οπότε δεν σου εγγυόμαι τίποτα. Σε τι κλουβί τα έχεις; Τί τύπο φωλιάς και τι νήμα χρησιμοποιείς;
 
σε αυτο το κλουβι εκαναν και τιν πρωτη γεννα, με τα ιδια υλικα. Το θεμα ειναι οτι για κανα 2-3 ωρες τα σκεπαζουν μετα τα καθαριζουν και καθονται και παλι κανονικα. Δεν ξερω θα περιμενω να δω κανα δυο μερες ακομα οπως ειπες δεν μπορω να κανω και πολλα.
 
Σε τι κλουβί τα έχεις; Τί τύπο φωλιάς και τι νήμα χρησιμοποιείς;
Χρήστο υπάρχει λόγος που τα ρώτησα τα παραπάνω. Φέτος έβαλα δοκιμαστικά τα ζευγάρια μου σε διάφορα μεγέθη κλουβιών, με διάφορα υλικά και διαφορετικές φωλιές. Μέχρι στιγμής έχω παρατηρήσει ότι σε μικρό κλουβί με σωστό υλικό και σωστή φωλιά και θέση κλουβιού είχα επιτυχία. Με σωστό κλουβί, σωστό υλικό και λάθος φωλιά και θέση κλουβιού είχα προβλήματα. Με μικρό κλουβί, σωστή φωλιά και υλικό και λάθος θέση επιτυχία. Με μικρό κλουβί, νήμα για καναρίνια, σωστή φωλιά και θέση αποτυχία. Έκανα αρκετούς συνδυασμούς για να δω τι ανέχονται και τι όχι τα ζεμπράκια κατά την αναπαραγωγή. Είδα αρκετές φορές τη συμπεριφορά των δικών σου και πάντα ήταν λόγω ανασφάλειας από κάποιον από τους παραπάνω λόγους. Γιαυτό σε ρώτησα για να δω τις παραμέτρους του δικού σου ζευγαριού ώστε να βρούμε τι τους φταίει και νοιώθουν ανασφάλεια. Το ότι έβγαλαν μια γέννα με τις ίδιες παραμέτρους δεν σημαίνει τίποτα. Και σε μένα έτυχε κάποια ζευγάρια να καταστρέψουν μια γέννα και να βγάλουν άλλη. Απλά τυχαίνει, αλλά από αυτά που είδα από τα δικά μου, αν τα έχουν όλα όπως τα θέλουν (μεγάλο κλουβί, κλειστή φωλιά, ίνες κοκοφοίνικα για υλικό και ήσυχη θέση χωρίς πολλές ενοχλήσεις) δεν βγάζουν τέτοια συμπεριφορά.
 
καλημερα. Ναι βρε βασιλη σωστα τα λες,το θεμα ειναι οτι δεν εκανα καμια αλλαγη. Τωρα τη να πω ισως φταιει που τα εβγαλα εξω μια μερα λογο ζεστης, αυτο μαλλον θα τα ταραξε. Τωρα τα εχω μονιμα μεσα στο σπιτι,θα φανει το αποτελεσμα. Μακαρι να μην πανε χαμενα τα αυγουλακια.
 
Αυτό ακριβώς σου λέω, ότι κι εγώ στα δικά μου χωρίς να κάνω καμία αλλαγή τη μια έβγαλαν τη γέννα και την άλλη την χάλασαν. Μόνο τα ζευγάρια που είχαν όλες τις προϋποθέσεις δεν μου χάλασαν γέννα. Οπότε πρέπει να ψάξεις το πρόβλημα στην ανασφάλεια που νοιώθουν. Το υλικό παίζει μεγάλο ρολο στο να μην μπορούν να χαλάσουν τη φωλιά ακόμη και όταν κάτι τους φταίει. Με ίνες κοκοφοίνικα που είναι σκληρό υλικό και το πλέκουν πολύ καλά δεν μου χάλασε μέχρι τώρα καμία φωλιά. Τα υλικά των καναρινιών είναι πολύ μαλακά (κλωστές, τρίχα κλπ) και μπορεί πιο εύκολα να τα τραβήξει ο αρσενικός για να χαλάσει τη φωλιά.
 
ναι καταλαβενω τι λες. Ομως δεν τα χαλαει καταλαθος απλα τα σκεπαζουν για 2-3 ωρες πολυ απαλα απο πανω και μετα τα ανοιγουν και καθωνται και παλι κανονικα. Μηπως δεν ολοκληρωσε τη γεννα τις;τι αλλο να υποθεσω γιατι δεν τα εχουν παρατηση, απλα δεν καθωνται κανονικα.λοιπον παω για φραπεδια και τα λεμε μετα. Και παλι καλημερα.
 
Μα δεν είπα ότι κάνουν κάτι διαφορετικό. Από ανασφάλεια τα σκεπάζουν, αυτό λέω. Αλλά πολλές φορές στην προσπάθεια να τα σκεπάσουν τα σπάνε ή χαλάνε τη φωλιά (γενικά μιλάω). Για αυτό πρέπει να μην νοιώθουν αυτή την ανασφάλεια, για να μην ρισκάρεις να χάσεις τα αυγά. Το ότι για κάποια ώρα δεν κάθονται δεν σημαίνει απαραίτητα πρόβλημα. Ανάλογα τη θερμοκρασία κάθονται κιόλας.

ΥΓ. Καλή φραπεδιά :) πάω να κάνω κι εγώ τώρα γιατί από το πρωί δεν ήπια 😛
 
Back
Top