Αναπαραγωγή Ζεμπρακια 5 ημερων, οι γονεις δε δειχνουν ενδιαφερον

elenitsa21

PB New Member
Εγγραφή
4 Φεβ 2013
Μηνύματα
6
καλησπερα.χρειαζομαι βοηθεια..

ενα απο τα ζευγαρια παραδεισειων που εχω, απεκτησαν 6 αυγουλακια.στις 4/11 εσκασε το πρωτο αυγο. Δυστυχως μεχρι σημερα μονο 2 τα καταφεραν να βγουν.
το θεμα ειναι οτι απο χτες δεν δειχνουν η μανα και ο πατερας τοσο ζηλο και παρατηρησα πως χτες το βραδυ δεν μπηκαν στη φωλια κι αφησαν τα μικρα μονα τους στη φωλια.σημερα το μεσημερι ενας απο τους νεοσσους ηταν κατω. Ευτυχως ζωντανος.υπαρχει περιπτωση να τα παρατησουν τωρα; Ειναι πολυ νωρις για να βγηκε απο μονος του ο νεοσσος απο τη φωλια. Τι να κάνω; Ευτυχως εχω τροφη για νεοσσους αλλα δεν ξερω και πολλα για να τα αναλαβω αποκλειστικα μονη μου.
 
καλησπέρα αν θελεις δωσε μας καποιες επιπλεον πληροφοριες όπως τι φωλια χρησιμοποιησες ανοιχτου ή κλειστου τύπου καλαθακι/πλαστικια(μερικες φορες το καλαθακι ειναι η χειροτερη φωλια καθως οι γονεις με την εξοδο τους απο αυτη παρασερνουν και τους νεοσσους); υπήρχε αρκετη αυγοτροφή στο κλουβι για να ταισουν τους νεοσσους; μηπως μετακινησες τωρα τελευταια το κλουβι ή στρεσσαρήστηκαν από κατι και τα οδηγησε στο να παρατήσουν τα μικρα; Ειναι η πρωτη τους γέννα; τα υπολοιπα αυγα που δεν εκκολαφθηκαν βρίσκονται ακόμη στην φωλια; Παρατήρησες καποιο εντονο μαυρο σημαδι ή κατι περιεργο στον νεοσσο( πολλες φορες καποιοι γονεις μπορουν να καταλαβουν αν καποιος νεοσσος δεν ειναι υγιεις με αποτελεσμα να τον πεταν και απο την φωλια ακομη.)
 
Η φωλια ειναι η κλασικη ψαθινη κλειστου τυπου. Δυστυχως λογω του καιρου τα εφερα μεσα γιατι τα ειχα στο μπαλκονι. Τον εχασα τον εναν. Ναι ειναι η πρωτη τους γεννα. Και απο τα αυγα που δεν εσκασαν μονο τα δυο βρηκα μεσα.
 
στην περιπτωση αυτη αν τελικα δεν τα καταφερουν οι γονεις να μεγαλωσουν καποιον νεοσσο να αλλαξεις την φωλια σε πλαστικη εξωτερικου τυπου αν εχεις την δυνατοτητα. ετσι ισως εχεις μεγαλυτερες πιθανοτητες επιτυχημενης γεννας. Τα αυγα που υπαρχουν στην φωλια αν μπορεσεις καποια στιγμη να τα βγαλεις(προς το παρον αν υπαρχει μωρο μεσα μην πειραξεις κατι)και να τα ανοιξεις να δεις αν ειχαν νεοσσο ολοκληρωμενο μεσα (αν οντως ειχαν μπορει να μην εκκολαφθηκαν λογω υγρασιας/μπορει ομως και να παρουσιαστηκε και καποιο αλλο προβλημα ειτε γενετικό αλλα μπορει να ευθυνεται και οτιδηποτε δυστυχως αυτα ειναι συχνα φαινομενα στα πουλακια που εκτρεφουμε ). μην απελπιζεσαι ομως ειναι η πρωτη τους γεννα οποτε μπορει και οι γονεις λογω οτι ειναι ''πρωταριδες'' να μην τα κατεφεραν την επομενη φορα μπορεις να εισαι πιο προετοιμασμενη. Πρωτον βρες τους ενα σημειο που να μην χρειαστει να τα ξαναμετακινησεις, να τους παρεχεις αυγοτροφη/φρεσκο αυγο, να προσπαθησεις να τους αυξησεις λιγο το φως εστω και με τεχνιτα μεσα (μια λαμπα αναμενη στο δωματιο που θα τα εχεις για 1-2 ωρες παραπανω επαρκει), βαλε μια εξωτερικη φωλια ωστε να ειναι πιο ανετα και να μπορεις να παρεμβεις ανα πασα στιγμη και εσυ. Και τελος να τα ενοχλεις οσο λιγοτερο γινεται. Ειμαι σιγουρη οτι θα εχεις ευχαριστα αποτελεσματα..υπομονη χρειαζεται μονο.
 
καλημερα.
δυστυχως φωλια εξωτερικου τυπου δεν μπορω να βαλω γιατι δεν μου το επιτρεπει το κλουβι απο μονο του.
τα 2 αυγα που ειχαν μεινει μεσα στη φωλια τα εβγαλα την ημερα που εχασα τον εναν απο τους δυο νεοσσους.
τα κοιταξα στο φως αλλα μου φανηκαν αδεια. Με την εννοια οτι μετα απο τοσες μερες αν ειχαν πουλι μεσα δεν θα περναγε φως απο μεσα απο το αυγο.
δεν ξερω ακομα που να τα βαλω χωρισ να χρειαζετε να τα μετακινω. Προς το παρων τα εχω μεσα στο σαλονι, ψηλα αλλα μου χουν γεμισει το σπιτι με σπορια.
αναγκαστηκα θα πρεπει να τα βγαλω εξω αλλα τωρα εχουν πιασει τα κρυα και τα λυπαμε να τα αφηνω τη νυχτα εξω. Οποτε μεχρι στιγμης υπομενω τα σπορια μεχρι να ξεπεταχτει ο εναπομεινωντας νεοσσος και μετα βλεπω
 
μπορεις να βάλεις κάτω απο το κλουβάκι κάποια μεγάλη σακούλα όπως πχ μεγάλη σκουπιδιών που εχει και κορδόνι για να μην πέφτουν τα σποράκια κάτω, είναι λίγο αντιαισθητική αλλά μια χαρά δουλίτσα κάνει, τα λεγόμενα βρακάκια δεν στα προτείνω γιατι το λαστιχάκι γύρω γύρω είναι επικίνδυνο. αν έχεις καποια γωνιτσα ή οπως λες και καπου ψηλά να τα βάλεις μέχρι να περάσουν τα κρυα είναι καλή λυση..στο μπαλκόνι ενω δεν ειναι εξαιρετικά ευαισθητα πουλακια σιγουρα θέλουν μερος που να μην φυσαει και ενα χοντρο διαφανο ναυλον να εχεις προχειρο θα σου προτεινα επισης. Ελπιζω να πανε ολα καλα με τον εναπομειναντα μικρουλη!
 
σας ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας.
τα χω βαλει μεσα(ολα τα ζευγαρια που εχω)
ο μικρουλης μου μια χαρα τα παει! Παρατηρησα κιολας οτι εχω αυγα και σε αλλες δυο φωλιες και ειμαι πολυ χαρουμενη!
τα εχω ολα μαζι τα κλουβια και ο αντρας μου λεει οτι δεν κανει να βλεπουν το ενα ζευγαρι το αλλο. Ισχυει κατι τετοιο; Γιατι εξω που τα ειχα δεν εβλεπαν τα αλλα ζευγαρια γιατι τα ειχα το ενα πανω απο το αλλο σαν πολυκατοικιουλα!
 
θα συμφωνήσω οτι καλο ειναι να μην βλεπουν το ενα το αλλο καποιο αδιαφανες πλαστικο(σαν χωρισμα)ή και καποιο χοντρο χαρτονι ενδιαμεσα στα κλουβακια αν τα εχεις το ενα διπλα στο αλλο ειναι μια καλη ιδεα. Αν παλι δεν υπαρχει δυνατοτητα για χωρισματα ενδιαμεσα παρατηρησε λιγο την συμπεριφορα τους αν δεις καποιο να παραταει αυγα ή καποια αλλη περιεργη συμπεριφορα μπορεις να επεμβεις.
 
ενταξει. Εχω βαλει ψευτοχωρισματα αναμεσα στα κλουβια γιατι τα εχω διπλα διπλα.
σας ευχαριστω πολυ ολους για τις συμβουλες σας!
 
Back
Top