Αναπαραγωγή Ζευγάρια Καρδερίνες-Λούγαρα

Βασιλης

PB Member
Εγγραφή
18 Ιουν 2006
Μηνύματα
1.849
Πόλη
Αθήνα
Η κλούβα μου επιτέλους άδειασε και έμειναν μέσα τα πουλιά για τα οποία προοριζότανε από την αρχή. 1 ζευγάρι καρδερίνες και 1 ζευγάρι λούγαρα.

Στις Φωτό φαίνεται η κλούβα αναπαραγωγής που χρησιμοποιώ. Έχω τοποθετήσει 3 φωλιές στο εμπρός μέρος ψηλά και τέρμα δεξιά μία φωλιά καλλυμένη με ψεύτικα φυτά. Οι καρδερίνες όλη μέρα ταΐζονται και τα λούγαρα έχουν γίνει αχώριστα. Η διατροφή έχει εμπλουτιστεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα με νίζερ και ηλιόσπορους καθώς και αυγοτροφή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης χορηγώ σχεδόν καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Σκοπεύω να βάλω και στην αριστερή πλευρά πρασινάδα και μια ακόμη φωλιά. Θέλω γνώμες γιατί στα αγριοπούλια δεν έχω και πολύ εμπειρία. Χρειάζεται κάτι άλλο (εκτός από υπομονή); Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη. Τα πουλιά δεν έχουν ξαναζευγαρώσει αλλά είναι αρκετά ήρεμα.
 
Αυτά τα έχω όλο το χρόνο. Δεν ξέρω τι γίνεται με την ζωντανή τροφή (είναι αναγκαία 😉. Επίσης αν έχετε αναπαράγει αγριοπούλια θέλω να μάθω τι άλλο θα χρειαστεί.
 
Επίσης έχω και ένα ζευγάρι φλώρων αλλά σε ζευγαρώστρα.

Είναι αρκετό καιρό μαζί, δεν μαλλώνουν αλλά δεν κάνουν και κάτι παραπάνω. Για κάποιο διάστημα μάζευε ο αρσενικός υλικό και το έβαζε στη φωλιά αλλά το έχει σταματήσει και αυτό. Είναι πάνω από μήνα μαζί και δεν έχω και πολλές ελπίδες. Καμιά ιδέα για το τί τους φταίει; Η μήπως δεν τους φταίει κάτι και βιάζομαι εγώ; Σκέφτομαι μήπως είναι μικρό το κλουβί και χρειάζεται να μπουν σε κλούβα.
 
σου ευχομαι καλη επιτυχια στο ζευγαρωμα των λουγαρων και των καρδερινων σου.
 
Δεν ξέρω τι γίνεται με την ζωντανή τροφή (είναι αναγκαία
Ελπίζω να έχεις δει εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Λούγαρο-spinus-spinus.1331/
Kαι εδώ: για την καρδερίνα
Ειδικά τα Λούγαρα χρειάζεται να τρώνε μια φορά την εβδομάδα σκουλήκια ή προνύμφες μυρμηγκιών, οι καρδερίνες όταν έχουν μικρά.
Αν έχεις όρεξη για διάβασμα δες εδώ: https://community.petbirds.gr/threa...χει-μια-ισορροπημένη-διατροφή-Καρδερίνας.251/
 
Καλημέρα σας,

Θα ήθελα με αφορμή το θέμα που ξεκίνησε ο Βασίλης (συγνώμη που καταχρώμαι το χώρο σου Βασίλη) να σας παρακαλέσω να διαβάζετε με μεγάλη προσοχή τα μηνύματα και τις ερωτήσεις που υποβάλλει κάποιος από εμάς στο φόρουμ και να δίνετε συγκεκριμένες απαντήσεις εφόσον τις γνωρίζετε. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε ένα μήνυμα και πολύ περισσότερο κανείς δεν χρειάζεται να απαντάει σε κάτι διαφορετικό από αυτό ρωτήθηκε.

Ο Βασίλης έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης στο χώρο εκτροφής του για να μας δώσει μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα, προκειμένου να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα του τα οποία είναι τα εξής:
Βασίλης είπε:
Θέλω γνώμες γιατί στα αγριοπούλια δεν έχω και πολύ εμπειρία. Χρειάζεται κάτι άλλο (εκτός από υπομονή); Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη.
Δε διαφωνεί κανείς μας πιστεύω ότι οι ευχές είναι πάντα ευπρόσδεκτες αλλά η ευχή από μόνη της δεν είναι αρκετή γι' αυτό και υποβλήθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα που απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η επιτυχία.

Όταν ανοίγει ένα θέμα στο οποίο παρουσιάζονται κάποια νέα πουλάκια ή αναφέρεται η έναρξη ενός νέου ξεκινήματος, οι ευχές είναι καλοδεχούμενες, από τη στιγμή που το θέμα δεν ζητάει κάποια άλλη πληροφορία. Σας παρακαλώ να συμβάλλετε στην προσπάθεια για τη δημιουργία θεμάτων με "ειδικό βάρος", προκειμένου να αξίζει τον κόπο για τον καθένα μας και η αναζήτηση αλλά και η προσφορά πληροφοριών.

Αν αφαιρεθούν οι λέξεις "Ουαου", "Πολύ καλό μπράβο" και "Συμφωνώ με τον προηγούμενο" από τη βάση δεδομένων, δε θα μείνουν ούτε τα μισά ποστ! Να είστε σίγουροι, όμως ότι τότε θα είναι πολύ πιο χρήσιμα. Υπάρχει η δυνατότητα να εκφράζετε την ευχαρίστησή σας ή την επιδοκιμασία σας με άλλους τρόπους (Τα ευχαριστώ π.χ.). :)
 
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις ευχές. Χρήστο τα έχω διαβάσει τα άρθρα αλλά πάντα υπάρχει μια ανασφάλεια. Είναι ζευγάρια που εγώ προσωπικά τα θεωρρώ δύσκολα και δεν τα έχω ξαναδοκιμάσει σε μεγάλη κλούβα αναπαραγωγής. Τα αποτελέσματα που είχα από άλλες χρονιές δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά. Βέβαια αυτή τη φορά έχω μια αίσθηση ότι όλα γίνονται οργανωμένα και έχω κάνει καλή προετοιμασία και όσον αφορά τα πουλιά αλλά και στο χώρο τους και γιαυτό φοβάμαι μήπως μου έχει διαφύγει κάτι.
 
Βασίλη εμένα με προβληματίζει το ότι η κλούβα βρίσκεται μέσα στο σαλόνι σου. Το βρίσκω κάπως ανορθόδοξο ίσως γιατί θεωρώ τις συνθήκες περιβάλλοντος τον σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας και καλής υγείας των πουλιών και συγκεκριμένα τη σταθερή διάρκεια του φωτός, τη θερμοκρασία και την υγρασία, οι οποίες θα πρέπει να προσομοιώνουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την εποχή που θέλουμε. Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στο χώρο που ζούμε οι ίδιοι αλλά και υποδεχόμαστε όπως είναι φυσικό και άλλους ανθρώπους.

Σε σχέση λοιπόν με τα προηγούμενα, θεωρώ τη διατροφή παράγοντα μικρότερης σημασίας αφού πιστεύω πώς σε περίπτωση αποτυχίας η διατροφή, όποια και αν είναι αυτή, θα ευθύνεται λιγότερο.
 
Εμένα να δεις πως με προβληματίζει. Δυστυχώς μέχρι του χρόνου δεν υπάρχει άλλος χώρος (μετά αλλάζουμε σπίτι και θα υπάρχουν εσωτερικές αλλά και εξωτερικές κλούβες). Το μόνο που με κάνει αισιόδοξο είναι ότι τα πουλιά είναι ένα χρόνο σε αυτό το περιβάλλον και έχουν φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα (να ταΐζονται όλη μέρα) με αυτές τις συνθήκες. Κυρίως για τις καρδερίνες το ζευγάρι που ξεχώρισα είχε σχηματιστεί από μόνο του ενώ υπήρχαν κι άλλες καρδερίνες μέσα στην κλούβα. Πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερο να έμπαιναν σε ζευγαρώστρες σε ελεγχόμενο χώρο;
 
Βασίλης είπε:
Πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερο να έμπαιναν σε ζευγαρώστρες σε ελεγχόμενο χώρο;
Σαφώς, αλλά δεν μπορώ να σου προτείνω να το κάνεις αυτή την εποχή. Κατά την άποψή μου όταν μιλάμε για αναπαραγωγή καρδερίνας θα πρέπει επικεντρωθούμε σε:

  • Ένα ζευγάρι σε κάθε ζευγαρώστρα
  • Ελεγχόμενες συνθήκες εκτροφής υπό τη συχνή παρακολούθηση και παρουσία μας στο χώρο
Βεβαίως όλα αυτά απαιτούν κάποια προεργασία οπότε εκμεταλλεύσου τη φετινή προσπάθειά σου ως αναγνωριστική χωρίς να αποκλείεις κατά τα άλλα την επιτυχία. Είναι αλήθεια πώς ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις με αυτά τα πουλιά. :)
 
Back
Top