Αναπαραγωγή Ζευγάρι καναρινιών έκανε τρεις γέννες με νεκρά έμβρυα

kathoiki

PB New Member
Εγγραφή
7 Ιαν 2013
Μηνύματα
11
Καλησπέρα σε όλους. Εδώ καί δύο χρόνια έχω ένα ζευγάρι καναρινιών καί ασχολούμαι με την αναπαραγωγή. Πέρυσι ήταν μία πολύ καλή χρονιά καί βγήκαν πολλά καί υγιή πουλάκια.(κάποια από αυτά έχουν ήδη γίνει γονείς φετος απ'ότι μαθαίνω). Φέτος όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενα. Το ζευγάρι (που είναι πολύ καλοί γονείς) έκανε τρείς συνεχόμενες γέννες και σε όλες υπήρχαν νεκρά έμβρυα. Ολα. Έσπαγα τα αβγά την 15η ή 16η μέρα καί έβλεπα το περιεχόμενο. Βάζω καί κάποιες φωτογραφίες με σπασμένα αβγά. Τι μπορεί να φταίει; Να προσπαθήσω να το διορθώσω του χρόνου. Τα πουλάκια μπήκαν σε αναπαραγωγική διαδικασία μετά από πολύ περιποίηση, ενίσχυση κτλ. Το μόνο πρόβλημα που είδα ήταν ότι η κανάρα είχε στα πόδια κάτι μικρά σα λέπια. Της είχα κάνει θεραπεία καί υποχώρησαν πρίν ξεκινήσει τις γέννες.
 

Συνημμένα

  • IMG_20220715_132710.webp
    IMG_20220715_132710.webp
    303,3 KB · Προβολές: 41
  • IMG_20220715_132719.webp
    IMG_20220715_132719.webp
    320,4 KB · Προβολές: 42
Γενικά οι συνθήκες φέτος δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές. Περάσαμε από το έντονο κρύο, κατευθείαν στην ζέστη, χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο της άνοιξης. Διάβασε και το άρθρο ποιό πάνω, μπορεί να σε βοηθήσει. Κύριος ύποπτος είναι συνήθως η υγρασία.
 
@kathoiki για να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε χρειάζεται μία πολλή λεπτομερή περιγραφή του προγράμματος και των συνθηκών από την ημέρα που ξεκίνησες την προετοιμασία μέχρι σήμερα. Σε τέτοιου είδους θέματα οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά.

Πότε ξεκίνησες την προετοιμασία; Ποιο ήταν το διατροφικό πρόγραμμα που ακολούθησαν τα πουλιά Τι είδους εξοπλισμό φωλιές νήμα και λοιπά χρησιμοποίησες; Ποια ήταν η διατροφή τους από τη στιγμή που γεννήθηκαν τα αυγά και μετά. Ποια ήταν η συμπεριφορά των πουλιών;
 
@Stavros Καλησπέρα φίλε μου. Λοιπόν ξεκίνησα να προετοιμάζω τα πουλάκια προς το τέλος Φεβρουαρίου. Στη διατροφή τους είχα αυγό (δύο φορές τη βδομάδα αρχικά), αυγοτροφη μανιτοβα, μπρόκολο, μανιτοβα σπόρους, μηλο, μαρούλι. Γύρω στα μέσα Μαρτίου τα έβαλα στη ζευγαρωστρα με χώρισμα. ( Μέχρι τότε ήταν σε ξεχωριστά κλουβιά αλλά με οπτική επαφή). Έβαλα φωλιά εξωτερική με πλαστικό πάτο καί κάγκελα από πάνω γύρω στα τέλη Μαρτίου. Υλικό φωλιάς πήρα ένα συσκευασμένο ( sisal fibre) . Η θηλυκιά έφτιαξε φωλιά καί παράλληλα έβγαλα το χώρισμα. Το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι έμπειρο καί γέννησαν αρκετές φορές καί πέρυσι. Ζευγάρωσαν αμέσως. Η πρώτη γέννα όμως ήταν ασπορα γιατί δεν έβαλα εγκαίρως τον αρσενικό. Γι αυτό καί δεν την αναφέρω παραπάνω. Από κει καί πέρα, πήρα τα ασπορα αυγά μετά από δεκαπέντε μέρες καί άφησα τα πουλάκια να κάνουν τη δουλειά τους για τρεις φορές ακόμα. Από αρχές Μαίου μέχρι καί σήμερα έκαναν τρείς γέννες με νεκρά έμβρυα. Ο χώρος του κλουβιου στις δύο γέννες ήταν μέσα στο σπίτι κοντά σε παράθυρο καί στην τρίτη έξω. Πριν μπούνε μαζί τα πουλιά έκανα αποπαρασιτοση εξωτερικά καί εσωτερικά καί το κλουβί όλο με χλωρίνη καί σπρέι. Ανάμεσα στη δεύτερη καί την τρίτη γεννά ψεκασα με μία λοσιόν για ψείρες. (Menforsan). Τα φάρμακα που χρησιμοποίησα ήταν teniazine το Φεβρουάριο καί epithol στην κανάρα το Γενάρη για το πόδι της
 
Το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι έμπειρο καί γέννησαν αρκετές φορές καί πέρυσι.
Μπορείς να σκεφτείς αν υπήρχε φέτος κάτι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι; άλλαξε κάτι;

Διάβασε αν θέλεις και αυτό μήπως σου δώσει κάποια ιδέα για το τι μπορεί να συνέβη φέτος.

 
@Stavros Μία βασική διαφορά ήταν ότι πέρυσι ξεκίνησα τη διαδικασία σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα. Δηλαδή αρχές Φλεβάρη είχα την πρώτη γέννα. Καί τέλος Μαίου την τελευταία. Λόγω καραντίνας δούλευα από το σπίτι καί με βόλεψε πιο πολύ. Επίσης παρατήρησα ότι φέτος η κανάρα έφτιαχνε τη φωλιά πολύ γρήγορα. Σχεδόν σε ένα εικοσιτετράωρο την είχε έτοιμη. Ο αρσενικός συμμετείχε στο χτίσιμο. Είναι τρομερός μπαμπάς. Πέρυσι τα μικρά μόνος του τα μεγάλωσε σχεδόν. Φέτος ήταν λίγο πιο νευρικός όταν έβλεπε τη θηλυκιά εκτός φωλιάς..Τη μάλωνε. από την πρώτη μέρα. Από το πρώτο αβγό. Καί πολλές φορές τον είδα να πηγαίνει ο ίδιος να κλωσσαει . Αυτά λίγο πολύ ήταν διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι. Διαβάζοντας το άρθρο σκέφτομαι ότι μάλλον είναι η εποχή καί η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στο Αγρίνιο είχαμε αρκετή ζέστη το Μάιο.
[automerge]1657917884[/automerge]
@meniam Ο αρσενικός τριών ( γεννημένος τον Ιούλιο του 2019) καί η θηλυκιά 2 ετών ( Ιούνιος 2020). Τη ζευγαρωστρα την ξεπλυνα εννοείται, την ψεκασα με ένα σπρέι για παράσιτα καί την άφησα δύο τρείς ώρες στο μπαλκόνι πρίν βάλω μέσα το πουλάκι
 
@kathoiki Αν σε κάνει να νιώσεις λίγο καλύτερα να σου πω πως αρκετοί είχαμε το ίδιο πρόβλημα φέτος...
Στις τελευταίες γέννες των ζευγαριών μου είχα από ένα τέτοιο αυγό σχεδόν σε όλες τις φωλιές...
Είναι ο καιρός; Κάτι σέρνεται; Κάτι άλλο;
Εσύ απλά είχες καθολική αποτυχία...
Πάντως συζητιέται πολύ στους "κύκλους" μας...
 
Φέτος ήταν λίγο πιο νευρικός όταν έβλεπε τη θηλυκιά εκτός φωλιάς..Τη μάλωνε. από την πρώτη μέρα. Από το πρώτο αβγό. Καί πολλές φορές τον είδα να πηγαίνει ο ίδιος να κλωσσαει
Το να μην καθόταν όσο έπρεπε στη φωλιά ήταν ο πρώτος λόγος που σκέφτηκα όταν είδα ότι η εκκόλαψη σταμάτησε σε τόσο αρχικό στάδιο. Ψείρες φαντάζομαι δεν είχες από τη στιγμή που δεν εντόπισες κάτι και έκανες και προληπτικό ψεκασμό. Ίσως έφταιγε η ζέστη, δεν ξέρω, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.
 
Μπορείς να σκεφτείς αν υπήρχε φέτος κάτι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι; άλλαξε κάτι;
Εδώ κρύβεται μάλλον η απάντηση. Μόνον που η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα είναι ...ΤΑ ΠΑΝΤΑ !
Ακόμα και οι ίδιοι οι γενήτορες, δεν είναι τα ίδια πουλιά. Εχουν "γεράσει" έναν χρόνο και το πιθανότερο είναι οτι κουβαλάνε ένα διαφορετικό μικροβιακό φορτίο σε σχέση με πέρισυ μιας και έχουν καταναλώσει εκατομύρια νέους σπόρους και πολλές άλλες τροφές. Το γεγονός οτι δεν ασθένησαν (αν δεν ασθένησαν) δεν αποκλείει την πιθανότητα να φέρουν (να κρίβουν) πολλά "μικρόβια" , τα οποία αν μεταφερθούν στο ζυγωτό, θα υπάρξει άσχημη κατάληξη.
Δυστυχώς αυτές είναι ερωτήσεις που δεν απαντιόνται απο τρίτους. Ακόμα και εκτροφείς με μεγάλη εμπειρία, πού είναι με άγρυπνο μάτι καθημερινά πάνω απο τα πουλιά, δυσκολεύονται να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Γι' αυτό εξ' άλλου υπάρχουν τόσα πολλά αρθρα γύρο απο το θέμα που δίνουν σαν απαντήσεις, μόνον μια ποικιλία πιθανοτήτων.
 
@mgerom Φίλε μου και για μένα παίζουν όλα τα ενδεχόμενα καί ψάχνω να βρω την απάντηση ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Είναι κι αυτή η έρευνα ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στο χόμπι μου κι ας έχω μόνο ένα ζευγάρι με το οποίο ασχολούμαι προς το παρόν. Θέλω να περιποιηθώ το ζευγάρι μου καί τα δύο υπέροχα αρσενικά που κράτησα από την περσινή χρονιά ώστε να περάσουν την πτερορροια που έρχεται και παράλληλα να βρώ κάποιο σημάδι για το πρόβλημα. Τα πουλάκια μου τα παρατηρώ συνέχεια (με ευχαριστεί καί με ηρεμεί) και βλέπω ότι τρώνε κανονικά, είναι δραστήρια, τα αρσενικά κελαηδανε όλη τη μέρα αλλά ξέρω ότι μπορεί να υπάρχει κάποια παθογένεια που κρύβεται. Ελπίζω να τη βρω εν καιρώ.
 
Ελπίζω να τη βρω εν καιρώ.
Θα πρέπει να επισκεφτείς ένα Πτηνίατρο για να κάνει εξετάσεις επιχρίσματος από το εσωτερικό του ράμφους και εξετάσεις στις κουτσουλιές (μικροσκοπικές και μικροβιολογικές) για να εντοπιστεί τυχόν πρόβλημα.
 
Φίλε μου και για μένα παίζουν όλα τα ενδεχόμενα καί ψάχνω να βρω την απάντηση ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα.
Αυτό φυσικά επιβάλεται, αλλά απλά, είναι πολύ δύσκολο. Τα πιθανά αίτια είναι πολλά. Αν μάλιστα δεν πρόκειται για κάποιο συγκεκρημένο αλλα για κάποιο συνδιασμό τους, τότε οι απαντήσεις γίνονται ακόμα πιο δύσκολες. Οσο περισσότερο διαβάζει κανείς γύρο απο το θέμα και παρατηρεί με προσοχή τα πουλιά, τόσο οι πιθανότητες να κρίνει σωστά, μεγαλώνουν. ΕΔΩ και μια προσέγκιση σε σχέση με τις διατροφικές ελλήψεις που είναι και αυτός ένας απο τους παράγοντες θανάτου στο αυγό.
 
Καλησπέρα φίλοι μου. Το ζευγάρι που πέρυσι έκανε τόσες αποτυχημένες γέννες φέτος ήδη από την πρώτη γέννα έβγαλε 3 πουλάκια από 4 αβγά. Τους έκανα πολύ καλή προετοιμασία με διατροφή και φαίνεται να πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Το ζευγάρι βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, κοντά σε τζαμί για να έχει φώς. Τους έχω καί αφυγραντήρα γιατί πιστεύω ότι πέρυσι η υγρασία έπαιξε ρόλο. Θά ήθελα να ρωτήσω το εξής: επειδή έχουν ξεκινήσει καί ρίχνουν κροτίδες κάποια ορκ λόγω Πάσχα, υπάρχει κίνδυνος για τα μικρά; Μήπως πρέπει να ψάξω άλλο μέρος; Είμαι στο δεύτερο όροφο καί όταν σκανε οι κροτίδες ακούγονται αρκετά.
 
επειδή έχουν ξεκινήσει καί ρίχνουν κροτίδες κάποια ορκ λόγω Πάσχα, υπάρχει κίνδυνος για τα μικρά; Μήπως πρέπει να ψάξω άλλο μέρος; Είμαι στο δεύτερο όροφο καί όταν σκανε οι κροτίδες ακούγονται αρκετά.
Το Πάσχα σε τι φάση υπολογίζεις να βρίσκονται; Θα έχουν αυγά ή πουλάκια και πόσων ημερών;
 
Τους έχω καί αφυγραντήρα γιατί πιστεύω ότι πέρυσι η υγρασία έπαιξε ρόλο.
Καλημέρα. Να χαίρεσαι τα πουλάκια.
Το ζήτημα της υγρασίας συναρτώμενο με τη θερμοκρασία και τη φάση ζωής του αυγού αναφέρεται στο παρακάτω θέμα που σου επισυνάπτω.
Επίσης στο άρθρο του φόρουμ για την αναπαραγωγή καναρινιών https://community.petbirds.gr/threads/Η-αναπαραγωγή-των-καναρινιών.29538/
αναφέρονται χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

Περιβαλλοντικές συνθήκες​

Η ημερήσια διάρκεια κυμαίνεται από 12 έως 14 ώρες.

Σε περίπτωση εσωτερικής αναπαραγωγής με τεχνητό φωτισμό, η διάρκεια αυτή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 14 ώρες, γιατί υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο τα πουλιά να προχωρήσουν σε πτερόρροια, μια φυσιολογική ετήσια κατάσταση (περί το τέλος του καλοκαιριού), ασύμβατη όμως με την φάση της αναπαραγωγής.

Η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι από 18 έως 24 oC .

Η υγρασία να κυμαίνεται από 60 έως 80%.

Για να αποφύγουμε την ανάπτυξη παθογόνων, είναι προτιμότερο κατά το μεγαλύτερο μέρος της επώασης να τηρείται το κατώτερο επίπεδο υγρασίας και να αυξάνεται κατά τις τελευταίες μέρες που αναμένεται η εκκόλαψη των νεοσσών, ώστε μέσω της υγρασίας να διευκολυνθεί η ρήξη των αυγών.

Η θερμοκρασία και η υγρασία που πρέπει να υπάρχει στον χώρο κατά την αναπαραγωγή είναι αρκετά πολύπλοκο θέμα. Εάν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο, διαβάσετε με προσοχή το άρθρο μας Θερμοκρασία και υγρασία την περίοδο επώασης καναρινιών
 
@Stavros Σταύρο μέχρι να λάβεις τις πληροφορίες από @kathoiki σχετικά με τον χρόνο που θα βρίσκονται τα αυγά η τα Πουλιά το Πάσχα να ρωτήσω εγώ για το ίδιο πράγμα αναφέροντας ότι το Μεγάλο Σάββατο/Κυριακή του Πάσχα τα αυγά θα είναι την 11 και 12η μέρα επώασης με εκτιμώμενη ημερομηνία εκκόλαψης 18 Απριλίου ημέρα Τρίτη. Τι μέλη γενέσθαι;
 
Back
Top