Αναπαραγωγή Ζευγάρι ρίχνει τα νήματα κάτω στον πάτο

φωντας1993

PB New Member
Εγγραφή
10 Φεβ 2016
Μηνύματα
14
Πόλη
Καρδίτσα
Καλησπέρα παιδια.. Εγω τωρα αρχιζω να ξανασχολουμαι με τα καναρίνια μετα απο 3-4 χρονια.έχω 2 ζευγάρια μαζί αυτήν τη στιγμή. Το ένα το ζευγάρι έχει σχεδόν ρίξει όλα τα νήματα κάτω στον πάτο και έχουν βάλει και λίγα (ελάχιστα)μέσα στη φωλιά. Γιατί;
 
Δεν ειναι ακομα ετοιμα τα πουλακια σαν ζευγαρακι και για αυτο τα πετανε κατω στον πατο.
 
Πες μας σε τι χώρο τα έχεις, σε τι θερμοκρασία και με πόσες ώρες ημερήσιου φωτισμού.. ακόμα τι διατροφική προετοιμασία έχεις κάνει και τι διατροφή τους παρέχεις;
 
Πήρα μια καναρα απο πετ σοπ και μου είπαν βαλτη μεσα στον καναρο.χωρις καμια προετοιμασία. Και μάλλον απο τι βλέπω δεν ειναι έτοιμα. Τωρα τι κάνω; Για πείτε μου ρε παιδιά σαν πιο έμπειροι...

Τα έχω στο υπόγειο με καλή θερμοκρασία και καλό φώς
 
Πήρα μια καναρα απο πετ σοπ και μου είπαν βαλτη μεσα στον καναρο.χωρις καμια προετοιμασία.
Δεν ξέρουν καλά οι άνθρωποι στα petshops, τόσα ζώα και τόσα προϊόντα πουλάνε, πως να ξέρουν τα πάντα το ίδιο καλά.
Εφόσον γνωριστήκαμε, ό,τι θες να το συζητάς εδώ. Αυτό που σου είπαν ήταν λάθος.
Τα έχω στο υπόγειο με καλή θερμοκρασία και καλό φώς
Καλό εξαερισμό έχει; Μήπως έχει υγρασία, έρποντα έντομα ή τρωκτικά;
 
απο τι βλέπω δεν ειναι έτοιμα. Τωρα τι κάνω;
Σωστά βλέπεις.
Φυσικά έπρεπε να μπουν πρώτα σε καραντίνα, αλλά τώρα είναι αργά.
Βάλε χώρισμα, απλά να βλέπονται.
Νήμα θα βάλεις όταν το θηλυκό αρχίζει και μαζεύει στη φωλιά υλικό.
Τότε θα επιτρέψεις και στο αρσενικό να βρεθεί στον ίδιο χώρο για το επικείμενο ζευγάρωμα.
Πήρα μια καναρα απο πετ σοπ και μου είπαν βαλτη μεσα στον καναρο.χωρις καμια προετοιμασία.
Λάθος τους.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστή η κίνηση αυτή.
Πολλές φορές τα σοβαρότερα λάθη γίνονται από αυτούς που νομίζουν πως τα ξέρουν "όλα".
Και συνήθως αυτοί δε μαθαίνουν ποτέ.
 
Πήρα μια καναρα απο πετ σοπ και μου είπαν βαλτη μεσα στον καναρο.χωρις καμια προετοιμασία. Και μάλλον απο τι βλέπω δεν ειναι έτοιμα. Τωρα τι κάνω; Για πείτε μου ρε παιδιά σαν πιο έμπειροι...
Δεν είναι μόνο το ότι δεν είναι έμπειρα.. Πέρα απ την καραντίνα που δεν κράτησες (δε φταις εσύ στο πετ σοπ σου είπαν ό,τι να ναι) επίσης δεν έκανες και κάποια διαδικασία γνωριμίας. Για φαντάσου εσένα στο σπίτι σου που μένεις ας πούμε μόνος σου να σου φέρουν κάποιον άλλο να μείνει μαζί σου έτσι στα ξαφνικά; Αυτό που έκανες στρέσαρε το αρσενικό και θεώρεισαι την κανάρα ως εισβολέα. Πάλι δε φταις εσύ.. αλλά εδώ είμαστε εμείς να σε βοηθήσουμε σε ό,τι χρειαστείς!

Λοιπόν!
Τα έχω στο υπόγειο με καλή θερμοκρασία και καλό φώς
Αυτό δεν βοηθάει εμάς.. Τι εννοείς καλή θερμοκρασία; Για να μπορέσουν να ζευγαρώσουν τα καναρίνια πρέπει η θερμοκρασία να είναι 18-20 βαθμούς και το ημερήσιο φως του ήλιου να διαρκεί 14 ώρες την ημέρα. Πρέπει δλδ το περιβάλλον που τα έχουμε να προσομοιάζει τις συνθήκες που έχει η άνοιξη. Όταν λες καλό φως τι εννοείς; Τεχνητό ή από τον ήλιο; Γενικά το υπόγειο δεν είναι πολύ καλό σημείο για να ζευγαρώσουν τα καναρίνια σου. Από άποψη φωτισμού από άποψη υγρασίας από άποψη εξαερισμού. Στο μπαλκόνι δεν μπορείς να τα έχεις; Να έχουν οξυγόνο και να δέχονται το φυσικό φως του ήλιου και μαζί και την Βιταμίνη D που είναι ζωτικής σημασίας! Για μένα πριν ξεκινήσεις την αναπαραγωγή βρες ένα καλύτερο μέρος να τα έχεις.. Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει: https://community.petbirds.gr/threads/Επιλογή-θέσης-κλουβιού-στο-σπίτι.25549/

Αφού τώρα βρεις το μέρος, το κλουβί δε θα ξανακουνηθεί! Θα πρέπει να είναι σε σταθερό σημείο μέχρι να βγουν οι νεοσσοί απ τη φωλιά φαντάσου! Οπότε στο σημείο που θα αποφασίσεις τα βάζεις στη ζευγαρώστρα με το χώρισμα (δες εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Αναπαραγωγή-καναρινιών-σε-ζευγαρώστρες.17713/ ) και στη συνέχεια θα κάνεις διατροφική προετοιμασία.

Το πρόγραμμα και η διατροφή που θα τους παρέχεις για 2 μήνες (τόσο διαρκεί περίπου η διατροφική προετοιμασία) αναγράφεται εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Ζευγάρωμα-καναρινιών.17674/ . Την προετοιμασία που θα τους κάνεις διατροφικά δεν πρέπει να την παραλείψεις! Με την αλλαγή της διατροφής καταλαβαίνουν πως ήρθε η άνοιξη (μαζί με την θερμοκρασία και τις 14 ώρες ημερήσιου ήλιου φυσικά) και πέρα απ αυτό παίρνουν δυνάμεις και είναι έτοιμα για όλη την αναπαραγωγική περίοδο που αποτελείται από 2 γέννες! Γι αυτό τα προετοιμάζουμε πριν τα βάλουμε μαζί! 😉 Μόλις δεις ότι η θηλυκιά πιάνει νήμα και το βάζει στη φωλιά, λίγο πριν ολοκληρώσει τη φωλιά βγάζεις το χώρισμα και καλούς απογόνους! Αν όλα αυτά που σου είπα (φυσικά με βάση τα άρθρα του φόρουμ μας) τα τηρήσεις τότε δε θα έχεις κανένα πρόβλημα και θα δεις γρήγορα μικρούλια!

Εδώ σου επισυνάπτω μερικά άλλα πολύ ενδιαφέρονται και γεμάτα πληροφορίες άρθρα για να μάθεις κι άλλα για τον μαγικό κόσμο των καναρινιών και της αναπαραγωγής:
Μια ακόμα ερώτηση τώρα.. Τι διατροφή τους παρέχεις; Οι σπόροι που τους δίνεις είναι συσκευασμένοι ή χύμα; Πέρα απ τους σπόρους τι άλλο τους δίνεις;
 
Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες.στο υπόγειο που τα έχω δεν έχει πολύ φυσικό φως κ έτσι τα έχω βάλει και τεχνητό. Τροφή χύμα αγοράζω και τους δίνω και αυγό.
 
στο υπόγειο που τα έχω δεν έχει πολύ φυσικό φως κ έτσι τα έχω βάλει και τεχνητό.
Ψάξε να βρεις άλλη θέση του κλουβιού αν θες να σου ζευγαρώσουν και να έχεις ένα υγιές ζευγαράκι... εγώ μια χρονιά τα είχα στο υπόγειο και δεν είδα ούτε ένα νεοσσό... άκουσε μας!
Και ξαναρωτάω.. Τι θερμοκρασία έχει στο υπόγειο; Πόσες ώρες φως (τεχνητό και του ήλιου);

Τροφή χύμα αγοράζω και τους δίνω και αυγό.
Αυτά δεν είναι αρκετά για να ζευγαρώσουν.. και γενικά δεν είναι αρκετά για ένα ζευγάρι καναρίνια..

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
Αρχικά και πολύ σημαντικό είναι η τροφή που του παρέχεις να είναι συσκευασμένη. Η χύμα τροφή μόνο προβλήματα φέρνει!

Δεύτερον, η διατροφή των καναρινιών όσο πιο πλούσια είναι τόσο καλύτερο γι αυτά! Αλλά η διατροφή τους εξαρτάται πολύ και απ την περίοδο που διανύουμε. Θα προσπαθήσω να στα πω απλά και συνοπτικά:
  • ΠΤΕΡΟΡΟΙΑ: Αύγουστο με Οκτώβρη στις πολλές ζέστες τα πουλάκια μας αλλάζουν πτέρωμα (πτερόροια -> https://petbirds.gr/article/bird-moulting/) και είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία και εμείς πρέπει να τα βοηθήσουμε!
    • Βραστό αυγό (για πάνω από 12') ή αυγοτροφή εμπορίου ή δικιά σου σπιτική αυγοτροφή (https://community.petbirds.gr/threads/Η-δικιά-μου-σπιτική-αυγοτροφή.18764/ | εγώ αυτή τους δίνω χρόνια τώρα! Οικονομική, φρέσκια, ποιοτική και πεντανόστιμη!) 3 φορές την εβδομάδα.
    • Μπάνιο σε πρώτη ζήτηση! Όταν φυσικά το επιτρέπει ο καιρός και δεν φυσάει! Καλύτερα να βάζεις την μπανιέρα πρωί και μετά από μισή ώρα και αφού έχει κάνει μπανάκι τη βγάζεις γιατί μετά το νερό βρωμίζει και μπορεί να πάει να πιει από κει νερό με επιπτώσεις στην υγεία του.
    • Λαχανικά και φρούτα 3-4 φορές την εβδομάδα. Μιας και έχει ζέστη μηλαράκι, αγγουράκι, και ό,τι έχεις (απ αυτή την λίστα -> https://community.petbirds.gr/threads/Λαχανικά-και-φρούτα-που-μπορουμε-να-δίνουμε-στα-καναρινια-μας.15920/ ) να του δίνεις! Αλλά μην το κρεμάς στο κάγκελο... Να βάζεις το κάθε τι σε μια αυγοθήκη.. 😉 Καλά πλυμένα πάντα και στεγνωμένα καλά και μετά τα προσφέρουμε στα φιλαράκια μας!
    • Μεγάλο κλουβί για να πετάνε! Όταν αλλάζουν φτερά όσο πιο πολύ πετάνε τόσο πιο εύκολα χάνουν και αποκτούν ξανά φτερά... Οπότε μεγάλο κλουβί και πέταγμα!
    • Και μπορείς να ενισχύσεις τη διατροφή του με κάποιους έξτρα σπόρους! Περίλλα λευκή, βρώμη, σπόρο από γαιδουράγκαθο, νίζερ και λιναρόσπορο. Αυτά τα βάζουμε σε ξεχωριστή ταίστρα μέσα στο κλουβί.
    • Βότανα! Είναι τόσο σημαντικά και κάνουν τόσο καλό που τα δίνουμε ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ! Εϊτε αποξηραμένα είτε μέσα στην αυγοτροφή που φτιάχνεις είτε και χλωρά (κλωναράκια). Ρίγανη, δυόσμος, γλυκάνισσο, ταραξάκο, γαιδουράγκαθο κτλ μόνο καλό θα του κάνουν!
    • Φύτρα σπόρων. Κάτι εξειδικευμένο αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις!
  • ΧΕΙΜΩΝΑΣ: Μετά την πτερόροια και αφού έχουν νέο λαμπερό και υγιές φτέρωμα τα καναρίνια μας ξεκουράζονται από την επίπονη διαδικασία της αλλαγής του φτερώματος. Ή όπως αλλιώς το λέμε ξεχειμωνιάζουν και ανακτούν δυνάμεις για την άνοιξη που έρχεται! Η περίοδος αυτή διαρκεί από την ώρα που θα τελειώσει η πτερόροια (Οκτώβρη-Νοέμβρη δλδ)μέχρι τον Μάρτη - Απρίλη που θα πυρώσουν και θα ζευγαρώσουν! Το χειμώνα λοιπόν δίνουμε μια φορά την εβδομάδα αυγό/αυγοτροφή εμπορίου/σπιτική αυγοτροφή κανένα φρουτάκι ή λαχανικό καλό κάνει και φυσικά τα σημαντικά βότανα! Ακόμα λόγω κρύου μπορείς να βάλεις λίγο παραπάνω καναβούρι, έναν λιπαρό σπόρο που τα παχαίνει έτσι ώστε να αντέχουν στο κρύο!
  • ΆΝΟΙΞΗ: Όσο φεύγει ο χείμωνας και έρχεται η άνοιξη τόσο δίνεις σταδιακά και πιο συχνά τα καλούδια για να καταλάβουν και αυτά ότι έρχεται η άνοιξη και πρέπει σιγά σιγά να ετοιμάζονται για το ζευγάρωμα. Δηλαδή αρχίζεις και δίνεις αυγό και λαχανικά και φρούτα όλο και πιο συχνά... 2 φορές την εβδομάδα αυγό, μετά 3 φορές μέχρι που αυγό δίνεις κάθε μέρα! Ταυτόχρονα έχει ανέβει η θερμοκρασία και ο ήλιος λάμπει για 14 ώρες! Έτσι το ένστικτό τους τους λέει πως ήρθε η ώρα να ζευγαρώσουν μιας και τα καλούδια της φύσης είναι όλο και περισσότερα! Άρα έχει έρθει για τα καλά η άνοιξη! ΄Γι αυτή την περίοδο διάβασε τα άρθρα που σου παρέθεσα στο προηγούμενο μήνυμά μου!
*Μερικά ακόμα tips για να χτίσουν τα καναρινάκια σου ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα:
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Η θερμοκρασία είναι γύρω στους 16-17 βαθμούς. Το φως είναι από τις 8-7 το απόγευμα(πηγαίνω ανάβω το φως το πρωί και μετά πάω το σβήνω)
 
το φως είναι από τις 8-7 το απόγευμα(πηγαίνω ανάβω το φως το πρωί και μετά πάω το σβήνω)
Δεν κατάλαβα.. Το πρωί τι ώρα το ανάβεις και τι ώρα το σβήνεις;

Αυτό που σου είπα για αλλαγή του χώρου ούτε που το σκέφτεσαι; Όλα αυτά γιατί τα γράφω;
 
Παιδιά εσείς μια χαρά τα γράφετε κι ευχαριστώ κιόλας για τις πληροφορίες...8 το πρωί ανάβω το φως και 7 τ απόγευμα το σβήνω..Αλλά δεν έχω πολύ χώρο. Τώρα θα δω τι θα κάνω γιατί και λόγω δουλειάς είναι λίγο δύσκολη η κατάσταση. Έχω έναν χώρο με πολύ καλό φως(Φυσικο) για να τα βαλω εκει αλλά δεν έχει την θερμοκρασία του υπογείου.

Παιδιά μόλις πήγα στα καναρίνια και είδα ότι έχουν την φωλιά σχεδόν έτοιμη.λίγα νήματα είναι ακόμη κάτω στον πάτο.. Τώρα ποτέ να περιμένω αυγά; (συγνωμη αν γίνομαι κουραστικός).
 
Παιδιά μόλις πήγα στα καναρίνια και είδα ότι έχουν την φωλιά σχεδόν έτοιμη.
Έχω έναν χώρο με πολύ καλό φως(Φυσικο) για να τα βαλω εκει αλλά δεν έχει την θερμοκρασία του υπογείου.
Προτείνω να τα πας στον άλλο χώρο.. Τι θερμοκρασία εχει εκεί; Ο φωτισμός είναι μόνο φυσικός;

Τώρα ποτέ να περιμένω αυγά;
Ναι.. Δώσε ασβέστιο στο νερό τους (θα πας στο πετ σοπ και θα πεις πως θες υδατοδιαλυτο ασβέστιο). Ακόμη θα δώσεις και το τσόφλι απ το αυγό, λίγο σουσάμι ωμό και φυσικά πάντα και μόνιμα στο κλουβί κόκκαλο σουπιάς! 😉

(συγνωμη αν γίνομαι κουραστικός).
Δεν γίνεσαι κουραστικός και μη ζητάς συγγνώμη!
 
χαχα οκ.. Ναι μονο φυσικος αλλα η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή. Όσο είναι η εξωτερική.. Βλέπω ότι στον πατο της φωλιάς δεν έβαλαν νημα. Κάποιος μου είπε ότι πρέπει να τα βάλω λίγο νημα εγω γιατί αν κάνει αβγό θα το σπάσει. Ισχύει;
 
βλέπω ότι στον πατο της φωλιάς δεν έβαλαν νημα.
πήγα στα καναρίνια και είδα ότι έχουν την φωλιά σχεδόν έτοιμη.
Αυτό πως γίνεται βρε Φώντα; 😛 Γνώμη μου πήγαινε τα στον άλλο χώρο κι ας κάνει πιο κρύο.. Ο φυσικός φωτισμός είναι καλύτερος.. και το υπόγειο δεν είναι και ο,τι καλύτερο.

γιατί αν κάνει αβγό θα το σπάσει. Ισχύει;
Γι αυτό το λόγο βάλε στην φωλιά μια τσόχα και άστη να ξαναχτίσει φωλιά. https://community.petbirds.gr/threads/Τσόχα-στις-φωλιές.141/
 
χαχα θα με τρελάνουν παιδιά. Τελικά έβαλαν σ όλη τη φωλιά νήμα. Είναι κομπλε
Πάρε τη φωλιά, αγόρασε και βάλε από κάτω τσόχα! Διάβασε το άρθρο αυτό: https://community.petbirds.gr/threads/Τσόχα-στις-φωλιές.141/ είναι σημαντική η τσόχα μην το αμελήσεις!

τα πήγες στον άλλο χώρο;
 
Παιδιά Όχι ακόμη δε πρόλαβα. Μετά το μεσημέρι γιατί τωρα έχω δουλειά. Δεν θα τα πειράξει η αλλαγή χώρου τωρα που έχουν κάνει φωλιά;
 
Back
Top