Φροντίδα Ζευγάρι Red Rumps δεν ξαναμπαίνουν στο κλουβί

gatsoulis

PB New Member
Εγγραφή
10 Απρ 2021
Μηνύματα
4
Καλησπέρα Παιδιά

Πριν από 2-3 μήνες απέκτησα ενα ζευγάρι RED RUMPS ( τουλαχιστον μ ειπαν ειναι ζευγαρι ) και οτι είναι περίπου 5-6 μηνών το καθένα. Ήταν από την αρχή στο ίδιο κλουβί μαζί οπότε δεν μπήκα στην διαδικασία να τα χωρίσω ωστε να ειναι η εκπαίδευση πιο εύκολη ( επίσης αφού τα πουλάκια ήταν εξ αρχής μαζί δεν ήξερα κατά πόσο είναι καλό να τα χωρίσω ) . Ξεκίνησα την εκπαίδευση με κεχρί προσφέροντας τους πρώτα απεξω και έχω φτασει σε σημειο να ανοιγω την πορτα του κλουβιου και το ενα ( αρσενικο ) να τρωει απο το χερι και να εχει ανεβει και 3-4 φορες πανω στο χερι μ για να φαει αλλα με δυσκολια και το αλλο ( θυλικο ) να εχει μαθει να ανεβαινει στο χερι μ για να του δινω λιχουδια απο ΕΝΑ συγκεκριμενο βεβαια κλαδι οχι απο οπου να ειναι και επισης εχει κατσει και 2-3 φορες ΜΟΝΟ του να το χαιδεψω στο κεφαλι για αρκετη ωρα . Επειδη ειναι λιγο στενο το κλουβι και για τα δυο και θελω να τα αφηνω πι συχνα εξω το προβλημα μ ειναι οτι οταν τα αφηνω εξω ( δυο φορες τα εχω αφησει ) αυτα πανε και καθονται πανω στο κουρτινοξυλο του δωματιου μ και δεν κουνιουντε απο εκει ουτε για να πανε να φαμε με αποτελεσμα να μενουν αρκετες ωρες νυστικα και να μην πηγαινουν με τπτ να φανε ουτε καν κατι που ειναι εκτος κλουβιου ακομα και οταν βγαινω εξω απο το δωματιο. Με αποτελεσμα ολο αυτο να χρειαζεται να κλεινω το φως ωστε να μπορεσω να τα πιασω και αυτα ειτε να χτυπανε πετωντας απο το φοβο τους ειτε να κραζουν και να δαγκωνουν αφου τα πιασω και οταν ανοιγω το φως να βρισκονται σοκαρισμενα. Βεβαια την επομενη μερα η εκπαιδευση εντως του κλουβιου συνεχιζεται κανονικα χωρις να με φοβουνται παραπανω απο οσο με φοβοντουσαν τουλαχιστον. Εχω δοκιμασει και να απλωσω το χερι μ αλλα και την μεθοδο με το ξυλακι και την λιχουδια για να τα βαλω μεσα αλλα δεν κανουν καν κινηση και δεν θελω να τα στρεσαρω με το να κλεινω τα φωτα και να τα πιανω.
Ενα προβλημα που εχω ειναι οτι το κλουβι το εχω στο σαλονι αλλα για να τα αφησω θα πρεπει να τα παω στο δωματιο μ αλλα φαινεται να εχουν συνηθησει το χωρο και παιρνουν μονα τους το χρονο του και βγαινουν μονα τους χωρις να τα πιεζω το ξερω οτι ειναι προβλημα αλλα προς το παρων δεν γινεται αλλιως.

Συγνωμη για το τεραστιο κειμενο αλλα ηθελα να ειμαι αναλυτικος για να γινει οτι καλυτερο για τα παπαγαλακια μ.
Οποια συμβουλη και σχολιο δεκτη.

Ευχαριστω εκ των προτερων! :)
[automerge]1624918317[/automerge]
Συγνωμη που δεν συστηθηκα απο την βιασυνη μ :P ειμαι ο Νωντας ειμαι νεο μελος και εχω 2 παπαγαλακια RED RUMPS και ενα καναρινι που σκοπευω να τα κανω δυο για να ειναι ζευγαρακι!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γεια σου Νώντα. Καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Για το καναρίνι: καλό θα ήταν να επιλέξεις σύντροφο από Οκτώβριο, μετά την πτερόρροια. Σε κάθε δε νέα εισαγωγή πτηνού στο σπίτι σου, χρήσιμο επίσης είναι να κρατάς 40 ημέρες καραντίνα στο νεοεισαχθέν πτηνό, σε δικό του χώρο, σε δικό του κλουβί και με δικά του σύνεργα κλουβιου (ποτίστρες, ταΐστρες κλπ), ώστε να βεβαιώνεσαι ότι χαίρει άκρας υγείας και δεν μεταφέρει κάποιον μολυσματικό παράγοντα.
Για τους παπαγάλους σου: κατά τα λεγόμενά σου, χρειάζεσαι πρώτα από όλα ένα άνετο κλουβί (το μεγαλύτερο είναι και το καλύτερο) ώστε να έχουν τουλάχιστον έναν χώρο που να νιώθουν καλύτερα. Έπειτα, κι εφόσον δεν μπαίνουν μόνα τους μέσα στο κλουβί, και λόγω του ότι η εκπαίδευσή τους / εξοικείωσή τους μαζί σου δεν έχει προχωρήσει τόσο ώστε να μπορείς να τα βάλεις στο κλουβί με πιο ήπιους τρόπους, π.χ. με ξυλάκι... χωρίς πολλά πολλά και κυρίως χωρίς εκείνα να τρομάξουν τόσο πολύ, θα έλεγα να μην τα αφήνεις ακόμα να βγαίνουν έξω. Ο φόβος, δεν θα τα αφήσει να νιώσουν καλά μαζί σου και να εξημερωθούν στον βαθμό που απαιτείται. Προτείνω επίσης να συνεχίσεις με μεγαλύτερη επιμονή την ήπια ενασχόληση μαζί τους, ώστε να μπορείς να τα πιάνεις ή να ανεβαίνουν στο χέρι σου, για να τα πηγαίνεις μέσα στο κλουβί τους, κι έπειτα να τα ξαναβγάλεις.
 
Σας ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας ειναι πανω κατω αυτα που ειχα σκοπο να κανω και κυριως το προβλημα μ ηταν οτι θα ηθελα να βγαζω τα πουλια πιο συχνα εξω αλλα δεν ηξερα τι ειναι καλυτερο γι αυτα αφου προς το παρων ειναι αυτες οι αντιδρασεις τους. Το νεο κλουβι εχει μπει ηδη στα σκαρια και σκεφτομαι να τους φτιαξω ενα εγω με διαστασεις Μ90 χ Π70 χ Υ120 (εσωτερικο) με ολικο υψος 170. Αν υπαρχει καποια παρατηρηση για τις διαστασεις καλοδεχουμενη θα μπορουσα να το φτιαξω μεγαλυτερο απλα κρατηθηκα λιγο για να ειναι πιο ευκολοχρηστο στην χρηση του και στον καθαρισμο του γτ θα ηθελα να ειναι και εντος σπιτιου. Σκοπευα σαν βαση να χρησιμοποιησω βεργες στρατζαριστες τετραγωνες. Θελω να ρωτησω τιμη για αλουμινιο και γαλβανιζε ( δεν ξερω αν ειναι καλο για τα πουλια ) αλλα προς το παρων εχω βρει καποιες σιδερενιες σε καλη τιμη και καπου ειχα διαβασει οτι μπορω να τις βαψω με ρυπολινη νερου και οτι το συγκεκριμενο χρωμα χρησιμοποιειτε και σε παιδικα παιχνιδια και ειναι ασφαλες διορθωστε με αν κανω λαθος. Αν τλκ προχωρησω με τις σιδερενιες βεργες θα ηταν σωστο πριν το χρωμα να περασω μινιο η καποιο ασταρι το σιδερο για την αποφυγη σκουριας η θα διατρεχουν μεγαλυτερο κινδυνο τα πουλια σε περιπτωση που δαγνωσουν το καγκελο και ξυσουν το χρωμα με το μινιο η το ασταρι.

Ξανα συγνωμη για το μεγαλο κειμενο και σας ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας! :D

 
Βασικη προυποθεση για να βγει ενας παπαγαλος απο το κλουβί του,ειναι να εχουμε εξασφαλισει και τον τροπο τον οποιο θα επιστρέψει σε αυτο.
Ο τροπος που εφαρμοζεις αυτη την στιγμη στην καλύτερη περιπτωση κραταει πισω την διαδικασια εξοικείωσης των πτηνων με εσενα.

Κοιτα για αλουμινιο ή στην χειρότερη γαλβανισμενο υλικό (ρισκο δηλητηρίασης).
Το απλο σιδερο με επεξεργασια απο εσενα δεν θα πρεπει να ειναι στις επιλογες σου.
 
@Tony Forpus Συγνωμη απλα επειδη δεν καταλαβα εννοειται την διαδικασια του να τα βγαζω εξω και στην συνεχεια να τα βαζω μεσα με το ζορι οτι δεν ειναι σωστη οποτε καλυτερα θα ειναι να συνεχισω την βασικη εκπαιδευση μεσα στο κλουβι χωρις να τα βγαζω εξω μεχρι να φτασουμε σε ενα καλυτερο σημειο εξοικειωσης με τους παπαγαλους σωστα?

Οσον αφορα το κλουβι το σιδερο το ξεχναμε τελειωσε. Το αλουμινιο θα μπουρουσε να βαφτει με το χρωμα που ανεφερα παραπανω ( ρυπολινη νερου καθαρα για αισθητικους λογους ) η καλυτερα να μην το διακινδυνεσω. Και μια τελευταια ερωτηση αφου απο το γαλβανιζε υπαρχει πιθανοτητα δηλητηριασης με τι θα μπορουσα να αντικαταστησω το κουνελοσυρμα που σκεφτομουν να βαλω εξ αρχης?
 
Ακριβως,θα πρεπει να ειναι πληρως εξοικιωμενα με εσενα για να ειναι ασφαλες να βγουν εκτος κλουβιου.

Ναι μην περασεις καποιο υλικο στο αλουμινιο,οσο και "καλό" να ειναι το υλικο ειναι περιττο.
Το γλβανιζε ειναι ενα "αναγκαστικό" ρισκο καθως δεν θα βρεις καποιο αλλο υλικο,ενδεχομενως να υπαρχει πλεγμα αλουμινιου αλλα θα φυγει πολυ το κοστος.
 
Back
Top