Αναπαραγωγή Ζευγάρωμα καναρινιών Δεκέμβριο;

THODORIS1982

PB Member
Εγγραφή
22 Οκτ 2007
Μηνύματα
759
Πόλη
Λάρισα
Εχω στην εκτροφη δυο κοινα καναρινακια. Ενα αρσενικο που μολις πριν 15 μερες ολοκληρωσε την πτερορια και την εχει δει λαικος τραγουδιστης δε βαζει γλωσσα μεσα του. Και ενα θυληκο εναμιση περιπου χρονου που δεν περασε πτερορια οσο το εχω στην κατοχη μου(απο Μαιο) ειχαν σαν ζευγαρι τον Ιουλιο δυο αποτυχημενες γεννεσ. Τη πρωτη φορα ειχα εξι αυγα καταλληλα για ομελετα την δευτερη τρια τα δυο σποριασμενα. Γεννηθηκαν 2 νεοσσοι. Η καναρα για αγνωστο λογο πιθανον λογω του καυσωνα που επικρατουσε τοτε σταματησε να ταιζει περιπου την 13 μερα.Απο τοτε εχω μιοα καναρα κοτα καθε μερα και ενα αυγο. Προβληματιστηκα τοτε και πολλοι μου ειπαν να μην ζευγαρωσω αυγουστο μηνα καθωσ πλησιαζει η ωρα τησ πτεροριασ. Μονο που αυτη δεν ηρθε ποτε για την κοτουλα. Σημερα διαπιστωσα φλερτ αναμεσα στο ζευγαρι. Και τα δυο ειναι ανυσηχα απο το πρωι. Τα πουλια βρισκονται εξω και εδω στη Λαρισα μερικα πρωινα αγγιζουμε το μηδεν.Αξιζει να δοκιμασω για ζευγαρωμα. Η θα μου ψοφισει η καναρα. Πιστευω οτι οταν θα ειναι η εποχη ζευγαρωματοσ δεν θα εχω αποτελεσματα με αυτο το ζευγαρι.
 
Αν τα πουλιά τα αφήσεις έξω αποτυχία θα έχεις στην αναπαραγωγή. Τον χειμώνα μόνο μέσα, σε εσωτερικό χώρο και με ελεγχόμενη θερμοκρασία στους 21 με 22 βαθμούς κελσίου η κατώτερη νομίζω. Για να είναι πυρωμένα αυτή την εποχή και σε εξωτερικό χώρο, μάλλον τους δίνεις τροφή με πολλές πρωτεΐνες, θα πρέπει να τους κάνεις δίαιτα.
 
Αξιζει να δοκιμασω για ζευγαρωμα. Η θα μου ψοφισει η καναρα. Πιστευω οτι οταν θα ειναι η εποχη ζευγαρωματοσ δεν θα εχω αποτελεσματα με αυτο το ζευγαρι.
Εγώ θα έλεγα επίσης να εφαρμόσεις μια συντηρητική διατροφή αυτή την περίοδο και να τα προετοιμάσεις σωστά ένα μήνα πριν ξεκινήσει φυσιολογικά η αναπαραγωγική περίοδος προκειμένου να ζευγαρώσουν τότε.
 
Σε ολα τα πουλια αυτη την περιοδο δινω μονο σπορους. Δινω κελαιδινη special της Λυδιας. Και μια φορα τη βδομαδα πολυβιταμινη τησ bogena. Ποσο πιο διαιτα; Δε δινω αυγοτροφη. Το συγκεκριμενο ζευγαρι εχει μπερδεψει το χρονο
 
Για το αρσενικο καναρινι ειναι πολυ πιθανο να του γλυκοτρωει το.. Οργανο του. Εγω προσωπκα εχω στο μπαλκονι μου καρδερινα που τρωει σιδερα για να βατεψει αλλα τν προοριζω για μια αποπειρα με θυλικο φλωρο... ειδομεν... Ομως θυλικο πουλι εξω (καιστη λαρισα) η προσπαθεια ειναι καταδικασμενη νομιζω. Σημασια εχουν και τι σπορια τρωνε επεισης
 
καλημερα σε ολους καλο θα ειναι να σταματησεις την παροχη αυγοτροφης και να αρχισεις σταδιακα ν την προσφερεις απο το ιανουαριου με την προειποθεση οτι θα ξεκινησεις αναπαραγωγη αρχες απριλιου τωρα οσο αναφορα τη διαιτα συμφωνο μειωσε το ποσοστο των λιπαρων σπορων και συμπληρωσε το μειγμα σου με κεχρι φυσικα θα αφηνης τα σπορακια στη ταιστρα εως του εξαντληθουν για να μην εχουν περιθωριο επιλογης ως γνωστων προτιμουν τους λιπαρους σπορους και τελος υπομονη μεχρι την ανοιξη!
 
Καταρχάς αυτή είναι η προσωπική μου άποψη γενικότερα για το θέμα, από παλαιότερη συζήτηση σχετικά με το πότε ζευγαρώνουν τα καναρίνια.
Σε ολα τα πουλια αυτη την περιοδο δινω μονο σπορους. Δινω κελαιδινη special της Λυδιας. Και μια φορα τη βδομαδα πολυβιταμινη τησ bogena. Ποσο πιο διαιτα; Δε δινω αυγοτροφη. Το συγκεκριμενο ζευγαρι εχει μπερδεψει το χρονο
Στο θέμα το Θοδωρή τώρα, σύμφωνα με τη διατροφή που τους παρέχει δεν νομίζω ότι μπορεί να το πάει πιο συντηρητικά το πράγμα. Μην ξεχνάτε ότι τα πουλιά τα έχει έξω, σε χαμηλές θερμοκρασίες, και η επιλογή μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας δεν θα ήταν και η καλύτερη. Για ποιο λόγο άλλωστε; Μειώνοντας τους λιπαρούς σπόρους θα μειώσει τη σεξουαλική τους επιθυμία;

Δεν συμφωνώ ούτε με την πλήρη απουσία αβγοτροφής από το διαιτολόγιο τους. Νομίζω πως τα πουλιά έχουν ανάγκη την πρόσληψη πρωτεΐνης τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της συντήρησης. Οι πρωτεΐνες δεν είναι βασικές μονάχα στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη ή την πτερόρροια, αλλά καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου μιας και αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία του οργανισμού ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία συνεχώς. Σαφώς και οι ανάγκες για την πρόσληψη της πρωτεΐνης δεν είναι οι ίδιες συνεχώς, αλλά σίγουρα και η πλήρης απουσία της από το διαιτολόγιο δεν νομίζω πώς είναι σωστή, καθώς η μικρή ποσότητα που περιέχουν οι σπόροι δεν είναι από μόνη της αρκετή.

Στο θέμα του... "πυρώματος" τώρα (προσωπικά θεωρώ τη λέξη αστεία και προτιμώ την αναπαραγωγική ετοιμότητα), νομίζω πώς οι παράγοντες που την καθορίζουν είναι η διάρκεια του ημερήσιου φωτός, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τέλος η διατροφή, με τη σειρά που αναφέρονται. Δεν νομίζω πώς λίγο πριν το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου) θα μπορούσε να έχει τύχη κάποια αναπαραγωγή προσπάθεια χωρίς τεχνητά μέσα, έστω και αν παρέχετε στο ζευγάρι τόνους αβγοτροφής ή βιταμίνης Ε η άλλων κι εγώ δεν ξέρω τι "πυρωτικών". Τη βιταμίνη Ε τη χορηγούμε για να αυξήσουμε τη γονιμότητά τους, την αβγοτροφή για να ενισχύσουμε τις "δομικές τους ικανότητες" σε μια περίοδο δημιουργίας και ανάπτυξης ιστών και όχι για να τα κάνουμε να έχουν "κάψες". Γι' αυτό φροντίζει η φύση.

Τα πουλιά δεν έχουν τη δυνατότητα από τη φύση τους να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος όπως οι άνθρωποι, για να μεγαλώσουν και να αναθρέψουν τα μικρά τους χωρίς προβλήματα. Ξεκινούν την αναπαραγωγική τους περίοδο τότε που η φύση μπορεί να τους προσφέρει τροφή και κατάλληλη θερμοκρασία για να την φέρουν εις πέρας. Δηλαδή στα μέσα περίπου της άνοιξης. Τα πουλιά επίσης δεν έχουν ούτε ημερολόγια ούτε ωρολόγια για να ξέρουν πότε φτάνει η ώρα. Ο μόνος τρόπος για να το αντιληφθούν είναι μέσω της διάρκειας του ημερήσιου φωτός. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας όχι μόνο για μια επιτυχημένη αναπαραγωγή, αλλά και για πολλά προβλήματα που μπορεί να εμφανίζονται σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.

Τέλος, από τη στιγμή που τα έχεις έξω Θοδωρή σε περιβάλλον που ξημερώνει και βραδιάζει φυσιολογικά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι παρά μόνο να προσέχεις να μην τους παρέχεις πολύ φτωχή διατροφή γιατί μπορεί να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.
 
Stavros είπε:
Τέλος, από τη στιγμή που τα έχεις έξω Θοδωρή σε περιβάλλον που ξημερώνει και βραδιάζει φυσιολογικά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι παρά μόνο να προσέχεις να μην τους παρέχεις πολύ φτωχή διατροφή γιατί μπορεί να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.
Απο τη στιγμη που μπαινει για τα καλα ο χειμωνας ενισχυω το μειγμα με καναβουρι. Σταυρο δε δινω τετοια εποχη αυγοτροφη για να ηρεμισουν λιγο τα πουλια
 
αντιμετωπισα κι εγω το ιδιο προβλημα το οποιο εθεσα σε παππου με μεγαλη πειρα περισσοτερο στα αγρια και μου προτεινε να παρω τα πουλια μεσα για 3 μερες και να τους αυξησω την παροχη φωτος για επιπλεον 2 ωρες και την 4η μερα να τα ξαναβγαλω παλι εξω με αποτελασμα τα πουλια να κοψουν οπως ειπε κι ο παππους.
το εκανα κι ετσι οπως μου ειχε πει ετσι κι εγινε
 
αντιμετωπισα κι εγω το ιδιο προβλημα το οποιο εθεσα σε παππου με μεγαλη πειρα περισσοτερο στα αγρια και μου προτεινε να παρω τα πουλια μεσα για 3 μερες και να τους αυξησω την παροχη φωτος για επιπλεον 2 ωρες και την 4η μερα να τα ξαναβγαλω παλι εξω με αποτελασμα τα πουλια να κοψουν οπως ειπε κι ο παππους.
το εκανα κι ετσι οπως μου ειχε πει ετσι κι εγινε
ξεχασα να σας πω οτι εμενα η καναρα ειχε κανει και 2 αυγα στην ταιστρα που φυσικα ηταν ασπορα
 
Καλησπερα σε ολους
Να καταθέσω την προσφατη εμπειρια μου επανω στο συγκεκριμενο
Νομιζω οτι δεν μπορουμε να κανουμε κατι εναντια στη φυση μερικες φορες.
Εγω εχω ολα τα καναρινια μου στο μπαλκονι
Με τις ηλιοφανειες του Νοεμβρη με κανονικο μειγμα τροφης σε ολα τα πουλια και μια φορα την εβδομαδα αυγοτροφη ενα ζευγαρι που πηρα για παραμανες βασικα εκανε αυγο στην ταιστρα.
Απο την ωρα της εγκαταστασης τους σπιτι μου ειδα φιλακια και ταισματακια μεσα σε μια εβδομαδα. Ητανε ζευγαρι μαζι απο περυσι οπου και ειχανε κανει αρκετα μικρα απο οσο ειδα αποτον φιλο που μου τα εδωσε

Εβαλα νημα εγινε φωλια και ειδα και ερωτικη πραξη μια φορα τουλαχιστον μετα την δημιουργια φωλιας
Απο τοτε τα τοποθετησα σε κλειστο εσωτερικο χωρο
Αποτελεσμα 5 αυγα
22+23/11 βγηκαν απο τα αυγα 2 μικρα φτου να μην τα ματιαξω και τα τρια αυγα ασπορα
Τωρα η κυρια ετοιμαζει δευτερη φωλια
Αλλα δυστηχως θα τα κλωσησει εξω καθως χρειαζομαστε το σαλονι μας πισω για τα Χριστουγεννα

Πιστευω λοιπον οτι βασικα οι αλλαγες του καιρου και η ηλιοφανεια αλλα και η αρμονικη συνηπαρξη ενος ζευγαριου παιζουν ρολο στο να εχουμε ζευγαρια εκτος της κανονικης περιοδου. Μιλαμε παντα για μη εσωτερικο χωρο

Βασικο που πρεπει να σας αναφερω ειναι οτι μεγαλωνα την ημερα στο σαλονι με φως αλλιως τα μικρα θα εμεναν πολλες ωρες αταιστα,Να πω την αμαρτια μου την πρωτη εβδομαδα την παραμεγαλωνα τα εβαζα για υπνο 1 και μιση την νυκτα για να ειμαι σιγουρος και τα ξυπναγα 8 το πρωι 😱

Το ξερω ολα αυτα ειναι αντιθετα σε ολα τα βιβλια που εχω διαβασει
αλλα η χαρα της παρουσιας των 2 προωρων μικρων οπως ολοι ξερετε ειναι απεριγραπτη

ΜΦΧ
Πανος
 
Back
Top