Αναπαραγωγή Ζευγάρωμα με ζεμπράκια σκουφάτα

ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2014
Μηνύματα
240
Πόλη
Βούλα
Καλησπέρα έχω ένα ζευγάρι σκουφάτα ζεμπράκια τα οποία πρόσφατα απέκτησα. Έχουν κάνει 2 γέννες μέχρι τώρα από τον γνωστό μου που τα είχε. Μόλις σήμερα διάβασα σε ένα πόστ ότι Αν μονο ένας από τους γονείς έχει σκούφο τότε όλα τα σκουφάτα μωρά είναι Singl Factor (SF). Αν κι οι δυο γονείς έχουν σκούφο τότε θα είναι Duble Factor (DF), αλλα συνήθως αυτά τα πουλια δεν επιζούνε η γεννιούνται με ανομαλίες. Σας ποστάρω και την φωτογραφία και μου λέτε, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!mikr12596899_1676913449246314_723018482_o.webp
 
Μόλις σήμερα διάβασα σε ένα πόστ ότι Αν μονο ένας από τους γονείς έχει σκούφο τότε όλα τα σκουφάτα μωρά είναι Singl Factor (SF). Αν κι οι δυο γονείς έχουν σκούφο τότε θα είναι Duble Factor (DF), αλλα συνήθως αυτά τα πουλια δεν επιζούνε η γεννιούνται με ανομαλίες.
Δηλώνω άγνοια και βαθιά περιέργεια να μάθω κι εγώ μαζί σου.
Ίσως η @Wind-sa και ο @YannisK να μας βοηθήσουν όταν με το καλό το δουν...
Λίγο υπομονή παραπάνω θα χρειαστούμε...
 
Πραγματικά και εγώ έχω πέσει από τα σύννεφα γιατί μόλις σήμερα είδα και το πρώτο αυγουλάκι. Σας ανεβάζω και τα ζεμπράκια που έχουν γεννηθεί από αυτό το ζευγάρι μήπως και βοηθήσει την κατάσταση.mikr12496128_1676395802631412_8160247405224866361_o.webp
 
Προσωπικά δεν ασχολούμαι με σκουφάτα ζεμπρακια, αλλα από μικρή εμπειρία με σκοθφάτα Μπενγαλεζάκια πιστεύω κι εγώ ότι ισχύει αυτό που λες.
Creasted (Σκουφάτο) είναι Κυρίαρχη μετάλλαξη. Κάθε κυρίαρχη μετάλλαξη εμφανίζεται ακόμα και όταν είναι σε ετερόζυγη κατάσταση (δηλαδή μονου παράγοντα - Single Factor - SF) και βεβαια θα εμφανιστεί και σε ομόζυγη κατάσταση (Διπλού παράγοντα - Double Factor - DF). Όμως κάποιες μεταλλαξεις (λένε) είναι θανατηφόρα σε DF επειδή κάνουν κάποιες μοιραιεες αλαγες στο γονότυπο του πουλιού. Έτσι είναι και μετάλλαξη Creasted. (Σκουφάτο). Τα μικρά που κληρονομούν μεταλλαγμένα γονίδια από τους δυο γονείς λογκα θα πεθαίνουν στο αυγό η (μπορεί) σε νεαρή ηλικία.
Αυτό έχω διαβάσει.

Αυτό που έχω αποδείξει μέχρι στιγμής ότι όλα τα σκουφάτα πουλια που είχα ήταν όντως SF (Single Factor - Μονου παράγοντα) για Σκουφάτη μετάλλαξη. Έτσι πιστεύω ότι όντως ισχύει αυτό που γραφουν.
Δηλαδη υπολογίζουμε ότι το ζευγαράκι σου είναι SF Creasted, τότε λογικα πρέπει να πάρεις 1/4 μικρά χωρίς σκούφο, 2/4 μικρά σκουφάτα και 1/4 μικρά που θα κληρονομήσουν σκούφο DF (Duble Factor)...άρα λογικά δεν θα εκκολάπτουν ποτε... η θα πεθάνουν σε πολύ νεαρή ηλικία. άρα κι τα 3 μικρά σου που βγήκαν είναι κι αυτά SF.
Screen%20Shot%202016-02-04%20at%2010.38.31%20PM_zpsvsgtymle.png


Κάπως έτσι... :)
 
Οπότε μου προτείνεται να το χωρίσω και να το ταιριάξω με άλλο; Τι μπορώ να κάνω; Δηλαδή από αυτό το ζευγαράκι πρέπει να ταιριάξουν με απλά ζεμπράκια όχι σκουφάτα. Το καθένα με τι είδος μπορώ να το ταιριάξω;

Αυτά που είναι Singl Factor (SF), δεν έχουν πρόβλημα;
 
Αν τα πουλια δεν είναι αδέρφια δεν έχεις θέμα. Απλά ίσος τα σου βγαίνουν λιγότερα μικρά παρα αν θα τα έχεις ζευγαρώσει με ΜΗ σκουφάτα ταίρια.

Τα μικρά που θα βγούν δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα παρα μονο το 1/4 (από αυτά τα αγέννητα που μάλλον δεν θα γεννηθεί ποτε). Εσύ επιλεγεις.
 
Σας ευχαριστώ πολύ! Δεν γεννιούνται καθόλου με πρόβλημα; Όλα καλά λοιπόν!
 
Kαλημέρα στην παρέα! Να ρωτήσω τα ζεμπράκια μου κάνουν κάθε 2 μέρες 1 αυγό στην φωλιά! Το τρίτο αυγό το βρήκα στο πάτο του κλουβιού. Είναι φυσιολογικό... Να ανησυχήσω; Ευχαριστώ!
 
Να ρωτήσω τα ζεμπράκια μου κάνουν κάθε 2 μέρες 1 αυγό στην φωλιά! Το τρίτο αυγό το βρήκα στο πάτο του κλουβιού. Είναι φυσιολογικό...
Τι 1 αυγό κάθε 2 μέρες από μόνο του δεν είναι φυσιολογικό. Τα ζεμπράκια κάνουν 1 αυγό κάθε μέρα και όχι κάθε 2. Και φυσικά το ότι το έκανε εκτός φωλιάς πάλι δεν είναι φυσιολογικό.

Τώρα οι λόγοι ποικίλουν.. ασβέστιο έχεις δώσει στο θηλυκό? Μήπως έγινε κάτι και στρεσαρίστηκε; Μήπως μετακίνησες το κλουβί ας πούμε;
 
Kαλησπέρα ίσως να φταίει που μετακίνησα το κλουβί σε πιο ήσυχο δωμάτιο και να στρεσαρίστηκαν.
 
Δεν νομιζω οτι εχει να κανει τοσο η μετακινηση. Εγω για παραδειγμα καθε βραδυ τα μετακινω για να μην με ξυπνανε αξημερωτα και δεν εχει επηρεαστει η αναπαραγωγη τους.Ισα ισα που οι νεοσσοι συνεχιζουν να ταϊζονται κανονικα.Βεβαια να σημειωσω το γεγονος οτι το βραδυ καλυπτω ολο το κλουβι με κουβερτιτσα ωστε να μην βλεπουν γυρω γυρω. Επισης δεν ξερω αν ειναι ανησυχητικο αλλα και εμενα δεν κανανε ενα καθε μερα. Το αυγο το βρηκες κατω πεταμενο η εκει το κανανε;
 
Καλο ειναι σε ολα τα πουλια κατα τη διαρκεια αναπαραγωγης να μη μετακινουνται καθολου. Υπαρχουν πουλια που δεν εχουν προβλημα να τα πας και ταξιδι οταν εχουν αυγα ή μωρα, αλλα υπαρχουν και πουλια που ακομα και μια καρεκλα να μετακινησεις στο χωρο, θα παρατησουν τα μικρα τους αμεσως.
 
@ΦΡΑΓΚΟΥΛΑ πιθανότατα να φταίει αυτό. Βασική προϋπόθεση στην αναπαραγωγή, ειδικά κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας, είναι το σταθερό σημείο του κλουβιού. Δεν το μετακινούμε για κανένα λόγο! Και τα ζεμπράκια απ ότι ξέρω είναι πού ευαίσθητα στο στρες. Γιάννη (@Phantomas ) εσύ ήσουν πολύ τυχερός! Αλλά να μην το ξανακάνεις σε περίοδο αναπαραγωγής για το καλό των αυγών και των νεοσσών. :)
 
@alicedros Τα δικα μου ισως δεν καταλαβαινουν την αλλαγη του χωρου αφου καλυπτω πληρες το κλουβι με μια κουβερτουλα
 
Back
Top