Αναπαραγωγή Ζευγαρι ή οχι?

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Themis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Themis

PB New Member
Εγγραφή
17 Φεβ 2008
Μηνύματα
87
Πόλη
Πτολεμαΐδα
Καλισπερα
εχω βαλει σε μια κλουβα 2 καρδερινες μια αρσενικια μια θυληκια.
Σημερα προσεξα πως αρχησαν τα παιχνιδια και τα φιλια για περιππου 3 ωρες που ειμουν εκει αυτα δεν σταματουσαν να φιλιουντε ομως καθως ετοιμαζομουν να φυγω κ εβαζα τροφες στα κλουβια, μολις τους εβαλα αβγο στην κλουβα τους το αρσενικο εκατσε πανω στην ταιστρα κ μολις πλησιαζε η θυληκια αρχισαν τα μαλωματα κ τα τσιμπιματα.
Αραγε αυτα τα πουλια ειναι ζευγαρι να περιμενω τιποτα καλο οσον αφορα την αναπαραγωγη τους ή να ξεκινησω να το περνω αποφαση πως δεν εχουν στον ηλιο μοιρα;

Ευχαριστω
 
Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το ότι τα πουλιά ανταλλάσσουν "φιλιά". Αυτό σημαίνει ότι το ένα αποδέχεται το άλλο και ότι έχουν ταιριάξει σε ένα βαθμό.
Η διεκδίκηση της τροφής είναι φυσιολογικό να οδηγεί σε παροδικές διενέξεις και εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς. Αν θέλεις να το αποφύγεις θα πρέπει για κάθε πουλί να προσφέρεις σε ξεχωριστό κουπάκι τους σπόρους ή την αυγοτροφή.
 
Πιστευεις πως πρεπει να τους βαλω μεσα στην κλουβα φωλια και νημα ή ειναι νωρις ακομη για να ζευγαρωσουν και να κανουν φωλια;
 
Το χρονικό σημείο εκκίνησης της αναπαραγωγής εξαρτάται από κάποιους παράγοντες: εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος, διάρκεια ημερήσιου φωτός, διατροφή (βασικό μίγμα, αυγοτροφή και συμπληρώματα), θερμοκρασία, προετοιμασία του ζευγαριού (ταίριασμα), κοινωνικοποίηση (ανοχή στην ανθρώπινη παρουσία και τις καθημερινές "ενοχλήσεις" ρουτίνας όπως τροφοδοσία, καθαρισμός κ.λπ.).
Οι καρδερίνες προδίδουν την ετοιμότητά τους, καθώς η άκρη του ράμφους και τα πόδια αποκτούν ανοιχτόχρωμη εμφάνιση που τείνει στο λευκό (αν και υπάρχουν και οι εξαιρέσεις).
Από εδώ και στο εξής μπορείς να λειτουργήσεις διερευνητικά και να προτείνεις δύο θέσεις φωλιάσματος, μια εσωτερική και μία εξωτερική και παράλληλα ένα κατάλληλο υλικό για το χτίσιμο της φωλιάς. Συνήθως τα πουλιά που ενδιαφέρονται για αναπαραγωγή αρχίζουν πάραυτα να παίζουν με το νήμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε και εκκίνηση αναπαραγωγής αλλά είναι μια αρχή.
 
Τα πουλια βρισκονται μαζη εδω κ 4 μηνες περιππου αλλα ηταν μαζι με αλλα πουλια ομως μολις καταλαβα πως ειναι ετοιμα να γινουν ζευγαρι εβγαλα τα υπολοιπα πουλια(εχει γυρω στους 2 μηνες που τα αφησα μονα).
Η κλουβα βρισκετε σε εσωτερικο χορο με φυσικο φωτισμο(οχι extra λαμπες) κ θερμοκρασιες 15βαθμους πανω κατω.
Η διατροφη τους ειναι πλουσια με αυγοτροφες κτλ.
Οταν βαζω φαι ή τα ταιζω φερονται λογικα οπως ολα τα πουλια οχι οτι καθοντε ησυχα αλλα απλα απομακρυνονται απο κοντα δλδ καθονται στην αλλη μερια της κλουβας.
Το αρσενικο εχει αρκετα ασπρη μυτη εχει απομηνει λιγο μαυρο στην ακρη το θυληκο εχει λιγο περισσοτερο μαυρο στην μυτη.
Η γνωμη σου τωρα;
 
Από την προσωπική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι οι καρδερίνες μου αρχίζουν να λειτουργούν αναπαραγωγικά όταν η διάρκεια φωτισμού (αποτελεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα ενεργοποίησης του ενστίκτου αναπαραγωγής)αγγίζει ή ξεπερνά τις 14 ώρες και όταν η θερμοκρασία χώρου είναι πάνω από 18 βαθμούς Κελσίου.
Μ' αυτά τα δεδομένα, πέρισι είχα πρώτη φωλιά στα τέλη Μαρτίου. Πρόπερσι, με φυσικό φωτισμό, είχα αποτελέσματα αλλά η διαδικασία "χτισίματος" φωλιάς άρχισε Μάϊο και "πήρα πουλάκια" τον Ιούλιο!
Όταν, λοιπόν, οι συνθήκες δεν είναι ελεγχόμενες, οι καρδερίνες αργούν αρκετά σε σχέση με τα καναρίνια, ειδικά τα πουλιά που είναι άγριας προέλευσης. Γι' αυτά τα πουλιά η αναπαραγωγική περίοδος είναι από Μάϊο μέχρι και Αύγουστο. Οι καρδερίνες εκτροφής και ειδικότερα αυτές που είναι προχωρημένης γεννιάς και γεννημένες σχετικά πρόωρα, λειτουργούν πιο νωρίς και πιο αποτελεσματικά.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Aleka
Back
Top