Αναπαραγωγή Ζευγαρώματα αχάτη τοπάζιο και αχάτη οπάλ

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης nikosps
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

nikosps

PB New Member
Εγγραφή
15 Ιουν 2019
Μηνύματα
5
Πόλη
Αθήνα
Kαλησπέρα,

Θα ήθελα την γνώμη σας στα 2 παρακάτω ερωτήματα:

1)Αν ζευγαρώσω αχάτη τοπάζιο κίτρινο μωσαϊκό με αχάτη οπάλ κίτρινο μωσαϊκό τι πουλιά θα βγάλω?

2)Αν ζευγαρώσω αχάτη τοπάζιο κίτρινο μωσαϊκό με αχάτη τοπάζιο κόκκινο μωσαϊκό?

Ευχαριστώ,
 
1) ΑΧΑΤΗ ΚΙΤΡ. ΜΩΣΑΪΚΌ φορέα ΟΠΑΛ και ΤΟΠΑΖΙΟ
2)ΑΧΑΤΗ ΤΟΠΑΖΙΟ ΚΙΤΡ. ΜΩΣΑΙΚΟ με αλλοιωμένο το κίτρινο. Ανάλογα τις γενετικές πληροφορίες του κόκκινου και την διατροφή η απόχρωση μπορεί να κινηθεί απο χρυσό έως και πορτοκαλοκόκκινο στην περίπτωση παροχής χρωστικών.
 
1) ΑΧΑΤΗ ΚΙΤΡ. ΜΩΣΑΪΚΌ φορέα ΟΠΑΛ και ΤΟΠΑΖΙΟ
Κύριε Μάκη υπάρχει κάποιος κανόνας;
Δηλαδή σε πιθανή διασταύρωση τέτοιου είδους μεταλλάξεων πάντοτε οι απόγονοι θα τις φέρουν ως φορείς και μόνον;
Ή υπάρχει και η περίπτωση να επιβληθεί κάποια από τις δύο έναντι της άλλης και στο φαίνεσθαι...;
🤔
 
Oλες οι υποχωρητικές μεταλλάξεις Σπύρο, για να έχουν παρουσία στον φαινότυπο, πρέπει να υπάρχουν και στα δυό κληροδοτούμενα γονίδια (μητέρα-πατέρα). Εδώ, στην θέση "Τοπάζιο" π.χ , υπάρχει απο τον ένα γονέα που είναι Τοπάζιο το μεταλλαγμένο γονίδιο , αλλα απο τον άλλον που είναι Οπάλ υπάρχει φυσικά το αρχέγονο . Ως εκ τούτου ο απόγονος φέρει ένα μεταλλαγμένο και ένα αρχέγονο στην θέση "Τοπάζιο" . Αντίστοιχα, συμβαίνει το ίδιο και για την θέση "Οπάλ" μιας και αυτή η μετάλλαξη είναι υπολοιπόμενη. Οσον αφορά τον τελικό φαινότυπο που είναι ΑΧΑΤΗΣ ΚΙΤΡΙΝΟ ΜΩΣΑΙΚΟ /ΟΠΑΛ/ΤΟΠΑΖ ,σίγουρα αυτός θα αποκλίνει απο τον καθαρό φαινότυπο ενός ΑΧΑΤΗ ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΜΩΣΑΙΚΟΥ .
Επειδή όμως τα πουλιά δεν κρίνονται για τον γονότυπό τους αλλά για το φαίνεσθαι, η επόμενη ερώτηση είναι... "Θα είναι χειρότερο απο το επιθυμητό πρότυπο ; " . Οποιος ξέρει πώς και τι επιζητά απο κάποια "ιδιαίτερα" ζευγαρώματα,μπορεί εύκολα να οδηγήσει την εκτροφή του σε πολύ καλύτερους φαινότυπους μέσω αυτών.
 
Εσείς που έχετε περισσότερη εμπειρία τι θα με συμβουλεύατε λόγο ότι έχω αρσενικό αχάτη κίτρινο τοπάζιο μωσαϊκού και δεν βρίσκω κάποιο θηλυκό, τι άλλο θα μπορούσα να κοιτάξω?
 
Back
Top