Αναπαραγωγή Ζευγαρώνουν τα ανώριμα budgie;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Alexx
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Alexx

PB New Member
Εγγραφή
31 Δεκ 2021
Μηνύματα
163
Πόλη
Αττική
Καλημέρα! Πήρα ένα budgie στα μέσα Γενάρη, και έκανα το λάθος να το πάρω από πετ σοπ (που είχα κάνει παλαιότερα, που ήμουν άσχετος από πτηνά, κάτι αγορές). Αν και ευχαριστημένος από το νέο μέλος, είναι η τελευταία φορά που αγοράζω από πετ σοπ.
Να μπω στο ψητό, ο ιδιοκτήτης μου είπε πως το πουλάκι ήταν 7 μηνών. Ωστόσο φαινόταν να έχει ζευγαρώσει με τα πουλάκια στο κλουβί (όλα αρσενικά). Χθες, μετά από 1 μήνα καραντίνας την έβαλα με τον αρσενικό μου, και παρ όλο που δεν τα πρόσεξα καθόλου έχω την εντύπωση πως ήταν αρκετά καλή η γνωριμία, και πως και αυτά ζευγάρωσαν.
Απ όσο γνωρίζω όμως τα budgie ζευγαρώνουν μετά τον 9ο-10ο μήνα της ζωής τους (βέβαια έχω ακούσει και για 8 μηνών). Τελικά η ηλικιά αφορά την ετοιμότητά τους για παιδάκια;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Vada
Τα budgie θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μηνών, και κατά προτίμηση ενός έτους και άνω, (ορισμενοι εκτροφείς κάνουν λόγο και για δεκαοχτώ μήνες) διαφορετικά τα πουλιά, θα ταλαιπωρηθούν αδίκως σε κάποια πιθανή προσπάθειά τους για αναπαραγωγή.
 
Το έχω ψάξει αρκετά. Το θέμα είναι, αυτή η ηλικία καθορίζει την ετοιμότητά τους για αναπαραγωγή, ή το πότε θα ζευγαρώσουν για πρώτη φορά; Θέλω να πω.. Εντάξει, αναπαραγωγή μετά τα 10, αλλά αυτό σημαίνει και ότι δεν έρχονται σε ερωτική επαφή πριν από αυτή την ηλικία;
 
Μπορούν να ζευγαρώσουν και να κάνουν αυγα πολύ νωρίς θεωρητικά, υπάρχουν ορμονικές διαφορές ακόμα και σε παπαγάλους, όπως και σε εμάς, αλλά δεν πρέπει να κάνουν αυγά κάτω από το χρόνο. Κατά την άποψή μου ειδικά νεοι ιδιοκτήτες δεν θα έπρεπε να ενθαρρύνονυ την αναπαραγωγή των πτηνών τους καθόλου, γιατί η κατάληξη συνήθως είναι τργαική, οπότε θα σας πρότεινα να κάνετε κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα και την διατροφή τους ώστε οι ορμόνες να πέσουν. Ό,τι μοιάζει με φωλια πρέπει να αφαιρεθεί. Αν τρώνε αυγο/αυγοτροφή, τώρα πρέπει να δίνετε ελάχιστη (κανονικά καθόλου, αλλά μιας και είναι ακόμα στην ανάπτυξη ας μην τους το στρεήσουμε), πολλά παιχνίδια σε μεγάλο κλουβι (άνω των 60εκ) και ύπνο 14 ώρες την ημέρα. Αν αυτά δεν βοηθήσουν, μια επίσκεψη στον πτηνίατρο θα είναι πιο κατατοπιστική.
 
Φωλιά δεν υπήρχε έτσι κι αλλιώς, αυτή τη στιγμή δεν θέλω να προχωρήσουν σε αναπαραγωγή. Μόνο η ταΐστρα που είναι μεγάλη και ανοιχτή. Λαχανικά έχω ξεκινήσει να δίνω, αυγοτροφή όχι ακόμα (είναι στο πρόγραμμα κι αυτή, όσο χρειάζονται δηλαδή). Μόνο την ώρα δεν μπορώ να ρυθμίσω γιατί θα τα κάνω μαντάρα.. Κοιμούνται ανατολή-δύση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τα σκεπάζω το βράδυ, και να τα ξεσκεπάζω κατί τις 7:30 το πρωί, το οποίο δεν υπόσχεται σταθερότητα (σήμερα θα κοιμηθούν 10 λεπτά παραπάνω, αύριο 20λεπτά λιγότερο). Υπάρχει περίπτωση να έχουμε άσχημο αποτέλεσμα;
 
Άλλη μια ερώτηση. Το αρσενικό είναι πιο μεγαλόσωμο από το θυληκό λόγω διαφοράς ηλικίας, ή επειδή έτσι είναι τα budgie (δηλαδή όπως σε πολλά είδη το αρσενικό είναι μεγαλύτερο από το θυληκό)
 
Μην πιστεύεις τις ηλικίες που λένε στα πετ σοπς. Είναι όλα στην τύχη. Αν θέλεις τη γνώμη μας σχετικά με τις ηλικίες των πουλιών σου βάλε μας καθαρές ανφας και προφιλ φωτογραφίες σε έντονο φυσικό φως ημέρας. Είναι σημαντικό να φαίνονται καθαρά οι γραμμές στο κεφάλι αν υπάρχουν και τα μάτια.

Κάπως έτσι
1644801404707.webp
 
Back
Top