Αναπαραγωγή Ζευγαρώνουν τιμπράντο με αυτά τα χρώματα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Scoros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Scoros

PB New Member
Εγγραφή
11 Μαϊ 2020
Μηνύματα
167
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλες και όλους! Επειδή δεν το "έχω" ακόμα με τους συνδιασμούς χρωμάτων(αναφέρομαι στα περί κυρίαρχων και υπολοιπομενων) θέλω να ρωτήσω το εξής:ζευγάρωσα φέτος δύο ζευγάρια ντιμπραντο το ένα ζευγάρι αρσενικό μπλου με θηλυκό πρασινοκίτρινο σκουφατο και μου έδωσαν ένα υπέροχο αρσενικό μπλου σκουφατο! Το άλλο ζευγάρι ασπρομπλου αρσενικό με κίτρινη θηλυκιά(έχει ένα μαύρο σημάδι στο κεφάλι)και μου έδωσαν ένα επίσης υπέροχο κάτασπρο θηλυκό(χωρίς κίτρινους οδηγους) και ρωτώ λοιπόν :1ον τα δύο μικρά (μπλου σκουφατο αρσενικό και άσπρο θηλυκό) μπορούν να ζευγαρώσουν μεταξύ τους; Και 2ον το μπλου θεωρείται κυρίαρχο ή υπολοιπομενων; Ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων!
 
1) Όχι δεν μπορούν

2) Το μπλου "προκύπτει" ως χρώμα, δε ματαβιβαζεται αυτούσιο. Η λευκή του βάση, ναι θα μεταβιβαστει ως κυρίαρχο. Δλδ οι μισοί απόγονοι θα έχουν λευκή βάση και θα είναι άσπρα ή ασπρομπλου ή μπλου ανάλογα και το θηλυκό.
 
Όχι δεν μπορούν
Γιατί ; Δεν είναι αδέλφια (αν κατάλαβα καλά) .Το μόνο θέμα τους, είναι η πιθανότητα για 25% θνησιμότητα στο αυγό, που και αυτή πλέον έχει αμφισβητηθεί στην πράξη. Μάλιστα , θα δοθεί
και ώθηση προς περισσότερα πουλιά χωρίς μελανίνη ή ελαφρά μελανινικά στοιχεία (tiked)
Και 2ον το μπλου θεωρείται κυρίαρχο ή υπολοιπόμενο ;
Η λέξης ΜΠΛΟΥ χαρακτηρίζει ένα πουλάκι της μαύρης σειράς σε λευκή βάση. Στα Τιμπράντο, το λευκό δεν προέρχεται απο την υπολοιπόμενη μετάλλαξη (θα έλεγα κατα συντριπτικά ποσοστά), γι' αυτό και η ύπαρξης του αντιμετωπίζεται πάντα ώς έχουσα αφετηρία την κυρίαρχη μορφή.
 
Γιατί ; Δεν είναι αδέλφια (αν κατάλαβα καλά) .Το μόνο θέμα τους, είναι η πιθανότητα για 25% θνησιμότητα στο αυγό, που και αυτή πλέον έχει αμφισβητηθεί στην πράξη. Μάλιστα , θα δοθεί
και ώθηση προς περισσότερα πουλιά χωρίς μελανίνη ή ελαφρά μελανινικά στοιχεία (tiked)

Ε ναι κι εγώ γι'αυτο το 25% μιλάω. Απλά νομίζω ότι είναι άνευ νοήματος ρίσκο, ειδικά από τη στιγμή που δεν στοχεύουμε σε κάτι "σπάνιο" και εξειδικευμένο. Εκτός εάν λέγοντας ότι στην πράξη αυτό το 25 % αμβισφητειται εννοείς ότι είναι 1%. Προσωπικά δεν το γνωρίζω.

Επίσης μπορεί κάλλιστα να βάλει ένα ασπρο/μπλου με ένα πράσινο/κίτρινο. Ε σε δύο γέννες έχει καλές πιθανότητες να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.
 
Ε ναι κι εγώ γι'αυτο το 25% μιλάω. Απλά νομίζω ότι είναι άνευ νοήματος ρίσκο, ειδικά από τη στιγμή που δεν στοχεύουμε σε κάτι "σπάνιο" και εξειδικευμένο
Εγώ προσπαθώ να δώσω την πραγματικότητα. Ο καθείς αποφασίζει κατα βούλησην, αρκεί να γνωρίζει.
Επίσης μπορεί κάλλιστα να βάλει ένα ασπρο/μπλου με ένα πράσινο/κίτρινο.
Φυσικά. Δεν έχω κάποια αντίρρηση. Θα γκρινιάξω μόνον για την περιγραφή των πουλιών . Ενα ΜΠΛΟΥ δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο εκτός απο λευκό. Ενα ΠΡΑΣΙΝΟ δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο εκτός απο κίτρινο.
 
Back
Top