Φροντίδα Ζητούνται συμβουλές για Ροζέλα - συμπεριφορά, διατροφή, κλπ.

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης anatolia
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

anatolia

PB Member
Εγγραφή
14 Δεκ 2014
Μηνύματα
834
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Παιδιά, καλησπέρα!
Είμαι στην υπέροχη θέση να σας πω, ότι από χθες αποκτήσαμε νέο μέλος στην φτερωτή μας οικογένεια!)
Κάποιος (μετά από 3 χρόνια!) παράτησε στο πετσόπ που πάμε μια Ροζέλα και μας κάλεσαν τα παιδιά από εκεί να πάμε να την πάρουμε, αν θέλαμε να την σώσουμε.
Φυσικά, πήγαμε αμέσως! Το πουλί είναι σε αρκετά κακή κατάσταση, με ανακατεμένο φτέρωμα και μεγάλο ράμφος, ζούσε σε ένα στρογγυλό κλουβί, όπου δεν μπορούσε καν να γυρίσει, έχει την ουρά μονίμως κατεβασμένη και σήμερα που το πήγαμε στο γιατρό μάθαμε πως έχει και ψωρίαση…
Επειδή είναι πρώτη φορά που σώσαμε Ροζέλα και η συμπεριφορά του πουλιού, σε σχέση με τα κοκατίλ και τα μπάντζι, είναι τελείως διαφορετική, παρακαλώ, όσοι έχετε να μας δώσετε συμβουλές εκ πείρας και τα σχετικά.
Το έβαλα φρούτα και λαχανικά, τρώει και πίνει κανονικά, η ουρά παραμένει κάτω και είναι πολύ-πολύ ήσυχο, σε σχέση με τα δικά μας…
Η ιατρός μας είπε πως αυτό σίγουρα δεχόταν κακοποίηση, από τη συμπεριφορά του και ότι δεν τρεφόταν σωστά, κλπ.
Βγάζει μικρούς σύντομους ήχους που και που, και αναρωτιέμαι εάν είναι από ευχαρίστηση ή από κάτι άλλο.
Τώρα το έχω σε καραντίνα, είναι μαζί μου στο σαλόνι, ακούει τα άλλα πουλιά μας από μέσα, αλλά δεν αντιδρά. Ούτε προς ώρας έδειξε ενδιαφέρον για το παιχνίδι που του κρέμασα. Και δεν ξέρουμε και τι είναι – αγόρι, κορίτσι;
Μετά τα κοκατίλ, τα μπάντζι, τους Αλεξανδρινούς και το Ζακό η Ροζέλα φαντάζει σαν κάτι το τελείως διαφορετικό και εξωτικό
Το καλό είναι πως δεν δείχνει καθόλου επιθετικότητα. Και σήμερα που το πιάσαμε στο ιατρείο για να του βάλουμε φάρμακο, δεν επιχείρησε καθόλου να δαγκώσει.
Επίσης, τα φτερά του είναι ασύμμετρα κομμένα, υποψιαζόμαστε, με ψαλίδι την έκανε ο μακάκας την δουλειά(

Μένει τώρα να το μάθουμε το κοκό και να μας μάθει, και να δούμε και πως θα συμπεριφερθεί στο κοπάδι…Τόσο καιρό ήθελα Αγαπόρνηθες, αλλά δεν πήρα γιατί διάβασα πως δεν τα πάνε καλά με τα υπόλοιπα είδη που έχουμε. Οι Ροζέλες πως είναι σε κοπάδι με άλλα άραγε 😉)
Ευχαριστώ και αναμένω τις πολύτιμες συμβουλές σας!)
 
Ο θείος μου λάτρευε το συγκεκριμένο είδος και είχε πάρα πολλές. Έλεγε πάντα ότι είναι παρεξηγημένο είδος καθώς όλοι λένε ότι δεν επιζητούν όπως οι άλλοι παπαγάλοι την ανθρώπινη επαφή ή ότι δεν μιλάνε. Τον θυμάμαι να ανοίγει την πόρτα της κλούβας, να πηγαίνει να κάθεται σε μια πολυθρόνα και να τρέχουν όλες πάνω του.
Μπράβο σας που της δινετε αυτή την ευκαιρία. Είμαι σίγουρη ότι θα σας το ανταποδώσει.
 
Καλησπέρα. Μπράβο σας που αναλάβατε να φροντίσετε το πουλάκι. Δεν έχω ασχοληθεί με τις ροζέλες οπότε δεν έχω γνώμη για την συμπεριφορά τους και γενικά για θέματα σχετικά με τη συμβίωση μαζί τους. Θα παραθέσω όμως κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτές, που έχω διαβάσει κατά καιρούς και που ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες.
Για το θέμα του φύλου οι ροζέλες δεν ανήκουν στα διμορφικά είδη, που σημαίνει ότι τα αρσενικά δεν διαφέρουν είτε σωματικά είτε χρωματικά από τα θηλυκά. Η ταυτοποίηση του φύλου μπορεί να γίνει μόνο με τεστ DNA.
Η διατροφή τους δεν έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Προσφέρουμε μείγμα σπόρων για μεσαίους παπαγάλους και κατά προτίμηση αυστραλιανούς (σε κάποιες εταιρείες υπάρχουν τέτοια μείγματα). Επειδή έχετε και κοκατίλ θα πρότεινα να ακολουθήσετε την διατροφή που ακολουθείτε γι αυτά.
Κάτι που είχα διαβάσει και μου είχε κάνει εντύπωση είναι ότι δεν είναι και τόσο δεκτικά στην ανθρώπινη επαφή, ακόμα και αν είναι ταϊσμένα στο χέρι. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει.
Να το χαίρεστε το πουλάκι και να περνάτε καλά μαζί του.
 
@jk1980, Ευχαριστώ πολύ!) Ναι, του δίνω τώρα το καλύτερο μιξ της αγοράς που είναι και για Ροζέλες και για Κοκατίλ και σε λίγο θα του προσθέσω και πέλλετς. Από επαφή και οι Αλεξανδρινοί δεν είναι και πολύ χαδιάρηδες, οπότε αυτό δεν μας απασχολεί, ας ζει καλά και ας μη μας επιτρέπει να το αγγίζουμε/παίζουμε, έχουμε εξάλλου τα μουρλά μας τα αγόρια (κοκατίλ) που ορμάνε όλα μαζί για χάδια, οπότε και εδώ καλυμμένοι είμαστε. Ούτε και το φύλο μας απασχολεί ιδιαίτερα, ότι και αν είναι, υγεία να έχει και να περνά καλά μαζί μας. Ο μόνος ενδοιασμός μου είναι η συμβατότητα με το κοπάδι μας, γιατί διάβασα τώρα ότι και με άλλα είδη δεν είναι οι Ροζέλες και πολύ φιλικές. Τα μικρότερα, όπως μπάντζι, μπορούν να τα τραυματίσουν έως και θανάσιμα, και τα μεγαλύτερα τα ζηλεύουν και κάνουν ζημιές μετά να εκδικηθούν τα αφεντικά τους, κλπ. Συμπεραίνω, πως τα μπάντζι δεν θα τα βγάζω, όταν είναι η Ροζέλα έξω... Και τι γίνεται με τα κοκατίλ 😉)
 
Δεν γνωρίζω αν είναι επιθετικές οι ροζέλες προς τα άλλα είδη. Θα δοκιμάσετε να τα βγάλετε υπό επιτήρηση. Δεν είναι σωστό διαφορετικά είδη παπαγάλων να συνυπάρχουν ελεύθερα στον ίδιο χώρο, κατά τη γνώμη μου.Από 'κει και πέρα εσείς τα ζείτε τα πουλάκια οπότε γνωρίζετε καλύτερα απ' όλους μας τη συμπεριφορά τους και τον χαρακτήρα τους.
 
Τα μπράβο είναι λίγα. Εύχομαι να ζήσετε κι εσείς και η ροζελίτσα την ευτυχία που αξίζετε.

Η μόνη επαφή μου είναι μέσω όσων εχω διαβάσει και μεσω ενος καναλιου στο youtube που μία ροζελίτσα είχε...υιοθετήσει τον γιόκα ενος ζευγαριού πάροτλετ! (Δεν τον είχαν διώξει οι γονείς του ήταν και αυτοί τριγύρω απλά ο μικρός φώλιαζε κάτω απ' τα φτερά της ροζέλας και αυτή του έφτιαχνε τα πουπουλάκια) 😛

Κατα τα άλλα συμφωνώ με τον Γιάννη ότι διαφορετικά είδη-διαφορετικές συμπεριφορές, άρα καλύτερα να μην το "δοκιμάζουμε"

Προφανώς το πουλάκι είναι σε κατάσταση σοκ αλλά είμαι παραπάνω από σίγουρος ότι με την αγάπη και την προσοχή σας θα γίνει ένα υγιέστατο ευτυχισμένο μέλος του σμήνους σας.

Τα καλύτερα σας εύχομαι!
 
@ErnestoTheParrotlet, Ευχαριστώ πολύ-πολύ! Φυσικά, δεν έχω καμία τέτοια τρελή ιδέα να τα αφήσω όλα μαζί και αμέσως. Τα κοκατίλ, τα μπάντζι και οι Αλεξανδρινοί μαζί κάνουν καλή παρέα, δεν μαλώνουν, αν και μερικές φορές τα μπάντζι πάνε και ενοχλούν τους άλλους. Εκεί επεμβαίνω και υψώνω φωνή, οπότε καταλαβαίνουν όλα πως τα έχω πάρει κράνα και γίνονται αρνάκια Ο Ζακό που δεν τα πάει καλά με κανέναν βγαίνει πάντα μόνος του και σε ξεχωριστό δωμάτιο, οπότε και εδώ βρήκαμε τη λύση. Αν ισχύει αυτό με το πάροτλετ, τότε δεν θα έχουμε θέμα) Σε κάθε περίπτωση έχουμε έναν ολόκληρο μήνα ακόμη στην καραντίνα, θα παρατηρούμε δεόντως συμπεριφορές αμφοτέρων - "νεοσύλλεκτου" και "λόχου"
 
Είναι αρκετά νευρικά πουλιά κι εύκολα γίνονται επιθετικά. Είχα παλιότερα μια ροζέλα κι ένα κοκατιλ. Αν τα άφηνα έξω ταυτόχρονα η ροζέλα δεν δίσταζε να πετάξει στο κλουβί του κοκατίλ για να το κυνηγήσει. Είναι πιο δυνατές απο τα κοκατίλ και μπορούν να τους κάνουν αρκετό κακό. Γενικά είναι πουλιά που δεν εξημερώνονται εύκολα και ταιριάζουν μόνο με τους ομοίους τους.
 
Καλησπέρα!
Όλα βαίνουν καλά προς το παρόν) Είναι ακόμη σε καραντίνα, αλλά ακούει τα άλλα από μέσα και βγάζει απίστευτη φωνή Είδε τα μεγάλα μας κάνα 2 φορές (Ζακό και Αλεξανδρινούς) και τιτίβιζε διαφορετικά, έτρεχε πάνω-κάτω στο κλουβί, σαν να ήθελε να τους κάνει παρέα. Του ανοίξαμε το πορτάκι κάποια άλλη μέρα και δεν έβγαινε, καθόταν εκεί και μας κοιτούσε. Μετά από ώρα πήγα μέσα στα άλλα κάτι να κάνω και μόλις με έχασε από τα μάτια της η Ροζέλα πετάχτηκε έξω και περπάτησε μέχρι την πόρτα του δωματίου, ακολουθούσε τη φωνή μου. Να πετά δεν μπορεί ακόμη, αν και προσπάθησε, έχει κομμένα φτερά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Αλλά είναι πολύ ωραίο κοκό!) Τρώει τα πάντα, δοκιμάζει ότι και αν της βάλω, τρελαίνεται για αυγό και μήλο, παίζει, ζωντάνεψε πολύ) Επίσης, οι ήχοι που βγάζει είναι σαν να έχεις ένα από αυτά τα λούτρινα παιχνίδια που τα πατάς και κάνουν ουίκ-ουίκ!) Πεθαίνουμε στο γέλιο!) Κάθε πρωί με τον Ζακό συναγωνίζονται στα σφιρήγματα και με τον Αλεξανδρινό στα κακαρίσματα, εκείνη η ώρα είναι η πιο αστεία) Στο χέρι δεν έρχεται, πλησιάζω και μαζεύεται σε μια γωνία, οπότε δεν επιμένω και εγώ, θα μάθει με τον καιρό, ελπίζω. Βγαίνει που και πού για περπάτημα και όλα της φαίνονται περίεργα, τα κοιτάζει κάπως λοξά και βγάζει ήχους έκπληξης - ουίκ-ουίκ... Και, αφού γυρίσει το χώρο και δει την πόρτα στα άλλα πουλιά κλειστή (εκεί σπεύδει πρωτίστως μόλις βγει), επιστρέφει στο κλουβάκι και συνεχίζει με φαΐ και παιχνίδια. Κούνια δεν κάνει επίσης, αλλά τσακίζει το σουπιοκόκκαλο και τα υπόλοιπα. Η μύτη της ξύθηκε λίγο και φαίνεται καλύτερα, κόντυνε και αλλάζει χρώμα προς πιο υγιές (ήταν σχεδόν μαύρη). Τα ποδαράκια ακόμη έχουν τις άσχημες φολίδες, αλλά με τα μπάνια και το χρόνο ελπίζω να καλυτερέψουν και αυτά.
Γενικά, νομίζω, είμαστε σε καλό δρόμο. Το μόνο που με ανησυχεί είναι πως θα συμπεριφερθεί μέσα στο δωμάτιο με τα υπόλοιπα, όταν έρθει η ώρα και πάει εκεί. Σε 3 εβδομάδες τελειώνει η καραντίνα και μετά ένα γενικό τσεκάπ πάλι στο γιατρό και μετά... Το άγνωστο)
Απορίας άξιον, ένα τόσο ήσυχο και καλό πουλί πως το έδωσε ο τύπος! Σε σχέση με τα κοκατίλ και τα άλλα μας είναι προς ώρας πραγματικό αρνάκι) Και επειδή σπάσαμε το κεφάλι μας πως να το πούμε, του δώσαμε το όνομα Ρόζι. Αν στην πορεία μάθουμε πως είναι αγόρι, θα γίνει Ροζάριο) Και ήδη ανταποκρίνεται στο όνομά της η Ρόζι η Ροζέλα και οι αλλαγές, αν λάβουμε υπόψη ότι την έχουμε μόνο μια εβδομάδα, είναι φανταστικές.)
Ευχαριστώ!)
 
Μπράβο Ανατολία! Χαίρομαι ιδιαιτέρως με τα καλά σας νέα! Το "αναστήσατε" το πτηνό και θα έχει την καλύτερη ζωή από εδώ και πέρα! Καλή σας συνέχεια! 🙂👍
Ευχαριστώ πολύ! Σήμερα το είδαμε να κάνει και ένα σωστό μπάνιο! Πεθάναμε πάλι στο γέλιο, παιδιά! Σείεται ολόκληρο! Τέτοιο θέαμα δεν έχουμε ξαναδεί Λούτσα έγινε και δεν σταμάταγε να ζητά να το ψεκάζω) Το ευχαριστήθηκε σήμερα πολύ, μετά ένα καλό πιστολάκι, φαγητό, λίγο κεχρί και ύπνο Είχα στον ώμο μου την λατρεμένη μου Χάρη, την κοκατιλίνα μετά και δεν επιχείρησε να βγει από το κλουβί της η Ρόζι να την κινυγήσει, απλά κακάριζε ελαφρά και την παρατηρούσε. Για να δούμε τι θα δούμε και αύριο!) Με αυτό το πουλί είναι όλα καινούρια - συμπεριφορές, συνήθειες, ύφος, όλα
 
Ευχαριστώ πολύ! Σήμερα το είδαμε να κάνει και ένα σωστό μπάνιο! Πεθάναμε πάλι στο γέλιο, παιδιά! Σείεται ολόκληρο! Τέτοιο θέαμα δεν έχουμε ξαναδεί Λούτσα έγινε και δεν σταμάταγε να ζητά να το ψεκάζω) Το ευχαριστήθηκε σήμερα πολύ, μετά ένα καλό πιστολάκι, φαγητό, λίγο κεχρί και ύπνο Είχα στον ώμο μου την λατρεμένη μου Χάρη, την κοκατιλίνα μετά και δεν επιχείρησε να βγει από το κλουβί της η Ρόζι να την κινυγήσει, απλά κακάριζε ελαφρά και την παρατηρούσε. Για να δούμε τι θα δούμε και αύριο!) Με αυτό το πουλί είναι όλα καινούρια - συμπεριφορές, συνήθειες, ύφος, όλα
Λογικό είναι! Το είχε επιτακτική ανάγκη το λουτρό, χάρηκε και ανακουφίστηκε! Απίστευτο! Με τις άριστες συνθήκες διαβίωσης και την αγάπη που του προσφέρετε, θα νιώσει ακόμα πιο άνετα και ασφαλές και θα μάθετε ο ένας τον άλλον και θα έχετε τον δικό σας κώδικα επικοινωνίας! Όλα κατά ευχήν θα πάνε! 🙂👍
 
Εύγε... Πολύ τυχερό το πουλάκι που σας βρήκε :)
Τυχεροί είμαστε και εμείς!) Η υπομονή και η αγάπη - τα 2 βασικά συστατικά (μετά το καλό φαί, το φρέσκο νερό, τα παιχνίδια, τις λιχουδιές, τις πτήσεις και λοιπά και λοιπά και λοιπά) Ξέρετε εσείς, τι να σας τα λέω πάλι 😀!
 
Τώρα διάβασα για το νέο μέλος σας.
Να την χαίρεστε και να σας χαίρεται λοιπόν.

Ενθουσιάστηκα με τα νέα σας.Φαίνεται ότι τα πάτε τέλεια.
Νομίζω θα ταιριάξει μια χαρά στο κοπάδι σας.
Ευτυχώς που σας βρήκε.
Πλέον θα δεί και την καλή πλευρά της ζωής :D

Όσον αφορά το φύλο ξέρω ότι οι αρσενικές έχουν πιο έντονους χρωματισμούς.
Αν θέλεις βάλε μας μια φωτογραφία να την δούμε κι εμείς :D
 
Back
Top