Ασθένειες Ζητώ βοήθεια γιατί πεθαίνουν τα καναρίνια μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης axenias
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

axenias

PB New Member
Εγγραφή
21 Ιουν 2012
Μηνύματα
15
Πόλη
Ικαρία
Ζητώ συγνώμη για τον τίτλο, αλλά, αντιμετωπίζω το εξής παρακάτω σοβαρό πρόβλημα.

Καταρχήν να πω ότι έχω πολλά χρόνια καναρίνια διαφόρων ειδών και τύπων και ασχοληθεί και με τις αρρώστιες τους και με τις θεραπείες τους αλλά κάτι τέτοιο δεν μου έχει ξανατύχει. Έχω 4 καναρινία όχι συγκεκριμένης ράτσας, εκτός από ένα mosaic. Ζούνε σε ένα πολύ μεγάλο εργοστασιακό κλουβί (όχι αυτοσχέδιο, λευκά καγκελα) με πλαστικά κλαδάκια, αυτόματη ταΐστρα και μεγάλη ποτίστρα μέσα στο σπίτι. Η θερμοκρασία δεν πέφτει ποτέ κάτω από 18 και δεν βρίσκονται σε ρεύμα αέρα. Ο καθαρισμός τους γίνεται τακτικά ανά 4 ημέρες και μια φορά τον μήνα το πολύ στους 2 μήνες το κλουβί καθαρίζεται με καυτό νερό και χλωρίνη σε όλα του τα μέρη. Για έναν ανεξήγητο λόγο πριν 2 εβδομάδες αρρώστησε μονομιάς ένα ασθματικό που είχα, το οποίο λάμβανε κανονικά την θεραπεία του χωρίς να φαίνεται ότι έχει προβλήματα υγείας. Την μια μέρα κελαϊδούσε και πήγαινε από κλαδί σε κλαδί μέχρι το βράδυ και το άλλο πρωί είχε μεταμορφωθεί σε μια κουρνιασμένη άρρωστη μπάλα, το μεσημέρι ψόφησε. Τα υπόλοιπα καναρίνια άριστα στην υγεία τους, το θάψαμε και η ζωή συνεχίστηκε. Καθάρισε προληπτικά το κλουβί. Ακριβώς μια εβδομάδα αργότερα, εχτές δηλαδή, Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έχασα το mosaic. Προχτές ήταν άψογο, έπαιζε, κελαιδούσε μάλωνε με τα άλλα έτρωγε κανονικά. Το πρωί έγινε μπαλίτσα το απόγευμα νεκρό. Το μόνο που κατάφερα με αυτό ήταν να του δώσω αντιβίωση κατευθείαν στο στόμα και βιταμίνες. Αλλά δεν έκαναν κάτι. Δεν βρήκα κάτι στο κλουβί ούτε στα ζώα που να με ανησυχεί, ψείρες, διάρροια, φτερά, αίματα, κύστες, απώλεια βάρους. Δεν μπορώ να εντοπίσω την αιτία μιας τόσο ξαφνικής αρρώστιας που χτυπάει χωρίς να προλάβω να αμυνθώ. Θέλω την βοήθεια ειδικού.
 
Για τη φυση της ασθενειας θα σου απαντησουν οι πιο ειδικοι του φορουμ, αλλα οταν εχουμε πολλα πουλια μαζι και καποιο δειχνει το παραμικρο σημαδι ασθενειας το απομονωνουμε οχι απλως αμεσα αλλα χθες. Σε τι χωρο εχεις το κλουβι, δωματιο σπιτιου;
 
Λυπάμαι πολύ για τα συμβάντα. Θα περιμένεις όσους γνωρίζουν από καναρίνια βέβαια, αλλά μιλώντας για αιφνίδιους θανάτους, πάντα το μυαλό πάει σε δηλητηρίαση ή κάτι τέτοιο. Από τα γραφόμενά σου, το μυαλό μου εστίασε στην αυτόματη ταϊστρα. Εκεί πρέπει να προσέξεις κι εσύ και στο μείγμα της τροφής και στον τρόπο παροχής του. Ελπίζω να βρεις την αιτία και να μην έχεις άλλη απώλεια.
 
Νεκροψία και ανάλυση αποτελεσμάτων θέλεις και αυτό, όπως λές, μπορείς να το βρείς μόνο σε ειδικό κτηνιατρικό κέντρο ή κτηνίατρο.
Εδώ μπορείς να ακούσεις απλώς διάφορες γνώμες για το Τί πιθανόν μπορεί να συμβαίνει. Αν όμως είσαι κάποιος έμπειρος που έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές ασθένειες των πουλιών του, το πιθανότερο είναι οτι εσύ που ΒΛΕΠΕΙΣ και ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ακριβώς τον τρόπο διαβίωσής τους έχεις πολύ καλύτερες πιθανότητες να πείς μια σωστή σκέψη, παρά όλοι εμείς που δεν ξέρουμε τίποτα απο όλα αυτά.
Αρχική , Πτηνίατροι, Ειδικευμένοι στα Πτηνά Κτηνίατροι | PetBirds
 
Φοίβο, σε δωμάτιο σπιτιού και το απομόνωσα σε ξεχωριστό κλουβί με aviomycine και βιταμίνες στο νερό, προς τι η υπερβολή του χτες; Κι εμένα το μυαλό μου σε τοξίνες πάει, αλλά δεν εντοπίζω το πρόβλημα. Το νερό; Το φαί; Το νερό το ίδιο πίνει και η οικογένεια μου (βρύσης) το φαγητό συσκευασμένο, από σούπερ μάρκετ, (δεν έχω καλύτερη επιλογή εδώ που είμαι). Τι να κάνω για να σώσω τα άλλα δύο δεν ξέρω.
 
H υπερβολη του "χτες" ηταν για να τονισω τη σημασια της προφυλαξης του κοπαδιου οταν ενα πουλι δειχνει σημαδια ασθενειας διοτι τα καναρινια κολλανε πανευκολα αρρωστιες το ενα με το αλλο κι οπως λεει η φραση "πεφτουν σαν τα κοτοπουλα". Δεν εγραψες στο αρχικο σου μηνυμα οτι τα απομονωσες. Που μενεις;
 
Μενω Ικαρία. Ούτε κτηνίατρος. Θα μεταφέρω τα 2 πουλιά σε ολοκαίνουριο και καθαρό κλουβί. Ας με βοηθήσει κάποιος, τι τροφή μπορώ να παρέχω για καμιά 10αριά μέρες μέχρι να μου έρθει καλή τροφή από Αθήνα. Αυγά και μήλα και πιπεριές και μαρούλια; Κάτι άλλο;

Σύμφωνα και με την ανάρτηση για τις χύμα τροφές καταλήγω λογικά ότι είναι κάποια δηλητηρίαση. Πρώτες βοήθειες σε δηλητηρίαση υπάρχουν για καναρίνια; Τι να κάνω; Σταματάω εδώ τις ερωτήσεις.
 
Αν υποψιάζεσαι κάτι τέτοιο πρέπει να βάλεις και να έχεις μόνιμα στο κλουβί καρβουνάκι
upload_2014-11-22_12-37-2.webp
Προς το παρόν βάλε την αχρησιμοποίητη τροφή στην κατάψυξη για μια δυο μέρες.
Αφαίρεσε την αυτόματη ταίστρα και βάλε καθαρές ατομικές και άλλαζε το φαγητό καθημερινά. Καθάρισε τα κλουβιά και τις πατήθρες.
Ψάξε για ένα eshop να κάνεις τις αγορές σου σε τροφές της επιλογής σου και όταν τις παραλαμβάνεις να τις συντηρείς σωστά σε σκιερό και χωρίς υγρασία μέρος.
Τα πλέον ενδεδειγμένα τρόφιμα πέραν των σπόρων είναι τα σκούρα πράσινα χορταρικά και κυρίως τα πικρά, τώρα βρίσκεις σπανάκι, φύλλα παντζαριού, φύλλα μπρόκολου κτλ. Επίσης δίνε φρέσκα αρωματικά βότανα, φρέσκια ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, βασιλικό κτλ.
 
OK, ευχαριστώ πολύ όλους σας! Για την αμεσότατη βοήθεια. Στεναχωρέθηκα πολύ γιατί ήταν υγιέστατα και γιατί τα έχω από μωρά μεγαλωμένα. Ελπίζω να σταματήσει εδώ το κακό. Ήδη έκανα αυτά που αναφέρει η Μαρία στο τελευταίο post. Ο θεός βοηθός. Ένα ζευγάρι μου έμεινε... Το κάρβουνο σε τι εξυπηρετεί;
 
Βοηθάει στην μείωση της επίδρασης των πιθανών τοξικών ουσιών που κατανάλωσαν. Ενστικτωδώς το αναζητούν όταν έχουν πρόβλημα και το τρώνε.
 
με τοσες μερες διαφορα ομως δε νομιζω να φταιει το φαγητο η το νερο. Ολα απο τα ιδια σκευη πινουν και τρωνε ταυτοχρονα. Δεν θα το παθαιναν ολα μαζι αν ειχε κατι η τροφη η το νερο;
 
με τοσες μερες διαφορα ομως δε νομιζω να φταιει το φαγητο η το νερο. Ολα απο τα ιδια σκευη πινουν και τρωνε ταυτοχρονα. Δεν θα το παθαιναν ολα μαζι αν ειχε κατι η τροφη η το νερο;
Δεν είναι απαραίτητο αυτό.
Για να αρρωστήσει ένας πουλί δεν φτάνει μόνο η προσβολή από υιό ή μικρόβιο. Πρέπει να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις από πιθανόν εξασθενημένο οργανισμό του πτηνού ή με ελλείψεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αρρώστιας.
Γι' αυτό και συνεχώς μιλάμε για καλή διατροφή και καθαριότητα ώστε να μην "πιέζουμε" τους φίλους μας και τους αφήνουμε εκτεθειμένους σε άσχημες καταστάσεις.
 
Βασίλη πρόσεξε επίσης αν το κλουβί έχει σκουριάσει σε κάποια σημεία ή, στην περίπτωση που είναι βαμμένο, αν έχει φύγει η μπογιά, μήπως την τρώνε.

Σόρυ που σε είπα Βασίλη, μπερδεύτηκα με το μήνυμα του Βασίλη παραπάνω.
 
  • Like
Αντιδράσεις: maiko
Βοηθάει στην μείωση της επίδρασης των πιθανών τοξικών ουσιών που κατανάλωσαν. Ενστικτωδώς το αναζητούν όταν έχουν πρόβλημα και το τρώνε.

Και ρωτάω, αν ξέρει κανείς να μου πεί. επειδή εδώ θα αργήσει να έρθει το σκέυασμα άνθρακα της φωτογραφίας, υπάρχει άλλο είδος άνθρακα που μπορώ να τους βάλω για πιο άμεσα; Π.χ. κάρβουνο ψησταριάς ή ενεργό άνθρακα σκόνη από το φαρμακείο που είναι πάλι για δηλητηριάσεις κλπ.. ;

Βασίλη πρόσεξε επίσης αν το κλουβί έχει σκουριάσει σε κάποια σημεία ή, στην περίπτωση που είναι βαμμένο, αν έχει φύγει η μπογιά, μήπως την τρώνε.

Σόρυ που σε είπα Βασίλη, μπερδεύτηκα με το μήνυμα του Βασίλη παραπάνω.

Δεν πειράζει, Αλέξη με λένε. το θέμα είναι ότι τα κλουβιά είναι σε άριστη κατάσταση, δεν έχουν πρόβλημα με τις βαφές. Ούτε στις γωνίες ούτε πουθενά.

Προσωπικά έχω τρομάξει λίγο καθότι κάτι τέτοιο δεν μου έχει συμβεί ξανά 13 χρόνια τώρα. Σαν κάτι να τα σκοτώνει, απότομα. Εγώ νομίζω είναι τοξικός παράγοντας αλλά δεν μπορώ να τον εντοπίσω. Επίσης φοβάμαι λίγο παραπάνω γιατί έχω και μικρό μωρό στο σπίτι και προσπαθώ να καταλάβω αν είναι κάτι επικίνδυνο για εμάς ή όχι.
 
Αλέξη το μόνο που θα σε βοηθούσε είναι να έδινες σε κάποιο εργαστήριο να εξεταστούν οι κουτσουλιές και η τροφή, υπάρχει τέτοια δυνατότητα εκεί;
 
Αλέξη το μόνο που θα σε βοηθούσε είναι να έδινες σε κάποιο εργαστήριο να εξεταστούν οι κουτσουλιές και η τροφή, υπάρχει τέτοια δυνατότητα εκεί;
Εξαρτάται, αν μιλάμε για κοινό μικροβιολογικό εργαστήριο ναι. Αλλιώς όχι. Και τι ψάχνουμε να βρούμε εκεί, δηλαδή άντε και πηγαίνω δείγματα τροφής και κουτσουλιάς, τι τους ζητάω;
 
Σε τι χώρο τα εχεις; Είναι κοντά στην κουζίνα; Υπάρχει περίπτωση να είναι δηλητηρίαση από αναθυμιάσεις teflon, από τηγάνια τύπου tefal; Τι θέρμανση χρησιμοποιείτε; Πρέπει να σκεφτείς τέτοιους παράγοντες αν έχεις αποκλείσει κάθε άλλη πιθανότητα.
Ναι μπορείς και αυτόν που πουλάνε στα φαρμακεία για ανθρώπινη χρήση αλλά δεν ξέρω δοσολογία, γιατί θα πρέπει να τον βάλεις στο νερό.
 
Παιδιά νομίζω βρήκα τον ένοχο, παρακαλώ όποιος γνωρίζει ας πληροφορήσει. Έψαξα πολύ προσεκτικά και με δυνατό φωτισμό την ανάμεικτη τροφή που τους έβαζα και ανακάλυψα κάτι σαν μικρές κλωστές ή ιστούς αράχνης που κολλάνε τα σποράκια, δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Γνωρίζει κανείς κάτι; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ. Είναι σαν ιστοί αράχνης αόρατοι στο φυσικό φως και στο γυμνό μάτι. Θέλει πολύ κοντινή προσεκτική παρατήρηση. Η τροφή μυρίζει φυσιολογικά, όχι άσχημα, επίσης ήταν σε σκοτεινό δροσερό ξηρό μέρος φυλαγμένη.
 
Δυστυχώς το μείγμα σπόρων που έχεις για τα πτηνά σου έχει αλλοιωθεί. Υπάρχουν παράσιτα (πεταλούδες) που δημιουργώντας κάτι σαν κουκούλι με ιστούς γεννά τα αυγά της μέσα στο μείγμα σπόρων. Ακολουθούν οι προνύμφες (σκουληκάκια)... Διάβασε κάτι σχετικό εδώ... και φρόντισε να βρεις λίγη φρέσκια και καθαρή τροφή.
 
Back
Top