Αναπαραγωγή Ηλικία μπάτζι, για ζευγάρωμα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mlt
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mlt

PB Member
Εγγραφή
20 Μαϊ 2008
Μηνύματα
410
Πόλη
Βόλος
Προσπαθώ να υπολογίσω την ηλικία του Τιραμόλα, ώστε να καταλάβω άν είναι έτοιμος για ζευγάρωμα (8+ μηνών)
Αύριο κλείνουν ακριβώς 5 μήνες από την ημέρα που τον έχω.
1 μήνα είναι ταϊσμένος από τους γονείς του.
Άρα είναι τουλάχιστον 6 μηνών.
Όταν τον πήρα οι ραβδώσεις στο κεφάλι του ξεκινούσαν ακριβώς πάνω από το ράμφος του και αυτό είναι που με προβληματίζει.
Υπάρχει περίπτωση, να το αγόρασα, αμέσως μετά το τέλος του "απογαλακτισμού" του, ή μετά από 1 μήνα ή 2 από αυτόν, να ήταν δηλαδή τουλάχιστον 2, ή 3 μηνών τότε;
Δεν θέλω να βιαστώ να τους βάλω φωλιά, αλλά από την άλλη, είναι τώρα 4-5 ημέρες που ο Τιραμόλα, αλλά και η Ασπρούλα κατεβαίνουν στον πάτο του κλουβιού και σκίζουν το χαρτί του κλουβιού (τραπεζομάντηλο μιάς χρήσης), κάτι που δεν το έχουν ξανακάνει δηλαδή.
Επίσης, άν και έχουν σουπιοκόκαλο στο κλουβί τους, δεν το αγγίζουν.
Έτσι σήμερα τους έβαλα στην αυγοθήκη τους τριμμένη φρυγανιά σίκαλης, με μερικά σποράκια βρώμης και τριμμένο σουπιοκόκαλο.
Φωλιά έχω πάρει, αλλά και αυτή με προβληματίζει, επειδή όπου και αν κοίταξα, όλες, όπως και αυτή, δεν έχουν μπροστά από την τρύπα, κάποια μικρή έστω προεξοχή (πατήθρα), ενώ η άλλη φωλιά που έχω για το άλλο ζευγάρι έχει.
Πρέπει να την αφήσω έτσι, ή να της προσθέσω μία πατήθρα 5-6 εκ. από υλικό (πλαστικό) κούνιας;
 
Για φωλια ειναι λιγο αργα τωρα γιατι εχουν ηδη αρχησει αν πιανουν οι ζεστες.Βαλε τους τον Σεπτεμβριο που τοτε και σιγουρα θα ναι ετοιμος ο τιραμολας και απο αποψη εποχης θα σαι μια χαρα.
 
Φώτη, ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά προσωπικά πιστεύω, ότι οι εποχές, δεν έχουν να κάνουν και τόσο με το θέμα ζευγαρώματος, ειδικά για τα μπάτζι και ότι αυτό που μετράει είναι η διάθεση των ίδιων των πουλιών.
Άλλωστε ο Τιραμόλα, κάνει προσπάθειες για ζευγάρωμα και δεν θα ήθελα κάποιο πρωϊνό να δώ κάποιο αυγό στον πάτο του κλουβιού.
Το μόνο που με απασχολεί είναι η ηλικία του Τιραμόλα, αλλά και η ίδια η φωλιά, όπως αναφέρω και παραπάνω. Πάνω σε αυτά τα δύο θέματα, θα ήθελα να έχω την βοήθειά σας με συγκεκριμένες απαντήσεις, άν είναι εύκολο.
 
για τα μπατζυ και ο ιουνιος ειναι καλος μηνας(συμφωνα με εκτροφεα.. Οχι δικια μου αποψη). Γιατι καταγονται απο τις στεπες της αυστραλλιας... Οχι βεβαια να τα βαλουμε μες τον καυσονα, αλλα ειναι μεσα στο σπιτι τοτε οκ...
αλλα ειναι καλο να εχουν κλεισει ετος... Και ουτε η θηλυκια σου πρπεει να ειναι πανω απο ετος...
 
Να τα βαλουμε τον Ιουνιο για ζευγαρωμα σιγουρα δεν ειναι καλο... Εκεινη η εποχη ειναι εποχη ξεκουρασης και μην ξεχναμε οτι τοτε περνανε και πτερορροια. Εγω ανεφερα τον Σεπτεμβριο γιατι τοτε εχουμε και πολλες βροχες που ευννοουν τον νεοσσο να βγει και απο το αυγο. Παντως εφοσον δεν εισαι σιγουρος αστο... Οχι βεβαια οτι μπορει να παθει κατι ο τιραμολας.Αμα η θηλυκια ηταν νεαρη τοτε θα χες προβλημα. Το μονο προβλημα που ισως πριοκυψει ειναι ο τιραμολας να μην ταιζει και τα αυγα να ναι ασπορα.
 
αλλα ειναι καλο να εχουν κλεισει ετος... Και ουτε η θηλυκια σου πρεπει να ειναι πανω απο ετος...
Γειά σου Άγγελε.
Τί έγινε με τα δικά σου, ζευγάρωσαν;

Πράγματι, δεν ξέρω ούτε την ηλικία του θηλυκού, αλλά θεωρώ πως είναι μεγαλύτερο του Τιραμόλα.
Άν καταφέρω να συγκρατηθώ θα βάλω την φωλιά, αρχές Ιουνίου, αφού πρώτα της προσθέσω ένα κομμάτι πατήθρας. Και αυτό εξαρτάται, από τό πόσο υπομονή θα κάνω, να τους φωνάζω τσίτ, κάθε φορά που σκίζουν το χαρτί του κλουβιού, για να σταματάνε.
Διαφορετικά, όποτε μου έλθει. 🙂 οπότε, θα εξαρτηθεί και από την δική τους συμπεριφορά, άν θα εξακολουθήσω να την έχω και μετά από 10 ημέρες, από την ημέρα που θα την βάλω.
Πιστεύω περισσότερο στο ένστικτο των ίδιων των πουλιών και λιγώτερο σε παρατηρήσεις των ανθρώπων. Άν είναι έτοιμα και έχουν την διάθεση για απογόνους, το ένστικτό τους θα δράσει, διαφορετικά... Δεν
Τουλάχιστον αυτό μου δίδαξε η μικρή μου εμπειρία με το άλλο το ζευγάρι, που όσες φορές και να τους έβαλα φωλιά, ούτε καν ζευγάρωσαν.
 
Έ τότε Φώτη, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τον Τιραμόλα, τότε, ίσως και αύριο θα βάλω την φωλιά.
Στο κάτω κάτω της γραφής, άς του δώσω μία ευκαιρία να ικανοποιήσει τις ορμές του.
Τον λυπάμαι να τον βλέπω να προσπαθεί άδικα :):D
 
εγω επιδη πηρα σεπεμβρη τη θηλυκια και ηταν μικρη.. Θα βαλω σεπτεμβρη φωλια για να ειμαι σιγουρος οτι ειναι πανω του ετους...
 
Back
Top