Αναπαραγωγή Η Καίτη και ο..Φιντέλ

GreekMan72

PB Known Member
Εγγραφή
8 Δεκ 2017
Μηνύματα
2.149
Πόλη
Ραφήνα
Φίλοι μου,

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί γνωρίζετε την ιστορία με ένα θηλυκό καναρίνι που πήρα από έναν «εκτροφέα» με πρόθεση να το σώσω.. Και το έκανα. Το πουλάκι είναι πλέον μια χαρά, χαρούμενο και ζωηρό.
Για να πετύχω καλύτερα αποτελέσματα το πουλάκι φιλοξενήθηκε σε ήσυχο, ευήλιο δωμάτιο του σπιτιού.

Εδώ λοιπόν έχουμε το ωραίο της υπόθεσης. Σε απόσταση περίπου 6 μετρά, αλλά στην βεράντα (στο άλλο μου σπίτι στην Μεταμόρφωση) ξεχειμωνιάζει ο Φιντέλ.
Εδώ και και 10-15 μέρες λοιπόν και όποτε αφήνω την μπαλκονόπορτα λίγο ανοιχτή για αερισμό του σπιτιού κλπ έχει αναπτυχθεί συνομιλία μεταξύ των δυο πουλιών η οποία γίνεται όλο και ζωηρότερη. Οπτική επαφή δεν υπάρχει.
Μάλιστα εδώ και 2-3 μέρες παρατηρώ ότι η Καίτη αρχίζει και τραβάει το κελάηδημα της και κάνει και κάποια μικρογυρίσματα σαν να προσπαθεί να μιμηθεί τον Φιντέλ ο οποίος είναι εξαίρετος.. Τραγουδιστής.

Αντιλαμβάνομαι λοιπόν(ή έτσι θέλω να πιστεύω εγώ με το.. Ανθρωπινό υπερβολικό μυαλό μου) ότι αναπτύσσεται ένα.. Ειδύλλιο :Dμεταξύ του Φιντέλ και της Καίτης. Μάλιστα το περασμένο Σάββατο που είχε ήλιο έβαλα για κάνα δεκάλεπτο το κλουβί της Καίτης κοντά στην ανοικτή μπαλκονόπορτα και υπήρξε και η πρώτη οπτική επαφή.. Είχε πολύ πλάκα η όλη σκηνή… η Καίτη κινούνταν πέρα δώθε στο ψηλότερο πάτηθρο και κοίταζε τον Φιντέλ και ο Φιντέλ είχε σχεδόν μαρμαρώσει και κοιτούσε την Καίτη:D

Προφανώς και η Καίτη οδηγείται στο να μην επιστρέψει στον "ιδιοκτήτη" της. Είτε θα του προσφέρω χρήματα, είτε θα τον παρακαλέσω, είτε θα του πάρω ένα άλλο θηλυκό, είτε όλα μαζί. Σε κάθε περίπτωση θα βρω κάποια λύση.. Ο Φιντέλ είναι ενάμιση έτους και η Καίτη κλείνει χρόνο την ερχόμενη Άνοιξη.

Άρα τα ερωτήματα-σκέψεις είναι τα παρακάτω:
  • Mπορεί κανείς να φτιάξει ένα ζευγάρι χωρίς όμως να υπάρχει η πρόθεση αναπαραγωγής; Κάνω αυτή την ερώτηση γιατί δεν θα ήθελα να ταλαιπωρήσω το θηλυκό με μια αναπαραγωγή αμέσως μετά το πέρας μιας θεραπείας. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να εκτιμήσω εάν είναι έτοιμη ή όχι συνεπώς δεν θα ήθελα να το διακινδυνεύσω.
  • Εάν ναι, δημιουργούμε πρόβλημα στα πουλιά με αυτή την κίνηση μας; Επεμβαίνουμε βάναυσα στην φυσική διαδικασία της αναπαραγωγής; (Κι εδώ βεβαία υπάρχει υπό-ερώτημα.. Πως τα εμποδίζεις; )
  • Πότε είναι σωστό χρονικά να δημιουργηθεί το ζευγαράκι; Στην περίπτωση μου κρατήστε ως δεδομένο ότι επειδή ο Φιντέλ είναι έξω και η Καίτη μέσα, έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα πριν τα μέσα της Άνοιξης που αρχίζει να ισορροπεί η θερμοκρασία εντός και εκτός. Σκοπός μου είναι να βγει έξω και η Καίτη.
  • Εάν είναι μαζί, το αρσενικό σταμάτα να κελαηδάει; Δεν θα με πείραζε να μειωθεί το κελάηδημα σε ένα βαθμό αλλά θα με πείραζε εάν σταματούσε εντελώς.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υπομονή σας και την βοήθεια σας στην τελική μου απόφαση..
 
Ως άσχετος με τα καναρίνια δε μπορω να βοηθήσω στις ερωτήσεις σου.

Oμως μορφη ιστορία εκτυλίσσεται και ήταν ωραίο που τη μοιράστηκες. Δεν ξερω αν θα μπορέσει να "απαρνηθεί" το πουλάκι ο τωρινος ιδιοκτήτης, αλλά όπως και να έχει είναι ένα όμορφο ρομαντζο (μέχρι η Καίτη αν όλα πάνε καλά βάλει τα δυο πόδια του Φιντέλ σε ένα παπούτσι 😛 )
 
Το να αποφυγεις να εχεις απογονους γινεται απο την στιγμη που δεν θα εχουν σωματικη επαφη, ολη την αλλη διαδικασια ομως το να πυρωσουν και τα 2 και να προχωρησει η καναρα σε αυγα δε νομιζω να μπορεις να την σταματησεις.
Θα ειναι σα να προσπαθεις να σταματησεις την ανοιξη!

Με τις παρουσες συνθηκες διαβιωσης υπαρχει η πιθανοτητα να σου πυρωσει πιο γρηγορα το θηλυκο λογο θερμοκρασιας αλλα γενικα ο "κανονας" ειναι οτι ακολουθουν το ρυθμο της φυσης σε οτι αναφορα την αναπαραγωγη.

Οσο αναφορα το κελαηδημα και συμφωνα με την δικη μου εμπειρια, εχω δει αλλα πουλια να σταματουν για ενα διαστημα και αλλα να ελαττωνουν.
 
Mπορεί κανείς να φτιάξει ένα ζευγάρι χωρίς όμως να υπάρχει η πρόθεση αναπαραγωγής;
Χωρίς πρόθεση ναι.. χωρίς όμως τα αποτελέσματα της αναπαραγωγής όχι.
Δεν ξέρω και δεν μπορώ να εκτιμήσω εάν είναι έτοιμη ή όχι συνεπώς δεν θα ήθελα να το διακινδυνεύσω.
Αν δεν είναι έτοιμη.. Δε θα ξεκινήσει ή δεν θα ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Μόνο τα έτοιμα πουλιά μπορούν να μπουν σε ολοκληρωμένο αναπαραγωγικό κύκλο.
Επεμβαίνουμε βάναυσα στην φυσική διαδικασία της αναπαραγωγής;
Μήπως γίνεται το αντίθετο αν δεν το κάνουμε;
Πότε είναι σωστό χρονικά να δημιουργηθεί το ζευγαράκι;
Την Άνοιξη
Σκοπός μου είναι να βγει έξω και η Καίτη.
Αυτό είναι και το πιο σωστό...
Εάν είναι μαζί, το αρσενικό σταμάτα να κελαηδάει;
Πιαθνό ως αποτέλεσμα... Τα αρσενικά κελαηδούν για να κερδίσουν τα θηλυκά.
Όταν αυτό συμβεί, κελαηδούν μόνο για δικούς τους λόγους ή ποτέ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γιάννη @misalouris, σε ευχαριστώ πολύ για τις εξαιρετικά κατατοπιστικές παρατηρήσεις-συμβουλές σου! Έχω πλέον ξεκάθαρη εικόνα.👍

Αντώνη @Tony Forpus , επίσης σε ευχαριστώ πολύ και για τις δίκες σου παρατηρήσεις-συμβουλές..όπως πάντα:)

Εξετάζοντας τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται από τις απαντήσεις σας άλλα και από την δική μου ετοιμότητα-διάθεση- επαγγελματικές υποχρεώσεις, η απόφαση μου είναι κατά τις αρχές με μέσα Μαρτίου(για να γλυτώσει τις συνέπειες του θερμοκρασιακού σοκ) η Καίτη να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της.
Είναι, νομίζω, η λύση που όλοι θα είναι χαρούμενοι.. Δεν ξέρω εάν θα είναι η Καιτη τόσο πολύ, αλλά αυτό θα το φροντίσω γιατί γενικά και μετά από όλα αυτά, θα έχω κάθε δικαίωμα να την έχω από κοντά.

Και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για την βοήθεια σας σχετικά με τις εγκεφαλικές μου είξης-αφήξεις..
 
η Καίτη να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της.
Πιστεύω Δημήτρη ότι είναι η πιο σωστή σκέψη πράξη που μπορείς να κάνεις.
Όπως και πιστεύω ότι η Καίτη για το καλό που της έκανες σου έκανε και αυτή ένα δώρο.
Το " μικρόβιο" της αναπαραγωγής.
 
Το " μικρόβιο" της αναπαραγωγής.

Μεγάλη αλήθεια φίλε Παναγιώτη! Η περιέργεια πάντα υπήρχε.. Και όντως η Καιτη την μετέτρεψε σε μικρόβιο.. Ωστόσο έχω να ξεπεράσω αρκετά θέματα ώστε να πάρω την απόφαση.. Εκτος απο τον αρχικό δισταγμό-ανασφάλεια μου στον αν θα τα καταφέρω ή οχι(που αυτό θα το αντιμετωπίσω με διάβασμά, ερωτήσεις και μέθοδο) είναι και το θέμα του χρόνου που μπορώ να αφιερώσω (που είναι περιορισμένος) αλλά κυρίως θέμα χώρου.. Αν δεν έχω τις σωστές συνθήκες χώρου διαβίωσης/αναπαραγωγής δεν θα κάνω καμιά κίνηση. Αυτό είναι δεδομένο.

Παρολαυτά, σκέφτομαι και σχεδιάζω καποια πράγματα και εάν και εφόσον τα υλοποιήσω ίσως του χρόνου να μπω στην διαδικασία. Για φέτος όχι.

Παρεμπιπτόντως, το Σάββατο συνάντησα τον ιδιοκτήτη της Καιτης και τον ενημέρωσα σχετικά. Στην ερώτηση μου "που θα το βάλεις το πουλάκι εαν στο φέρω;" μου είπε στο πίσω μπαλκόνι μαζί με μια καρδερίνα για να ζευγαρώσει.. Στην ερώτηση" τα βάζει κατευθείαν μαζί".. η απάντηση ήταν.."Ναι μωρέ δεν παθαίνουν κάτι"... Αυτά..🙄
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top