Ασθένειες Η Σίτρους (κοκατίλ) έχει πολυουρία

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης myr
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

myr

PB Member
Εγγραφή
19 Σεπ 2018
Μηνύματα
600
Πόλη
Αθήνα
Το Σιτρακι μας κάτι έχει και ανησυχούμε. Έχει 3-4 μέρες επίμονη πολυουρία και πολυδιψία χωρίς προφανές αίτιο. Κατά τα άλλα είναι ορεξατη, τρώει και δεν δείχνει άλλα εμφανή συμπτώματα.

Έχω μιλήσει ηδη με Κομοτηνή και με το που ανοίξει το ταχυδρομείο θα στείλουμε δείγμα για καλλιέργεια κουτσουλιας (δεν είμαστε Αθήνα και στην Αρκαδία που είμαστε για εποχική εργασία δεν βρήκα σχετικό κτηνίατρο). Αν χειροτερέψει ή δεν βγει άκρη απ την εξέταση κλείνουμε ραντεβού και την παίρνουμε με κτελ Αθήνα εννοείται...
Σας έχει τύχει κατι παρόμοιο; Επισυνάπτω φωτογραφίες (αντίστοιχα 1η μέρα, 3η μέρα και 4η μέρα). Τα φαγητά τα χει ρίξει δεν είναι απ τις κουτσουλιες. Επίσης είναι σε πτερορροια.

Στην αρχή όταν το κατάλαβα της έδωσα 2-3 φορές ζεολιθο μήπως έφαγε τίποτα και ήταν ακομη στο πεπτικό της, μετά σταματησα να δίνω άλλα εκτός από κροκετες και σπόρια. Από χθές δίνω Almora στο νερό (ευτυχώς της αρέσει).
[automerge]1599938275[/automerge]
Απο Κομοτηνή μου είπαν να συνεχισω ότι κάνω, να βαλω αλουμινόχαρτο κάτω μετά δίπλωμα και σε ουροσυλλεκτη και συστημένο γράμμα. Ξέχασα να ρωτήσω τον πτηνίατρο στο τηλέφωνο μήπως είναι καλύτερα να το βάλω ψυγείο για το βράδυ, φαντάζομαι κακο δεν θα τους κάνει αλλά μήπως ξέρει κανείς;

01-39623.webp02-39623.webp03-39623.webp
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ο Κρίκης δεν δείχνει να έχει τίποτα προς το παρόν ευτυχώς και όλο της τραγουδάει ο γλυκούλης. Δεν μου είπαν να τα απομάκρυνω, φαντάζομαι εξ άλλου αν έχει κάτι θα έχει έρθει ηδη σε επαφή... Εδώ δεν έχουμε και έξτρα δωμάτιο να είναι σε καραντίνα.

Δεν ξέρω (αν) από πού και τί κόλλησε. Πριν είχε φάει αυγό καλοβρασμένο με λιγα πλυμμένα και κατεψυγμένα λαχανικα, λιγο κουνουπιδι φρέσκο πλυμμένο και μια σταγόνα μέλι(βρήκε μια σταγονα που μόλις είχε πέσει στο τραπέζι). Κατά τα αλλα μπορεί να φέραμε μέσα κατι με τα παπούτσια μας ή να μην πλυναμε καλά τα κλαδιά ευκαλυπτου που χαμε βάλει ή δεν ξέρω τί άλλο. Οσο ηταν έξω την προσεχαμε αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Σήμερα δεν της άνοιξα να μην κουράζεται και να μην τσιμπήσει τίποτα ακατάλληλο. Αύριο θα τους ανοίξουμε λίγο εναλλαξ ίσως και υπό στενή επίβλεψη... Δεν έχουμε και ζυγαριά εδώ να την ζυγίσω και δεν έχει κανένα σουπερμαρκετ εδώ... μου φαίνεται κανονική όμως...
Ελπίζω να είναι κάτι απλό που να θεραπεύεται εύκολα με αγωγή 😕

(Ξέρω απέραντο κείμενο σόρι)
 
Καλησπέρα, είχα παρόμοια εμπειρία με τον έναν μικρό μου.

Αρχικά είχα παρατηρήσει πολυουρία - πολυδιψία και είχα ανοίξει ένα θέμα εδώ (24/3/20) Cockatiel - Πολλά ούρα, είναι ανησυχητικό;

Το πουλάκι ήταν κατά τα άλλα πολύ νορμάλ στη συμπεριφορά του (παιχνίδι, τραγούδι κλπ)

Η συνέχεια για εμάς δεν ήταν πολύ καλή... Νεφρική ανεπάρκεια σε κοκατίλ (29/6/20)

Ευτυχώς για εμάς το πουλάκι σώθηκε με αντιβίωση και επανήλθε πλήρως μετά από αυτή την περιπέτεια.

Σήμερα

Η πολυουρία - πολυδιψία έχει περιορισθεί αισθητά, έχει κάποιες ημέρες που κάνει αρκετά, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πολύ πολύ καλύτερα.

Αυτό που θέλω να έχεις υπόψη είναι ότι στις κουτσουλιές του δεν βρέθηκε τίποτα, η αγωγή που μας δόθηκε πριν αρρωστήσει ( Allopurinol, δοσολογία 0.03 ml για ένα μήνα ) ήταν από την περιγραφή που κάναμε στο γιατρό για την πολυουρία - πολυδιψία που είχε και μόνο.

Δοκίμασε να του βγάλεις τους σπόρους για 2-3 ημέρες (αστον μόνο με τα pellet) , στον δικό μου βλέπω διαφορά όταν το κάνω, με αποτέλεσμα να μη του βάζω σπόρους συχνά.

Ίσως κάποιος συγκεκριμένος σπόρος να τον επιβαρύνει, μπορεί να είναι και η ιδέα μου... (δε βασίζομαι πάνω σε κάποια τεκμηριωμένη άποψη για αυτό) Απλά πειραματίζομαι και παρατηρώ πως αντιδρά.

Αν τρώει τα pellet δοκίμασε και εσύ να βγάλεις τους σπόρους, μήπως δεις κάποια βελτίωση μέχρι να το πας στο γιατρό.

Εχομαι τα καλύτερα!
 
@Chrisad
Είχα δει το ενα από τα θέματα σας, διάβασα τωρα και το άλλο. Χαίρομαι που ο μικρός σας είναι καλύτερα και έχει καλή ποιότητα ζωής! Ελπίζω να μην σας ξαναπάθει τίποτα! Εμείς θα κάνουμε αρχικά όλες τις εξετάσεις στις κουτσουλιες (στην Κομοτηνή 20Ε ή 35 Ε κάνει μαζί με ψιττακωση μιας που δεν της έχουμε κανει ποτέ), αν δεν βγει άκρη από κει θα προσπαθήσω να κλείσω στην Δουκάκη μάλλον. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον!

Αύριο έλεγα να της φτιάξω λίγο ελαφρύ τσάι χαμομήλι θυμάρι φασκόμηλο με ελάχιστο μελι και ξύδι (αν το πιεί αυτό το πράμα) μήπως βοηθήσει λίγο αν είναι κάποια φλεγμονή ή λοίμωξη του πεπτικού. Τίποτα πιο δραστικό μέχρι να βγάλουμε συμπέρασμα...
 
Δοκίμασε να του βγάλεις τους σπόρους για 2-3 ημέρες (αστον μόνο με τα pellet)
Τάκη, αν τα πέλετς βάφουν τα περιττώματα, δεν θα βγουν σωστά συμπεράσματα. Βλέποντας τις κουτσουλιές τις δύο πρώτες ημέρες, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο συκώτι του πουλιού, εκτός αν το πράσινο χρώμα οφείλεται στην τροφή. Την τρίτη μέρα πάντως, δεν υπάρχει καν ουρικό οξύ. Δεν μπορείς να ξέρεις τι συμβαίνει αν βάφει η τροφή του.

Μύρινα, έχεις παρατηρήσει αν πίνει περισσότερο νερό;
 
@Stavros
Ναι πίνει πολύ (γι'αυτό λεω πολυδιψία). Τόσο πολύ έπινε μονο την φορά πριν κάνει τα αυγουλάκια (τωρα όμως δεν είναι αυτό).Τα πελετς ειναι χωρίς χρωστικες (Psittacus) αλλά το χρωμα των κουτσουλιών δεν απέχει πολυ απ το κανονικό της (των κοπράνων, γιατί αυτό το πράσινο γυρω γυρω οταν στεγνωνουν φυσιολογικό δεν ειναι), σήμερα θα αυξησω κιαλλο τους σπόρους να δω αν αλλαξει το χρώμα όπως συνηθως σε πιο καφέ και στην πορεία μπορει να δοκιμάσουμε και μονο πελετς. Τα ουρικο οξυ φαίνεται λιγο οταν στεγνώνει σε αυτές τις πολύ αραιές, ευτυχώς είναι άσπρο αλλά τι να πώ. Η συχνότητα τους μου φαίνεται φυσιολογική.

Αύριο πρωί πρωί θα παμε ταχυδρομείο και ελπίζω να εχουμε γρήγορα και καλά αποτελέσματα ωστε να παραγγείλουμε ότι φάρμακα χρειάζονται (ελπίζοντας για κάτι απλό)... 😢
 
γιατί αυτό το πράσινο γυρω γυρω οταν στεγνωνουν φυσιολογικό δεν ειναι
Αυτό που υπάρχει στις φωτογραφίες, δεν είναι ακριβώς φυσιολογικό. Φυσιολογικό είναι πράσινο σκούρο προς πράσινο-καφέ στερεό τμήμα (όταν τρέφεται με σπόρους), μια μικρή ποσότητα ΛΕΥΚΟΥ περιμετρικά και λίγα ΔΙΑΦΑΝΑ - ΑΧΡΩΜΑ ούρα εξωτερικά και περιμετρικά της κουτσουλιάς. Όλα αυτά πρέπει να στέκονται όπως είναι χωρίς να διαλύονται δημιουργώντας μια άμορφη στάμπα στο χαρτί.
 
Έγινε κάτι που το αγχωσε; Πότε μετακομίσατε;
Έχω αντιμετωπίσει και τα δύο και μάλλον ήταν λόγω άγχους.
Το πράσινο το έβλεπα αρκετές μέρες (πάνω από εβδομάδα) όταν ο δικός μου ήρθε σπίτι πρώτη φορά (οφειλόταν σε κάτι εκκρίσεις του συκωτιού νομίζω) και την πολυουρια την είχε 2-3 μέρες όταν είχε χαθεί. Η Δουκάκη μου είχε πει να μην ανησυχώ και μου είχε δώσει ένα προβιοτικο, που μάλλον βοήθησε. Θα ψάξω να δω ποιο και σου γράφω ξανά.
Περαστικά του του μικρούλη!
 
Σήμερα βλέπω ειναι ήδη πιο καφέ από τους σπόρους, με λίγο άσπρο. Τα ουρα συνεχιζουν αφύσικα πολλά, είναι ομως περίεργο, την ώρα που κουτσουλαει φαίνονται διάφανα και όπως στεγνώνουν φαίνονται πράσινα (?).
(Με κοκκινο η φρέσκια, με κίτρινο η στεγνή. Δεν εχω αλλάξει χαρτι σήμερα ακόμα εξ ού το χάος.received_2697086323842480.webp
[automerge]1599994936[/automerge]
@fortunatos Όχι δεν έγινε κάτι νομίζω. Έχουμε έρθει 1μιση μήνα (ο σύντροφός μου προσλήφθηκε εποχικός γεωπόνος εδώ, γυρναμε σε 2 μήνες). Καλά περνάνε τα πουλάκια, έχει σίτες το σπίτι, το πρωί είμαστε μαζί και ειναι ολη την ώρα έξω. Μόνο ήλιος δεν τα πολυβλεπει γιατί δεν βολεύει ο προσανατολισμός του μπαλκονιού.
[automerge]1599995057[/automerge]
Πιστεύω ότι θα έπαιξε ρόλο η εναρξη πτερορροιας για το ανοσοποιητικό.
[automerge]1599995428[/automerge]
Εντωμεταξύ η Σιτρούλα είναι σε φάση "γιατί κοιτατε συνέχεια τις κουτσουλιες μου και γιατί δεν μου ανοίγετε να βγω να πετάξω επιτέλους?!". Λέω να την βγάλω λιγο το απόγευμα που δεν πετάει τόσο συνήθως, μην κουράζεται...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Συνεχίζω για πολυουρια που δεν οφείλεται στα νεφρά.
Η Δουκάκη μας είχε δώσει μαγιά μπύρας landmark, για αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου. Κανονικά με αυγοτροφη αλλά εγώ πασπαλιζα τα λαχανικά του και την έτρωγε.
Ο Τριανταφύλλου (?) στην Αγ. Παρασκευή που έκανε καλλιέργεια, δεν είχε βρει κάτι, είδε όμως και αυτός πολυουρια και έδωσε μια σκόνη σε φακελάκι που διαλύεται στο νερό που κανονικά ήταν για περιστέρια. Δεν την έδωσα ποτέ, αν και την αγόρασα, γιατί μπερδεύτηκα με τις αναλογίες και ήταν και για περιστέρια (ήδη είχε αρχίσει να βελτιώνεται με τη μαγιά μπύρας).
 
είχε δώσει μαγιά μπύρας landmark, για αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου
Η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος B μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν πολυουρία στα πτηνά. Η μαγιά μπύρας είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και χορηγείται ως διατροφικό συμπλήρωμα των βιταμινών αυτών. Νομίζω ότι γι' αυτό το λόγο σου την έδωσε.
 
Εμένα τώρα από Κομοτηνή μου είπαν να αρχίσω προβιοτικο με βιταμίνες (το liviferm μου πρότεινε ο κτηνιατρος αλλιως στην ανάγκη λέει και ανθρώπινο ultra levure + βιταμίνες), να σταματήσω την almora (παίρνει 4 μερες) και αφού φτάσει το δείγμα και βγουν αποτελέσματα βλέπουμε.

(Τα γράφω αναλυτικά μήπως φανούν χρήσιμα και σε κάποιον άλλο σε δύσκολη στιγμή στο μέλλον)
 
Είναι σαφώς καλύτερα σήμερα οι κουτσουλιές, πιο κανονικές και χωρίς πράσινα. Η Σίτρους μέσ'την καλή χαρά, πέταξε, έφαγε λαχανικά (με άδεια γιατρού). Ευχαριστούμε για την συμπαράσταση!
Και για να έχει και καμιά ωραία εικόνα αυτη η συζήτηση: ιδού η παλαβή ασθενής σήμερα σε ροκ μουντ (γι'αυτό την λεω μίνι κοκατού) received_968739803626767.webpreceived_1209172146122043.webpreceived_319096195843827.webp
 
Λοιπόν, πήραμε τις απαντήσεις από την Κοζάνη, συζητήσαμε με τον γιατρό(πολύ εξυπηρετικοί, συνεπείς και συζητήσιμοι άνθρωποι παρεπιμπτόντως, που φαίνεται ότι τα νοιάζονται τα πουλάκια όντως), πήραμε φάρμακα και ξεκινάμε αύριο αγωγή!

Έχει ασκαρίδια του πεπτικού (νηματώδεις), τριχομονάδες και E. coli, τα άλλα όλα καθαρά (θεωρείται λέει πολύ καλή η εικόνα που είχαν !; δεν υπήρχε κάτι ανησυχητικό) και θα κάνουμε θεραπεία με τα φάρμακα στο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που μας έδωσε, πρώτα για τις τριχομονάδες (ronidazol) μετά για την κολιβακίλωση (αντιβιωτικό aviomycin) και τέλος ενδοπαρασιτοκτόνο μόλις σταματήσει η πτερόρροια γιατί επηρεάζει το φτέρωμα και μετά θα επαναλάβουμε το σε 2 μήνες (η levamizol χρησιμοποιείται και για προληπτική αποπαρασίτωση έτσι και αλλιώς). Μεταξύ τους θα δίνουμε προβιοτικά+βιταμίνες. Θα τα πάρει και ο Κρίκης (εκτός από το αντιβιοτικό) αφού ήταν σε επαφή.

Η Σίτρους συνεχίζει μια χαρά, απλά με πιο κίτρινα ούρα από το κανονικό και ουρικά άλατα άσπρα αλλά κάπως σαν νήματα.
Θα σας κρατήσω ενήμερους αν αλλάξει κάτι, ευχαριστούμε για την συμπαράσταση!🐥🦜
 
Back
Top