Φροντίδα Η Φρίντα με τα κομμένα φτερά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MatouDim
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

MatouDim

PB New Member
Εγγραφή
27 Απρ 2022
Μηνύματα
71
Πόλη
Δραμα
Καλημέρα στην παρέα!
Η Φρίντα ήρθε σε εμάς με σχετικά κοντά φτερά, από ότι κατάλαβα στην πορεία της τα είχαν κόψει κ ενώ ξεκίνησαν να βγαινουν 2-3 ήταν τόσο ευαίσθητα που της πέσανε. Κάποια με αίμα στην ρίζα τους κάποια όχι. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και το στρες. Είναι ζευγάρι με ένα γομαρακι αλλά τους έχω σε ξεχωριστά κλουβιά γιατί αυτή ήταν πυρωμενη κ ο Αλεξ έχει φουλ ακαρεα. -κάνουν και οι δυο θεραπεία γ τα ακαρεα και οταν τους βγαζω περνάνε λίγο χρόνο μαζί για ψυχοθεραπεία-😬

Με στεναχωρει που δεν μπορεί να πετάξει κ απλώς τον κοιτάζει
.. Μπορω να προσθέσω κάτι στην διατροφή της ωστε να την βοηθήσω να μεγαλώσουν υγειη κ πιο δυνατά τα φτερά της;
 

Συνημμένα

  • 1CDBAFA8-EC81-409B-B8C5-AE85BE0ED6B8.webp
    1CDBAFA8-EC81-409B-B8C5-AE85BE0ED6B8.webp
    28,5 KB · Προβολές: 22
Τελευταία επεξεργασία:
Καλημέρα, καταρχάς τι είδος είναι?

Αυτό με το αίμα συμβαίνει στα κλιπαρισμένα πουλιά. Εαν έχει γίνει κακή δουλειά, τα ενοχλεί το σημείο και ξεριζώνουν τα ίδια τα φτερά τους. Και η Αυγή το έκανε όταν την πρωτοπήραμε. Της άρεσε το μπάνιο, οπότε ο συνδυασμός καλής διατροφής και μπανιου, συν το ότι μπήκε σε πτερόρροια μόλις εβδομάδες από την μέρα που την υιοθετήσαμε, βοήθησαν να ξεμπερδέψει σχετικά γρηγορα και εύκολα.

Δεν θέλω να σας τρομάζωμ αλλά υπάρχουν και σοβαρές ασθένειες που επηρεάζουν την ποιότητα των φτερών, καθώς και κακή διατροφή, οπότε θα πρότεινα να μην επεμβείτε άμεσα με τα φτερά της, απλώς να της δώσετε τις πιο ιδανικές συνθήκες για να βγάλει νέα, υγιή φτερά μόνη. Και εαν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα θα φανεί, ενώ αν αρχίσετε να την ψεκάζετε με αλόη πχ, ναι, μεν θα την ανακουφίσει προσωρινά, αλλά μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι τα φτερά της ειναι καλύτερα απότι είναι, και να καθυστερήσει μια διάγνωση.

Εαν υπάρχει εμφανής αιμορραγία, κορνφλαουρ και διαλυμένο μπεταντίν. Αν απλώς προσέξετε ότι κάπου χτύπησε λίγο και είχε αίμα, αλλά δεν υπάρχει αιμορραγία πια, απλώς το αφήνετε, συμβαίνει σε όλα τα πουλιά να κάνουν μια απότομη κίνηση και να τραυματησουν ενα φτερό. Και ο Σκρουτζ έχει ένα ελαφρώς ματωμένο φτερό ουράς ατην την στιγμή γιατί τον κυνηγάω για το μάτι του και κάπου θα την παρατσάκισε, είναι και ψηλός ο κύριος, αλλά εφόσον δεν ενοχλεί και δεν είναι σε σημείο που μπορεί να μολυνθεί, απλώς τα τακτοποιεί ο ίδιος, πλέον ίσα που φαίνεται.

Πώς να διαχειριστείτε ένα σπασμένο φτερό

Ποια η διατροφή και η ηλικία τους? Καλό θα ήταν εφόσον το ένα έχει ακάρεα, να βρίσκονται σε διαφορετικό δωμάτιο. Εαν τα πήρατε μαζι, θα πρέπει να κάνει και η Φρίντα θεραπεία, προληπτικά.
 
@Nausicaa Α ρε Ναυσικά! Πάντα μπορώ να βασιστώ σε εσένα! Και εύχομαι τα καλύτερα γ τον Σκρουτζακο έχετε δώσει κ οι δυο μεγάλη μάχη! ❤️
Είναι budgie :) Κάπου προσπάθησα να ανεβάσω φωτογραφία της αλλά τα έκανα λίγο μαντάρα με το ποστ.
Γενικά δεν ζούσαν σε πολύ καλες συνθήκες, ήταν ακατάλληλο το κλουβι, στρογγυλό ψηλό… βρόμικη ποτίστρα κ ταιστρα.. του Αλεξ δεν φαίνεται ο χαλινος του από τα ακαρεα κ εμφάνισε κ αυτή αλλά ευτυχως όχι τόσο. Μήπως να «εκμεταλλευτώ» το γεγονός ότι δεν πετάει να της κανω μπανάκι; Τους ψεκάζω βέβαια με νερακι κ μηλοξυδο κ μέρα παράμερα καθαρίζω τα κλουβιά τους λόγο των ακαρεων.
Ότι αφορά την τροφή τρώγανε την βασική όπως αυτήν που δίνουν τα πετ σοπ στα δικά τους κ σταδιακά την άλλαξα με αυτές που παίρνω εγω αλλά φυσικά για φρούτα κ λαχανικά ούτε λόγος, ούτε το κεχρι ξέρουν τι είναι (ακόμα)
Και επειδή κάνουμε θεραπεία κ αναγκάζομαι να την πιάνω κ εγω οπωσ εσυ σίγουρα δεν βοηθάω κ εγω πολύ με τα φτερά..
Ηλικία δυστυχως δεν έχω ιδέα πρέπει ναι είναι περίπου ενός έτους και οι δυο αν κρίνω καλά από τα λίγα που ξέρω βλέποντας τα ματάκια τους..

Ευχαριστώ ❤️
[automerge]1659603710[/automerge]
@Nausicaa αυτούς τους έχω σε ίδιο δωμάτιο διπλα διπλα σε ξεχωριστά κλουβιά, κ τον Ριο (αν τον θυμάσαι που είχε γυμνό πωπουδελι από τα κοκκιδια) τον εχω σε άλλο δωμάτιο φυσικά
 
@Nausicaa αυτούς τους έχω σε ίδιο δωμάτιο διπλα διπλα σε ξεχωριστά κλουβιά,
Θα έλεγα να τους αυξήσεις την απόσταση των κλουβιών όσο γίνεται για όσο κρατά η θεραπεία. Επιπρόσθετα, αν μπορείς καθάριζε τα κλουβιά καθημερινά σε όλες τις εσωτερικές πλευρές τους (κάγκελα) με ένα πανάκι με νερό και ξύδι, άλλαζε τις πατήθρες τους επίσης καθημερινά και πλένε τις με σαπούνι και νερό, ομοίως τις ταΐστρες τους εφόσον έχουν πατηθράκι, ώστε να ξεφορτωθείς τα ακάρεα όσο το δυνατό πιο σύντομα, και επέμεινε στη θεραπεία τους.
Τι σκεύασμα χρησιμοποιείς;
Επίσης αν πρόκειται για κρεμμυδοκόπτες (το είδος των ακάρεων εννοώ), τότε όταν θεωρήσεις ότι ολοκλήρωσες τη θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος, κράτα στο νου σου να επαναλάβεις μερικές εφαρμογές ακόμα μετά από 7, 14 και 21 ημέρες.
Διάβασε εδώ τον κύκλο ζωής τους (life cycle) : https://en.wikivet.net/Knemidocoptes
 
Καλημέρα! Ωραία θα τους απομακρύνω, τα κλουβιά τα καθαριζω μέρα παρα μερα ακόμα κ το υπόστρωμα. Ταιστρες ποτίστρες κάθε μέρα κ σκουπα γύρω γύρω από τα κλουβιά.. θα προσπαθήσω να το εφαρμόσω καθημερινά, απλά ο ένας είναι άγριος δεν είχε εξοικειωθεί με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες καθόλου γτ δεν ασχολήθηκαν κ φοβάμαι μην τον στρεσαρω πολύ κ ανέβουν τα κοκκιδια του κ χρειάζεται κ άλλη θεραπεία μετά…

-από θεραπεία αφού αγόρασα ότι βλακεία μου είχαν προωθήσει ευτυχως βρήκα pulmosan κ epithol online όποτε εφαρμόζω σε αυτόν κάθε μερα, στην θηλυκιά μέρα παρα μέρα όπως μας είχε πει κ ο πτηνιατρος. Επισης ανα εβδομάδα τους έβαλα κ από μια σταγόνα πουλμοσαν.

Ευχαριστώ πολύ γ τις συμβουλές! ❤️
 
Back
Top